Primăvara îţi zâmbeşte prin razele soarelui. Este o nouă zi, un nou început, o altă provocare. Eu îţi propun ca primăvara aceasta să accepţi provocarea de a fi fericită. De ce? Pentru că meriţi, pentru că eşti minunată, pentru că în tine există potenţial. Şi nu e deloc dificil să atingi fericirea. Tot ce trebuie să faci este să te decizi că o vrei şi să faci primii paşi spre ea, prin adoptarea unor obiceiuri care ţi-o vor dărui.
Dacă tot se spune că primăvara vine cu schimbări, hai să facem aceste schimbări să fie pozitive. Înconjoară-te de oameni calzi, alege să vezi partea bună, preţuieşte-te şi acceptă-te aşa cum eşti, descoperă-ţi puterea interioară şi adu schimbarea prin 9 obiceiuri care îţi pot oferi fericirea în dar la început de sezon. Eşti pregătită? Iată cum poţi schimba registrul vechi cu unul nou şi optimist.
Bucură-te de beneficiile mişcării
Sportul înseamnă sănătate şi energie. Te ajută în menţinerea echilibrului interior, iar acest lucru se reflectă la exterior. Important este să alegi tipul de mişcare cu care corpul şi mintea ta rezonează sau chiar să le alternezi pentru a evita rutina.
Personal, am făcut mişcare după cum m-a dus capul ani buni, până când am descoperit că şi sportul trebuie practicat în mod inteligent. În acest sens, Andreea Raicu ne oferă în cartea “Descoperă-te” o informaţie pe care, la rândul ei, a primit-o de la Luminiţa Nicolescu, antrenoarea cu care a lucrat ani de zile. Este vorba despre faptul că durerea musculară este un semnal de alarmă dacă durează mai mult de două zile, iar asta înseamnă că muşchii au fost greşit antrenaţi. La fel stă treaba şi cu sala: e bine să te informezi de câte ori e bine să mergi la sală pentru a avea rezultate favorabile corpului tău.
Secretul sportului de calitate stă în alegeri. De câte ori nu am simţit antrenamentele ca pe un chin? Ideea e, ca orice tip de mişcare practicăm, să se simtă ca o activitate plăcută, de care să ne bucurăm. Fericirea se regăseşte într-un mod de viaţă echilibrat, iar echilibrul îl atingi atunci când eşti în armonie cu propriul corp. Caută aşadar o formă de mişcare atractivă pentru tine – poate fi yoga, înot, tenis, dans, gimnastică, alergare în aer liber, pilates, cardio şi lista e una extrem de lungă.
„Fii prezentă în fiecare din acţiunile tale!” – acesta este un sfat primit cu mult timp în urmă de la o persoană care a simţit nevoia să îmi ofere un sfat bun, în timp ce privea cât de haotică eram şi cum făceam multe lucruri mecanic. Pe mine sportul m-a ajutat să devin prezentă, să conştientizez faptele, gândurile, deciziile. Corpul tău nu e o carcasă de care te poţi lipsi. Da, ştiu, importante sunt sufletul şi starea mentală – dar acestea vor claca dacă îţi neglijezi starea fizică.
Scopul mişcării este aceea de a te revigora dimineaţa şi de a te relaxa seara. Fă din mişcare un obicei chiar din această primăvară şi vei vedea cum anxietatea, stresul, lipsa de vitalitate, oboseala şi tendinţa de robotizare vor începe să se atenueze spre a dispărea în cele din urmă.
Găsești în aceste articole informații care te vor ajuta să începi un program de mişcare potrivit corpului tău şi stării tale de spirit: articol 1, articol 2.
Optează pentru un stil de viaţă sănătos
La un moment dat, propriul corp te atenţionează că e cazul să iei o pauză. Te simţi epuizată, plină de frustrări, te trezeşti mai obosită decât atunci când când te-ai culcat, parcă nimic nu îţi mai face plăcere. Începutul primăverii e momentul ideal să optezi pentru un stil de viaţă sănătos care să îţi redea pofta de viaţă şi energia.
Despre „stilul de viaţă sănătos” citim adesea prin diverse reviste, auzim vorbindu-se la televizor, vedem multe pe internet. Până acum ceva timp era chiar etichetat drept un moft al vedetelor, un „ceva” pentru „oamenii cu bani”. Imposibil de aplicat în toate straturile sociale. Total greşit! Şi mă bucur că astăzi este mult mai bine înţeles.
Mintea, corpul şi spiritul se află într-o relaţie de interdependenţă. Dacă unul dintre aceste elemente are de suferit, echilibrul se rupe, armonia dispare. E nevoie aşadar de moderaţie în toate. Un somn odihnitor, o alimentaţie sănătoasă, timp petrecut cu cei dragi, momente acordate ţie, personal – toate alcătuiesc un stil de viaţă sănătos.
În ceea ce priveşte nutriţia (pentru că am observat şi eu că atunci când se vorbeşte despre un stil de viaţă sănătos, primul factor care se ia în considerare este alimentaţia), nu trebuie să devii vegetariană, vegană sau să urmezi neapărat cine ştie ce dietă. Fericirea nu o găseşti în dietă, iar corpul tău îşi va regăsi echilibrul prin alegerile tale. Poţi începe prin introducerea fructelor şi legumelor proaspete în alimentaţie, iar mai departe, ţine cont de ceea ce îţi transmite propriul organism. De exemplu, oboseala accentuată îţi spune că ai o carenţă de vitamine, pofta de lactate te atenţionează de o carenţă a calciului etc.
Începe-ţi dimineaţa cu o porţie de sănătate. Optează pentru cereale, suc de fructe, un smoothie verde – acestea îţi vor da energia necesară unui start de milioane şi ţi-o spun din proprie experienţă. Documentează-te despre proprietăţile alimentelor şi introdu în dieta ta zilnică acele produse care îţi ajută organismul să lupte contra afecţiunilor, care îţi oferă acel plus de care ai nevoie pentru a te simţi în formă. Uite, îţi las şi site-uri de unde poţi afla mai multe despre un stil de viaţă sănătos şi o dietă echilibrată: Site 1, Site 2.
Descoperă magia din tine
Dacă nu ţi-ai dat încă seama, în tine există un uriaş potenţial pe care îl poţi pune oricând în valoare – este doar alegerea ta să îl descoperi şi să îl dezvolţi. Fericirea ta nu depinde de nimeni, ci este opţiunea ta proprie. Doar tu te poţi face fericită, nimeni altcineva. Cum vine asta? E simplu. Tu alegi ce laşi să te afecteze sau să te bucure. Tu alegi ceea ce te ajută să evoluezi în relaţie cu tine însăţi şi cu ceilalţi.
Eu am optat pentru a mă descoperi pe mine însămi cu ceva timp în urmă, prin intermediul cărţilor de dezvoltare personală, prin mindfulness sau diverse jocuri care promovează gândirea out of the box. Ajutorul pe mi l-au oferit toate acestea a fost unul nepreţuit. Eu pot afirma că după o lungă perioadă de extenuare psihică şi fizică, am reuşit să îmi recapăt încrederea în mine însămi, să obţin controlul propriei mele vieţi, să iau decizii importante asupra lucrurilor pe care mi le doresc cu adevărat şi să ajung să mă bucur de fiecare zi, oricât de accelerată, stresantă, cenuşie ar fi aceasta.
Un citat care pe mine m-a motivat este „Ceea ce vedem depinde în primul rând de lucrurile înspre care privim.” – John Lubbock. Ce înseamnă asta? Dacă îţi vei orienta privirea asupra acelor aspecte negative din viaţa ta, vei ajunge chiar tu o persoană negativistă. Axează-te spre a privi la tine, spre ceea ce te bucură şi te face să te simţi bine.
Nu, nu este uşor, este vorba despre o schimbare colosală de atitudine şi de gândire care se face pas cu pas pentru a lăsa să iasă la suprafaţă persoana minunată care eşti. Iar în acest sens, îţi recomand să începi cu un joc care dezvoltă gândirea out of the box şi te ajută să te descoperi pe tine cu adevărat. Jocul despre care îţi vorbesc este Inside Hero şi mie mi-a adus multe beneficii. M-a învăţat să îmi setez obiective smart, să îmi îmbunătăţesc relaţiile interpersonale, să mă cunosc mai bine şi să realizez lucruri de care nu mă credeam capabilă. În relaţiile cu ceilalţi eşti mamă, iubită, soţie, manager, prietenă, colegă etc. etc. Dar cine eşti tu atunci când eşti singură? Ce îţi doreşti de fapt cu adevărat? Cum procedezi să îţi atingi obiectivele? Ştiai că poţi realiza şi obţine absolut tot ce îţi doreşti? Că viaţa ţi-o croşetezi/desenezi/regizezi/trăieşti exact aşa cum o vrei? Da, optează pentru a-ţi face un obicei din dezvoltarea ta personală. Informaţii suplimentare despre acest joc găseşti aici: Inside Hero https://insidehero.ro/
Călătoreşte
Ei bine, călătoriile sunt adevărat balsam pentru suflet, pentru starea mentală, pentru revigorarea corpului. Şi da, ştiu, îi dai timp timpului, îţi spui că nu e vremea potrivită, că ai o grămadă de task-uri, că trebuie să… sau să… sau să… Opreşte-te! Respiră! E primăvară! Uite, îţi bate în geam şi îţi zâmbeşte. Zâmbeşte-i şi tu şi alege fericirea! Ştiai că dacă tu eşti fericită şi cei dragi ţie vor fi la fel? Le vei transmite această stare. Aşa că planifică-ţi o vacanţă, o călătorie, o excursie şi respiră viaţă.
Pentru început scrie pe agendă. Răspunde-ţi la câteva întrebări esenţiale. Unde ţi-ar plăcea să călătoreşti? Care este motivul pentru care vrei să ajungi într-un loc anume? Ce aştepţi să se întâmple în această călătorie?
De ce te sfătuiesc să îţi răspunzi ţie la asemenea întrebări? Pentru că am întâlnit multe persoane care îşi doresc să călătorească în Hawaii, dar nevoia e de fapt combinaţia de detaşare şi apa mării. Motivul pentru care nu fac o asemenea călătorie? Bugetul limitat. Fără să se orienteze niciun moment spre aceeaşi combinaţie, dar cu mult mai accesibilă, într-o locaţie mai apropiată.
Când eu mi-am permis mie să călătoresc mai mult, am optat, la început, pentru a vedea cât mai mult din România. Pentru aceia care abia aşteaptă de fiecare dată să treacă graniţa spre alte ţări, le-aş spune că ratează multe nevăzând câte avem pe plan local. Poţi aşadar să îţi stabileşti măcar o călătorie pe lună, să ţi-o planifici cum trebuie, să consulţi ofertele etc. Umple-ţi sufletul cu frumos şi vei deveni o persoană frumoasă în ochii tuturor, iar călătoriile dese îţi vor deschide sufletul în faţa multor locuri memorabile.
Şi în fiecare călătorie plimbă-te cât mai mult. Poţi alege plimbările în natură care te ajută să te conectezi cu tine însăţi, plimbările prin oraşe care te fac să vezi lumea altfel, cu altă înţelegere şi generozitate.
Dacă vrei mai multe sfaturi de călătorie, ai aici şi câteva surse de unde te vei putea documenta cu încredere: Sursă 1, Sursă 2.
Învaţă ceva nou
Eu am descoperit că de fiecare dată când învăţ ceva nou, evoluez, mă dezvolt, îmi cresc încrederea în forţele proprii. Învăţarea chiar este o acţiune pentru fericire. O afirmă psihologii şi o simţim noi înşine.
Sfatul meu este să optezi pentru un curs pe care îl găseşti atractiv şi interesant sau pentru un nou hobby sau pentru o activitate plăcută, dar despre care trebuie să te documentezi. Într-o perioadă când totul părea gri, am ales să îmi îndrept privirea spre handmade. Aşa am învăţat, dintr-o mulţime de tutoriale pe youtube, cum să fac flori din hârtie, cum să aplic tehnica quilling, cum să decorez prin metoda şerveţelului şi multe altele. Mi se părea că îmi umple viaţa de culoare, în timp ce mă relaxa şi mă detaşa de probleme şi stres. Aşa am procedat de fiecare dată când m-a atras un domeniu anume – m-am scufundat în el, învăţând cât mai multe, dobândind cunoaştere şi încredere.
Schimbările făcute cu plăcere şi în paşi mici te conduc spre fericire, iar primăvara este începutul ideal. Pe tine ce te-ar atrage să înveţi? Ce pasiune ai vrea să îţi dezvolţi? Creează-ți o listă şi urmeaz-o punct cu punct. Nu e cazul să te axezi pe 10 domenii dintr-o dată. Exact, cum spuneam, avansează cu paşi mici, dar siguri.
Avantajul este că azi există o multitudine de cursuri gratuite online, de workshop-uri, de ateliere creative, de întâlniri live de tip demo. În funcţie de interesele tale, uite şi nişte legături care îţi pot fi de folos: Curios, CreativeLive, Coursera.
Joacă-te şi activează-ţi fericirea
Ai văzut un copil jucându-se? Atunci înseamnă că ştii cum arată o persoană fericită. De ce să nu încercăm şi noi, ca adulţi, această metodă pierdută pe drumul spre maturizare? Prin joc şi joacă dai totul deoparte, te relaxezi, vezi viaţa în tonuri de roz, eşti suveranul propriului destin. Nu mai zic despre faptul că ţi se dezvoltă o mulţime de abilităţi pe care le poţi folosi cu succes în viaţa de zi cu zi.
Personal, optez pentru jocurile de masă, care îmi captează atenţia integral, mă scot din banal, din planul real, şi mă detaşează de orice situaţie stresantă, pe care o pot vedea ulterior cu alţi ochi. Mă ajută să mă orientez spre soluţii şi anulează imposibilităţile.
Foarte interesant mi s-a părut jocul EQ Game, care dezvoltă inteligenţa emoţională. Sincer? Mă aşteptam la început să fie doar distractiv, dar exerciţiile pe care le întâlneşti pe parcurs te fac să capeţi autocontrol, rezilienţă, calmitate şi, jucat în mod frecvent, îţi modelează personalitatea la modul pozitiv. De câte ori nu ai izbucnit cu furie în diverse circumstanţe? Ei bine, EQ Game te ajută să îţi controlezi impulsivitatea, să te axezi pe emoţiile pozitive, să devii mai creativă şi să dezvolţi relaţii armonioase cu cei din jur. Mai multe detalii despre acest joc găseşti aici: EQ Game https://tikaboo.ro/eq-game-apr/
Alte jocuri pe care le încurajez sunt cele de construcţie – Orăşelul Stinghiuţă este unul foarte bun şi inovativ deoarece îţi provoacă imaginaţia, vine la pachet cu schiţele unor clădiri istorice şi îl poţi juca împreună cu familia, distrându-vă şi consolidându-vă relaţia. Link aici: Orășelul Stinghiuță https://tikaboo.ro/oraselul-stinghiuta/
Poţi opta şi pentru şah, cărţi, remi şi multe altele care să te scoată din rutină.
Încearcă meditaţia
Meditaţia te ajută, te transformă, îţi oferă energia şi relaxarea de care ai nevoie, îţi dă doza necesară de optimism, te menţine în formă, te face fericită.
Viaţa pe care o trăim la viteză maximă ne generează adeseori o emotivitate crescută, o acută lipsă de energie, irascibilitate, stagnări în concentrare, deshidratare, predispoziţie la multiple afecţiuni. Ce face meditaţia în acest sens? Îţi oferă o pace interioară inegalabilă, îţi restabileşte echilibrul intrinsec, face ca stresul să dispară. Avantajul este că oricine poate practica meditaţia şi oricine se poate bucura de beneficiile ei.
Îmi amintesc că prima dată mi se părea extrem de greu şi că nu mă puteam concentra „fără să mă gândesc la nimic”. Din contră, gândurile mi se îngrămădeau haotic în minte. Asta pentru că nu mă documentasem suficient. Am aflat ulterior că nu trebuie să meditez zeci de minute, mai ales dacă sunt la început, că trei minute pe zi sunt suficiente pentru a-mi activa forţa interioară şi pentru a dobândi linişte psihică.
Trebuie să mai ştii că bunăstarea emoţională îţi conferă şi sănătate aşa că, pentru a te bucura de armonie, frumuseţe şi regenerare, poţi începe cu cele trei minute de meditaţie pe zi, ajungând progresiv la 10-15 minute. Sunt momentele tale, pentru tine, pentru fericirea şi liniştea ta.
O tehnică rapidă şi uşoară de meditaţie: Relaxează-ţi corpul, închide ochii şi focusează-te pe respiraţie. Pentru a nu-ţi lăsa gândurile să îţi invadeze mintea, numără şi pronunţă numărul în gând, de fiecare dată când expiri.
Alte metode pe care le poţi încerca: concentrarea pe o imagine, încercând să reţii şi cele mai mici detalii, sau imaginarea un tablou fericit din care faci parte.
Uite şi un video util: Video.
Fii recunoscătoare
Între fericire şi recunoştinţă există o conexiune foarte puternică. Recunoştinţa este o sursă de fericire pe care, dacă o activezi vei adormi şi te vei trezi zilnic cu sufletul împăcat.
„În viaţa noastră de zi cu zi trebuie să ne dăm seama că nu fericirea ne face recunoscători, ci recunoştinţa ne face fericiţi.” – Albert Clarke
La capitolul dezvoltare personală, m-a captat Legea Atracţiei şi ideea de a putea obţine tot ce îmi doresc a fost dintotdeauna extrem de atractivă pentru mine. Am citit diverse volume, am participat la seminarii etc. În toate, unul dintre principalele exerciţii era acela de a-ţi stabili zilnic lucrurile pentru care eşti recunoscător. Şi da, ajută. Te face să te simţi mult mai bine, îţi dă o stare pozitivă. Pe scurt, funcţionează şi vezi partea frumoasă a vieţii.
Ce face de fapt recunoştinţa? Te ajută să apreciezi, să dai valoare vieţii tale şi ţie însuţi. Nu, nu putem cuantifica fericirea, dar recunoştinţa este cu siguranţă o parte a ei. Tu ştii să apreciezi ceea ce primeşti? Înţelegi ceea ce ai bun şi frumos în fiecare zi? Te accepţi aşa cum eşti? Îţi propun acelaşi exerciţiu pe care şi eu l-am făcut la rândul meu: scrie zilnic pe agendă cel puţin 5 motive pentru care eşti recunoscătoare în ziua respectivă. Ai avut căldură în maşină când afară era frig? E un motiv pentru care să fii recunoscătoare. Ai avut parte de o zi însorită de care te-ai bucurat? Alt motiv, iar lista poate continua. Priveşte toate acele lucruri mărunte care îţi smulg un zâmbet şi activează-ţi recunoştinţa.
Profită de primăvară, de renaştere, de un nou început şi radiază fericirea pe care recunoştinţa ţi-o oferă. Mai mult, atunci când eşti recunoscătoare, anulezi teama şi regretele, acţionezi cu un sentiment de siguranţă şi eşti cu un pas mai aproape de obiectivele tale.
Vizionează şi aceste documentare pentru a înţelege mai bine puterea recunoştinţei: The Secret, Say „Thank You”.
Citeşte şi îmbunătăţeşte-ţi viaţa
Cărţile sunt adevărate comori ale cunoaşterii. Fie că citeşti un roman clasic, o carte cu reţete culinare sau un volum de dezvoltare personală, mereu înveţi ceva, ajungi să cunoşti mai bine, să ştii mai mult. Şi astfel îţi îmbunătăţeşti viaţa. Caută acele cărţi care te interesează, care conţin informaţii ajutătoare pentru tine, care te pot detaşa şi relaxa.
Biblioterapia sau terapia prin lectură are capacitatea de a te repara sufleteşte şi mental, de a te ghida spre fericire. Fiecare dintre noi avem personalităţi diferite, păreri diferite, probleme diferite, curiozităţi distincte şi tot aşa. Ce face un biblioterapeut? Te ghidează spre acele titluri care să răspundă nevoilor tale. Bineînţeles că îţi poţi alege şi singură cărţile pe care le doreşti. Nu strică însă să te analizezi şi să optezi pentru cele care rezonează cu tine, cu ceea ce te motivează.
De exemplu, o carte citită de mine acum ceva timp şi pe care o recomand cu căldură este „Magia despărţirii” scrisă de Florin Alexandru. Este un volum uimitor care te ajută la propriu să vezi partea plină a paharului într-o situaţie nu tocmai favorabilă. Da, din orice experienţă se poate extrage ceva bun, iar autorul ne plimbă prin viaţă, arătându-ne că cerul nu rămâne negru, ci se înseninează dacă îi zâmbim. O adevărată călătorie, la finalul căreia eşti mai puternic şi mai sigur de tine. Poţi începe cu această carte care îţi va dărui optimism şi te va încuraja să citeşti un alt volum literar. Afli mai multe detalii aici: Magia Despărțirii https://florinalexandru.ro/magia-despartirii/
Nu uita că eşti specială, aşadar, începe de azi să te bucuri de fericire!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 266 shares