De ce unii copii devin ,,de succes” și alţii nu? Sigur te-a măcinat şi pe tine întrebarea asta.

Sigur te-ai gândit ce poţi face pentru ca şi tu să ai un copil de succes, să îi asiguri un viitor strălucit, să fie mulţumit de sine, împlinit.

De ce unii copii devin ,,de succes” și alţii nu? Simplu. Totul se rezumă la inteligenţa emoţională. Nu există copil prost şi copil deştept, nici copil mai mult sau mai puţin capabil. Fiecare copil e un geniu, totul e să îi descoperi punctele forte şi pe cele puţin mai slabe. Apoi să îl ajuţi să evolueze şi să îşi folosească geniul acolo unde e strălucitor.

Îţi recomand să jucaţi împreună acest joc

Părinţii au tendinţa să îşi îndrume copilul către ce şi-ar dori ei să facă, ţinând mai puţin cont de ceea ce ar vrea şi ar putea face copilul lor.

Sub pretextul că vor ce e mai bun pentru viitorul lor, aceşti părinţi îşi împing copiii către o rată mai mare de eşec.

Nu caută să descopere talentul şi potenţialul copiilor, ci se grăbesc să îi perfecţioneze în ceea ce cred ei că ar trebui să facă.

de ce unii copii nu reusesc in viata

De ce unii copii devin ,,de succes” și alţii nu? Cele 4 daruri speciale pe care să i le oferi copilului tău

La întrebarea ‘De ce unii copii devin ,,de succes” și alţii nu?’, psihologii au răspuns simplu: un copil care va deveni de succes este un copil care dezvoltă relaţii sănătoase, sincere, deschise şi se simte apreciat. Încă din primii ani de viaţă. Este un copil care simte că are control asupra vieţii lui.

Copiii aflați în dificultate au fost lipsiţi de patru aspecte importante – care să îi ajute să gestioneze problemele cu care se confruntă:

  • Conectarea la ceilalţi
  • Încrederea că pot avea singuri grijă de ei înşişi
  • Sentimentul că sunt importanţi şi contează
  • Curaj

Uite ce lucruri aparent banale. Dar care marchează reuşita ulterioară a copiilor noştri.

Ajută-ţi copilul să se conecteze la ceilalţi, oferă-i libertatea să îşi facă singur prieteni, să depăşească unele obstacole şi singur, arată-i că e important, spune-i cât contează şi nu uita să îi şi demonstrezi asta.

Nu îl mai compara, nu îi mai reproşa lucruri care nu contează cu adevărat.

Înainte de a arunca unele cuvinte către copilul tău, gândeşte-te de două ori. Şi noi suntem nişte copii mai mari, iar la supărare, când aşteptările ne sunt înşelate… suntem tentaţi să reproşăm şi să nu ne mai gândim la efectele faptelor noastre.

Aceste 4 aspecte sunt esenţiale pentru viitorul copilului şi în reuşita lui de a depăşi obstacolele şi a ajunge acolo unde îşi doreşte. În plus, din conectare, încredere, sentimentul importanţei şi curaj, rezultă încrederea în sine, responsabilitatea, împlinirea şi fericirea.

Şi toţi vrem copii fericiţi, nu?

Atunci să nu uităm să le oferim aceste 4 beneficii – care să le dea un start pozitiv în viaţă.

secretele reusitei la copii1. Conectarea la ceilalţi

Conectarea la ceilalţi îl ajută pe copil să fie independent, să îşi creeze permanent legături noi, să socializeze uşor, să lucreze în echipă, să colaboreze cu ceilalţi pentru a ajunge cu toţii la rezultatul dorit.

Conectarea la ceilalţi îl învaţă şi empatia, dar şi faptul că în echipă se pot obţine rezultate grozave, iar concurenţa nu are legătură cu a-l întrece pe celălalt, ci cu a-l atrage de partea ta, pentru o echipă şi mai puternică.

2. Încrederea că pot avea singuri grijă de ei înşişi

Încrederea că pot avea singuri grijă de ei înşişi îi ajută pe copii să se simtă puternici.

Dacă menajăm permanent copilul, nu facem decât să îl ţinem departe de realitate. Ori realitatea îl va izbi la un moment dat, când el nu va cunoaşte regulile şi paşii pe care să-i urmeze pentru a face faţă.

Dă-i posibilitatea să aibă şi singur grijă de el însuşi, să greşească, să ia decizii, să cadă, să se lovească, să se ridice.

Va înţelege că o cădere nu înseamnă o doborâre, ca nu se întâmplă nimic grav şi că toate merg mai departe. Va deveni şi mai puternic. Şi mai curajos.

3. Curajul

secretul copiilor care au succes i nviata

Multor copii nu li se predă curajul. Curajul se naşte din experimente, expediţii, libertatea de a încerca şi de a greşi, de a vedea ce înseamnă să o ia de la capăt. Să nu se teamă. Lecţia fricii le-o predăm chiar noi copiilor. Prin detalii precum ,,ai grijă să nu cazi”, „nu alerga că transpiri şi răceşti”, „nu pune mâna…că iei microbi” etc.

Copilul va creşte fricos, nu va avea curaj să facă nimic din ce nu este sigur, nimic din ce ar putea fi doar o provocare. Va rata o mulţime de oportunităţi… doar din teama de a nu face ceva greşit.

4. Sentimentul că sunt importanţi

E obligatoriu să îţi ajuţi copilul să se simtă important. E copilul tău şi e cel mai bun, orice ar fi.

Când îi arăţi copilului calităţile sale, te axezi pe ele, i le evidenţiezi şi îl susţii să şi le îmbunătăţească, îi arăţi că e important, contează şi poate face orice.

Mulţi copii nu ştiu despre ei decât că sunt obraznici, că au colegi mai buni decât ei, că greşesc, că doar dacă vor face ceva anume vor fi apreciaţi. Aceştia sunt copiii care se vor întreba oare de ce ei nu au reuşit în viaţă.

E responsabilitatea ta să îţi înţelegi copilul, să îi vorbeşti şi să îl susţii în ceea ce este el genial, nu în ceea ce ai visat tu să faci.

Îţi recomand această carte. Te va ajuta sa creşti un copil genial.

Concluzie

Drumul copilului către un adult de succes începe cu aceşti patru paşi. Cu educarea şi preţuirea inteligenţei sale emoţionale. În final, inteligenţa emoţională este singura care face diferenţa între copiii care reuşesc şi aceia care nu înţeleg ce li se întâmplă.

Toţi copiii merită şi pot fi extraordinari. Hai să îi susţinem atunci când trebuie.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes