Cura de detoxifiere: Cum să îţi recapeți energia și vitalitatea

O cură de detoxifiere se referă la o pauză de la toți factorii dăunători organismului, în ceea ce privește alimentația. Unele persoane sunt de părere că detoxifierea este un mit. Totuși, majoritatea nutriționiștilor și medicilor recomandă această metodă de purificare a organismului, în care se renunță la mâncărurile nesănătoase.

Lipsa de energie, durerile de cap inexplicabile, unghiile fragile sau pielea uscată – Acestea sunt doar unele dintre semnele care prevestesc nevoia de o cură de detoxifiere.

În continuare vei afla ce este o cură de detoxifiere și dacă ai nevoie de aceasta. Mai mult, îți voi dezvălui 9 metode eficiente și simple de a ține o cură de detoxifiere.

Dacă vrei să te simți plină de vigoare, vitalizată, cu energia la cote maxime și pregătită să faci față cu brio provocărilor fiecărei zile, atunci informațiile ce urmează s-ar putea să te intereseze.

Ce spun specialiștii despre cura de detoxifiere?

Un program de detoxifiere implică o perioadă fără alcool, cofeină, fum de țigară şi alimente de tip fast food. Detoxifierea corpului pe cale naturală este o metodă eficientă pentru a-ți curăța corpul de toxine, fapt ce va stimula metabolismul și îți va îmbunătăți sănătatea considerabil.

Când alegi detoxifierea, îi oferi ocazia corpului de a consuma energia altfel și de a minimiza procesul digestiei.

Cura de detoxifiere: Cum să îţi recapeți energia și vitalitatea 1„Pentru că digestia în organism și metabolizarea substanțelor hrănitoare presupun un consum de 70%-80% din energie. Astfel, îi ușurăm digestia, iar această energie poate fi folosită în alte scopuri.”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Medicii nu recomandă dietele de detoxifiere extreme care, în timp, pot duce cu ușurință la deficiențe nutriționale.

Nu sunt indicate, în special adolescenților, pentru ca aceștia pot dezvolta comportamente nesănătoase în privința mâncării, pe termen lung.

afla daca ai nevoie de o cură de detoxifiere

Află dacă ai nevoie de o cură de detoxifiere

Iată care sunt primele semne ale organismului care indică nevoia unui program de detoxifiere:

 • Lipsa de energie
 • Durerile de cap inexplicabile
 • Unghiile fragile și lipsite de vigoare
 • Păr lipsit de vitalitate și strălucire
 • Piele uscată
 • O creștere constantă în greutate
 • Memorie slabă
 • Alergii persistente

Ce avantaje poate aduce o cură de detoxifiere?

Iată care sunt cele mai importante avantaje pe care un program de detoxifiere le va aduce în viața ta:

 • Creșterea stării generale de bine și a energiei
 • Revitalizarea întregului organism
 • Îmbunătățirea sistemului imunitar și a memoriei

De asemenea, ținând o cură de detoxifiere, vei mai câștiga beneficii precum:

 • Motivația de a mânca multe fructe și legume
 • Creșterea cantității de apă băută zilnic
 • Punerea accentului pe mâncăruri neprocesate, nutritive care hrănesc cu adevărat corpul şi îi oferă nutrienții necesari
 • Eliminarea cu ușurință a mâncărilor grele și procesate, alcoolului și a cofeinei
 • Scăderea apetitului pentru mâncăruri pline de zahăr sau de sare.

Un program de detoxifiere la început de primăvară sau de toamnă îți poate ușura efortul de a scăpa de obiceiurile nesănătoase, mai ales dacă ești genul de persoană care găsește confort și este legată emoțional de mâncare.

Argumente contra dietelor de detoxifiere severe

Nu există dovezi științifice care să susțină nevoia unei detoxifieri drastice, pentru că organismul uman se regenerează și se detoxifică singur.

Organele precum ficatul, rinichii, pielea, sistemul digestiv și plămânii conlucrează pentru a scăpa corpul de toxine și de reziduuri alimentare. Prin urmare, eliminarea anumitor alimente cheie din dietă cum ar fi proteinele, ar putea compromite abilitatea naturală a corpului de a se detoxifia.

O cură de detoxifiere nu este o cură de slăbire

Este important de știut că o cură de detoxifiere nu este o cură de slăbire.

După o perioadă de restricții alimentare majore, kilogramele pierdute au tendința de a reveni, iar lipsa nutrienților din corp atrage automat oboseala, accentuarea poftelor alimentare din cauza restricțiilor, deficiențe nutritive și amețeală.

Soluția optimă constă în eliminarea pentru o perioadă a mâncării procesate şi a înlocuirii acesteia cu mâncăruri pregătite în casă, alimente proaspete, proteine de bună calitate, fructe, legume, cereale integrale și multă apă.

„Importanța nutrițională a fructelor şi legumelor constă și în faptul că au o concentrație scăzută în sodiu (sare) și sunt bogate în apă; în plus, polifenolii prezenți sunt elemente protectoare pentru sănătate.

Conform unui studiu recent, cele mai mari astfel de concentrații se găsesc în căpșune, anghinare și struguri. Toate vegetalele conțin polifenoli, dar în proporție variabilă.”, afirmă Laurent Chevallier în cartea sa “Alimentele, adevăr și impostură”.

cură de detoxifiere - 9 metode de detoxifiere

9 Metode de detoxifiere care îți sunt la îndemână

1. Stoarce o lămâie într-un pahar mare de apă la prima oră a dimineții

Lămâia are proprietăți uimitoare de detoxifiere, ajută digestia și eliminarea toxinelor din organism. Moleculele de grăsime sunt descompuse de acidul citric pe care îl conțin lămâile.

Astfel, kilogramele în plus se vor topi mai ușor. În medicina chineză, este încurajat consumul alimentelor acre ca fiind benefice pentru ficat

Hidratează-ți corpul prin cantități mici de apă băute de-a lungul zilei. Apa contribuie eficient la diluarea toxinelor în procesul lor de eliminare. Consumă 40ml/kg/corp/zi.

cură de detoxifiere - lamâi

2. Evită pe cât posibil alimentele mai puțin sănătoase

Acestea sunt prăjelile, semipreparatele, mezelurile, zahărul și produsele de patiserie.

cură de detoxifiere - alimente nesănătoase

3. Mişcă-ți corpul cât mai des

Mișcarea regulată (fie ca e vorba de un sport anume, de o plimbare lungă cu cei dragi sau câteva ore bune de joacă împreună cu cei mici în parc) încurajează circulația sângelui și sistemul limfatic.

Important este să te miști.

Alte beneficii sunt reducerea tensiunii și obținerea unui corp mai puternic, reducerea toxinelor.

cură de detoxifiere - mișcare zilnică

4. Consumă 3-4 căni de ceai pe zi

Aici ai foarte multe opțiuni, trebuie doar sa le alegi pe cele care îți plac cel mai mult și care simți că se potrivesc nevoilor corpului tău.

Cura de detoxifiere: Cum să îţi recapeți energia și vitalitatea 2„Nu numai că ceaiul este plin de antioxidanți, dar te şi hidratează și te ține sătul. Asta înseamnă că posibilitatea de a mânca prea mult  alimente nepermise este mult mai mică. De asemenea, cofeina din ceai este mult mai uşor de digerat decât cea din cafea.”,  spune Ashley Kerr, promoter al industriei de fitness şi wellness.

cură de detoxifiere - consumă ceai

5. Alege alimente organice, proaspete, nutritive

Acestea aduc beneficii organismului tău. Legumele verzi ajută și ele foarte mult, fiind pline de micronutrienți și sărace în calorii, deci consumul mare este permis.

„O varietate de fructe şi legume colorate alături de cantități mici de nuci și semințe, cereale  integrale și leguminoase ar trebui să fie baza dietei tale”, spune Chad Samo, cercetător și content developer pentru proiectul “Whole Foods: Health Starts Here initiative”.

cură de detoxifiere - alimente proaspete, organice, nutritive, legume, fructe

6. Mergi la saună

Este de asemenea o variantă potrivită, fiind una dintre cele mai bune metode de detoxifiere datorită cantităților mari de toxine eliminate în timpul transpirației intense.

cură de detoxifiere - mergi la saună

7. Renunță complet la zahăr

Când consumi mult zahăr, corpul tău produce și mai multă insulină, iar efectele acestui proces se pot vedea în exterior prin kilogramele în plus și oboseala cronică.

cură de detoxifiere - renunță complet la zahăr

8. Crește consumul de fibre

Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal, dar și a altor funcții ale acestuia. Umple-ți frigiderul cu fructe și legume de sezon. Când vine vorba de detoxifiere, de o  atenție specială se bucură ridichile, varza, broccoli și algele marine.

cură de detoxifiere - crește consumul de fibre

9. Relaxarea are un rol important în acest proces dedicat bunăstării tale fizice

O gândire pozitivă, eliminarea gândurilor și a relațiilor toxice influenţează un psihic tonic, echilibrat și puternic. Somnul de calitate reface corpul și îl echilibrează. Consumul de ceaiuri ajută și în această direcție, calmând și pregătind organismul pentru prețioasa odihnă.

cură de detoxifiere - relaxare

Produse recomandate pentru cura de detoxifiere

Concluzie – Mănâncă sănătos și cu echilibru

Acordă-ți șansa de a te bucura de efectele uimitoare pe care alimentele „reale” le au asupra sănătății tale.

Regulile simple expuse mai sus pot să-ți transforme perspectiva asupra vieții și asupra încercărilor pe care aceasta ți le pune în cale.

Traiul într-un corp sănătos, energic și suplu îți vor da sentimentul pur de stare de bine. Acesta te poate face să vezi greutățile vieţii cu alți ochi: unii mai optimiști și îndreptați spre succes.

Reușind să-ți transformi stilul de viață, alternând perioadele încărcate din punct de vedere alimentar cu perioade în care să-i oferi corpului tău doar ce are cu adevărat nevoie, vei exprima sănătate și vitalitate prin toți porii.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes