La începutul anului am descoperit un curs online de inițiere în medicina energetică cu Donna Eden și David Feinstein. Nu eram convinsă că este pentru mine, dar avea un video demo atașat, în care se explica o rutină energetică simplă zilnică. Am încercat-o timp de 3 zile și am observat o foarte mare diferență în starea mea de spirit. Și așa m-am hotărât să urmez cursul respectiv, care durează 12 săptămâni.

Am deja 12 săptămâni de când practic această rutină energetică zilnică și azi vreau să împărtășesc cu voi exercițiile simple din cadrul ei.

Atașat aveți filmulețul original al Donnei Eden, în limba engleză, dar voi explica mai jos fiecare dintre exerciții:

”Aceasta este o rutină rapidă și ușoară pe care o puteți realiza în doar câteva minute pentru a vă întări sistemul imunitar, câștiga energie, simți mai tineri și înlătura durerea!” Donna Eden

Explicarea exercițiilor

 1. The Four Thumbs (”Cele 4 degete mari” ar veni tradus, dar se referă la 4 puncte, pe care le atingem): se folosesc 2 sau 3 degete și se ”bate” ferm de câteva ori pe fiecare din cele 4 puncte indicate:
  • pomeții – batem cu buricele degetelor de la ambele mâini de câteva ori
  • K27 – localizăm osul pieptului, în formă de U și de acolo coborâm aproximativ un centimetru în jos și în lateral. Veți simți că este o zonă puțin mai moale. Dacă nu sunteți foarte sigure că e punctul exact, nu vă faceți griji, aceste exerciții funcționeazăși dacă sunteți în apropierea zonei respective.
  • Timus – pe stern batem cu o singură mână sau cu ambele de câteva ori.
  • Splina – acestea sunt punctele neurolimfatice ale splinei – situate undeva sub linia sutienului 🙂 de o parte și de alta a corpului, în lateral. Se bat aceste puncte cel puțin 15 secunde. Dacă simțiți durere când bateți, puteți să continuați până când e mai bine. Aceste puncte ajută corpul să metabolizeze, inlcusiv toxinele.
 2. The Crossover Shoulder Pull (Trecerea energiei de pe un umăr în diagonală) – apăsăm pe un umăr și tragem în diagonală înspre partea opusă. Facem la fel pentru celălalt umăr. Repetăm de câteva ori. Energia e menită să treacă din partea dreaptă în partea stângă a corpului și invers. O să vă simțiți mai bine imediat. Dacă aveți pe cineva în apropiere vă poate face și pe spate.
 3. The Cross Crawl (Mersul încrucișat) – ridicăm deodată piciorul stâng și mâna dreaptă și apoi piciorul drept și mâna stângă. E un fel de mers exagerat. Se poate realiza în picioare sau așezat. Pentru mine acest exercițiu face minuni. De câte ori simt că sunt obosită și fără vlagă îl fac și simt imediat cum îmi crește nivelul de energie. Ajută toate energiile din corp să ”curgă”.
 4. The Wayne Cook Posture (Poziția lui Wayne) – așezat, cu spatele drept, punem piciorul stâng pe genunchiul drept și ne ținem glezna stângă cu mâna dreaptă și cealaltă mână pe talpă (ca în videoul de mai sus). Înspirăm încet pe nas, lăsăm aerul să pătrundă bine în plămâni, în timp ce tragem piciorul spre noi. Expirăm încet pe gură, relaxând corpul. Repetăm de 4-5 ori. Apoi schimbăm piciorul. Și repetăm de 4-5 ori și cu celălalt picior. Punem ambele picioare jos, luăm degetele mari de la mâini, le unim și le așezăm deasupra nasului, între sprâncene. Inspirăm profund pe nas și expirăm profund pe gură de 3-4 ori. La final, punem degetele pe mijlocul frunții și tragem înspre marginea frunții. Acest exercițiu ne poate ajuta când suntem foarte agitate sau supărate.
 5. The Crown Pull (Coroana) – începem de unde am terminat exercițiul anterior:degetele în mijlocul frunții, tragem spre exteriorul frunții de câteva ori. Apoi urcăm spre linia unde se întâlnește fruntea cu părul și repetă întinderea. Ne imaginăm o linie prin mijlocul capului nostru și continuăm să tragem, ca și cum am vrea să separăm pielea, în vârful capului și apoi în jos, în spate, spre gât. Punem presiune atunci când tragem. Ne mutăm la umeri, apăsăm umerii și tragem în jos. Acest exercițiu e foarte util în dureri de cap sau pentru a obține claritate.
 6. Connecting Heaven and Earth (Conectarea Cerului cu Pământul) – este un exercițiu folosit de mii de ani (după cum se vede și în heiroglifele egiptenilor sau alte terapii alternative). Începem cu frecarea mâinilor una de cealaltă, le scuturăm și apoi le punem  pe coapse cu degetele depărtate. Aducem mâinile în poziția de rugăciune (cu palmele apropiate și degetele în sus), apoi ridicăm un braț și tragem de el cât putem de mult în sus, în timp ce celălalt braț râmâne jos și tragem de el în jos. Să simțim cum se întinde toată partea laterală. În timp de ridicăm brațul inspirăm, când revenim la poziția de rugăciune expirăm. Și schimbăm brațele. Repetăm de 2-3 ori pe fiecare parte, dar să simțim bine întinderea. Apoi lăsăm brațele să cadă, ne lăsăm în față, spre genunchi și stăm acolo puțin, cu genunchii puțin flexați. În acea poziție facem 2 respirații profunde. Apoi ne ridicăm încet făcând în aer, cu brațele, cifra opt (ca și cum ar sta culcată 🙂 ).
 7. The Zip-up (Fermoarul) – Punem mâinile pe zona osului pubic, inspirăm și ne ridicăm brațele încet, prin mijlocul corpului, până la buza inferioară. Ca și cum am închide un fermoar imaginar al corpului nostru. Când ajungem la buza inferioară închidem simbolic fermoarul și aruncăm cheia 🙂 Acest exercițiu, deși pare banal, ne ajută să ne protejăm de energiile negative care ar putea fi în jurul nostru, dar și să ne limpezim gândurile sau creștem încrederea în noi.
 8. The Hook-up (Cuplarea) – punem degetul mijlociu de la o mână între sprâncene (în zona celui de-al treilea ochi) și degetul mijlociu al celeilalte mâini în buric (sau cât mai aproape de buric, dacă nu suportați să puneți degetul chiar în buric). Apăsăm încet degetul și îl ridicăm. Ținem așa timp de 20-30 de secunde. Putem ține și mai mult dacă vrem. Acest exercițiu ne ajută să ne conectăm circuitele energetice ale corpului și să ne calmeze și centreze. Poate ajuta și în senzații de amețeală sau leșin.

Cum m-au ajutat pe mine

Poate vi se par banale. Din fericire, nu sunt greu de făcut, așa că am decis să le încerc câteva zile. Dar după 2-3 zile deja observasem că mă simțeam cu totul altfel, mai plină de energie, mai bine dispusă, mai calmă. Nu mi-a venit să cred. Așa că am continuat să le fac. Zilnic. La început mi le-am notat pe o foaie, ca să rețin ordinea. Dar am ajuns să le rețin repede. Și oricum, din ce zice Donna în curs, ordinea nici măcar nu e importantă.

Uneori făceam doar anumite exerciții, în funcție de ce simțeam. De exemplu, cel cu mersul exagerat îl făceam și de câteva ori pe zi, atunci când simțeam că am nevoie de un pic de energie suplimentară și funcționa de fiecare dată. Sau dacă eram furioasă, supărată, agitată funcționa foarte bine Wayne Cook Posture (Poziția lui Wayne). Dacă aveam nevoie să mă pot concentra pe ceva făceam The Crossover Shoulder Pull (Trecerea energiei de pe un umăr).

Cert este că soțul meu a început să mă întrebe ce fac și i le-am arătat și lui. Asta a fost o premieră pentru noi, pentru că, de obicei, nu e interesat de ”experimentele” mele 🙂

Vă încurajez să le încercați câteva zile și abia aștept să îmi spuneți cum v-ați simțit după ele!

Dacă vreți să citiți și restul filelor din jurnalul meu le găsiți aici: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes