Astăzi vreau să vorbim despre standarde etice și morale pe care și copilul tău trebuie să le cunoască. De multe ori, părinții se supără atunci când copiii refuză să facă ceea ce li se cere. Sentimentele ostile, de supărare, care îi încearcă pe părinți în acele momente, izvorăsc de fapt din dorința de a dirija copiii.

Cum ar fi, dacă în loc să-ți dorești a-ți dirija copilul, să stabilești limite și să-i lași pe cei mici să învețe din consecințe? S-ar putea ca astfel să nu mai existe niciun motiv pentru care să te enervezi sau să te necăjești.

Iată câteva aspecte care țin de educația copilului, asupra cărora ți-ai putea concentra atenția. Te vor ajuta, cu siguranță, să înțelegi care sunt standardele etice și morale adecvate care ți-ai dori să fie învățate de către copilul tău.

6 standarde etice și morale pe care și copilul tău trebuie să le cunoască

  1. Empatia

    mama isi conduce la scoala copilul fericit, care o iubeste

Rezonanța, comunicarea afectivă cu o altă persoană, identificarea prin trăiri, fie cu persoane, fie cu eroii din operele literare ori din filme, empatia au efecte semnificative asupra echilibrului nostru emoțional.

Empatia se manifestă pregnant la copii și adolescenţi, luând forma nevoii de afecțiune și de a realiza o bună comunicare afectivă cu alte persoane.

De ce are empatia un rol atât de important în educația copiilor? Empatia presupune centrarea pe emoțiile celuilalt, nicidecum aprobare ori încercarea de a găsi o soluție pentru problemele celuilalt. Empatia ajută la consolidarea relației dintre oameni – o relație onestă, bazată pe încredere reciprocă, o relație în care nimeni nu judecă şi nu analizează trăirile celuilalt.

2. Respectul

copii care culeg flori

Copiii înțeleg cine sunt cu adevărat, raportându-se la ceilalți, conștientizând asemănările și diferențele. Diferențele sunt însă cele care îi fac pe copii să se simtă mai puțin prețuiți.

Cum îl poți învăța pe cel mic să fie respectuos? Explică-i acestuia că a fi respectuos înseamnă a avea grijă să nu rănești sentimentele altcuiva, să nu provoci niciun fel de daune obiectelor posedate de o altă persoană.

Copilul tău este un geniu! Chiar este! Iată cum e posibil.

3. Generozitatea

6 standarde etice și morale pe care și copilul tău trebuie să le cunoască 3

Majoritatea copiilor mici întâmpină dificultăți în a înțelege și alte puncte de vedere ori faptul că și alte persoane au dreptul la anumite obiecte.

De ce este atât de dificil să înveți un copil ce înseamnă generozitatea? Întrucât aceștia nu înțeleg foarte bine care este relația dintre a dărui ceva imediat și a primi altceva în schimb, puțin mai târziu.

Cum îți poți ajuta copilul să înțeleagă mai bine ce înseamnă a fi generos? Întreabă-l ce crede el despre cinste. Îi poți adăuga faptul că o persoană cinstită este aceea care respectă regulile și tratează pe fiecare cu principiul egalităţii.

Poți, de asemenea, pregăti împreună cu cel mic o gustare, apoi să-l încurajezi pe acesta a o împărți cu prietenii săi. Explică-i că este important să se asigure că fiecare va obține o porție egală cu celălalt.

4. Prietenia

gemeni educatie

Trebuie să știi că este esențial pentru cei mici să facă parte dintr-un grup. Pentru că atunci când copilul a înțeles cine este el cu adevărat, va dori să înțeleagă cine sunt ceilalți: mai întâi membrii familiei, apoi membrii grupului de prieteni.

Cum îți ajuți copilul să înțeleagă ce înseamnă prietenia adevărată? Cu siguranță și copilul tău are o jucărie preferată, de care se desparte cu greu. Acest lucru se întâmplă întrucât, acel obiect favorit îi conferă micuțului tău un sentiment de apartenență, chiar și atunci când nu se află în mediul familial.

Cere-i copilului să-ți împărtășească ce înseamnă să fie prietenul cuiva. Ce înseamnă să aibă un prieten. Îl poți ajuta, explicându-i că a fi prieten înseamnă a te bucura de compania cuiva, a-ți dori să fii apropiat de cineva.

Îi poți, de asemenea, cere copilului să confecționeze mici cadouri pentru prieteni (desene, jucării din hârtie, etc).

5. Sinceritatea

iubirea dintre mama si copil. fetita isi strange in brate si saruta mama

Copiii mici au tendința de a îmbina ideile fantastice cu capacitatea lor de a privi în mod realist lumea. Linia dintre fantezie și realitate este astfel destul de fină pentru ei.

Aceștia ar putea crede uneori că dacă își doresc ceva cu ardoare, acel lucru poate deveni realitate. Copiii pot deforma realitatea, adaptând-o la capacitatea lor de înțelegere. La felul în care ei și-ar dori să se întâmple anumite lucruri.

Cum îi putem vorbi copilului în mod eficient despre adevăr? Trebuie să știi că în jurul vârstei de 3-4 ani, conștiința copilului începe să se dezvolte. Acesta se poate identifica astfel cu valorile morale insuflate de adulți. Copilul se poate simți inconfortabil atunci când cerințele nu-i sunt satisfăcute. Vorbește-i copilului despre sinceritate, cerându-i să deseneze o persoană care a spus adevărul, respectiv o persoană care a mințit. Întreabă-l care sunt emoțiile care l-au încercat atunci când s-a confruntat cu ambele cazuri.

6. Îngrijire, atenție

Standarde mama si copilul

Relațiile cu membrii familiei sunt cât se poate de importante pentru copil. Atunci când acesta se confruntă cu o situație nouă, cum ar fi apariția unui frățior mai mic, el are tendința de a-și reaminti de necesitățile sale anterioare. Copilul încearcă să înțeleagă că ocupă același loc important în cadrul familiei ca și înainte de apariția noului membru.

Cum poți asigura copilul că locul său în familie nu va fi ocupat de nimeni? Dar mai ales, cum îi explici copilului cât de important este să acorde atenție persoanelor dragi?

Realizați  o listă a activităților pe care le puteți face împreună cu copilul. Vă propun activități simple, relaxante, care să vă ajute a vă reconecta, cum ar fi: udatul plantelor, pregătirea unei gustări. De asemenea, explică-i care sunt modalitățile prin care oamenii își arată atenția zilnic, unii altora.

Concluzie

După cum ai văzut, copiii învață anumite standarde morale de la părinți. Adulții au așadar un rol important în transmiterea anumitor idei și principii celor mici. Ei sunt cei care le oferă tinerilor sentimente de coeziune și comuniune. Părintele rămâne primul educator al caracterului propriului copil.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse