În ultimul timp, interesul pentru inteligența emoțională la copii și adulți a crescut foarte mult în societatea românească. Există din ce în ce mai multe cursuri de inteligență emoțională, cărți, jocuri, exerciții, ateliere, și așa mai departe – toate menite să dezvolte această calitate de bază, întâlnită la majoritatea oamenilor de succes, împliniți și fericiți.

Acesta este un ghid foarte detaliat, destinat ție, părintelui care dorește să-i dezvolte inteligența emoțională copilului său. Vei afla tot ce trebuie să știi despre inteligența emoțională la copii, exerciții și modalități practice pentru dezvoltarea acesteia.

Dacă vei citi până la final, îți promitem că te vei simți un părinte mult mai bun și îți vei îmbunătăți imediat relația cu copilul sau copiii tăi.

Îți dorești un copil inteligent și descurcăreț? Citește și află mai multe despre inteligența emoțională la copii

Cu toţii ne dorim copii cu o inteligenţă emoţională crescută, care să vorbească lejer despre trăirile lor interioare, despre emoţii, care să poată gestiona şi emoţii mai dificile şi chiar greu de suportat precum furia ori dezamăgirea…

Să ne gândim cât de greu ne este nouă, ca părinţi, să facem toate lucrurile acestea!

Probabil o să spuneţi că pe voi n-a avut cine să vă înveţe! Ei bine, tocmai de aceea, ai voştri copii sunt norocoşi să vă aibă pe voi să-i ghidaţi în lumea emoţiilor! Pentru că acum aveți la îndemână toate informațiile.

Sunteţi pregăţiţi? Ok, să începem!inteligența emoțională la copii

Cum să fii ghidul emoţional al copilului tău?

Ca orice abilitate nouă pe care vreţi s-o învăţaţi (şi voi şi copilul) e nevoie de un angajament ferm, o practică îndelungată, multă muncă şi… răbdare.

Copiii care se simt respectaţi şi valorizaţi în familiile lor au rezultate mai bune la şcoală, au mai mulţi prieteni şi trăiesc vieţi mai sănătoase, mai fericite.

Copiii care sunt crescuţi cu iubire şi susţinere din partea părinţilor sunt mult mai bine protejaţi de pericolele violenţei juvenile, ale comportamentului antisocial, dependenţei de droguri ori suicidului în adolescenţă.

Un părinte cu o conştientizare şi o înţelegere bună a propriilor emoţii – cu alte cuvinte un părinte inteligent emoţional – poate creşte un copil inteligent emoţional. Dacă încă nu aţi reuşit să ajungeţi la un nivel de EQ optim, nu disperaţi! Am scris și pentru voi, părinții, un ghid complex de inteligență emoțională. Este un ghid practic care va da rezultate rapide.

Ok, să ne întoarcem la ghidarea emoţională a copiilor.

Ce presupune inteligența emoțională la copii?

Este un proces în 5 paşi, pe care vi-i vom dezvălui imediat. Însă mai întâi, să ne asigurăm că suntem conştienţi că sarcina noastră de a creşte un copil sănătos emoţional începe încă de la naşterea bebeluşului.

Așa că, iată ce să faci încă de la naștere pentru a-i dezvolta inteligența emoțională copilului tău.

Ţineţi-vă bebeluşul în braţe şi răspundeţi prompt plânsului său

inteligența emoțională la copii

Încă din primele zile de viaţă, bebeluşul îţi va comunica nevoile lui fizice sau emoţionale, prin plâns.

Ascultă acel plâns şi încearcă să identifici nevoia bebeluşului şi s-o îndeplineşti, fie că ea este nevoia de a fi schimbat, hrănit ori nevoia de a fi ţinut în braţe, nevoia de a fi liniştit. Nu uita că acestea sunt nevoi primare, esenţiale, nu mofturi.

Copilul este total dependent de tine în acest punct, nu se poate linişti singur dacă tu nu-l linişteşti înainte şi nu va învăţa prin ignorare, plângând până se-nroşeşte, ci doar prin atenţie, afecţiune şi prezenţa ta.

Studiile susţin ceea ce tocmai am afirmat şi anume că bebeluşii învaţă să se liniştească când altcineva i-a ajutat mai întâi să se calmeze.

Mai mult, când liniştim un bebeluş, sistemul lui nervos începe să pună bazele auto-liniştirii de mai târziu, ceea ce înseamnă că sistemul nervos şi creierul copilului nu se dezvoltă adecvat decât dacă sunt ţinuţi în braţe şi liniştiţi atunci când sunt supăraţi.

Cei 5 paşi cheie pentru a dezvolta inteligența emoțională la copii

În continuare îți voi prezenta 5 pași concreţi pe care îi poți face pentru a-i dezvolta inteligența emoțională copilului tău. Ca să fie totul simplu, hai să începem cu un infografic.

inteligența emoțională la copii

1. Fii conştient de emoţiile copilului
inteligența emoțională la copii
Pasul 1: Acordă atenție emoțiilor.

Probabil că ai călătorit măcar o dată cu avionul. Dacă da, ai reţinut procedura descrisă de  însoţitorii de bord, în caz de urgenţă, pune-ţi propria masca de oxigen mai întâi şi apoi pe cea a copilului. Sună egoist?

Oare ei n-au copii acasă?

Dar haideţi să gândim puţin raţional: dacă tu nu te salvezi pe tine mai întâi, nu poţi să salvezi pe nimeni altcineva. Este la fel şi în cazul procesului de creştere a copiilor, şi cu atât mai mult în cazul emoţiilor.

Dacă tu nu-ţi cunoşti emoţiile, nu ţi le înţelegi sau, mai rău, eşti copleşit de emoţii şi ele îţi dictează comportamentul, oare poţi să mai fii conştient de emoţiile copilului?

Răspunsul este, evident, NU.

Deci, aveţi grijă de voi, de sănătatea şi bunăstarea voastră fizică şi psihică pentru a putea fi „prezenţi” şi deschişi în a observa şi identifica emoţiile copilului vostru.

2. Consideră emoţia ca oportunitate de conectare la copil şi de învăţare
inteligența emoțională la copii
Pasul 2: Orice emoție poate reprezenta o oportunitate de dezvoltare.

Emoţiile copilului – sau ale tale – nu sunt un inconvenient, un obstacol care trebuie depăşit.

Aşa cum am mai scris şi în alte articole despre viaţa emoţională, emoţiile sunt mesageri, ele ne transmit un mesaj şi au evoluat pentru a ne ţine în siguranţă.

Fii acolo pentru copilul tău când simte emoţii puternice, nu pentru a-l corecta şi a-i spune cum trebuie să se simtă, ci ca oportunităţi de apropiere şi de explorare în siguranţă a lumii interioare, cu tot cu provocările ei.

3. Ascultarea cu empatie şi validarea emoţiilor copilului
inteligența emoțională la copii
Pasul 3: Ascultă-ți copilul și dă dovadă de empatie.

Acordă-i copilului întreaga ta atenţie,  observă-i limbajul corpului, tonul vocii.

Cu alte cuvinte, ascultă-l cu adevărat! Acest lucru te va ajuta enorm să-ţi înţelegi copilul mai bine şi să poţi să formulezi un răspuns empatic, de validare a emoţiilor care să-i transmită clar copilului mesajul „înţeleg ce simţi“.

Atenţie! A valida trăirea emoţională a copilului nu înseamnă că sunteţi de acord cu comportamentul sau că-l întăriţi.

Mai degrabă transmite mesajul „sunt de partea ta, sunt aici pentru tine, putem să învăţăm să rezolvăm această problemă!”

4. Ajută copilul să identifice, să analizeze şi să numească în mod corect emoţia
inteligența emoțională la copii
Pasul 4: Ajută copilul să identifice emoțiile. Întreabă-l adesea cum se simte.

Identificarea şi denumirea emoţiilor are un efect de calmare a sistemului nervos, ajutându-i pe copii să-şi revină mai rapid după diverse situaţii supărătoare, conform studiilor.

Puteţi să-i ajutaţi pe copii să capete un vocabular al emoţiilor prin diverse jocuri de rol, jocuri de mimă, jocuri cu cartonaşe şi, mai ales, să folosiţi voi înşivă cât mai multe denumiri de emoţii.

Pentru cei micuţi este de ajuns să cunoască, să identifice şi să denumească emoţiile de bază. Pe măsură ce copiii cresc, după 5-6 ani, pot înţelege diferenţele între emoţii mai complexe precum între dezamăgire şi tristeţe, bucurie sau exaltare.

5. Setarea de limite în timp ce sprijinim copilul în găsirea de soluţii
inteligența emoțională la copii
Pasul 5: Setează limite și rezolvați problemele împreună.

Dacă aţi parcurs primii 4 paşi, cu siguranţă vă veţi găsi în faţa unei probleme care trebuie rezolvată. Primul pas este să setaţi limitele faţă de ceea ce este acceptabil sau nu la voi în familie.

De exemplu, copilul de 4 ani se înfurie pentru că nu poate să se încalţe singur, ţipă şi aruncă pantoful pe jos.

După ce am ajutat copilul să se liniştească, am ascultat cu adevărat supărarea copilului (exprimată cu propriile cuvinte), şi am empatizat („Te înţeleg, puiule! Tu îţi doreai să te încalţi repede să poţi ieşi afară!”) şi setăm limita: „ştii că nu aruncăm cu lucrurile”.

Ce ai putea să faci în schimb? „Ai nevoie de ajutorul meu?”. Apoi analizaţi împreună soluţiile propuse, alegând-o pe cea mai potrivită.

Nu e nevoie de perfecţiune!

Pare complicat, nu? Şi cam greu de pus în aplicare…

Poate era mai simplu cu metoda tradiţională: îi spunem copilului cum ar trebui să se simtă, ce ar trebui să facă şi, dacă nu poate, o facem pentru el! Înţeleg cum un proces precum ghidarea emoţională, care poate să dureze câteva minute sau chiar zeci de minute, poate să pară dificil.

Dar gândiţi-vă puţin la alternativă: ignoraţi emoţiile şi trăirile interioare ale copilului, îi transmiteţi că altcineva hotărăşte cum trebuie să se simtă. Plus neîncrederea pe care o arătaţi că el nu poate să rezolve singur problema.

În plus, puteţi răsufla uşuraţi, nu este nevoie să fiţi perfecţi, chiar părinţii care sunt ghizi emoţionali ai copiilor lor trec prin întregul proces doar în 25% din cazuri, uneori doar acceptarea emoţiilor şi răspunsul empatic sunt de ajuns, iar copilul va face restul paşilor singur, natural, că doar aşa l-aţi învăţat!

Empatia: Cheia inteligenţei emoţionale la copii și adulți

„Poate exista un miracol mai mare decât să putem să vedem lumea prin ochii celuilalt pentru un moment?” – Henry David Thoreau

Empatia este un element cheie atunci când vorbim despre inteligența emoțională la copii, dar și la adulți. În continuare îți voi spune ce este, cum se naște și care este rolul empatiei părinților în creșterea copiilor.

Ce este empatia?

Nu putem discuta despre creşterea unor copii inteligenţi emoţional ori despre ghidarea emoţională, fără a vorbi despre empatie.

Empatia este capacitatea de a recunoaşte şi, într-o oarecare măsură, de a împărtăşi sentimentele trăite de altcineva. Este capacitatea de a înţelege gândurile, emoţiile şi stările altcuiva, de a ne pune în pielea celuilalt, în papucii altcuiva.

Empatia este capacitatea de „a simţi cu altcineva”. Ca şi inteligenţa emoţională, în general, şi empatia poate fi învăţată şi cultivată.

inteligența emoțională - 10 semne ca esti o persoana empatica - empatie

Cum se naște empatia?

Rădăcinile empatiei se află în prima copilărie. Chiar din prima zi de viaţă, sugarii suferă când aud un alt copil plângând – o reacţie pe care unii o consideră un precursor timpuriu al empatiei.

Când creierul emoţional coordonează trupul – precum în cazul mâniei – apariţia empatiei este puţin probabilă. Empatia presupune suficient calm şi receptivitate, astfel încât semnalele subtile ale sentimentelor celuilalt să poată fi recepţionate şi imitate de către propriul creier emoţional.

Martin Hoffman, cercetător care a studiat empatia, susţine că rădăcinile moralităţii se află în empatie, pentru că ea ne face să ne pese de potenţialele victime – cineva care suferă, este în pericol sau duce o viaţă cu lipsuri grave, de exemplu – şi să le împărtăşim suferinţa, ceea ce ne impresionează suficient cât să îi ajutăm.

Rolul empatiei părinților în creșterea copiilor

Empatia voastră, ca părinţi, îi va transmite copilului mesajul că viaţa sa emoţională nu este periculoasă, nu este ruşinoasă, ci este normală, general valabilă şi poate fi controlată.

Printr-un răspuns empatic din partea părinţilor şi a celor apropiaţi, copilul învaţă că nu este singur, că şi ceilalţi pot simţi la fel, că şi cele mai neplăcute părţi ale sale sunt acceptabile, ceea ce înseamnă că este acceptat pe de-a-ntregul.

Şi astfel copilul învaţă să se înţeleagă, să se accepte şi să se iubească aşa cum este.

Pentru mai multe informaţii despre empatie şi strategii concrete pentru a creşte gradul de empatie a copiilor voştri, citiţi despre Cum să creşti copii empatici într-o lume egoistă precum şi o multitudine de strategii concrete de dezvoltare a empatiei copiilor tăi.

Idei şi strategii concrete pentru îmbunătăţirea inteligenței emoționale a copilului tău

Felicitări că ai citit până aici! Înseamnă că îţi doreşti să afli strategii concrete, pe care le poţi aplica de azi înainte, pentru creşterea inteligenţei emoţionale a copilului tău şi, implicit, a întregii familii.

De curând, am pregătit pentru tine un ghid complex de dezvoltare a inteligenței emoționale, pe trei planuri majore:

 • Viaţa profesională
 • Viaţa de cuplu
 • Dezvoltarea inteligenței emoționale la copii

La finalul acelui ghid vei găsi 21 idei şi strategii, bazate pe ştiinţă, pentru ca tu și ai tăi copii să beneficiaţi de toate avantajele unui EQ ridicat.

Găsești aici ghidul suprem al inteligenței emoționale

Cum să dezvolți simplu și rapid inteligența emoțională la copii, prin joacă

Cu siguranţă te întrebi cum să le vorbești copiilor despre emoţii dar s-o faci într-un limbaj accesibil, facil şi extrem de eficient?

Răspunsul este foarte simplu: trebuie să vorbești pe limba proprie a copiilor, cea pe care o înţeleg intuitiv fără eforturi şi fără insistenţe din partea voastră – limbajul JOCULUI.

Cu toate acestea în minte, Tikaboo a dezvoltat EQ Game – Alfabetul inteligenţei emoţionale, un joc de societate amuzant, distractiv şi educativ.

Jocul a fost creat iniţial pentru intervalul de vârstă 4-12 ani, însă de curând, l-am regândit astfel încât să fie jucat cu plăcere de întreaga familie.

Pentru că şi noi, adulţii, avem atât de mult de câştigat prin creşterea coeficientului nostru EQ, în toate domeniile vieţii nu doar ca părinţi, iar acum avem şansa s-o facem într-un mod distractiv, alături de copii.

eq game - joc de societate

Iată mai jos beneficiile concrete ale folosirii jocului, o dată pe săptămână:

 • Dezvoltă încrederea în forţele proprii
 • Creează un dialog intern constructiv
 • Defineşte personalitatea
 • Ne ajută la integrarea în grup
 • Impulsionează empatia
 • Dezvoltă inteligenţa socială
 • Dezvoltă capacitatea de adaptare
 • Dezvoltă calităţi de lider
 • Creşte capacitatea de concentrare
 • Dezvoltă capacitatea de cooperare
 • Ajută la definirea obiectivelor personale
 • Impulsionează creativitatea

BONUS: 7 strategii gata de pus în aplicare prin care să crești inteligența emoțională la copii

Şi pentru că nu ne place să ne repetăm şi vrem să-ţi oferim informaţii de calitate pe care le poţi aplica imediat în viaţa ta de familie, iată un BONUS de încă 7 strategii pentru creşterea EQ-ului copiilor.

inteligența emoțională la copii

1. Citiţi împreună

Studiile atestă că a le citi copiilor zilnic, pentru minim 20 de minute, are efecte incredibile asupra dezvoltării lor emoţionale.

Citiţi-le poveşti din primele zile de viaţă şi nu vă opriţi nici dacă al vostru copil are 10 ani şi poate să citească singur. Lectura este ocazia perfectă de a vă conecta, de a îmbunătăţi comunicarea şi legătura emoţională dintre voi. Mai mult, în timp ce le citiţi copiilor, aceştia îşi îmbunătăţesc conexiunile dintre zonele cerebrale care se ocupă cu procesarea limbajului, a imaginilor şi cu imaginaţia vizuală.

Un ultim sfat despre lectură: citiţi cu intonaţie, cu „emoţie”, atrăgându-i atenţia copilului asupra feţelor personajelor, a posturii, a modului în care comunică emoţiile. Discutaţi despre comportamentele dictate de emoţii, despre experienţe similare pe care le-a trăit copilul vostru.

2. Împărtăşeşte-i visele şi fanteziile

De foarte multe ori copiii au dorinţe şi fantezii nebuneşti. Imposibil de îndeplinit. Sau cel puţin extrem de greu de atins.

Asta nu vă dă dreptul să le spulberaţi speranţele şi visele. Nu este nevoie să-i corectaţi de fiecare dată, să le spuneţi ce se poate şi ce nu. Doar încercaţi să intraţi în lumea lor. Să vedeţi cu ochii minţii şi să simţiţi cât de bine e să fii copil din nou, fără limite şi fără „nu e voie, nu se poate“.

Spre exemplu, băiatul meu de 9 ani îşi doreşte un Lamborghini.

Pot să-i motivez că este extrem de scump, că nu merită, că trebuie să muncească 248 de ani ca să şi-l permită, că n-avem drumuri în România pentru asemenea maşină… sau aş putea să intru în lumea lui: „Waw, Lamborghini e o maşină tare, bună alegere! Îmi şi închipui cum araţi tu, un băiat frumos şi tânăr de 20 de ani, la volanul unei astfel de maşini. Şi eu aş fi la fel de entuziasmată în locul tău”.

Înţelegeţi ce spun? Nu i-am cumpărat maşina, nu i-am promis că o voi face… situaţia e neschimbată. Însă în mintea şi în sufletul lui, el se simte înţeles, văzut, apreciat!

3. Nu te alia cu duşmanul

Copilul tău vine acasă de la şcoală trist sau furios că iar l-a certat doamna învăţătoare. Reacţia ta imediată ar putea fi să-i dai dreptate învăţătoarei: „Are şi ea dreptate, s-o fi săturat şi ea să tot întrerupi orele!”

Sau

Fii de partea copilului tău ascultându-l şi ajutându-l să vadă problema, să se pună în locul învăţătoarei şi a colegilor, să se gândească la soluţii şi să aleagă ce va face data viitoare pentru a nu mai întrerupe.

4. Evită critica excesivă, comentariile umilitoare sau batjocura

Evident că marea parte a criticilor noastre sunt bine intenţionate: suntem îngrijoraţi sau temători pentru viitorul lor, ne dorim să progreseze, să scape de obiceiuri proaste, să răzbească în lume… credem că noi oferim critici constructive, sau chiar sfaturi şi instrucţiuni.

Însă haideţi să folosim puţin empatia de care am tot vorbit. Să ne punem în locul copiilor.

Cum ar fi ca cineva drag să pună mereu la îndoială ceea ce credem, ceea ce spunem, să ne spună că ei ştiu mai bine şi eventual să o facă într-un mod jignitor sau de faţă cu prietenii noştri? Dacă vă doriţi ca ai voştri copii să schimbe ceva, să îmbunătăţească ceva la comportamentul lor, ajutaţi-i să găsească soluţii, dar fiind neapărat de aceeaşi parte a baricadei.

5. Gândeşte-te la experienţa copilului ca la a unui adult.

Îţi doreşti din tot sufletul să creşti un copil sănătos emoţional, vesel şi încrezător.

Şi chiar vrei să-l asculţi, să-i validezi emoţiile şi să-l ghidezi prin viaţă. Însă copiii se poartă atât de copilăreşte! Vorbeşte tare, face o criză de nervi din orice fleac şi o melodramă din cumpărarea unei jucării sau pentru înc-o tură cu trenuleţul în parc.

Pur şi simplu, îţi vine greu să accepţi toate aceste comportamente de la copilul tău. Gândeşte-te că ai un adult în faţa ta, cu un comportament de neînţeles pentru tine, însă tot un adult. Chiar un prieten. Ţi-ai mai permite să-l ignori, să ţipi la el, să-l ameninţi sau să-l mituieşti să fie cuminte? 

6. Care este agenda ta?

Ne dorim tot ce e mai bun pentru copilul nostru: să se dezvolte armonios, să fie bun la şcoală, să fie un prieten bun, să fie un frate protector şi iubitor, poate un copil ascultător…

Şi în majoritatea interacţiunilor, avem această listă care rulează în capul nostru.

Şi, vrem – nu vrem, ne focusăm pe ce trebuie, pe agenda noastră, pe scopurile noastre, uitând cel mai important lucru.

Să fim prezenţi, să ne uităm în ochii copilului, să-l apreciem pentru ce este, să ne bucurăm de fiecare moment, să râdem şi să plângem împreună. Aceste interacţiuni mici, autentice, pline de iubire şi înţelegere vor face din el un adult sănătos emoţional!

7. Încrederea în bunătatea şi viitorul copilului

Auzim peste tot oameni (chiar şi părinţi) care spun: „aşa sunt copiii, mai răi din fire” sau „ştii cum sunt copiii răi“ şi, fără să vrem, inconştient, mulţi dintre părinţi pornesc cu o premisă complet greşită, chiar toxică, că toţi copiii sunt răi.

Or, cu cât se descoperă mai multe despre natura umană, despre evoluţie, despre modul în care funcţionează creierul uman, suntem mai convinşi de natura bună a fiecărei fiinţe umane, a fiecărui copil care se naşte pe acest pământ!

Mai mult, creierele copiilor sunt construite în aşa fel încât să caute siguranţă şi iubire, înţelegere şi învăţare.

Copilul tău vrea să fie iubit şi iubitor. Chiar vrea să fie acea persoană demnă de iubire şi de apreciere. Dar are nevoie de ascultarea, înţelegerea şi sprijinul tău! Depinde de tine să crezi în valoarea intrinsecă a lui şi în puterea lui de a creşte, de a se dezvolta şi de a evolua.

Concluzie: Copiii fac ceea ce văd

Care este nivelul tău de inteligenţă emoţională? Începi să te răsteşti la oameni când eşti stresat? Faci o criză de nervi când lucrurile nu merg conform planului? Poţi să-ţi păstrezi calmul în situaţii cu încărcătură emoţională mare? Obişnuieşti să te pui în locul celuilalt? Empatizezi? La fel vor face şi copiii tăi.

Dar există speranţă. Oricare ar fi nivelul tău de inteligenţă emoţională, al copilului sau al familiei voastre, nu este niciodată prea târziu să începeţi să puneţi bazele acestei abilităţi şi să vă bucuraţi de legături strânse, de vieţi pline de bucurie şi de succes.

Ce poți face în continuare? Fă activitățile propuse de noi, citește și celălalt ghid de inteligență emoțională și jucați-vă jocul EQ Game, produs creat de Tikaboo. Urmează măcar o parte din aceste sfaturi, iar familia ta va avea parte numai de beneficii. Chiar nu ai nimic de pierdut, ci doar de câștigat.

Acest articol a avut ca inspiraţie cartea „Raising An Emotionally Intelligent Child”, de John Gottman PhD şi Joan Declaire.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes