Copilul tău trebuie să se simtă iubit! Copiii au nevoie de iubire. Deşi concentrarea multor părinţi cade, adesea, pe grijile materiale şi bunurile pe care să le ofere celor mici, aşa încât să nu le lipsească nimic, atunci când primesc iubire… copiii au totul.
În cadrul unui atelier pentru mamă şi copil, una dintre mame m-a întrebat: „Cum îi putem arăta copilului că îl iubim”?
Avea nevoie de lucruri simple, la îndemâna ei, în condiţiile în care situaţia financiară nu îi permitea să îl copleşească zilnic cu cadouri. Iar această mamă m-a inspirat să îţi scriu acest material şi să îţi propun câteva metode simple prin care să îi spui copilului că îl iubeşti, fără a pronunţa „te iubesc”.
4 căi prin care îţi ajuţi copilul să se simtă iubit
E firesc, prioritatea oricărui părinte este să îşi asigure copilul că este iubit, să îl ajute să se simtă iubit, în armonie şi în siguranţă. Îţi propun câteva metode simple şi eficiente prin care să îţi ajuţi copilul să îţi simtă iubirea.
1. Joacă-te
Joaca dintre părinte şi copil este o latură extrem de importantă din procesul educativ, creativ, al dezvoltării sănătoase a copilului.
Când ne răpim câteva minute pentru a le petrece cu cei mici – aşa cum îşi doresc aceștia– ne ajutăm copiii să se simtă iubiţi, înţeleşi şi încrezători în forţele proprii, conectaţi emoţional la familie. Iar conexiunea emoţională este baza dezvoltării armonioase a copilului.
2. Apreciază-l
Copiii au nevoie de validare. Până când cresc suficient pentru a înţelege cum îşi pot gestiona emoţiile şi cum se pot încrede în ceea ce simt şi ceea pot, au nevoie de validarea noastră. Au nevoie de aprecieri, de complimente, au nevoie să audă că sunt suficient de buni.
Dacă vrei să îţi ajuţi copilul să se simtă iubit, nu uita să îl faci să se simtă apreciat. Laudă-l pentru lucruri mici, pentru că şi-a strâns jucările, pentru că a făcut un gest frumos, pentru pasiunile lui. E imposibil să nu găseşti zeci de motive zilnic. Atunci când copilul se simte suficient de bun, mai ales în ochii părinţilor săi, el se simte, automat, şi iubit. Iar tu ştii asta cel mai bine. Înainte de a fi mamă şi adult, ai fost copil.
3. Susţine-i visele
Copiii sunt 100% vulnerabili şi sinceri. În spiritul acestei autenticităţi, ei au visuri mari, curaj şi încrederea că vor reuşi. Însă adesea… visurile le sunt curmate de noi, adulţii. Prea preocupaţi să îi îndreptăm către ceea ce considerăm a fi mai important, le trecem visurile pe plan secund şi îi îndepărtăm de realitatea lor, în care totul este posibil.
Împărţiţi între dorinţa de a-şi urma intuiţia, visurile şi dorinţa de a nu-şi dezamăgi părinţii, copilul începe să înţeleagă ce este neîmplinirea şi experimentează lipsa încrederii în sine. Susţine-i pasiunile, oferă-i şansa să îţi demonstreze câte poate face şi ai încredere în el. Evită să-l compari cu ceilalţi. E cea mai mare dovadă de iubire pe care i-o poţi oferi copilului tău.
Am să-ţi povestesc, foarte pe scurt, o întâmplare de la un atelier pe care l-am susținut.
La îndemnul de a nu-şi mai compara copilul cu ceilalţi colegi de clasă, o mamă a spus răspicat că pur şi simplu nu se poate abţine.
Moment în care s-a făcut linişte, iar mama a continuat să spună că se simte foarte frustrată la gândul că alţi copii au rezultate mai bune decât copilul său – şi că nu se poate acomoda cu ideea de a-l susţine în ceea ce e bun şi îi place. O obseda gândul de a-l determina să fie bun la toate şi un model pentru ceilalţi, aşa încât şi ea să poată avea motiv de laudă între prieteni.
Dezbaterea a fost lungă, iar la finalul ei s-a concluzionat că trebuie, pentru că aşa e firesc, nu pentru că o spune cineva, să ne iubim copiii pentru ceea ce fac extraordinar – acele lucruri îi pot face să conducă lumea.
Aşadar, să nu îi criticăm pentru momentele în care nu au strălucire. În schimbul acestor cerinţe, în schimbul replicii persistente: niciodată nu faci suficient, mama respectivă suferă pentru tăcerea şi distanţarea copilului în vârstă de 11 ani, care acum preferă să discute cu mătuşa ori bunica şi îi reproşează constant mamei că nu se simte iubit. Însă, în continuare, mama respectivă a spus că, deşi teoretic este de acord cu noi toţi, tot nu va putea să se schimbe.
4. Iubeşte-l necondiţionat
Normal că îl iubesc necondiţionat, ar fi prima reacţie a oricărui părinte. Însă, la o analiză mai atentă, cei mai mulţi copii recunosc singuri că, atunci când sunt cuminți, când au rezultate extraordinare sau se ridică la nivelul aşteptărilor părinţilor, se simt cu adevărat iubiți.
Deşi în faţa părinţilor nu au recunoscut acest lucru, în momentul în care atelierul s-a desfăşurat în absenţa părinţilor, 1 din 3 copii mi-au povestit că se simt iubiţi doar când fac bine. Asta a fost traducerea, interpretarea dată de ei atitudinii părinţilor.
Hai să-i iubim necondiţionat. Să-i iubim pentru ce sunt, pentru că sunt bucăţele de divinitate, sunt minuni, ne umplu viaţa şi ne-o fac mai amuzantă şi mai palpitantă. Să-i iubim pentru că sunt, nu pentru ce fac sau ce pot face. Să renunţăm la aşteptări şi la comparaţii. Să le vedem geniul interior şi să îi ajutăm să îl manifeste. EQ Game este un joc pentru întreaga familie și care va ajuta în special copilul pentru dezvoltarea inteligenței emoționale.
Ce ar mai trebui să ştii
Pentru copii, iubirea se traduce prin zâmbete, îmbrăţişări, timp împreună cu voi, apreciere şi conectare armonioasă. Restul lucrurilor vor veni de la sine. Iubirea necondiţionată este baza.
Abonează-te la robotul de messenger și intră în comunitatea părinţiilor înțelepți pentru a rămâne la curent cu astfel de articole şi a descoperi cu poţi creşte copilul pe care ţi-l doreşti.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 200 shares