Dragă adolescentule,

Știu că ți-e greu, că e o perioadă dificilă cea în care școala cu care s-au obișnuit atâtea generații s-a transformat în școala online. E dificil pentru tine, pentru colegii tăi, pentru profesori și chiar pentru părinți.

Îți lipsesc pauzele în care socializai. În care glumeai, râdeai cu colegii. În care vă creați amintiri pe care timpul o să le poarte dincolo de anii de liceu, mai departe de cât v-ați fi putut imagina, și pe care le veți rememora cu emoție la fiecare reîntâlnire.

Îți lipsesc orele în care profesorul scria pe tablă și auzeai sunetul cretei care lăsa urme. Orele în care încercai să te concentrezi asupra a ceea ce preda profesorul, dar, în același timp, ochii îți zburau spre ceasul care vestea pauza. Ți-e dor să vezi cum profesorul se plimbă printre bănci, ori cum stă acolo, în fața ta, predă, ascultă, explică. Distanța dintre voi, elevi și profesori nu era atunci atât de mare, nu vă ascundeați dincolo de un ecran, puteați să vă înțelegeți gesturile, să vă descifrați mimica.

Nu e nici cea mai plăcută și nici cea mai ușoară perioadă. Cu atât mai mult cu cât există atât de mulți elevi care nu au suficiente resurse astfel încât să participe la orele online. De asemenea, nu toți beneficiază de o cameră a lor, de propriul laptop, de liniște în timpul cursurilor.

Totuși, dincolo de dificultatea acestor timpuri, dincolo de ideea că nu mergi fizic la ore, ci școala e online, dincolo de stres, de presiune, de temeri și de tot noianul de emoții și de stări ce te acaparează și pe care nu întotdeauna le înțelegi, există câteva aspecte care te pot face să privești puțin (mai) diferit lucrurile. Știu bine că nu se compară în nicio măsură cu realitatea de dinainte, când încă mergeai fizic la școală, când adunai amintiri și nu vă despărțeau niște ecrane. Însă, și realitatea de acum poate fi transformată, într-o anumită măsură, în ceva mai acceptabil.

Poate e timpul în care poți discuta mai mult cu părinții, cu bunicii tăi (dacă nu locuiești cu ei, la telefon ar fi cea mai bună variantă).

Îi poți întreba despre amintirile lor din copilărie, din adolescență. Poți vorbi despre cum era școala atunci, în acele timpuri, când nici nu-și imaginau că va exista școala online. Poți să îi rogi să povestiți, să depănați amintiri, să vă apropiați unii de ceilalți mai mult decât o făceați când puteați ieși afară, oriunde și oricând, și nu petreceați atât de mult timp în casă, împreună.

De asemenea, puteți juca diferite jocuri împreună, jocuri care vă vor apropia, vă vor determina să râdeți, să trăiți un moment de fericire împreună. Pot fi jocuri prin intermediul cărora puteți învăța câte ceva.

Școala online și adolescenții: sfaturi pentru a trece peste această perioadă mai ușor 1

De exemplu, dacă ai frați sau surori și au vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani, puteți juca TikaMath. Îi poți determina, în felul acesta, să înțeleagă matematica într-un mod distractiv, petreceți timp prețios și de neuitat, glumiți, vă amuzați. În plus, îl puteți juca și împreună cu părinții, cu siguranță va fi un moment de care vă veți aminti cu dor în viitor.

Iar despre jocul TikaMath poți citi mai multe aici, sunt convinsă că ți-ar fi de folos un astfel de joc, te-ar amuza și te-ar ajuta să îți reactualizezi anumite cunoștințe!

În plus, cine spune că nu ai putea să joci anumite tipuri de jocuri și la telefon, cu prietenii? Poate la început, până vă obișnuiți, va fi mai greu, dar, cu camera pornită și cu microfonul la volum potrivit, sunt convinsă că veți reuși să trăiți momente frumoase împreună, chiar și online!

Ai putea ca în perioada asta să citești mai mult atât pentru școală, cât și pentru tine. Știu că în locul unei seri de vineri în care te așezi cu o cană de ceai în mijlocul patului și cu o carte în brațe, ai prefera să fii afară cu prietenii, să vă plimbați, să beți un ceai împreună. Însă, de ce să nu încerci să profiți și de timpul în care ești numai tu cu tine, în care poți citi, în care poți viziona mai multe filme?

Școala online și adolescenții: sfaturi pentru a trece peste această perioadă mai ușor 2

Și cărțile, și filmele îți pot fi prieteni. Evident, nu e vorba despre același fel de prietenie care se leagă între două ființe, dar în atâtea rânduri de cărți poți găsi sfaturi și povești pe care să ți le aprinzi în vârful inimii când cauți răspunsuri și când vrei povețe.

Și sigur există numeroase cărți pe care încă nu le-ai descoperit, filme la care încă nu te-ai uitat.

Chiar poți afla numeroase lucruri despre tine în tot acest timp! Cu atât mai mult cu cât petreci atât de multă vreme cu tine însuți, îți poți pune diferite întrebări despre ceea ce simți, despre cum simți. Poți să analizezi felul în care reacționezi în fața anumitor situații – de exemplu, când ești stresat, când te simți singur, când îți dorești să socializezi mai mult.

Poți să descoperi ceea ce e înăuntrul tău, poți să cauți acolo mai abitir adevărul, poți să te întrebi despre ceea ce simți, poți pur și simplu să rămâi prezent, înăuntrul gândurilor  și trăirilor tale și să le analizezi.

E firesc să-ți dorești să ieși, e absolut normal să vrei să fii zilnic alături de prietenii și de colegii tăi, dar și timpul în care poți sta în tine, alături de tine, descoperind fragmente din sinele tău, îți poate face bine și îți poate oferi o altă perspectivă a ta.

Totodată, în unele momente s-ar putea să ai timp în plus, pe care ai putea să-l folosești în favoarea ta. De exemplu, dacă ai o pasiune, ai putea acum să ți-o dezvolți mai mult și să concentrezi asupra ei. Îți place să cânți? Atunci poți căuta diferite cursuri online. Poți să faci exerciții vocale. Ești talentat la desenat și îți face plăcere ca imaginația să-ți zboare printre linii, puncte, forme și culori? Sunt multe tutoriale pe Youtube, multe cursuri pe internet care îți pot fi utile.

Iar dacă nu ai o pasiune, ți-o poți descoperi foarte ușor căutând cursuri online, vizualizând diferite videoclipuri pe Youtube. Sunt numeroase modalități acum prin care poți învăța, prin care te poți apropria de părinții tăi. De exemplu, poți să o ajuți pe mama ta să facă o prăjitură. Poți, de asemenea, să înveți și tu să gătești prin intermediul numeroaselor rețete de pe internet.

Școala online și adolescenții: sfaturi pentru a trece peste această perioadă mai ușor 3

De asemenea, știu că e dificil să stai multă vreme așezat pe scaun, fără să te miști, doar cu ochii ațintiți la un ecran. De aceea, ai putea să faci puțină mișcare, poți ieși la alergat după ore, iar, dacă vrei să fii în totală siguranță, poți găsi diferite antrenamente/aplicații online prin intermediul cărora ai o gamă largă de exerciții fizice, toate realizate într-un spațiu sigur, acasă. Iar o pauză de la device-uri, pentru a-ți relaxa ochii, e cu siguranță mai mult decât folositoare. 

Școala online nu e cea mai bună opțiune și amintirile cele mai frumoase, pline de trăire, de emoții, nu se construiesc în fața ecranelor. Dar, cu speranța că totul va fi bine cândva, destul de curând, privește la ceea ce ai în jurul tău, apropie-te de părinții tăi, comunică mai mult cu ei, învață, citește, uită-te la filme, creează-ți momente în care să fii tu cu tine, să rămâi înăuntrul tău, cunoaște-te, descoperă-te! Sună-ți prietenii, discutați, sună-ți bunicii, bucură-te că ești în situația în care ai un calculator și poți să intri la cursurile online, fă din ceea ce ai o ocazie spre a te dezvolta, a crește!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse