Studiile ne alarmează în privinţa jocurilor video care pun stăpânire pe creierul copilului şi îl supun unor riscuri majore.

Un studiu publicat de Bitdefender ne spune că încă de la vârsta de cinci ani, copiii petrec în medie 3 ore pe zi cu ochii aţintiţi în ecranele smartphone-urilor sau tabletelor, iar pe măsură ce cresc şi timpul de utilizare a device-urilor urcă ameţitor. Specialiştii ne avertizează în acest sens, informându-ne asupra afecţiunilor neurologice şi fizice, care pot afecta copiii. Este subliniată dependenţa, dar şi un total dezinteres al copiilor referitor la mediul real. De asemenea, pot apărea şi dureri musculare, dureri de cap, afecţiuni oculare.

Nu ne este străin „spectacolul” zilnic în care copilul „stă cuminte” şi se joacă pe telefon şi nici criza de isterie care apare atunci când se încearcă de către un adult să i se ia device-ul din mână. Dacă la început pare „o joacă de copil”, cu timpul, tot mai mulţi părinţi se plâng de faptul că nu mai ştiu ce să facă pentru a-l sustrage pe cel mic din faţa ecranului.

Jucăriile noi par a nu avea niciun efect şi zac rapid pe podea – tot lumea virtuală e mai interesantă, iar dacă i se dă tableta, se linişteşte ca prin farmec.

Cu toate acestea, dacă la început erau încântaţi de atracţia copilului faţă de tehnologie, astăzi părinţii au început să conştientizeze efectele negative ale abuzului de jocuri virtuale, privindu-şi copiii cum se scufundă într-o lume care nu îi dezvoltă, ci le creează dependenţă.

Acţionând la timp asupra factorilor negativi ce pot afecta dezvoltarea armonioasă a copilului tău, îl poţi ajuta pe cel mic să facă faţă cu brio provocărilor, să devină responsabil, răbdător, creativ şi nu în ultimul rând, comunicativ şi cooperant. Toate aceste abilităţi nu doar că îi vor asigura o integrare optimă în societate şi performanţe şcolare, dar îl vor forma ca viitor adult.

Dar cum să îi atragi atenţia asupra unor jocuri şi activităţi plăcute când magazinele sunt pline de jucării care nu reuşesc nici să-i menţină atenţia captată şi nici să îl dezvolte cumva? Revine plictisit de fiecare dată la jocurile digitale ce par să îi ofere totul de-a gata.

Aşadar, ce e de făcut dacă cel mic este interesat doar de jocurile pe telefon/tabletă/PC?

Noi avem soluţia! Este simplă, dar reuşeşte să atragă copilul într-un alt univers – unul real, provocator, unde poate comunica, îşi poate dezvolta creativitatea şi alte laturi pozitive ale personalităţii sale. Este vorba despre „Orăşelul Stinghiuţă” – jucăria cu posibilităţi nelimitate care captivează copiii, dar şi foarte mulţi adulţi.  Este totodată şi o bucurie, dacă avem posibilitatea să vedem un copil ancorat într-un joc constructiv alături de părinţii săi!

Mai multe detalii despre „Orășelul Stinghiuță”, dar şi păreri ale părinţilor ce au ales acest joc magic pentru copiii lor găseşti aici: https://tikaboo.ro/oraselul-stinghiuta/

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse