Mai toți părinții își doresc să insufle copiilor lor principii și valori morale precum compasiunea, iertarea, sinceritatea, bunătatea, verticalitatea etc. Însă, nu de puține ori, se întâmplă să ne îndoim de noi înșine sau să ne întrebăm ce strategie putem adopta pentru a ajunge să împlinim astfel de obiective.
Ni se întâmplă uneori să transformăm creșterea copiilor noștri într-o competiție – le cerem să știe mai mult, să demonstreze mai mult, în loc să-i învățăm pur și simplu să fie.
A-i explica copilului tău care sunt consecințele acțiunilor sale sau ale altora îl poate ajuta să înțeleagă mai bine importanța anumitor valori. Cu toate acestea, învățare rămâne o provocare continuă, mai cu seama că ea se realizează, în special prin imitație în cazul copiilor. Căci, așa cum afirmă Joseph Chilton Pearce, „ceea ce suntem îl învață mai mult pe copil decât ceea ce-i spunem, așadar trebuie să fim așa cum ne-am dori să devină copiii noștri.”
În fapt, mulți dintre părinți își doresc pentru puiul de om ceea ce își doresc pentru ei înșiși – împlinire, iubire, siguranță, liniște, bucurie, armonie, seninătate.
8 obiective de atins pentru a avea un copil fericit
În acest sens, Brene Brown subliniează într-una din cărțile sale că obiectivul părinților ar trebui să fie acela de a-i învăța pe copii:
1. să aibă sentimentul propriei valori, în tot ceea ce fac;
2. să-și accepte vulnerabilitatile și imperfecțiunile;
3. să nutrească un profund sentiment de iubire și compasiune pentru ei înșiși, dar și pentru ceilalți;
4. să prețuiască munca, perseverența și respectul;
5. să aibă un sentient al autenticității și apartenenței adânc înrădăcinat înlăuntrul lor, nu să le caute în lucrurile exterioare;
6. să aibă curajul de a fi imperfecți, vulnerabili și creativi;
7. să nu se teamă de rușine ori că nu sunt demni de iubire, în caz că sunt diferiți sau dacă se confruntă cu probleme;
8. să facă față lumii noastre aflate mereu în schimbare cu curaj și cu un spirit rezilient.
Mai mult, iată, ce poți face pentru a spori încrederea în sine a copilului tău!
Există o gamă întreagă de cuvinte și comportamente pe care le poți adopta pentru a spori stima de sine a copilului tău:
- Nu pune etichete – ascultă-l cu adevărat, ascultă-l cu sufletul fără a încerca să-l judeci, să raționezi, să găsești o soluție;
- oferă-i din timpul tău și trăiți împreună experiențe frumoase;
- fii atent la el în fiecare zi și punctează aspectele pozitive de câte ori ai ocazia;
- fii prezent – doar fi, mai degrabă decât a face (așezat lângă el când desenează, când urmăreste un desen animat);
- îmblânzește teama de eșec – nu-l proteja în exces și nu-i oferi soluții de-a gata: susține-l mai degrabă pe drumul către propriile soluții (ținând cont de faptul că greșelile fac parte din procesul de învățare).
Ce ar trebui să înveți tu ca părinte
Cât despre noi, părinții, ceea ce ar trebui să învățăm este:
1. să recunoaștem faptul că nu le putem da copiilor noștri ceea ce nu avem, așa că trebuie sș le permitem să crească, să se schimbe și să învețe alături de noi;
2. să ne recunoaștem „armura” și să le arătăm copiilor noștri cum „să și-o dea jos”, cum să fie vulnerabili, să se arate văzuți și cunoscuți de ceilalți;
3. să le arătăm copiilor noștri cât de mult contează pentru noi să ne trăim viața în armonie;
4. să ne crește copiii în spiritul unei culturi a lui „eu îmi sunt de ajuns” și nu într-una a nemulțumirii de sine;
5. să fim atenți la distanța creată de detașarea emoțională și să punem în practică valorile pe care vrem să le transmitem copiilor noștri;
6. să îndrăznim cu orice preț, poate chiar mai mult decat înainte.
Concluzia
Prin urmare, amintește-ți mereu că puiul tău te urmărește pentru a învăța cum să se comporte în preajma oamenilor, cum să fie fericit, spre ce să-și direcționeze atenția. Îi ești exemplu pentru fiecare dintre valorile pe care dorești să i le transmiți; cuvintele pe care le folosești reprezintă doar o mică parte din învățutura pe care i-o dăruiești; gesturile tale, comportamentul tău, atitudinea ta în fața provocărilor sau bucuriilor vieții sunt mult mai importante.
Cu alte cuvinte, dacă îi dorești copilului tău să se iubească și să se accepte pe el însuși, sarcina ta este să te iubești și să te accepți pe tine însuți. Dacă vrei să crești un copil curajos, nu-ți poți construi viața în jurul fricii, al rușinii, al învinovățirii sau al criticii distructive. „Compasiunea și legăturile profunde cu ceilalți – tocmai acele lucruri care fac viața să aibă un rost – nu pot fi învățate, decât dacă sunt trăite” așa cum frumos afirmă Brene Brown. Așadar, familia oferă puiului de om cele dintâi oportunități de a trăi aceste lucruri.
În acest sens, în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag poți găsi informații valoroase despre familie, despre modul în care transmitem transgenerațional bucurii și tristeți, atitudini și comportamente, informații care te pot ajuta pentru o conectare profundă și reală cu puiul tău.
Tu ce îți dorești pentru copilul tău și cum intenționezi să-ți atingi obiectivul?