Fiecare copil are o personalitate distinctă. Astfel, dacă unii dintre ei sunt maleabili, cooperanți, liniștiți, alții te aduc adesea față în față cu un comportament dificil. Suntem supuși zilnic atâtor încercări, iar uneori simțim că e tot mai greu să nu ne pierdem și noi cu firea.
Bosumflări, lacrimi prelinse pe obraji rumeni, răspunsuri obraznice – toate aceste caracteristici ale copilăriei sunt uneori atât de dificil de suportat. La capătul puterilor te afli uneori tu, părintele, care nu mai știi cum să faci față tuturor provocărilor.
Află totuși că există o soluție, care te va ajuta să nu mai ieși atât de „șifonat” dintr-un conflict cu propriul copil. Dacă înțelegi motivele pentru care copilul tău are un comportament dificil, vei descoperi și cum să-i faci față. Iar la final, vor dispărea și sentimentele apăsătoare de vinovăție, care pun uneori stăpânire pe tine.
5 dintre cele mai frecvente cauze pentru comportamentul nedorit al copiilor
Îți propun să rezolvăm problema, gândind matematic. Începe prin a-ți pune întrebări. Știi, așa a apărut știința, dintr-o nevoie însetată de cunoaștere. Înainte de a ne precipita în a concluziona și a „eticheta”, hai să studiem puțin terenul. Te-ai întrebat vreodată dacă…
- Copilul și-a „făcut plinul” de dragoste și atenție?
- S-au petrecut schimbări în ceea ce privește ritualurile acestuia?
- Care a fost dispoziția ta?
- Copilul a dormit suficient?
- Alimentația oferită celui mic este adecvată?
- Copilul trece printr-un puseu de creștere?
1. Lipsa atenției
Hai să încercăm a răspunde pe rând tuturor acestor întrebări. Voi începe prin a vorbi despre dragoste și atenție, două aspecte esențiale care stau la baza procesului educației. Nu, nu trebuie să tolerezi orice, să încetezi a fi fermă, însă asigură-ți copilul de toată dragostea ta.
Altfel, s-ar putea ca el să o reclame singur. Și cum ne solicită copiii atenția? Există multiple variante de răspuns care diferă, în funcție de personalitatea fiecăruia. Astfel, dacă unii îl iau pe NU în brațe, pentru că astfel simt că dețin controlul asupra propriei vieți, alții apelează la un întreg arsenal pentru a te impresiona: bătăi din picior, aruncatul jucăriilor, țipete asurzitoare.
Poate deveni epuizant pentru tine să fii mereu acolo pentru el, să te asiguri că nu duce lipsă de atenție și iubire. Iar gândul acesta te descurajează. Uneori te înfurie. Ce e de făcut? Spune-i simplu, dar cald, cu tot sufletul „Te iubesc”, rupe-ți câteva clipe pentru a vă juca împreună. Acelea sunt momentele lui în care tu-i accepți regulile și îl faci să se simtă important.
Jucați împreună un joc care vă va apropia mai mult. Îl găsești aici: EQ Game.
2. Nerespectarea ritualurilor
Credeai că doar tu ai ritualuri? Așa cum ție îți place să-ți bei cafeaua liniștită, privind cerul, puiul tău adoră momentul în care îi stai aproape și-i șoptești povești de noapte bună. Orice eveniment apărut în viața celui mic, orice schimbare îl poate deruta.
Iar el va reacționa, exteriorizându-și sentimentele, tocmai pentru a-ți atrage atenția, pentru a-ți spune că nu se simte confortabil cu noua situație, fie ea o schimbare minoră, precum mutatul într-o casă nouă, o vacanță ori introducerea unui nou ritual (folosirea oliței).
Toate aceste schimbări dezechilibrează, perturbă liniștea copilului. Oare tu nu ai sentimente de nesiguranță atunci când te confrunți cu o situație necunoscută?
Ce poți face? Introdu treptat orice schimbare în viața celui mic. Întrerupe noul ritual, dacă simți că acesta influențează comportamentul copilului și reia-l după câteva zile. Înarmează-te cu răbdare. Nici Troia n-a fost cucerită într-o zi.
3. Dispoziția ta
Știi, s-ar putea ca cel mic să nu știe că ai avut o zi proastă. Sau că te-ai certat și cu tatăl său, pe deasupra. Dar, mai mult ca sigur, îți va simți neliniștea, furia, supărarea.
Va ști când ceva nu este în regulă cu tine și va reacționa și el cum știe. În acele momente, copilul tău ar putea deveni mai insistent, în încercarea de a-ți atrage atenția asupra lui. El este acolo, lângă tine, pentru tine 100%, însă tu pari preocupată. Fruntea îți e încruntată, privirea nu-ți mai este la fel de blândă. Până și vocea îți e puțin schimbată.
Tensionată fiind, îți pierzi controlul asupra emoțiilor, iar comportamentul copilului ți se va părea și mai agasant.
4. Lipsa somnului/ hrana necorespunzătoare, insuficientă
Până și tu te enervezi atunci când ești obosită sau când nu te hrănești corespunzător. Asigură-te că cel mic doarme și mănâncă suficient. Ia-ți mereu cu tine gustări sănătoase atunci când plecați de-acasă. Golirea combustibilului de energie ar putea declanșa o criză de nervi de toată frumusețea.
În ceea ce privește somnul, adu-ți aminte ce am vorbit despre ritualuri și respectă-le. În cazul în care, în creșterea copilului îți vin în ajutor bunicii sau o bonă, prezintă-le și lor ritualurile voastre și roagă-i să le respecte. Ora de culcare este sfântă, dacă nu vrei să ai de-a face cu un copil agitat.
Mai mult decât atât, odihnește-te și tu suficient. Altfel riști să devii mult mai sensibilă și ți se va părea tot mai greu să faci față provocărilor copilăriei.
5. Puseurile de creștere
După cum știi, creșterea nu este lineară, nu se întâmplă treptat. Uneori copiii traversează perioade de creștere accelerată.
Din acest motiv, cei mici pot deveni irascibili, iar comportamentul li se modifică și el ușor. Singura soluție este să accepți aceste modificări de comportament, pentru că fac parte din procesul de dezvoltare.
Gândește-te că întreaga sa rețea neuronală se reconfigurează și reacționează cu blândețe.
Concluzia
După cum ai văzut, comportamentul inadecvat face și el parte din procesul de dezvoltare a copilului. Reprezintă o cale prin care acesta învață ce e bine și ce e rău, ce i se acceptă și i se poate ierta și ce nu.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 222 shares