Poate că te întrebi ce este inteligența emoțională, cum te poate ajuta și de ce să ți-o dezvolți. Ei bine, află că inteligența emoțională se numără printre cei mai importanți factori ce stau la baza succesului și este mai importantă decât IQ-ul.

Citește acest ghid până la final și vei putea resimți imediat rezultatele inteligenței emoționale, chiar în modul tău de gândire.

La final, îți promit că te vei simți un alt om!

Cu siguranță există aspecte mai puțin plăcute în viața ta. Probabil te regăsești într-una dintre situațiile în care nu reușești să câștigi mai mulți bani, partenerul de cuplu te stresează, părinții nu te înțeleg, copiii tăi nu prea te ascultă, nu reușești să-ți vezi prietenii sau ești mai tot timpul stresat și obosit.

Ce legătură au toate acestea cu inteligența emoțională? Ești pe cale să afli.

inteligență emoțională
Inteligența Emoțională este un pilon important al succesului.

Eși gata să faci un test rapid de inteligență emoțională?

Pentru a determina de unul singur importanța inteligenței emoționale, îți propun acest scurt test:

Imaginează-ți o viață în care nu realizezi nimic special, oamenii nu te apreciază, copiii te abandonează la bătrânețe, mori trist, la o vârstă nu foarte înaintată și ești uitat repede.

Acum imaginează-ți o viață în care ești mulțumit de tine însuți. Ești apreciat la serviciu, ești respectat de oameni, iubit de familie și ascultat atunci când vorbești. Cum te simți acum?

Ei bine, factorul crucial care face diferența dintre aceste situații este EQ-ul, adică inteligența emoțională. Există numeroase cărți care atestă acest lucru.

Chiar vrei să devii o persoană cu un un nivel ridicat al inteligenței emoționale? La sfârșit de articol ți-am pregătit o serie de moduri prin care să-ți crești această abilitate. Dar până să ajungem acolo, trebuie să mai știi câteva informații cheie.

Chiar este necesar să-ți dezvolți inteligența emoțională?

Ok, hai să începem cu ceva simplu.

În societatea în care trăim, suntem la tot pasul înconjurați de oameni, iar oamenii sunt guvernați de emoții.

Toți oamenii acționează conform impulsurilor emoționale pe care le trăiesc, apoi își justifică acțiunile cu creierul. Mai întâi iau o decizie bazată pe ceea ce simt, apoi își caută scuze sau motive cu care să justifice deciziile luate.

Există două variante: ori îți controlezi emoțiile în mod conștient, ori emoțiile te vor controla pe tine, fără să-ți dai seama.

Sună logic până acum?

Inteligența Emoțională
Dezvoltă-ți inteligența emoțională (EQ-ul) pentru a lua mai ușor decizii în viață.

Ei bine, dacă înveți cum funcționează emoțiile, vei învăța și cum să te faci plăcut oamenilor. Vei învăța cum să acționezi în diferite situații astfel încât să câștigi respectul și admirația celor din jur.

Vei avea succes în toate domeniile vieții, de la afaceri până la relații, și așa mai departe.

Nu contează atât de mult care este IQ-ul tău, ci contează cât de bine știi să gestionezi și să interpretezi emoțiile. Asta înseamnă, de fapt, inteligență emoțională.

Acest articol te poate face mai inteligent emoțional decât 90% din populație.

Ești gata să-ți începi dezvoltarea inteligenței emoționale?

inteligenta emotionala la copii

Ce este inteligența emoțională – Definiție

Termenul de inteligenţă emoţională (cunoscută şi prin termenul EQ) a devenit popular începând din 1995, datorită cărţii lui Daniel Goleman, purtând acelaşi titlu (publicată de Curtea Veche, 2001).

În lucrarea sa, Dr. Daniel Goleman definește inteligența emoțională ca fiind abilitatea de a identifica şi gestiona propriile emoţii – dar şi ale celorlalţi – pentru a le putea exprima într-un mod potrivit şi eficient.

Dar iată care este partea cea mai importantă:

Inteligența emoțională este o abilitate şi poate fi învăţată, dezvoltată şi pefecţionată de-a lungul întregii vieţi.

Inteligența Emoțională
Inteligența Emoțională se poate antrena precum un mușchi.

Care sunt cele mai importante componente ale inteligenței emoționale și de ce ai nevoie să le dezvolți?

Pentru a dezvolta inteligența emoțională trebuie să ţinem cont de 4 componente. Două se referă la abilităţile de autoînţelegere şi autoreglare în vreme ce ultimele două sunt legate de puterea noastră de conectare cu alte persoane, prin ascultare, empatie şi relaţii de calitate.

De-a lungul timpului au existat mai multe modele ale componentelor EQ. Mai jos ți-l voi prezenta pe cel mai recent, apărut în 2009 în cartea „Emotional Intelligence 2.0” scrisă de Travis Bradberry și Jean Greaves.

Acest model este format din patru piloni:

  1. Conștientizarea de sine
  2. Autocontrolul emoțional
  3. Empatia
  4. Arta de a construi relații

Iată și un infografic din care să-ți dai seama mai bine care sunt componentele inteligenței emoționale.

infografic inteligența emoțională

Studiul care arată că inteligenţa emoţională are un impact imens în viața oamenilor

În cadrul unui studiu britanic impresionant, un număr de bebeluși au fost urmăriţi până în anii maturităţii, timp de 50 de ani. Succesul şi fericirea din vieţile lor au fost corelate în mod clar cu inteligenţa emoţională.

Concluzia cea mai revelatoare a acestuia, Harvard Study of Adult Development, a fost că relaţiile apropiate de calitate, cultivate printr-un EQ ridicat, sunt unul dintre factorii cei mai importanţi pentru sănătate şi longevitate.

Multe alte studii leagă sănătatea emoţională de o sănătate fizică mai bună, succes academic, rezultate mai bune în carieră şi o căsnicie mai sănătoasă.

Ca să traducem într-un limbaj uzual, mai prietenos, inteligenţa emoţională poate fi corelată cu:

  • O viaţă emoţională sănătoasă
  • Optimismul
  • Recunoştinţa
  • Toleranţa
  • Încrederea în sine
  • Bucuria de a trăi (joie de vivre)

Conform unei recenzii publicate de revista de specialitate Annual Psychology, inteligenţa emoţională a fost corelată cu:

  • Relaţii sociale mai bune atât pentru copii şi adolescenţi, cât şi pentru adulţi
  • Relaţii de familie şi de parteneriat fructoase
  • Performanţe academice crescute
  • Bunăstare psihologică accentuată
inteligenta emotionala
Controlând emoțiile, îți vei controla viața. Dezvoltă-ți inteligența emoțională!

Cercetările atestă, de asemenea, că oamenii cu un coeficient de inteligenţă emoţională ridicat sunt mai mulţumiţi de mediul lor profesional, au relaţii de calitate şi sunt mai fericiţi şi mai productivi decât cei cu un EQ scăzut.

Așadar, nu există niciun motiv pentru care să nu-ți dezvolți această abilitate. La sfârșitul articolului vei găsi 21 de metode practice pe care le poți implementa chiar azi pentru a-ți mări EQ-ul.

Dar până să ajungi acolo, mai sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre inteligența emoțională.

EQ-ul este mai important decât IQ-ul – Iată cum să profiți de acest lucru

Inteligenţa emoţională este de două ori mai importantă decât IQ-ul sau alte capacităţi cognitive pentru determinarea nivelului de lider.

Un intelect genial n-o să te ajute să avansezi în societate dacă nu te poţi adapta circumstanţelor mediului înconjurător, sau să fii motivat să-ţi foloseşti inteligenţa la maxim.

eq este mai importanta decat iq - inteligenta emotionala

Sunt câteva decade de când omenirea a realizat că a avea un IQ ridicat nu se corelează în mod automat cu a avea succes în viaţă. Recent, au apărut mai multe tipuri de a fi inteligent, de la bunul simţ până la şcoala vieţii şi, de mai bine de 20 de ani, a apărut ideea inteligenţei emoţionale.

Unii o denumesc chiar „a fi deştept în legătură cu emoţiileˮ.

Așadar, în societate și în drumul tău către succes, EQ-ul este mai important decât IQ-ul.

Partea interesantă este că inteligența emoțională este o abilitate ce poate fi îmbunătățită și perfecționată mult mai ușor, comparativ cu IQ-ul.

Pentru a putea avea o vedere de ansamblu asupra influenţei pe care un EQ crescut o poate avea asupra multitudinilor de domenii ale vieţii, am analizat trei domenii fundamentale pe care acesta le influenţează în mod definitoriu:

  1. În viaţa profesională
  2. În relaţiile de cuplu
  3. În creşterea copiilor

În cele ce urmează le vom lua pe rând și te voi antrena pentru a deveni mai bun în fiecare dintre aceste domenii.

1. Cum să-ți îmbunătățești inteligenţa emoţională în domeniul profesional

cum iti cresti inteligenta emotionala in domeniul profesional

Piaţa de muncă este în continuă mişcare.

Zilnic apar firme noi, joburi noi, chiar domenii de activitate de care nu auzise nimeni în urmă cu doar 10 ani.

În ciuda acestei dinamici extraordinare, un lucru este constant: relaţiile interumane.

O să vezi mult mai des oameni care părăsesc un loc de muncă din cauza neînţelegerilor cu şeful sau colegii decât unul care pleacă din motive financiare, de exemplu.

În lumea leadershipului, aceste capacităţi de lucru cu oamenii (soft skills, în original) sunt mult mai valoroase decât competenţele tehnice.

Majoritatea oamenilor care avansează pe scara socială au competenţe tehnice şi profesionale peste medie însă, cei care ajung cu adevărat să conteze, să facă o diferenţă, sunt cei care înţeleg şi practică arta de a relaţiona cu oamenii.

Cu alte cuvinte, acești oameni dispun de o dezvoltare personală în domeniul emoţiilor și înțeleg de ce este important să se iubească pe sine pentru a avea relații împlinitoare. 

Conform unui studiu publicat de Talent Smart, 90% din performerii de top la locul de muncă au un EQ ridicat, în vreme ce 80% din cei care performează cel mai slab au un EQ scăzut. Inteligenţa emoţională este în mod clar esenţială în formarea, dezvoltarea şi întărirea relaţiilor, în general şi a relaţiilor de muncă în mod specific.

inteligenta emotionala la locul de munca infografic

Vreau să vă împărtăşesc o anecdotă care mi-a plăcut legată de acest subiect.

Se zice că IQ-ul îţi poate aduce un job, dar EQ-ul este acela care te face să rămâi şi să avansezi.

Când un angajat avansează în cadrul unei companii către funcţii manageriale şi de conducere, responsabilitatea lui are din ce în ce mai puţin de-a face cu finalizarea proiectelor specifice şi din ce în ce mai mult cu gestionarea relaţiilor din cadrul echipei.

În continuare îți voi arăta 5 direcții prin care îți poți dezvolta inteligența emoțională în cadrul domeniului profesional.

Cele 5 componente necesare inteligenţei emoţionale pentru lideri

În 1998, Daniel Goleman a detaliat pentru Harvard Business Review modelul celor 5 componente necesare inteligenţei emoţionale pentru lideri. Iată care sunt acestea:

1. Auto-cunoaşterea – cunoaşterea propriilor emoţii, puncte tari şi slabe, motivaţia, valorile şi ţelurile – şi impactul lor asupra celorlalţi.

Calităţi de dezvoltat: încredere în sine, autoevaluare obiectivă, simţ al umorului sau auto-critică, acceptarea feedbackului constructiv.

2. Auto-reglarea – Corectarea sau redirecţionarea emoţiilor şi impulsurilor distructive.

Calităţi de dezvoltat: demn de încredere, integru, se simte confortabil în vremuri de schimbare şi incertitudine.

3. Motivarea – să fie impulsionat să performeze doar de dragul performanţei.

Calităţi necesare: pasiune pentru munca în sine şi pentru provocări; energie neobosită pentru evoluţie şi progres; optimism în faţa eşecurilor.

4. Empatia – să ia în considerare sentimentele celorlalţi, mai ales în luarea deciziilor.

Calităţi de dezvoltat: expertiză în atragerea şi reţinerea oamenilor talentaţi; abilitatea de a-i dezvolta pe alţii; sensibilitate pentru diferenţele inter-culturale.

5. Abilităţi sociale – gestionarea relaţiilor pentru a avansa în direcţia dorită.

Calităţi de dezvoltat: eficacitate în provocările de conducere; persuasiune; reţea extinsă de influenţă; expertiză în construirea şi conducerea echipelor.

2. Cum să-ți îmbunătățești inteligenţa emoţională în viaţa de cuplu şi-n relaţiile apropiate

inteligenta emotionala in viata de cupluTe-ai gândit vreodată care este acel ingredient magic care face cuplurile să fie fericite?

O serie de studii apărute recent au atestat o legătură clară între inteligenţa emoţională şi satisfacţia în relaţiile de cuplu şi căsătorie.

Mai exact, rezultatele au vizat o mai mare stabilitate a relaţiilor şi o rată mai scăzută a despărţirilor, nivele mai mari de bunăstare şi o sănătate mentală şi fizică crescută.

Iar aceste concluzii au fost valabile atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi.

Unul dintre liderii mondiali care studiază cuplurile căsătorite, Dr. John Gottman, afirmă:

„Cuplurile fericite nu sunt mai deştepte, mai bogate sau mai pregătite din punct de vedere psihologic decât celelalte. Dar în intracţiunile lor zilnice, au reuşit să ajungă la o dinamică care împiedică gândurile şi sentimentele negative ale unuia despre celălalt (pe care toate cuplurile le au) să le umbrească pe cele pozitive.

Ei au, ceea ce se numeşte, o căsătorie inteligentă emoţional.

În cele mai puternice căsnicii, soţul şi soţia împărtăşesc un sentiment profund a ceea ce este important pentru amândoi. Ei nu doar se înţeleg, ci îşi susţin reciproc speranţele şi aspiraţiile şi găsesc un scop comun al vieţii împreună. Cu cât este mai inteligent emoţional un cuplu, cu atât se pot înţelege mai bine, se pot onora şi respecta unul pe altul.ˮ – Dr. John Gottman.

Aşa-i că vă sună minunat şi este genul de relaţie de cuplu la care aţi visat întotdeauna? Eu sigur da.

Doi pași simpli pentru a crește inteligența emoțională în cuplu

  1. Primul pas este să conştientizaţi necesitatea creşterii propriului EQ, fiecare în parte, ca indivizi şi să începeţi să puneţi intenţie în acţiunile voastre în acest sens.
  2. Pasul doi este comunicarea. Din punctul meu de vedere, când vine vorba de relaţii sănătoase, şi armonioase, comunicarea este cheia.

Aici este vorba de comunicarea conştientă, deschisă, care include ascultarea şi transmiterea atât a mesajelor verbale, dar mai ales a celor non-verbale.

Scopul clar al unei astfel de comunicări este de a înţelege şi a ne face înţeleşi, de a discuta în termeni de dorinţe şi nevoi şi nu dintr-un dezechilibru de forţe şi din energia lui „eu am dreptate”.

Acest tip de comunicare are toate şansele să ne plaseze într-o relaţie echilibrată şi sănătoasă.

Un alt mod simplu şi la îndemâna oricui de a creşte inteligența emoțională în domeniul relațiilor

Cultivă interacţiunile pozitive cu persoanele semnificative din viaţa ta. Hai să vedem la ce ne referim prin aceste interacţiuni pozitive:

  • Cuvintele de apreciere, de recunoştinţă
  • Complimentele
  • Cuvintele „te iubescˮ
  • Contactul vizual
  • O îmbrăţişare
  • O bătaie pe umăr
  • Ținutul de mână
  • Oferirea de cadouri, servicii
  • Sau pur şi simplu un zâmbet şi o ascultare empatică

Toate acestea fac minuni pentru cultivarea inteligenţei tale emoţionale cât şi pentru relaţiile tale.

Studiile desfăşurate de Dr. John Gottman arată că experimentăm zilnic în jur de 100 de astfel de interacţiuni care hrănesc intimitatea şi relaţiile sănătoase. Toate acele gesturi şi cuvinte simple care spun „îmi pasă de tineˮ şi „eşti important pentru mineˮ creează un mediu de siguranţă, acceptare şi hrănesc relaţiile.

Vei afla la final de articol mai multe metode și strategii – pe care le poți adopta chiar de azi – prin care să-ți crești inteligența emoțională, astfel încât să ai parte de relații extraordinare.

3. Cum să îmbunătățești inteligenţa emoţională a copiilor tăi

„Bine nu poţi vedea decât cu sufletul; ceea ce este esenţial este invizibil pentru ochi.” – Antoine de Saint Exupery

inteligenta emotionala in cresterea copiilor - inteligenta emotionala la copii

Inteligenţa emoţională a copilului tău începe prin relaţia cu tine. În cele ce urmează vei afla cum să pui o fundaţie solidă în viața sa.

Niciodată nu e prea devreme să le vorbeşti copiilor despre emoţii, ele sunt prezente din prima zi de viaţă.

Mai mult, conform tuturor studiilor, inteligența emoțională la copii este unul dintre cei mai importanţi indicatori ai unei vieţi împlinite, armonioase şi de succes.

Am adunat mai jos o serie de idei, strategii şi tehnici pe care părinţii le pot folosi zilnic în interacţiunea cu ai lor copii, pentru o educaţie bazată pe dezvoltarea unui viitor adult cu un EQ ridicat.

Înţelegerea şi acceptarea tuturor emoţiilor este primul pas în dezvoltarea mecanismelor de gestionare a emoţiilor şi în dezvoltarea de relaţii sociale sănătoase şi armonioase.

ATENŢIE! Nu acceptarea şi validarea oricăror răspunsuri/comportamente generate de emoţii, ci acceptarea emoţiilor ca pe nişte mesageri, ca parte esenţială a fiecăruia dintre noi!

Iată 11 metode de a crește inteligența emoțională la copii:

1. Ţine-ţi bebeluşul în braţe când are nevoie şi răspunde prompt plânsului său

Aceasta nu este o formă de răsfăţ ci, conform tuturor studiilor de specialitate, este îndeplinirea unei nevoi reale a bebeluşului, ajutând la dezvoltarea sentimentului de siguranţă şi încredere şi a tiparului de ataşament pe care-l va avea pe parcursul întregii vieţi.

2. Alfabetizarea emoţională

Se face prin denumirea a cât mai multor emoţii şi identificarea lor în interacţiunile zilnice. Acest lucru îl va ajuta foarte mult pe copil să-şi dezvolte inteligența emoțională, chiar dacă are doar 2-3 ani.

Cum facem acest lucru?

Având noi înşine, ca părinţi, un vocabular emoţional dezvoltat şi folosindu-l în orice situaţie, cât mai des şi mai concret posibil, în prezenţa copiilor. Specialiştii în psihologie recomandă folosirea a minim 10 denumiri de emoţii zilnic!

Identificarea şi denumirea emoţiilor are un efect de calmare a sistemului nervos, ajutându-i pe copii să-şi revină mai rapid după diverse situaţii supărătoare, conform studiilor.

roata emotiilor - inteligenta emotionala
Foto: Roata emoţiilor adaptată după cea a Dr. Robert Plutchik, care ne poate servi drept inspiraţie pentru identificarea emoţiilor complexe, specifice.

Descarcă imaginea cu roata emoțiilor și printeaz-o pentru a o avea mereu la îndemână.

3. Calmează-ţi propriile emoţii

Mai multe studii recente au confirmat ceea ce psihologul Harry Stack Sullivan afirma în urmă cu o sută de ani, şi anume că bebeluşii ne preiau stările.

4. Interacțiunea cu părinții

Atingerea părinţilor, vocea sau mişcările acestora pot fie să-i liniştească pe bebeluşi şi copii, fie să le stimuleze teama şi anxietatea.

De asemenea, este important de menţionat că starea noastră de calm îi ajută pe copii să dezvolte un creier integrat şi un sistem nervos mai calm şi echilibrat.

5. Nu încercaţi să-i distrageţi atenţia copilului de la emoţiile proprii

Criticarea şi ridiculizarea unei situaţii, suferinţe sau emoţii nu va face decât să-l determine pe copil să nu mai aibă încredere în semnalele pe care i le trimite corpul. Observaţi, ascultaţi, empatizaţi. Daţi-i puţin timp să proceseze ce s-a întâmplat şi când va fi pregătit, va trece peste.

6. Reprimarea emoţiilor nu funcţionează

Dezaprobarea emoţiilor copiilor nu le va face să dispară, ci mai degrabă îl vor învăţa pe copil cum să le ascundă, să le bage sub preş. Însă emoţiile reprimate nu dispar aşa cum se întâmplă cu cele care sunt exprimate în mod liber, ci dimpotrivă, sunt blocate.

Pentru că nu se află sub control conştient, apar în cel mai neobişnuit mod, de la o criză de nervi, la dezvoltarea unui tic nervos sau a coşmarurilor repetate.

7. Ascultarea activă

Aceasta ajută enorm în exprimarea emoţiilor şi eliberarea tensiunilor. Mai ales când vorbim despre emoţii puternice şi dificil de gestionat, precum furia, aceasta nu dispare până nu e ascultată şi înţeleasă.

Pentru mai multe informaţii despre ascultarea activă şi cum vă poate ajuta în relaţia cu copiii şi nu numai, citiţi aici.

8. Gestionarea furiei într-un mod constructiv

Este una dintre abilităţile cele mai importante pe care le poţi transmite copiilor tăi.

Imaginaţi-vă furia ca pe un iceberg, un bloc mare de gheaţă care pluteşte liber pe suprafaţa oceanelor.

Ceea ce vedem este o mică parte din ceea ce se află sub ape. La fel funcţionează şi furia, ascunzând alte emoţii de vulnerabilitate care ne copleşesc. Însă noi vedem doar furia, nu şi ceea ce este dedesubt.

Identificarea acelor emoţii profunde este foarte puternică şi este una din metodele cele mai eficiente de a calma furtuna emoţională, a ne simţi ascultaţi şi văzuţi, înţeleşi şi acceptaţi.

Mai jos, am pregătit infograficul Icebergul furiei, oferit de The Gottman Institute şi tradus de Tikaboo.

inteligenta emotionala - infografic - iceberg-ul furiei

9. Ajută-ți copilul să înveţe diverse strategii de auto-calmare

Studiile arată că bebeluşii învaţă să se liniştească când altcineva i-a ajutat mai întâi să se calmeze. Astfel învaţă că nevoile lor fizice şi emoţionale sunt normale şi că noi, părinţii, le putem face faţă.

Mai mult, când liniştim un bebeluş, sistemul lui nervos începe să pună bazele auto-liniştirii de mai târziu, ceea ce înseamnă că sistemul nervos şi creierul copilului nu se dezvoltă adecvat decât dacă sunt ţinuţi în braţe şi liniştiţi atunci când sunt supăraţi.

De asemenea, sunt extrem de utile exerciţiile de respiraţie profundă, de identificare şi interpretare a semnalelor corpului în momentul în care emoţiile se intensifică sau chiar exerciţii de yoga sau mindfullness pentru copii.

10. Ajută-ţi copilul să găsească soluţii la problemele sale

De cele mai multe ori, când copiii (şi adulţii deopotrivă) simt că emoţiile lor sunt înţelese şi acceptate, emoţiile îşi pierd încărcătura şi încep încet-încet să dispară.

Asta lasă loc oportunităţii de a găsi soluţii. Uneori, copiii fac asta automat, alteori au nevoie de ajutorul tău.

Rezistă totuşi pornirii de a rezolva totul pentru ei, căci mesajul pe care îl vei transmite este acela că nu ai încredere în capacităţile şi abilităţile lor. Pentru mai multe informaţii despre rezolvarea problemelor, citiţi aici.

11. Includeţi conversaţiile reflexive în meniul zilnic

Vorbiţi în mod deschis copiilor voştri despre viaţa interioară (şi a voastră, nu doar a lor), despre amintiri, întâmplări, lucruri dificile, neplăcute sau incomode.

Fiecare copil are diverse subiecte pe care se teme să le abordeze.

Şi tocmai acelea sunt domeniile în care are cea mai mare nevoie de ghidare şi suport din partea noastră. Evident, mai întâi trebuie să treci peste senzaţia de disconfort şi neplăcere pe care le simţi chiar tu. Însă efortul merită pe deplin!

Gândeşte-te ce fel de partener va deveni copilul tău, care vorbeşte deschis despre orice emoţie şi răspunde cu empatie şi înţelegere.

Jocul de societate care dezvoltă inteligența emoțională la copii și adulți

După ce ai citit despre beneficiile uimitoare ale inteligenței emoționale pentru tine şi pentru copiii tăi, cu siguranţă te întrebi de unde să începi? Cum să le vorbești copiilor despre emoţii dar s-o faci într-un limbaj accesibil, facil şi extrem de eficient?

eq game - joc pentru a dezvolta inteligenta emotionala

Răspunsul este foarte simplu: trebuie să vorbești pe limba proprie a copiilor, cea pe care o înţeleg intuitiv fără eforturi şi fără insistenţe din partea voastră – limbajul JOCULUI.

Cu toate acestea în minte, Tikaboo a dezvoltat EQ Game – Alfabetul inteligenţei emoţionale, un joc de societate amuzant, distractiv şi educativ.

Vă va aduce pas cu pas, joc după joc, mai aproape de dezideratul vostru: creşterea unor copii adaptaţi social, inteligenţi emoţional şi relaţii mai strânse şi mai profunde între toţi membrii familiei.

Jocul a fost creat iniţial pentru intervalul de vârstă 4-12 ani însă, de curând, l-am regândit astfel încât să fie jucat cu plăcere de întreaga familie.

Pentru că şi noi, adulţii, avem atât de mult de câştigat prin creşterea coeficientului nostru EQ, în toate domeniile vieţii după cum am arătat pe tot parcursul articolului. Iar acum avem şansa s-o facem într-un mod distractiv, alături de copii.

Află totul despre Inteligența Emoțională (EQ) – Cel mai bun ghid 1

Iată mai jos beneficiile concrete ale folosirii jocului, o dată pe săptămână:

  • Dezvoltă încrederea în forţele proprii
  • Creează un dialog intern constructiv
  • Defineşte personalitatea
  • Ne ajută la integrarea în grup
  • Impulsionează empatia
  • Dezvoltă inteligenţa socială
  • Dezvoltă capacitatea de adaptare
  • Dezvoltă calităţi de lider
  • Creşte capacitatea de concentrare
  • Dezvoltă capacitatea de cooperare
  • Ajută la definirea obiectivelor personale
  • Impulsionează creativitatea

Poți găsi acest joc fantastic aici: EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale

21 de moduri simple (și care chiar funcționează) de a-ţi dezvolta inteligența emoțională în fiecare zi

strategii peru cresterea inteligentei emotionale

Ai ajuns până aici? Felicitări! Înseamnă că ești hotărât să faci o schimbare radicală în viața ta și să profiți de beneficiile incredibile pe care le poți obține prin dezvoltarea inteligenței emoționale.

Acum, că știi cele mai importante lucruri despre inteligența emoțională, îți propun 21 de moduri și strategii practice prin care să-ți dezvolți în fiecare zi această abilitate super importantă.

Rezultatele vor apărea în timp, dar te asigur că vor fi vizibile, uimitoare și de neprețuit.

1. Fă-ţi un scop şi apoi un obicei din a vorbi deschis despre viaţa ta interioară

Fie că e vorba de visuri, aspiraţii, emoţii mai plăcute sau chiar dintre cele mai dureroase şi inconfortabile, vorbeşte despre ele cu cei apropiaţi în mod liber, fără judecăţi şi îngrijorări.

Cu timpul, vei putea dezvolta o atitudine de observator imparţial, ceea ce va face gestionarea oricăror emoţii şi situaţii dificile mult mai facilă.

Observarea emoțiilor este o calitate de bază în inteligența emoțională.

2. În faţa situaţiilor dificile, chiar a tragediilor din viaţa ta, întreabă-te: „Care e lecţia mea de aici?”

Cu toţii ştim că viaţa nu e doar despre unicorni şi curcubeie. Chiar şi optimiştii recunosc acest lucru.

Cu toţii trecem prin momente grele în viaţă, poate o copilărie nefericită, divorţul părinţilor, lipsa banilor sau condiţii de trai mizere, până la plecarea prea devreme dintre noi a unei persoane dragi, boli grave, etc.

Acestea sunt provocări prezente în vieţile tuturor, într-o măsură mai mică sau mai mare, într-un moment sau altul.

Însă diferenţa de percepţie, modul de interpretare a situaţiei este cea care îi face pe unii să-şi trăiască viaţa împliniţi, mulţumiţi şi recunoscători – şi aici intervin beneficiile inteligenței emoționale – iar pe alții… oropsiţi, deprimaţi, nefericiţi.

3. Acordă-ţi câteva minute zilnic pentru a observa şi analiza ceea ce simţi

Dacă pornim de la premisa că toate emoţiile sunt acceptate şi că ele poartă un mesaj, să dăm mai încet zgomotul de fond, să ne permitem să simţim acele emoţii, să stăm cu ele, măcar un pic, până mesajul lor devine clar.

Atenţie! Majoritatea oamenilor îşi găsesc distracţii, lucruri pe care să le facă pentru a le lua mintea de la ceea ce simt.

Încercaţi să rezistaţi impulsului.

Observarea şi înţelegerea propriei vieţi interioare vă va aduce mult mai multe beneficii decât vă imaginaţi.

4. În mijlocul emoţiilor dificile este important să te gândeşti dacă şi când ai mai simţit la fel, în trecut

Este posibil să realizezi că acea emoţie nu are nimic de a face cu situaţia prezentă şi că este o reacţie la ceva neexplorat din tine şi va reapărea până vei înţelege şi vei face pace cu acea situaţie.

Inteligența emoțională ține foarte mult de conștientizarea emoțiilor.

5. Ce-ţi spune corpul?

Învaţă să asculţi semnalele corpului, fie că ţi se pune un nod în stomac în drum spre un interviu – semn de stres. Sau că îţi transpiră palmele în mijlocul unui examen important – poate fi îngrijorare sau chiar nervozitate.

Toate acestea sunt indicii ale corpului referitor la starea ta interioară, la emoţiile tale.

Cu cât le percepi mai devreme şi le dai însemnătatea cuvenită, cu atât mai puţine şanse sunt ca ele să preia controlul. Spre exemplu, printr-un tremur interminabil în timpul interviului (n-o să-ţi aducă multe puncte pentru angajare) sau blocarea completă în faţa foii de hârtie şi imposibilitatea de a răspunde la cerinţele unui test.

6. Ţine un jurnal

Se vorbeşte adesea despre beneficiile de a aşterne pe hârtie propriile emoţii, sentimente şi gânduri.

Acest obicei ne pune în contact cu lumea noastră interioară şi ne ajută să dăm un sens evenimentelor pe care le trăim, ne ajută să fim mai obiectivi în legătură cu noi şi acţiunile noastre (cel puţin în timp) şi are o valoare terapeutică. Plus că e posibil, în această eră hiperdigitalizată, să rămână ultima noastră mărturie a scrisului de mână.

Pentru a-ți dezvolta inteligența emoțională este necesar să scrii pe hârtie emoțiile pe care le simți.

7. Gestionarea emoţiilor dificile, în special furia şi teama

Foloseşte butonul de pauză. Când începi să simţi că-ţi pierzi controlul, practică respiraţia conştientă (inspiraţie precum mirositul unei flori, expiraţie precum suflarea într-o lumânare, cu timpul de expirare de 2 ori mai lung decât cel de inspirare), de mai multe ori.

De asemenea, poţi combina acest exerciţiu de respiraţie cu număratul până la 10-20, în funcţie de cât este nevoie pentru a te calma.

8. Uneori anumite situaţii stresante pot fi tratate cu o porţie bună de râs, sau măcar cu un zâmbet

Dacă eşti stresat de proiectele de la job, şeful te pistonează cu încă ceva de făcut şi-ţi vine să ţipi de nervi când ajungi acasă şi găsești jucăriile copiilor împrăștiate în mijlocul casei, ZÂMBEŞTE!

Doar atât!

Ştiai că mintea ta nu poate susţine un gând negativ când zâmbeşti? Citeşte mai multe despre cum îţi poate un simplu zâmbet schimba starea din interior spe exterior, aici.

9. Ai grijă de tine, de sănătatea ta fizică

Inteligența emoțională are efecte și în planul fizic. Dacă nu ne alimentăm corespunzător, nu dormim suficiente ore, nu ne odihnim şi nu facem sport/mişcare regulat nu ne putem aştepta să avem destulă energie şi vitalitate pentru a ne gestiona emoţiile.

10. N-o lua personal

În momentul în care eşti extenuat şi cu nervii întinşi la maxim este foarte uşor să vezi în cei din jur inamici care au un plan diabolic de a te aduce în pragul nebuniei.

Respiră adânc şi încearcă să vezi situaţia şi din punctul lor de vedere. Vei descoperi curând că sunteţi de aceeaşi parte a baricadei şi puteţi, în loc să vă săriţi la gât unul altuia, să răspundeţi cu respect, empatie şi cu gândul la colaborare şi găsirea de soluţii.

11. Fii responsabil de ceea ce simţi şi de comportamentul tău

Întotdeauna e mai uşor să dai mereu vina pe ceilalţi, să spui, ba chiar să gândeşti, că e vina copilului că te-a adus în pragul furiei, că e vina soţului că te exasperează cu întrebări sau că şeful pune presiune pe tine şi e normal să explodezi.

Enervarea, iritarea, furia şi manifestările lor sunt de fapt ale tale. Tu eşti responsabil pentru ele, nu copilul, soţul sau şeful „te-au făcut să…ˮ!

Fii responsabil pe ceea ce simţi şi pe comportamentul tău, căci doar așa îl vei putea schimba. Iar astfel, îți vei dezvolta și inteligența emoțională.

12. Practică o formă de respiraţie, mindfullness, meditaţie

Orice îţi crează acea pauză pentru a te reconecta la tine, şi a răspunde, nu a reacţiona. Acest lucru te va ajuta să-ți consolidezi inteligența emoțională.

13. Fii conştient de butoanele declanşatoare, cunoscute şi ca triggers

Analizează-le ori de câte ori apar, ce semne prevestitoare au? Cum se simte în corp? Ce poţi să faci pentru a nu-ţi pierde controlul?

Foloseşte tehnica jurnalului pentru a nota orice amănunt legat de aceste butoane declanşatoare şi dezvoltă mai multe strategii de răspuns în momentul apariţiei lor.

14. Totul stă în modul în care priveşti problema

După cum am scris şi mai sus, motivaţia este o parte importantă a EQ, iar aceasta presupune menţinerea unui model de gândire optimist şi pozitiv.

De asemenea, obiceiul de a vedea în obstacole şi probleme oportunităţi de învăţare şi creştere şi nu eşecuri, precum şi a te înconjura de oameni motivaţi, pozitivi şi dornici de creştere, toate acestea vor avea un efect benefic asupra coeficientului tău de inteligență emoțională.

15. Ascultarea activă cu scopul de a înţelege este cheia relaţiilor armonioase, fie ele în mediul de afaceri sau în familie

Ascultarea activă este unul din principalii stâlpi pe care putem clădi o relaţie armonioasă cu copiii noştri, precum şi să creştem un adult responsabil, împlinit şi demn de admiraţie. Ascultarea oferă un cadru de siguranţă unde copiii se pot întoarce cu orice problemă, fără a le fi teamă să fie corectaţi, judecaţi sau pedepsiţi.

16. Fă-ţi un obicei din a vedea lucrurile din mai multe perspective, din mai multe unghiuri, să te pui în papucii celuilalt

Evident că avem tendinţa de a analiza şi interpreta lucrurile prin propriul filtru, conform propriilor valori, principii şi fel de a fi. Însă, să ne aducem aminte că suntem diferiţi şi o perspectivă diferită poate să ne îmbogăţească viziunea, dacă reuşim să punem ego-ul deoparte.

17. Evită să judeci sau să critici alţi oameni, mai ales când vine vorba de opiniile şi sentimentele lor

Oferă feedback constructiv despre fapte, comportamente, soluţii şi nu te lansa în atacuri personale.

Daniel Goleman, părintele inteligenţei emoţionale, spunea că ameninţările la adresa stimei noastre de sine şi a felului în care suntem văzuţi de către ceilalţi sunt atât de puternice încât ne simţim ca şi cum propria noastră supravieţuire ar fi pusă în pericol.

18. Focusează-te pe găsirea de soluţii, nu pe învinuire

Căutarea de vinovaţi creează resentimente şi nu rezolvă nimic. Critica şi învinuirea nu au ce căuta într-o relaţie sănătoasă. Aceste lucruri denotă o inteligență emoțională scăzută. Încearcă să le eviți pe cât posibil. Încearcă mai bine să cauți soluții.

19. Învaţă să vezi conflictul ca pe o oportunitate de întărire a relaţiilor

Conflictul şi dezacordurile sunt o componentă inevitabilă în orice tip de relaţie. Este imposibil ca 2 oameni, oricare 2 oameni, să aibă aceleaşi sentimente, opinii şi aşteptări, toate în acelaşi timp.

Rezolvarea conflictelor într-un mod sănătos şi constructiv întăreşte relaţiile, promovând libertatea, creativitatea şi sentimentul de siguranţă în relaţie.

20. Foloseşte umorul şi joaca pentru a dezamorsa tensiunea şi a alunga stresul

Umorul, zâmbetul şi râsetele sunt antidoturi naturale ale stresului. Ele detensionează situaţile dificile şi te ajută să vezi lucrurile mult mai detaşat, mai obiectiv. De asemenea, râsul îţi echilibrează sistemul nervos, reduce stresul, te calmează şi relaxează şi te face mult mai empatic.

O bună metodă de a experimenta toate acestea este prin folosirea jocului EQ Game.

21. Cultivă-ţi o atitudine optimist – realistă

Din punctul de vedere al inteligenței emoționale, optimismul este o atitudine care îi împiedică pe oameni să cadă în apatie, deznădejde sau deprimare într-un moment mai dur.

inteligenta emotionala - succes

Concluzie

Țin să te felicit pentru faptul că ai ajuns până aici! Acum ești la curent cu cele mai importante lucruri despre inteligența emoțională. Știi cât de importantă este și știi ce ai de făcut pentru a o îmbunătăți zilnic.

Îți propun să salvezi acest articol și să revii periodic la el pentru a-ți verifica progresul.

Află totul despre Inteligența Emoțională (EQ) – Cel mai bun ghid 2De asemenea, pentru a-ți dezvolta inteligența emoțională într-un mod plăcut și distractiv, îți recomand EQ Game. Este un joc de societate amuzant și educativ atât pentru copii, cât și pentru adulți. Joacă-l alături de prieteni și familie, iar beneficiile vor fi de neprețuit.

Distribuie acest super-articol și intră în comunitatea Tikaboo pentru a primi super-sfaturi la fel de utile.

Surse de documentare:
Travis Bradberry and Jean Greaves, Emotional Intelligence 2.0, 2009
Daniel Goleman, Emotional Intelligence, 1995
Harvard Business Review, Daniel Goleman, What makes a leader, 1998
Dr John Gottman

This Post Has 3 Comments

  1. Valentina

    Foarte bun articolul. Voi pune in practica unele sfaturi.

    1. Anamaria Chiș

      Bună,
      Ne bucurăm că vă sunt de folos informațiile! Spor în a aplica sfaturile!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes