Ca părinte, poate ai avut și tu, uneori, tendința de a-ți feri copilul de adevărurile crude ale vieții. Însă, mai devreme sau mai târziu, copilul tău va da piept cu viața, iar datoria ta este de a-l pregăti pentru acel moment.

De aceea, nu uita – părintele este prima fereastră a copilului către lume! El nu va fi atent doar la ceea ce spui, ci și la modul în care acționezi.

În acest context, combaterea prejudecăților, stereotipurilor și rasismului este un subiect delicat pe care îl poți aborda cu copilul tău pentru a-l face conștient de aceste nedreptăți. Pentru că,

în locul de joacă, la școală, în parc, acolo unde tachinările sunt abundente, complexele cresc și încrederea în sine scade. 

 

Ce sunt prejudecățile și stereotipurile?

O prejudecată este o idee pe care o avem despre cineva sau ceva și pe care o percepem ca fiind adevărată, fără să fi analizat și fără să fim informați corespunzător. Această credință poate fi transmisă de cei din jur sau dobândită prin experiența trăită.

Despre stereotip vorbim atunci când un gând sau o experiență ne determină să generalizăm și să atribuim o caracteristică unui întreg grup de indivizi. De exemplu, un copil ar putea gândi: „Am văzut un copil sărac ce părea trist. Deci cred că toți copiii săraci sunt mereu triști.”

Pericolul prejudecăților și stereotipurilor este că acestea pot duce la neînțelegeri, discriminare și excludere împotriva unei persoane sau a unui grup.

Așadar, este important să le combatem, deoarece ele pot determina o persoană să acționeze nedrept și lipsit de respect față de ceilalți. De exemplu, un copil ar putea respinge un alt copil sau să-și bată joc de el pentru că are o dizabilitate, o culoare de piele diferită de a lui sau haine diferite de ale lui.

Conform UNICEF, copiii pot prezenta semne de prejudecăți rasiale, fiind mai amabili cu persoanele dintr-un anumit grup rasial, de exemplu, începând de la vârsta de 5 ani. Ignorarea sau evitarea subiectului nu protejează copiii, ci îi expune la prejudecăți în întreaga lume. Copiii care sunt victime ale prejudecăților sau rasismului se pot simți pierduți încercând să înțeleagă de ce sunt tratați într-un anumit mod, ceea ce le poate afecta dezvoltarea și bunăstarea pe termen lung. 

 

Cum să vorbești cu copilului tău despre prejudecăți

Chiar dacă copiii continuă să-și îmbogățească înțelegerea despre lume pe măsură ce cresc, nu este niciodată prea devreme să le vorbim despre egalitate și diversitate.

La această vârstă de 5 ani, spre exemplu, copiii pot începe să observe și să raporteze diferențe atunci când văd oameni în jurul lor. Ca părinte, ai ocazia să influențezi în mod pozitiv viziunea despre lume a copilului tău. Folosește un limbaj ușor de înțeles și adecvat vârstei lui.

Între 6 și 11 ani, copiii vorbesc cu ușurință despre sentimentele lor și caută răspunsuri. Ei sunt din ce în ce mai expuși la informații care le pot părea greu de asimilat. În schimb, adolescenții sunt mai capabili să înțeleagă concepte abstracte și să-și exprime opiniile. S-ar putea să știe mai multe decât crezi tu despre această problemă și pot avea o opinie puternică în acest sens. Încercă să afli mai multe despre sentimentele și cunoștințele copilului tău și menține un dialog continuu cu acesta.

 

Cum să previi prejudecățile

De ce și cum să-i vorbești copilului tău despre prejudecăți? 1

Familia și mediul social pot contribui la dezvoltarea prejudecăților și a stereotipurilor. Astfel, ai un rol de jucat în a-ți face copilul mai deschis față de oamenii care sunt diferiți de el.

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la prevenirea prejudecăților și a comportamentului rasist la copilul tău:

Expune-ți copilul la diferență. Încercă să-l pui în legătură cu alte comunități culturale. De exemplu, spune-i povești sau arată-i filme cu personaje de diverse origini sau cu moduri de viață diferite de ale lui.

Oferă exemplul personal. Ești un model pentru copilul tău. Cu cât ești mai respectuos și mai deschis față de ceilalți, cu atât mai mult va fi și copilul tău. De exemplu, interacțiunea practică cu oameni dintr-o varietate de medii are un impact pozitiv asupra deschiderii puiului tău.

Vorbește cu copilul tău despre ceea ce vede și aude la televizor sau în împrejurimile lui. Acesta este un mod de a-l face conștient de nedreptăți. Profită, de exemplu, de situațiile care apar într-un program sau într-un film pentru a recunoaște și denunța gesturi nedrepte sau cuvinte rasiste.

Folosește cărțile pentru a-l face conștient de anumite nedreptăți. Unii abordează probleme precum nedreptatea în cuvinte ușor de înțeles pentru copii. Alții ajută la înfrângerea anumitor stereotipuri. De exemplu, dacă copilul tău spune că trebuie să ai pielea albă și părul drept pentru a juca un rol de prințesă, poți căuta în bibliotecă o poveste despre o prințesă africană, indiană sau mexicană pentru a-i arăta că există și alte modele.

Dacă copilul tău își exprimă neîncrederea sau teama față de o altă persoană, vorbește-i despre asta. Pune-i întrebări pentru a afla cum se simte și ajută-l să se gândească la sentimentele lui. Îl poți face să vadă că noutatea este cea care îl sperie, dar temerile lui sunt nefondate.

Dacă copilul tău are un comentariu nepotrivit față de un alt copil, întrebă-l pentru a înțelege de unde a venit ideea. Este adesea ceva ce a învățat sau auzit în jur. Explică-i că este o nedreptate și apelează la empatia lui. Spune ceva de genul: „Dacă toți prietenii din clasa de înot au voie să sară în apă, cu excepția celor cu ochi căprui ca tine, cum te vei simți?”. Fă-l să înțeleagă că remarcile și gesturile rasiste nu sunt acceptabile. Explică-i că a disprețui pe cineva sau a-l priva de ceva din cauza culorii pielii sau pentru că provine dintr-un alt mediu este lipsit de respect și dureros.

Arătă-i copilului tău consecințele comportamentului discriminatoriu, referindu-te la evenimente istorice. Aceste povești îl ajută să înțeleagă consecințele negative pe care rasismul și menținerea prejudecăților le pot avea asupra anumitor grupuri sau indivizi.

 

Sărbătorește diversitatea

De ce și cum să-i vorbești copilului tău despre prejudecăți? 2

Cu toții suntem judecați, într-un fel sau altul, după mediul din care venim, după aspectul, inteligența, acțiunile, gusturile, caracterul, emoțiile sau atitudinile noastre … Critica poate începe foarte devreme și poate afecta puternic persoana căreia i se adresează! Fără protecție împotriva acestor critici, copilul poate dezvolta complexe și se poate bloca emoțional. Desigur, nu asta ne dorim pentru copiii noștri. Pentru a evita acest lucru, este necesar să îi învățăm cum să fie deschiși spre diversitate, spre opinii și manifestări diferite.

Prin urmare, încercă să găsești modalități de-ți expune copilul la alte culturi și la oameni din diferite grupuri etnice. Fie că au loc în cercul tău de prieteni, la școală sau în cadrul unui grup social, aceste schimburi pozitive cu persoane din diferite medii etnice sau sociale ajută la reducerea prejudecăților și la promovarea prieteniilor.

De asemenea, îl poți deschide spre lumea exterioară acasă – gătind mâncare, citind povești și vizionand filme despre alte culturi. Împărtășirea unor astfel de experiențe poate ajuta copilul să accepte diferite perspective și să fie deschis la minte. Profită de fiecare ocazie care se ivește pentru a fi amabil și pentru a apăra dreptul fiecăruia de a fi tratat cu demnitate și respect.

În acest sens, în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag poți găsi informații valoroase, care te pot ajuta în abordarea diferitelor probleme pe care le întâmpini în educația copilului tău.

Tu ce părere ai despre prejudecăți, stereotipuri sau rasism?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse