Cu toate că liceul pare un timp al incertitudinilor, al maturizării, al conștientizării anumitor aspecte, al încercărilor de a te descoperi, al suferințelor care pare că nu-și găsesc niciunde rezolvarea, nu e vorba numai despre acestea. Fiindcă e și perioada pasiunilor găsite cu ușurință. 

De ce? Pentru că liceul e o perioadă perfectă în ceea ce privește descoperirea unei pasiuni. Pentru că e ușor să cauți și să afli la ceea ce ești cu adevărat bun în această perioadă. Pentru că ești într-o continuă descoperire a sinelui și, de aceea, cu cât afli mai multe lucruri despre tine, cu atât e mai ușor să înțelegi ce îți place sau nu să faci.

În perioada liceului timpul îți este încă blând, încă stă așezat alături de tine și, deși o ia la goană într-un mod alert, îți este și prieten și poți să-i fructifici trecerea. 

Și oare cum poți să-i fructifici trecerea, dacă nu te alături lui și nu-i permiți să treacă într-un mod iluzoriu și nesatisfăcător, ci îl prinzi de mână și înveți să te împrietenești cu el? Astfel, realizezi cât este de important fiecare moment ce se scurge și faci ceva astfel încât să nu mai fii în prinsoarea timpului dezgolit de clipe. 

Așadar, descoperi că hobby-urile, anumite pasiuni sunt o alternativă potrivită astfel încât timpul care-ți este încă blând, să devină și satisfăcător, și dătător de emoții și de amintiri. 

Iar pasiunile care se nasc în liceu pot dura o viață întreagă. Deși, în aceeași măsură, se pot stinge asemenea flăcării unei lumânări – vor arde la un moment dat tumultuos înăuntrul fiecăruia, apoi, încet și aproape neobservabil, văpaia se va stinge ușor. Dar nu-i nimic, pentru că orice lucru, oricare activitate, mai ales în perioada adolescenței, aduce un plus de cunoaștere, de dorință de a descoperi și de a ști. 

Dacă ești adolescent și te afli în perioada liceului, când pare că ai atâtea de făcut, când lucrurile la școală devin mai complicate și intri ușor în panică, ei bine, te anunț că vei avea timp suficient și pentru a-ți dezvolta un hobby, o pasiune (sau mai multe pasiuni). 

Știu că vei spune deseori că nu ai timp de anumite lucruri, îți vei împărți orele între școală, teme și ieșit cu prietenii. Însă, sunt convinsă că vei putea strecura în timpul tău și ceva în plus. Ceva care să te facă fericit și care să-ți aducă satisfacții și bucurii pe termen lung. 

Pasiunile pot fi legate și de școală, de exemplu, poți să realizezi că ești foarte bun la o materie și, astfel, poți participa la olimpiade și concursuri. Vei neglija, poate, într-o oarecare măsură alte materii școlare atunci când va fi să participi la olimpiade, mai ales când vine vorba de etapele naționale, dar nu contează. Materia se poate recupera oricând și e important să știi să-ți stabilești limitele și, atunci când vrei și când e foarte important pentru tine, să te axezi asupra materiei care reprezintă o pasiune pentru tine. 

Totuși, pasiunile nu sunt numai cele școlare, cele care implică învățat și memorat. O pasiune poate implica și un instrument muzical, și creioane, pensule și hârtie, și stilouri fremătând foile. Inclusiv un sport care să-ți dezvolte corpul, care să te ajute să crești armonios și să te dezvolți frumos. Poți ieși foarte ușor din cercul școlii, descoperind alte pasiuni care să nu aibă neapărat legătură cu materia școlară, iar asta e un lucru foarte bun, pentru că vei afla și vei învăța lucruri diferite, îți vei dezvolta noi abilități.

E important să știi să cauți și să te descoperi. Să te descoperi mai întâi ca să afli ceea ce cu adevărat te pasionează. Apoi, să te descoperi în timp ce faci ceea ce îți place, pentru că vei avea atunci o cu totul altă perspectivă a ta. 

Vei înțelege cum se nasc în tine emoțiile, vei învăța să le gestionezi, vei crea, te vei cunoaște în raport cu ceea ce te face cu adevărat fericit. Mai mult decât atât, te vei dezvolta, vei crește în zeci de feluri posibile și vei face totul cu plăcere.

Liceul chiar e un timp prielnic în ceea ce privește dezvoltarea unei pasiuni. Cu toate că ți se pare că nu-ți va ajunge vremea și nu vei ști cum să te împarți, nu e neapărat așa. Poți să-ți împarți timpul astfel încât să te poți vedea cu prietenii, să înveți, să-ți faci temele și să-ți găsești o pasiune pe care să o dezvolți. 

Important e să vrei și, crede-mă, chiar e timpul oportun! Eu regret că nu am reușit să fac mai multe lucruri în perioada liceului, că nu m-am apucat de un sport, de exemplu. Cu toate că, o pasiune a vibrat și încă vibrează etern înăuntrul meu, o pasiune care a început în gimnaziu și s-a dezvoltat, ulterior, în liceu, până s-a aprins și a început să mocnească adânc în mine. 

E vorba numai despre gestionarea timpului, despre priorități, despre a înțelege cât e de important să găsești ceva care să te definească și care să te facă să vrei să afli, să creezi, să încerci, să te autoperfecționezi. 

De asemenea, sunt convinsă că orice adolescent își poate afla cu ușurință pasiunile, trebuie doar să caute, să încerce cât mai multe lucruri, să participe la cât mai multe activități, școlare și extrașcolare, ca să înțeleagă ceea ce e cu adevărat important pentru el. 

Iar pasiunea, de îndată găsită, va acapara, va stăpâni, își va găsi sensul înăuntrul fiecăruia, va deschide noi orizonturi și perspective, va îndruma și va fi minunat de purtat cu sine, întrucât va fi un mijloc de dezvoltare, de cunoaștere, de bucurie.  

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse