”Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc în care va trebui să trăiești toată viața.” Jim Rohn

În ultimii ani am cam ignorat mesajele pe care mi le-a dat corpul. La început semnele au fost subtile, apoi din ce în ce mai clare. Și pentru că, în continuare nu am luat nici o măsură, s-au transformat într-o criză.

Încă de la sfârșitul anului trecut simțeam că TREBUIE să schimb ceva, pentru că altfel nu se mai putea. Îmi displace folosirea cuvântului ”trebuie” pentru că îmi crează impresia că faci ceva împotriva voinței tale și atunci nu ai cum să dai 100% din tine. Dar, de această dată, chiar am simțit că altel nu se mai poate.

Regimul de detoxifiere Oshawa

La cursul de ayurveda dinainte de Crăciun am aflat că una dintre colege ținea regimul Oshawa. Auzisem de el. Nu m-a tentat niciodată. Dar în acel moment am simțit că e nevoie să mă documentez mai mult despre el și să îl țin. Așa că am început să studiez.

George Oshawa a fost japonezul care a pus bazele dietei macrobiotice, numită și ”arta longevității și a reîntineririi”. Această dietă se bazează pe conceptul energiilor complementare yin și yang, care presupune menținerea unui echilibru natural și armonia întregului corp.

Există mai multe forme de regim Oshawa, dar cea mai cunoscută este Oshawa nr 7. Ce presupune aceasta?

Timp de 10 zile se consumă doar cereale yang: grâu, orez, hrișcă și mei, în orice combinație sau proporție dorim, fierte sau coapte, singurul condiment admis fiind sarea grunjoasă și singura băutură admisă apa (de preferat, cât mai pură).

Băuturile răcoritoare, fresh-urile, cafeaua sau ceaiul sunt interzise pe perioada acestui regim.

Se poate repeta după o pauză de 3-5 zile.

La prima citire sună destul de greu de ținut și extrem. Și la a doua citire, ce-i drept 🙂 Și totuși am simțit că asta îmi cere corpul meu. Un regim de detoxifiere și echilibrare a energiilor din corp.

Numai că era chiar înainte de Crăciun și mi se părea prea mult pentru voința mea să țin un astfel de regim strict în perioada cu atâtea ispite culinare. Așa că am decis să îl fac din ianuarie.

Aveam mari emoții cum mă voi descurca cu rețetele (dar se găsesc o multitudine pe internet), cu poftele, cu lipsa fructelor, cu lipsa cafelei, cu nivelul de energie. Dar a fost mult mai bine decât m-am așteptat.

O să vă scriu câteva dintre beneficiile generale recunoscute ale acestui regim, iar apoi exact ce modificări am văzut la mine în acele 10 zile.

Beneficiile regimului Oshawa:

  • ținut cu strictețe, înlătură aproape orice boală (chiar și unele aparent incurabile);
  • scade cantitatea de radicali liberi din sânge, ceea ce îl face extrem de eficient în tratamentul cancerului și a tumorilor, în general;
  • limpezirea și claritatea minții;
  • digestie mai bună;
  • reglează secrețiile hormonale;
  • se amplifică pofta de viață;
  • tenul devine mai curat și luminos, ochii mai strălucitori;
  • crește nivelul de energie al corpului (pentru că cele 4 cereale sunt foarte hrănitoare și sănătoase și îți oferă energie pe tot parcursul zilei);
  • la persoanele supraponderale duce la normalizarea greutății;
  • ajută la diminuarea poftelor și diferitelor dependențe alimentare sau chiar psihice.

Regimul este indicat chiar și persoanelor sănătoase de 2 ori pe an, pentru detoxifiere și echilibrarea organismului. Înainte de a începe e bine să ai o perioadă de câteva zile de pregătire, în care să reduci consumul de carne, prăjeli, dulciuri și mâncăruri grele.

De asemenea, e foarte importantă perioada de după regim, perioada de reacomodare. Nu se va trece brusc la o alimentație grea bazată pe carne sau chiar lactate. Trecerea se face treptat prin introducerea fructelor, a legumelor, a supelor ușoare de legume, a ceaiurilor.

Cum a fost pentru mine

Am ales să fac acest regim de detoxifiere și nu altul și pentru că este permis și femeilor care alăptează.

Prima zi a fost puțin grea, în sensul că îmi venea mereu să ronțăi câte ceva. Și chiar am mâncat mult mai mult din cele 4 ingrediente decât în zilele următoare. Mi-am făcut și cele 4 cereale fierte și turtițe și terciuri (acestea din urmă nu m-au prea încântat). În prima zi mi-era poftă de fructe.

Dar nu am avut deloc senzația că nu am energie. Am mâncat de câte ori am simțit că mi se face foame. Și am reușit să beau mai multă apă decât de obicei, ceea ce pentru mine e foarte bine.

Mi s-a părut interesant că după câteva zile reușeam să îmi dau seama mai bine când mi-era foame și când mi-era sete. Știu că pare ciudat, dar în timpul regimului am realizat că, de multe ori înainte, îmi era sete, iar eu confundam senzația cu cea de foame.

Au mai fost câteva ispite: 2 zile în care am fost la niște prieteni și s-a făcut grătar și ceaun, iar eu am mâncat orez și turtițe 🙂 Dar am rezistat.

Ce rezultate am obținut eu:

  • mult mai multă energie;
  • nu am mai avut pofte de mâncăruri despre care știam că nu îmi fac bine (dulciuri, sucuri, pizza);
  • mi s-a reglat somnul; de 4 ani eu nu am mai dormit o noapte întreagă (fie pentru că alăptam, fie pentru că am fost însărcinată), iar în ultima vreme mă trezeam să îi dau Emei să sugă și nu mai reușeam să adorm cu orele; era foarte obositor, dar și frustrant; cât am ținut regimul, nu am mai avut problema asta;
  • mi-a dispărut senzația de oboseală pe care o aveam mereu;
  • am fost mult mai liniștită; nu am mai avut nici o criză de furie; mintea mea s-a liniștit și nu mai rula programe în gol;
  • am fost mai creativă (am reușit să scriu destul de mult la proiectele mele);
  • transpirația s-a redus considerabil și nu mai avea miros neplăcut;
  • am dat jos cele 2 kg pe care le pusesem de sărbători 🙂 ; și mi-am dat seama că mâncam foarte mult resturile din farfuriile copiilor (mamele cred că înțeleg la ce mă refer 🙂 ), doar când am început să arunc ce nu mai mâncau ei, mi-am dat seama că toate ajungeau în stomacul meu;
  • mi-a trecut depresia pe care o simțeam că îmi dă târcoale și mi-a revenit cheful de viață;
  • mi-am dat seama că am o voință puternică și asta mi-a crescut încrederea în mine.

Pentru mine a făcut minuni acest regim. Și mă bucur că mi-am ascultat intuiția și corpul. Am învățat multe despre mine, despre voința mea și despre corpul meu.

Aveam nevoie de o astfel de detoxifiere. Acum simt că am nevoie și de una spirituală. Așa că mă pun pe studiat. 🙂

Scrie-mi, te rog, dacă ai ținut vreodată acest regim sau alt regim de detoxifiere și dacă ai observat efectele lui. Și dacă ai idei legate de detoxifierea spirituală, le aștept în comentarii.

This Post Has 6 Comments

  1. Diana D

    Am auzit de acest regim de la o colega de serviciu. Nu l-am urmat, dar ma bucur ca asa am descoperit minunata hrisca.

    1. Ina Lupu

      Da, hrișca este întradevăr minunată! 🙂 Și eu auzisem de regimul acesta, dar nu m-a tentat niciodată cu adevărat până când am fost pregătită pentru el 🙂 Dacă îl încerci sunt curioasă care sunt efectele pentru tine 🙂
      Care e modalitatea ta preferată de preparare a hrișcii?

      1. Diana D

        „Se pun la inmuiat 100g de hrisca (2-3-4 ore sau se fierbe aprox. 10 min). Se taie: 2 morcovi si jumatate de ardei gras in cubulete, 2 fire de ceapa verde in felii subtiri si se amesteca cu hrisca hidratata. Toata compozitia se leaga cu un dressing delicios facut din: 2 linguri ulei de masline, 1 lingurita otet, 1 lingurita mustar, putina miere, sare, piper, coriandru dupa gust.” De cele mai multe ori, pun doar hrisca, morcov, mustar, ulei si sare, dar iese atat de buna.. Imi pare rau ca nu mai stiu sursa retetei.

  2. claudia

    Am tinut regimul de mai multe ori in trecut. M-a ajutat sa-mi limpezesc mintea si sa rezolv problemele cu greutatea. Preferatele mele erau clatite din faina integrala umplute cu orez fiert 🙂

    1. Diana D

      Imi scrieti si mie reteta, va rog?

    2. Ina Lupu

      sună foarte bine, Claudia! O voi încerca data viitoare. Intenționez să o reiau pentru că m-a ajutat foarte mult și pe mine. Apreciem dacă ne împărtășești rețeta 🙂

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse