Cum crești un copil care să nu aibă nevoi emoționale? Se pare că este remarcabil, șocant de ușor. Este atât de ușor încât mulți părinți o fac din întâmplare, în ciuda faptului că își doresc tot binele pentru copilul lor și în ciuda faptului că încearcă să facă totul corect ca părinte.

De fapt, a crește un copil pentru a nu avea nevoi emoționale este atât de ușor încât este înfricoșător.

Trebuie doar să faci câteva lucruri speciale. Sau, mai degrabă, trebuie doar să nu faci câteva lucruri speciale. Vom vorbi despre acele lucruri speciale într-un minut, dar mai întâi, am o întrebare pentru tine.

Ai putea oare crede că a nu avea nevoi emoționale sună ca un rezultat dezirabil sau un semn de forță? Dacă da, ți se alătură o mulțime de alți oameni care cred că adulții ar trebui să fie „puternici”, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de prea mult de la alți oameni, mai ales nu emoțional.

Cu toate acestea, noi, oamenii, suntem ființe emoționale. Emoțiile noastre sunt încorporate în cele mai profunde părți ale sistemului nostru nervos central. Ele sunt expresia cea mai profundă și biologică a experiențelor, dorințelor, răspunsurilor, reacțiilor și nevoilor noastre din trecut și prezent. Emoțiile noastre sunt expresia sinelui nostru cel mai profund.

Ce leagă doi oameni într-o relație de dragoste? Emoțiile. Ce a motivat unele dintre cele mai mari descoperiri științifice din toate timpurile? Emoțiile. Ce îi permite fiecărei ființe umane să ia decizii care sunt autentice pentru sine? Emoțiile.

Ce face ca viața să însemne ceva? Da, ai dreptate. Sunt emoțiile.

nevoi emotionale

Ce înseamnă să ai nevoi emoționale

Să ne oprim un moment să analizăm ce înseamnă să ai nevoi emoționale. Înseamnă că ești om și înseamnă și alte două lucruri. Că ești deschis la mesaje din sinele tău interior și că ești deschis către conexiuni cu ceilalți, care se bazează pe vulnerabilitate și onestitate emoțională. Acestea sunt ingredientele care fac ca relațiile să se simtă reale, trainice și bogate, toate acestea fiind esențiale pentru a ne putea dezvolta emoțional.

Ai nevoi emoționale? Da, da, pentru că ești om. Dar adevărata întrebare este dacă îți permiți să le cunoști, să le exprimi și să încerci să le satisfaci.

 

Cum crești un copil care să nu aibă nevoi emoționale?

În esență, ne creștem copilul pentru a ignora, a ascunde sau a se rușina de nevoile sale emoționale. Acest lucru îi permite copilului, odată ce a crescut, să creadă că nu are așa ceva.

Mulți părinți bine intenționați și grijulii fac acest lucru fără să intenționeze sau să știe. Din păcate, atunci când ignori, ascunzi sau subestimezi (chiar dacă doar subtil) sentimentele copilului tău, din neatenție îl înveți cum să-și suprime propriile emoții și nevoi emoționale. Aceasta este o lecție care îi va însoți pe tot parcursul vieții. 

O putem numi  neglijarea emoțională a copilăriei. Dacă aceasta vă sună ca actul intenționat al unui părinte lipsit de iubire, vă asigur că de obicei nu este deloc așa. Multor părinți le lipsesc pur și simplu abilități precum: conștientizarea emoțională, înțelegerea și cunoștințele de care are nevoie copilul, deoarece nici ei nu le-au primit de la propriii lor părinți.

Concluzia este că putem oferi copiilor noștri doar ceea ce avem și suntem.

nevoi emotuonale

Teama adultului crescut în acest mod estea aceea de a fi văzut ca „nevoiaș”.

Un aspect esențial trebuie înțeles, a avea nevoi emoționale și a le împărtăși nu este același lucru cu a fi nevoiaș sau neajutorat. Nici nu te face să pari slab.

Dimpotrivă, a avea nevoi emoționale și a le exprima te face să arăți și să fii mai puternic.

 

Ce înseamnă să-ți dai voie să ai nevoi emoționale

  • În primul rând, înseamnă să accepți că propriile sentimente sunt reale și merită să le acorzi atenție la fel de mult cum o faci cu celelalte nevoi naturale pe care le ai.
  • În al doilea rând, înseamnă a realiza că nevoile emoționale sunt normale și sănătoase, iar exprimarea lor este un semn de putere.
  • În al treilea rând, înseamnă că ești dispus să-ți asumi un anumit risc, să-ți dai jos zidurile și să te lași văzut ca uman și vulnerabil.

Este în regulă să dorești lucruri precum înțelegere, confort și sprijin. Este în regulă să ai nevoie de lucruri precum dragoste, atenție, căldură și conexiune.

Este un act de curaj să permiți adevăratelor tale sentimente să fie văzute, auzite și simțite de alții. Este ceea ce îi face pe alții capabili să te cunoască și ceea ce te face să simți empatie pentru ceilalți.

Cel mai important, recunoașterea nevoilor tale emoționale și exprimarea lor este cea mai bună modalitate, dacă nu chiar singura, de a le îndeplini cu adevărat.

nevoi emotionale

S-ar putea ca mulți dintre noi să fi avut o copilărie minunată, dar să ajungem să ne simțim goi sufletește la un moment dat. Nu vom înțelege ușor de ce. Copilul din noi și-a îngropat aceste nevoi, crezând că acest lucru este normal. Au rămas flămânde în noi și au ros din suflet. E vremea să le auzim, să le vindecăm și să le împlinim. Copiii noștri știu să-și ceară mult mai vocal decît am putut noi, dreptul la satisfacerea acestor nevoi. Ca să le putem oferi lor trebuie, măcar acum, să ne oferim și nouă. Trebuie să facem toate acestea fără a căuta vinovați. Da, putem crește emoțional alături de ei. Niciodată nu este prea târziu.

O frumoasă călătorie în acest sens o puteți face împreună cu ai voștri copii în Academia Emoțiilor. Programul online ce te ajută pas cu pas să dezvolți inteligența emoțională a copilului tău.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes