Este luna în care ne reamintim că suntem femei și ne reamintim că e nevoie să avem mai multă grijă și considerație față de noi. Ne bucurăm de micile cadouri și surprize ale celor dragi, de mărțișoare, de flori, poate de o petrecere de 8 martie „cu fetele” sau măcar de o ieșire cu prietenele.

Mi-aș dori să ne amintim în fiecare zi cât suntem de minunate și să ne alocăm zilnic măcar 5 minute doar pentru noi și sufletul nostru.

Roluri și etape

Femeia a trecut prin multe etape și a fost privită în multe feluri: de la zeiță creatoare, la vrăjitoare, la inferioara bărbatului, mai recent la egala bărbatului. Pentru mine a fost un subiect delicat acesta al feminității. Am avut o perioadă în viața mea când am luptat efectiv pentru drepturi egale și pentru a demonstra că femeile pot să facă absolut orice poate să facă și un bărbat. Și culmea, în acea perioadă am fost în cea mai masculină manifestare a mea.

Am redescoperit feminitatea, într-o cu totul altă formă, odată cu sarcina și maternitatea. Am găsit noi valențe ale feminității. Și am început să înțeleg altfel ce înseamnă să fii femeie. Și nu prea semăna cu ceea ce credeam înainte. Dintr-o dată, nu am mai simțit nevoia să lupt sau să cer egalitate între femei și bărbați. Am înțeles că e ca și cum ai cere egalitate între măr și pară. Ambele sunt fructe, ambele delicioase, dar total diferite. Și e foarte bine că sunt diferite. Nici nu ar trebui să fie la fel.

La fel de diferiți suntem și noi: femeile și bărbații. Avem o cu totul altă energie. Avem abordări complet diferite. Avem daruri diferite și modalități uneori opuse de a vedea aceeași realitate. Și asta e perfect. Ne completăm unii pe alții. Dar cred că e important să înțelegem că nu suntem la fel. Și, de aceea, femeia nu trebuie să demonstreze nimic. Nici că e mai bună decât bărbatul, nici că poate să facă orice face el. Suntem pur și simplu.

Energii diferite

Odată ce înțelegem și ne onorăm propria energie, începem să facem lucrurile în mod autentic, în propriul stil și mult mai bine decât atunci când încercăm să aplicăm tactici care nu ne sunt caracteristice.

Nu aș vrea nicio secundă să înțelegeți că militez pentru femeia la cratiță sau femeia care să stea doar acasă cu copiii. Adică, dacă asta este menirea ei reală și ceea ce își dorește și și-a ales să experimenteze în această viață, foarte bine! Dar femeia poate să fie oricine și oricum vrea ea! Dacă vrea să facă o carieră, e minunat!

Sunt pentru salarii egale, pentru muncă egală. Asta este altă discuție. Cred că nu avem salarii egale, pentru că nici noi nu credem cu adevărat în noi, iar societatea este astfel clădită. E necesar să schimbăm modul în care privim fetele încă de la naștere. Și putem face asta educându-ne diferit copiii, atât băieții, cât și fetele.

Vreau să îți prezint în continuare 8 modalități foarte la îndemână, prin care să te împuternicești singură ca femeie. Sunt simple, dar foarte profunde! Te rog, ia-ți timpul să le digeri și să le aplici în viața ta. Fă mici schimbări, nu e necesară o revoluție, dar pașii mici și constanți te duc departe.

1. Cunoaște-te pe tine însăți!

Știu că ai auzit dictonul lui Platon de când erai în școală. Însă, chiar e un aspect foarte important și o modalitate prin care să te împuternicești. Află:

 • ce vrei – când descoperi ceea ce îți dorești de la viață și de la tine e ca și atunci când îți stabilești unde vrei să ajungi pe Waze: se configurează traseul optim pentru tine. Dar când nu știi, nici un drum nu te duce acolo.
 • pasiunile – uneori ne imaginăm că dacă nu avem un talent deosebit pentru pictură (de exemplu) sau cântat, nu avem talent la nimic. Dacă mă întrebai acum câțiva ani care sunt pasiunile mele, nu știam ce să-ți spun. E important să știi ce îți place și să aloci timp pentru acele pasiuni, pentru că te ajută să te relaxezi și să dezvolți și alte părți din potențialul tău (limitat doar de propria minte).
 • visurile – am primit la un moment dat o provocare pe Facebook să scriu despre visurile mele. Și a fost mai greu decât îmi imaginam să pun efectiv în cuvinte, în scris. Am realizat atunci că, de fapt, nu îmi erau atât de clare pe cât credeam. Și, în urma provocării, mi-au scris mai multe persoane că nu au nici un vis. Oare chiar așa să fie? Refuz să cred că nu avem visuri. Scrie chiar acum visurile tale într-o agendă și începe să lucrezi la ele. Oricât de imposibile ar putea părea la prima vedere. Inovațiile nu sunt decât visurile cuiva, care până atunci păreau lucruri imposibile.
 • aspirațiile – care e idealul tău? În orice domeniu. Stabileșteți idealul și apirațiile pentru a ști spre ce te îndrepți!
 • dorințele – de multe ori nu îndrăznim să ne dorim prea mult. Și nu mă refer la dorințe materiale neapărat. Îndrăznește să-ți scrii dorințele. Vei fi cu un pas mai aproape de materializarea lor.
 • relațiile – e important să știi în ce fel de relații ești implicată. Citește mai multe despre acest aspect la modalitatea 5.
 • fricile – frica este o emoție de care avem nevoie. Însă ea poate fi și paralizantă. De aceea, e important să le identificăm și apoi să ”dansăm” cu ele. Nu să le respingem, nu să ne facem că nu există, nu să ne luptăm cu ele. Le acceptăm și le integrăm. Dar pentru asta e important ca, mai întâi, să le cunoaștem.
 • punctele forte – așa cum facem analiza SWOT a unei firme, e vital să ne-o facem și nouă înșine. Întrucât poți folosi atuurile pe care le ai și să le dezvolți.
 • punctele slabe – să le cunoști te ajută să vezi unde și cum le poți compensa.

Și o modalitate extraordinară de a te cunoaște, în cea mai plăcută manieră este jocul Inside Hero. Un joc care te va ajuta să te descoperi pe tine, adevăratul TU, cu dorințele și visele tale cele mai profunde.

Femeie, ești minunată! 8 modalități de a te împuternici ca femeie 1

Inside Hero este primul joc românesc de dezvoltare personală, pe care îl poți juca chiar și singură, dar recomandăm să îl joci cu prietenii, partenerii sau colegii tăi (sau chiar cu persoane necunoscute) și care combină puterea autocoaching-ului, puterea unui grup mastermind și puterea  creativității.

Jocul conține:

✅720 de întrebări special concepute să scoată eroul din tine. Dacă ÎNCĂ  nu știi exact ce trebuie să faci pentru a-ţi atinge obiectivele, fie ele personale, profesionale sau în relație, poţi apela cu încredere la jocul acesta. Veți începe prin a vă seta obiectivele și veți învârti roata „Inside Hero”, unde vă va  reveni un timp de cronometrare (20-30-50 secunde) și un corp (emoțional, spiritual, mental, fizic).

Întrebările vor fi pe măsură pentru a vă cunoaşte fiecare latură cât mai bine. Aceste 4 corpuri ale noastre sunt importante. Dacă cele 4 sunt în armonie și viața ta va fi în armonie.

Pe parcursul jocului, vei trece prin patru etape ale eroului: Inocent, Căutător, Războinic, Maestru. Extrăgând cartonașe de la fiecare etapă, întrebările se vor complica, astfel încât să te determine să te dezvolţi pe toate planurile.

Cât timp investești în a te cunoaște pe tine? Ce poți să faci chiar azi pentru a te cunoaște mai bine?

2. Asumă-ți responsabilitatea vieții tale

 • pentru greșelile tale – Greșeala este doar o oportunitate de învățare. Mi-a luat ceva vreme să învăț asta, pentru că suntem pedepsiți de mici atunci când greșim. Dar dacă ne schimbăm perspectiva, putem observa că, de fapt, am descoperit o metodă prin care nu ajungem la ceea ce ne-am dorit, dar putem învăța o lecție importantă de acolo. E esențial să vedem cum putem face lucrurile diferit data viitoare. Să ne asumăm în totalitate că nu a ieșit așa cum am vrut, dar nu pentru a ne învinovăți și pedepsi pentru asta, ci pentru a învăța cum să procedăm altfel cu proxima ocazie.
 • pentru succesele tale – La succese avem tendința să ridicăm ștacheta foarte sus. Sunt foarte puține lucruri care pot ajunge să fie considerate ”succese”. Dar cum ar fi să considerăm faptul că am reușit azi să ne trezim cu 10 minute mai devreme și să facem ceva numai pentru noi? Sau să considerăm succes faptul că ne-am respectat o promisiune? Cred că ne concentrăm prea des pe ce nu merge bine și prea puțin pe ce ne iese. Și nu prea știm să ne bucurăm de micile succese. Așteptăm până când avem parte de un succes mare: o anumită funcție sau o realizare majoră. Însă eu cred că suntem mai fericite dacă devenim conștiente de micile reușite din viața noastră și ne bucurăm pentru fiecare dintre ele.

Îți propun ceea ce fac eu de 3 luni deja și simt o mare diferență: scrie în fiecare seară 10 succese ale tale de peste zi. La început s-ar putea să fie dificil să găsești 10, dar apoi vei începe să privești altfel ceea ce se întâmplă peste zi.

Acceptă că tu ai făcut fiecare alegere din viața ta. Nu da vina pe nimeni pentru alegerile tale. Știu că o să zici că sunt și situații în care nu ai avut tu de ales, dar ai avut de ales modul în care ai reacționat la acele evenimente. Tot o alegere. A ta. Dar nu este despre asta! Ci despre asumare și despre a face altfel de alegeri. Ai constatat că ai făcut alegeri greșite? Super! Fă altfel de alegeri următoarea dată când ai ocazia. Schimbă ce nu îți place. Puterea e la tine. Puterea vine din asumarea responsabilității întregii tale vieți.

Pentru ce îți asumi azi responsabilitatea vieții tale?

3. Onorează-ți propria persoană și corpul

 • hrănește-ți corpul cu cea mai bună hrană – Poți citi mai multe aici, aici sau aici.
 • hrănește-ți mintea cu informații corecte, cu afirmații și gânduri pozitive. Renunță la mediile care te intoxică cu informații trunchiate, manipulante, care caută doar senzaționalul și răul din lume și alege să urmărești și să citești cărți, bloguri, site-uri, emisiuni care să te hrănească cu informații corecte și care să aducă valoare în viața ta.

Iată mai jos câteva afirmații pe care le poți adapta și folosi zilnic:

Femeie, ești minunată! 8 modalități de a te împuternici ca femeie 2

 • înconjoară-te de oameni care se hrănesc cu aceleași energii; influența oamenilor din jurul nostru e de necontestat. Există și o vorbă ”Ești suma oamenilor cu care înconjori” sau ”Cine se aseamănă, se adună”. Sunt oameni care fac parte din viața noastră și nu i-am ales neapărat, dar putem alege cât timp și ce fel de timp petrecem cu ei. În rest, depinde doar de noi să ne alegem anturajul. Și e important să alegem oameni de la care să putem învăța, mai buni ca noi în anumite domenii, care să ne ajute să creștem.
 • fă mișcare. Citește mai multe despre beneficiile mișcării în articolul scris de colega noastră, Mara: ”Cele mai importante 9 obiceiuri pentru fericirea ta pe care le poţi dobândi primăvara asta”.
 • petrece timp în natură; – cel puțin o oră în fiecare zi ar fi ideal dacă am reuși să stăm în natură sau la aer. Poate într-un parc, în curte, o plimbare pe lângă o pădure (dacă ai în apropiere). Natura ne încarcă cu o energie minunată, pe care doar ea o are. Dacă nu reușești în fiecare zi, străduiește-te ca în weekend să recuperezi și să petreci cât mai mult timp în natură. Poți citi mai multe despre conectarea cu natura aici.
 • meditează. S-a creat o falsă imagine în jurul meditației că ai nevoie de un cadru special și că e o treabă complicată în care ai nevoie să fii inițiat. Nu trebuie să fie deloc așa.
 • lucrează pe partea spirituală;

Ce faci azi pentru a-ți onora propria persoană și corpul?

4. Trăiește după busola interioară

Ascultă-ți intuiția!

Ascultă-ți inima!

Nu te mai uita la oameni cum ar putea fi, ci cum sunt!

Ai încredere în tine așa cum ai încredere și în ceilalți!

Regretele apar atunci când nu facem ceea ce simțim. Și sunt destul de dureroase.

Cum ți-ai ascultat azi intuiția sau inima?

5. Alege relații care te împuternicesc!

Gândește-te la relațiile tale din acest moment. Fă o retrospectivă a tuturor relațiilor, nu doar cele intime, sexuale, ci și cele cu prietenii, cu familia, cu copiii, cu colegi și colaboratori și întreabă-te:

 • Această relație îmi consumă energie, timp, bani, sufletul? sau dimpotrivă:
 • Mă împuternicește?
 • Mă determină să fiu o variantă mai bună a mea?
 • Mă simt susținută și încurajată în acestă relație?

Dacă observi că ai relații toxice, transformă-le! Evoluează! Dacă e nevoie îndepărtează-te puțin, vindecă ce e de vindecat și apoi revino cu forțe proaspete (dacă e o relație importantă pentru care merită să te întorci)!

Alege să fii în relații care te împuternicesc și în care te simți susținută și încurajată!

Și, cel mai important, alege să ai cea mai bună relație posibilă cu tine însăți! Fii cinstită cu tine însăți! Iubește-te! Onorează-te!

Și, dacă simți că relația pe care o ai cu tine însăți  nu îți face plăcere, schimbă ceva! E cea mai importantă relație pe care o vei avea toată viața și de care nu poți scăpa. Așa că fă-o frumoasă și sănătoasă! 🙂

Devino cea mai bună prietenă a ta!

Ce faci azi pentru relația cu tine însăți?

6. Continuă să înveți

Din păcate, mulți plecăm din școală cu impresia că învățatul se oprește atunci când terminăm școala. De fapt, abia atunci începe. Învățăm toată viața și asta e foarte bine, pentru că avem un potențial imens. Iar lumea în care trăim este, în primul rând, despre schimbare rapidă. E necesar să fim mereu dispuse să învățăm pentru a ne putea adapta noii lumi.

Alege să explorezi părți din tine, pe care nu le-ai explorat până acum! Fii în disponibilitatea de a învăța mereu și mereu lucruri noi!

Uneori părțile neexplorate te pot speria. Dar continuă să le cucerești și vei fi încântată de rezultate.

Împuternicirea este despre evoluție, schimbare și transformare. Este despre omida care devine un superb fluture! Iar acestea sunt posibile doar învățând despre tine, ceilalți, situații, circumstanțe.

Trăiește-ți viața! Dansează cu frica! Continuă să înveți!

Ce ai învățat azi?

7. Fii independentă!

Multă vreme femeile au depins de bărbați pentru supraviețuire. La acea vreme, femeia stătea doar acasă și avea grijă de familie, în timp ce bărbații aduceau hrana și cele necesare traiului. Însă acest aspect s-a schimbat radical odată cu intrarea femeilor în câmpul muncii. Din păcate, încă femeile câștigă mai puțin, pe posturi și sarcini identice, decât colegii lor bărbați. Dar deja acestea nu mai depind în totalitate de ei. Multe dintre femei aleg să fie complet independente.

Dacă este și cazul tău, să nu-ți fie frică să fii singură! Fii tu!

Fă activități singură! Știu multe femei care ar vrea să meargă la film, dar nu au cu cine și se gândesc „că nu se cuvine” să meargă singure! Du-te singură la film dacă așa ai chef! Du-te la o plimbare de o oră fără telefon! Du-te și fă lucrurile să se întâmple pentru tine!

Dacă vrei ceva, du-te și ia-l! Nu permite nimănui să-ți spună că nu poți! Cu siguranță ai auzit și tu replici de genul „Ești fetiță, nu se cuvine să faci așa!” „Fetele nu se joacă cu mașini” „Asta e o meserie pentru bărbați” etc. Uite-le! Ignoră-le! Poți să faci absolut orice îți dorești!

Ai încredere în tine!

Cum ți-ai manifestat azi independența?

8. Împuternicește-i pe ceilalți!

Când te împuternicești pe tine, îi împuternicești și pe ceilalți! Și ce e mai frumos și mai nobil decât să îi ajuți și susții pe cei din jur!

Asta mă duce cu gândul la sistemul Diamond Cutter Internațional (creat de Geshe Michael Roach), care are la bază ideea de a oferi celorlalți ceea ce îți dorești. De a-i susține pe ceilalți să obțină ceea ce îți dorești și tu.

Fiecare dintre noi putem aduce foarte multă valoare acolo unde suntem. Putem avea relații fructuoase cu familia, prietenii, colaboratori și asociați. Lumea este un loc al abundenței nelimitate! Este destul pentru toată lumea! Ajută-i pe ceilalți! Ridică-le moralul, în loc să îi descurajezi! Împărtășește cu cei din jur ceea ce te ajută pe tine, ceea ce știi, talentele și darurile tale!

Iubește-te pe tine și iubește-i pe ceilalți!

Susținerea pe care o oferim se va întoarce mereu!

Cum ai împuternicit azi pe cineva?

PS: Te invit să-ți răspunzi sincer la întrebările de la sfârșitul fiecărei modalități și să-ți stabilești cum poți aplica câte puțin în fiecare zi.

PPS: Deși postarea este adresată femeilor, aceste îndemnuri se potrivesc perfect și bărbaților și e chiar indicat să fie aplicate și de către ei. 🙂

Și nu uita:

EȘTI MINUNATĂ EXACT AȘA CUM EȘTI! EȘTI PUTERNICĂ ȘI POȚI SĂ FII ȘI SĂ FACI TOT CEEA CE ÎȚI PROPUI!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes