Da, există secretul mamelor fericite! De fapt, există chiar 6! E suficient să ştii asta, apoi toate vor deveni mai uşoare, iar tu îţi vei găsi motivaţia să schimbi lucrurile în mai bine.

Meseria de mamă rămâne cea mai grea din lume, dar epuizarea, stresul inevitabil şi grijile zilnice nu ar trebui să te doboare. La fel cum nici fericirea ta nu ar trebui trecută pe plan secund – doar pentru că acum eşti mamă.

Ştii de ce? Pentru că toţi copiii îşi doresc mame fericite, nu mame care se sacrifică.

Copilul tău va aprecia mai mult dacă te va vedea fericită şi împlinită… decât dacă va vedea că te sacrifici pentru el. În plus, ştii bine că emoţiile tale sunt primele care ajung la copilul tău, iar el le va trăi ca fiind ale lui.

Alege să fii o mamă fericită

Foarte multe mame, din dorinţa de a le oferi toată atenţia copiilor, de a fi lângă ei tot timpul şi de a face lucrurile perfect, se neglijează, îşi lasă deoparte dorinţele proprii, îşi trec nevoile pe plan secund, iar lucrurile încep, treptat, să scape de sub control.

Chiar dacă te dedici cu toată dragostea copilului tău, e firesc să îţi doreşti şi timp pentru tine, să ieşi, să te bucuri de dorinţele şi planurile tale. Nu ai de ce să te simţi vinovată.

mama fericitaCând te simţi vinovată, nu faci decât să renunţi la tine. Şi crede-mă, copilul tău nu asta vrea. Vrea să fie parte din viaţa ta, nu vrea să ţi-o acapareze. Dacă l-ai întreba, sigur ţi-ar spune că nu vrea să fie el unica ta activitate, nici sensul tău suprem.

Ar vrea să fie parte din împlinirea ta, din fericirea ta, nicidecum din sacrificiul şi nefericirea ta.

Nu te mai învinovăţi

Recent, o mamă trecută de vârsta de 30 de ani mi-a spus că nu mai face faţă cu copiii. Are doi copii, o fetiţă şi un băiat, care îi ocupă tot timpul.

Evident că petrece cu ei cea mai mare parte a timpului, dar spune că şi-ar dori să iasă la un film, să-i lase acasă cu o prietenă, să le găsească o bonă, să revină la job, să mai facă şi altceva.

Dar nu o face. Pentru că se simte vinovată. Cum să-şi lase copiii cu o bonă? E important să le dedici tot timpul copiilor. Nici la plimbare nu prea iese cu ei, pentru că i se pare prea complicat. Evident, îi iubeşte enorm, însă se declară nefericită.

Şi-ar dori ca viaţa ei să fie mai echilibrată. Să se bucure de copii, de familie, de timpul cu soţul ei, care ajunge mult prea târziu seara, să iasă în oraş cu copiii, să nu mai aştepte doar sâmbetele pentru a ieşi din casă. Să ia copiii şi să meargă să mănânce în oraş. Să fie totul puţin mai echilibrat.

Cele 6 secrete ale mamelor fericite

Nu uita! Înainte de a fi mamă, ai fost şi eşti femeie. Eşti un om, nu eşti perfectă, nici nu trebuie să fii. Însă meriţi să cunoşti secretele mamelor fericite, să te inspiri şi să îţi dai voie să le aplici.

Am adunat câteva lucruri mici – care pe mame le-ar ajuta să îşi recapete tonusul şi să fie mai fericite. Uite ce poţi face pentru a-ţi regăsi echilibrul şi a fi o mamă fericită.

1. Reorganizaţi-vă programul

Dacă ai copii suficient de mari, astfel încât să îi înscrii la cursuri creative, atunci profită de acele momente pentru a merge şi voi la un film şi a petrece timp împreună.

Dacă sunt încă prea mici – şi necesită atenţia voastră, atunci profitaţi de orele lor de somn, vedeţi un film, pregătiţi o cină liniştită. Sau ieşiţi împreună la plimbare, cei mici se pot odihni şi în cărucior, la aer curat. Dacă reuşeşti să faci asta chiar şi o dată pe săptămână, deja e un pas enorm către ieşirea din rutină.

Nu complicaţi lucrurile, uneori sunt ele destul de complicate.

2. Timp pentru tine

secretele mamelor fericiteMamele fericite îşi găsesc timp doar pentru ele. Ai nevoie de câteva ore zilnic în care să fii doar tu cu tine. Poate tatăl copiilor te ajută, poate copiii dorm, voi ştiţi cel mai bine cum aveţi programul.

Însă găseşte-ţi zilnic măcar o oră-două pentru tine. Să citeşti, să te odihneşti liniştită, să faci o baie cu spumă, să ieşi la o plimbare cu prietenele tale.

Foarte multe mame se grăbesc să spună că nu există acel timp. Dar există şi cele care îl găsesc ne arată că se poate. Hai să încercăm şi noi!

Fii bună cu tine, oferă-ţi puţin timp şi bucură-te de el. Vei avea altă energie şi te vei bucura altfel de întreaga familie.

3. Nu mai pune atâta presiune pe tine

Nu mai încerca să fii perfectă! Ştiu, e greu, nu poţi scăpa de gândul ăsta. Vrei să fie totul la locul lui, mâncarea să fie sănătoasă, copiii să aibă parte de tot ce e mai bun, tot timpul să-l dedici lor, să fie şi curat în casă. Vrei să le faci pe toate singură.

Şi tu unde mai eşti în povestea asta? Acum e despre ei, o să-mi spui. Şi nu o să te contrazic, dar am să te rog să fie şi despre tine. Dacă nu ai suficientă grijă de tine, nu ai cum să mai ai grijă nici de ei la un moment dat. Copiii se hrănesc cu starea ta de bine, cu emoţiile tale, cu fericirea ta. Doar asta vrei şi pentru ei, nu? Atunci începe cu tine.

ce fac mamele fericitePoţi găti şi ceva mai pe fugă, poţi face curat şi mâine, poţi asculta muzică sau vedea un film şi cât copiii se joacă în jurul tău. Se mai pot face mici trucuri.

Aşa spun mamele fericite. Şi nu, nu sunt nişte mame mai puţin bune. Doar că se luptă să nu se lase pe ele în afara familiei. Încetează să te mai învinovăţeşti, eşti perfectă aşa cum eşti.

Copilul nu te va judeca pentru că eşti fericită. Dar s-ar putea să se simtă vinovat dacă şi tu te simţi aşa.

4. Împărţiţi sarcinile

E important ca prichindelul să te ajute la treabă. Dacă se apropie de doi ani, deja ştie unde e locul jucăriilor şi cum să le strângă. Iar sarcinile partenerului tău ar trebui să fie egale cu ale tale. În felul acesta veţi câştiga timp. Ceea ce se face în 4 ore, pentru că te ocupi singură de toate, se va face în două ore – sau chiar mai curând, dacă vă implicaţi amândoi.

Realizaţi un panou şi treceţi acolo ce are fiecare de făcut. Observaţi schimbările. Nu trebuie să le faci pe toate singură, e firesc să fii ajutată, nu vei fi mai puţin mamă, nici mai puţin soţie sau femeie. Din contră. Vei fi mai mult din fiecare.

5. Rămâi pozitivă

secretele mamelor fericite - echilibrul si pozitivismul

Chiar dacă activităţile zilnice sunt repetitive, timpul pare mai scurt şi sarcinile parcă se dublează, rămâi pozitivă. Priveşte totul ca pe o nouă etapă, bucură-te de fiecare minut, nu te mai grăbi, setează-ţi un ritm mai lent, respiră adânc.

Copiii cresc repede, agitaţia se va calma în curând. Mamele fericite ştiu asta. Şi profită de această perioadă pentru a aduna amintiri cât mai plăcute. Poţi ţine chiar un jurnal.

6. Organizaţi activităţile de familie

Nu e suficient să faceţi curat, să gătiţi, să adormiţi copiii şi să vă loviţi unii de ceilalţi prin casă. Trebuie să petreceţi timp împreună.

Să faceţi o prăjitură împreună, să vă jucaţi ceva împreună, puteţi încerca să vă înscrieţi la un curs de dans pentru întreaga familie, veţi câştiga timp de calitate, vă veţi distra şi vă veţi relaxa.

Vă propun acest joc de familie. Este ideal pentru a petrece timp de calitate împreună, pentru a vă descoperi, pentru a comunica mai bine și a învăța gestiunea emoțiilor.  Aruncă un ochi aici.

Nu neglijaţi nici călătoriile. Mulţi părinţi se tem să plece cu copiii în vacanţe. Poate fi obositor, e greu să alergi după mai mulţi copii, numai vacanţă nu ar fi. Fă-ţi curaj şi plecaţi într-o aventură nouă. Descoperiţi lumea, bucuraţi-vă de prima călătorie în formulă completă.

Secretul mamelor fericite e libertatea din echilibrul între viaţa personală, cea profesională şi cea de familie.

Concluzie

Adevărata fericire de durată se naşte dintr-un efort conştient pe care alegi să îl faci pentru a obţine echilibrul şi a pune în practică obiceiurile sănătoase – despre care citim doar prin cărţi.

Dă-ţi voie să te relaxezi puţin, priveşte totul ca pe un dar, bucură-te de fiecare moment, găseşte-ţi timp pentru tine, împlineşte-ţi visurile, bucură-te şi iubeşte-te. Doar aşa le poţi oferi şi celorlalţi din familie iubire.

Dacă e mama fericită, întreaga familie e fericită. Începe să trăieşti altfel… chiar de mâine.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes