După câteva luni de școală online, stres, experiențe cu totul și cu totul noi, perioade de adaptare, iată că în sfârșit vacanța de iarna și-a așternut zilele peste programul școlar, ca o pătură de nea pe care o așezi peste timp și acolo, pentru o perioadă, orarul și materiile școlare încremenesc.
Și cum orice elev merită o oază de liniște, de relaxare, după o vreme în care s-a străduit să dea tot ce are mai bun, să învețe, să țină pasul cu materia școlară, chiar și în condițiile actuale, filmele pot fi o metodă relaxantă și distractivă de petrecere a timpului liber.
Poate că farmecul ar fi fost altul dacă filmul de Crăciun ar fi putut fi vizionat la cinematograf sau împreună cu prietenii. Dar, cum cinematografele sunt închise, un film bun acasă, cu o cană de ceai aromat în mână, cu gust și miros dulce de portocală zemoasă, cu un castron de popcorn fierbinte, e o idee grozavă.
Și ce filme ar fi mai potrivite în perioada asta, dacă nu cele de Crăciun? Magia, copilăria, încrederea, bunătatea, credința, toate sunt reactivate prin intermediul filmelor de Crăciun. Căci zăpada de acolo nu e numai despre fulgi de nea care se lasă diafan peste crengile copacilor și creează veștmânt pământului, ci e însăși bucuria purității, speranța că albul are mereu în sine bunătate, iubire și iertare.
Așadar, vă propun 5 filme de Crăciun pe care cred că oricare adolescent ar trebui să le vadă acum, pentru că, prin intermediul lor, nu au cum să nu resimtă măcar puțin din frumusețea copilăriei, din farmecul și magia Crăciunului, din puterea binelui și a speranței.
1. Home Alone (toată seria)
Recunosc, nu prea știu persoane care să nu fi auzit de Home Alone sau care să nu se fi uitat, măcar o dată, la un film din seria celor 4. Personal, recomand partea 1 și partea 2, cred că pe toți ne-a cucerit micuțul Kevin, care, în fiecare vacanță de Crăciun, reușește ori să rămână acasă, ori să se piardă prin New York.
E un film amuzant, relaxant, pe care nu ai cum să nu îți dorești să-l revezi an de an, și, de fiecare dată, să te amuze și să te încânte la fel de mult. Kevin nu numai că e năstrușnic și simpatic, dar e și inteligent, iar, din punctul meu de vedere, e un film pentru toate vârstele.
2. Cronicile Crăciunului (1, 2)
Filmele (fiindcă există și partea întâi, și partea a doua) spun povestea a doi frați, Kate și Teddy, care trăiesc experiența veridică a Crăciunului în cel mai frumos, mai senin, mai autentic fel posibil: îl întâlnesc pe Moș Crăciun. Trăiesc alături de el (și alăturii de renii săi) povești magice, în care binele se împletește cu răul, în care magia se ascunde înăuntrul fulgilor de nea și mângâie obrajii și ochii celor care încă mai au speranță. Sunt două lumi – cea a miraculosului, a minunilor care niciodată nu sunt imposibile, și cea cotidiană, iar cei doi frați ajung să cunoască și să înțeleagă adevărul ambilor lumi.
3. Cum a furat Grinch Crăciunul
Nu este un film tocmai nou (cum nici Home Alone nu e), dar cred că merită văzut, chiar dacă, fiind mai vechi, nu are aceleași efecte ca filmele regizate în contemporaneitate, același montaj, aceeași calitate a imaginii.
Cu toate acestea, este al doilea film de Crăciun cu încasări imense, imediat după celebrul și clasicul Home Alone.
De ce îl recomand adolescenților? Ei bine, și aici tot despre magie e vorba. Ca în oricare film de Crăciun. E vorba despre magia ce se naște în interioriul unui fulg de zăpadă, căci acolo se petrece acțiunea – înăuntrul fulgului e lumea conturată în film. O lume în care absolut toți iubesc Crăciunul, mai puțin Grinch, care îl disprețuiește și care trăiește izolat de restul orașului.
Evident, acolo, înăuntrul lui Grinch, e vorba despre multă suferință, despre multă neacceptare din partea colegilor, a prietenilor – atunci când era elev, a fost foarte des ridiculizat din cauza aspectului său. Cindy, o fetiță care află despre existența lui, devine din ce în ce mai curioasă, îl caută și înțelege mult mai multe lucruri despre suferința lui, despre felul în care a devenit atât de egoist și de rău.
Magia, așadar, se naște dintr-un suflet curios și candid de fetiță care înțelege că, dincolo de măști, dincolo de răutate, se află, deseori, oameni suferinzi, oameni care au nevoie de iubire și de acceptare. Oameni care, deși par că nu cred în Crăciun, în spiritul acestuia, au nevoie doar de o stea aprinsă în vârful unui brad de o persoană care să îi privească cu iubire, ca să li se desprindă pojghița de gheață, veche și groasă de pe inimă.
4. Echipa de căței (Snow Buddies)
E un film pentru iubitorii de animale, în special de căței, dar nu numai. Personajele principale nu sunt altele decât cinci pui de Golden Retrevier, cu personalități și viziuni diferite – e destul de accentuat aspectul acesta, cu sentimente, cu trăiri, care ajung să trăiască una dintre cele mai tumultoase experiențe a vieții lor în Alaska. Nu numai că filmul stârnește amuzament și cățelușii sunt extrem de simpatici, dar, prin intermediul necuvântătoarelor personificate, prin felul în care se prezintă că și acestea simt, visează, speră, iubesc, sunt evidențiate anumite învățături, în special cea în care este conturată ideea de a-ți urma mereu visul, oricât de greu este și oricât de multe obstacole apar.
5. O poveste de Crăciun
Film regizat după celebra nuvelă a lui Charles Dickens, îl are protagonist pe Scrooge, un om avar și mizantrop, pentru care Crăciunul nu reprezintă nimic, ba chiar îi disprețuiește pe aceia care cred și se bucură de această sărbătoare. Dar și acolo, ca în cazul lui Grinch, e vorba despre suferință, despre tristețe, despre lipsa iubirii și a speranței.
Scrooge nu o are drept ajutor pe Cindy, ca și Grinch, însă pe el îl vizitează 3 fantome – Fantoma trecutului, Fantoma prezentului și Fantoma viitorului. Fiecare dintre ele îi dăruiește câte o lecție prețioasă, care îl determină să vadă Crăciunul și însăși viața pe care o trăiește cu alți ochi.
Sunt convinsă că pe multe dintre ele veți dori să le revedeți la anul, pentru că vă vor aminti de copilărie, pentru că veți resimți magia Crăciunului, pentru că veți înțelege că această sărbătoare înseamnă iubire, bunătate, speranță, acceptare.
Voi ce alte filme de Crăciun ați mai văzut și recomandați?