Tu știi motivele copiilor pentru obiceiuri necuvenite care te pot pune într-o oarecare dificultate?
Când copilul nu mănâncă sau face asta chiar în exces, ori are tendinţa să ne mintă sau să devină agresiv cu ceilalţi, ba chiar să ne surprindă cu un comportament total neadecvat… principala reacţie a adulţilor este să se revolte.
Dar care să fie oare motivul copiilor? Și ce reacție trebuie să aibă părinții?
Unii optează pentru pedeapsă, alţii ridică tonul, iar alţii, din păcate, încă recurg la măsuri nepotrivite.
Însă, ceea ce nu ştim, în spatele celor mai proaste obiceiuri ale copiilor, se află nişte secrete prin care ei încearcă să ne atragă atenţia, să ne corecteze unele mici defecte şi să ne înveţe cum să-i creştem. Ne transmit exact nevoile lor, chiar dacă nu prin cuvinte clare. Metodele prin care ne atrag atenţia sunt mai puternice, pentru că şi nevoile lor sunt puternice şi, adesea, imediate.
Află motivele copiilor pentru obiceiuri necuvenite care te pot pune într-o oarecare dificultate
Te-ai întrebat, cu siguranţă, ce se ascunde în spatele comportamentelor şi reacţiilor cele mai neaşteptate ale copiilor. Te invită să descoperim aceste mici secrete esenţiale în rezolvarea eficientă a micilor conflicte apărute. Pentru că, aşa cum ştim deja, atunci când descoperim rădăcina problemei, aceasta este ca şi rezolvată.
Iată motivele copiilor pentru obiceiuri necuvenite care te pot pune într-o oarecare dificultate
1. Copiii necooperanţi şi permanent obosiţi
Care este legătura dintre copilul necooperant şi oboseală? În principiu, conform Dr. Laura Markham, copilul necooperant ne transmite mesajul că se simte presat, are nevoie de mai multă odihnă, nu mai face faţă programului pe care i l-am setat noi sau caută o cale de negociere.
Aşadar, înainte de a-l pedepsi pentru că nu cooperează, nu te ascultă şi nu răspunde imediat ce îl soliciţi, aminteşte-ţi că poate se simte depăşit de situaţie şi nu mai face faţă ritmului la care este supus.
Să recunoaştem, generaţia de astăzi este extrem de stresată, încă din primii ani de viaţă, iar tot acest stres se vede foarte clar în comportamentul de zi cu zi al copiilor, indiferent de mediul în care s-ar afla.
2. Rivalitatea între fraţi
Copiii care duc lupte cu fraţii – şi angrenează părinţii într-o panică şi stare generală de agitaţie, pentru că nu mai ştiu cum să îi împace, sunt copiii care au nevoie de mai multă conectare cu părinţii, îşi doresc să fie auziţi, văzuţi şi apreciaţi pentru ceea ce sunt.
Să ne amintim de rivalitatea dintre fraţi – în acest caz, rivalitatea provine exclusiv din competiţia dintre fraţi… pentru dragostea nelimitată a părinţilor. Fiecare copil are nevoie să ştie că el este cel mai iubit.
Comparaţiile între fraţi sunt încă la modă, din păcate, cel puţin unul dintre copii este dat exemplu celorlalţi, lucru care nu, nu îi motivează, ci îi înrăieşte şi îi transformă în rivali. Să punem stop acestor obiceiuri nocive.
3. Copilul care nu te ascultă
Copilul care nu ascultă, se spune, este acela care a fost învăţat chiar de noi, din păcate, că nu e nevoit să ne asculte până când nu ridicăm tonul. Practic, unii copii ştiu doar de frică, dar tot noi le-am predat lecţia aceasta, de a reacţiona doar atunci când ridicăm tonul.
Formularea sarcinilor şi cerinţelor într-un mod pozitiv, încă de la început, fără a recurge la tonul ridicat, ne-ar
putea ajuta să realizăm o comunicare asertivă eficientă.
4. Copiii care se răzvrătesc şi reacţionează agresiv
Când ne lovim de reacţiile agresive şi răzvrătite ale copiilor – avem tendinţa să recurgem la pedepse, morală, ton ridicat, critică aspră.
Ne pierdem răbdarea, ni se pare aproape imposibil de digerat ca tocmai copilul nostru să ne răspundă agresiv, să îi lovească pe ceilalţi, să arunce cuvinte de neconceput.
Dar ne întrebăm de ce au nevoie să se manifeste astfel? Nu prea…
Copiii care se răzvrătesc au nevoie să se simtă mai puternici, mai competenți și mai respectați. Au o nevoie enormă să fie ascultaţi și să le confirmăm că auzim şi preţuim tot ceea ce spun, chiar și atunci când nu suntem de acord. Practic, dacă analizăm situaţia, agresivitatea şi răzvrătirea se nasc dintr-un interior în care nu a pătruns ascultarea. În momentul în care copilul are certitudinea că este preţuit, înţeles, acceptat şi iubit, el nu va mai avea nevoia să atragă atenţia şi să demonstreze ceva. Va intra în armonie.
5. Copiii care mint
De ce minte – cel mai frecvent – un copil? De teamă. De teamă că va fi certat, criticat, că va exista cineva care îl va face să simtă că nu este suficient de bun, de teamă că va atrage reacţii care îl vor pune în disconfort, copilul minte.
Ia gândeşte-te puţin: de ce tinde copilul tău să te mintă adesea? Aminteşte-ţi ce anume din tine îl face să se teamă? Ce răspunsuri îi dai? Cum răspunzi adevărului? Ce replici de-ale tale l-au determinat să înceapă să te mintă? Unde s-a rupt comunicarea dintre voi?
Dacă ar şti că accepţi adevărul, copilul nu ar avea nici măcar un motiv pentru care să te mintă. În lucrul cu copiii şi adolescenţii, am descoperit persoane extrem de deschise, care nici măcar nu se simt bine atunci când mint – şi care s-au deschis în faţa mea, tocmai pentru că rămâneam neutră şi nu mă grăbeam să îi judec. Dacă în rolul de părinte intră prea mult această tendinţă, copilul va simţi nevoia să mintă… sau să îşi îndrepte încrederea către alte persoane.
6. Copilul obraznic
Dacă e obraznic, nu întotdeauna înseamnă că nu te respectă, ci din contră, te respectă, are încredere în tine şi simte că poate fi deschis cu tine. Mulţi copii dintre cei care nu se revoltă niciodată… sunt şi copiii care se tem de părinţi şi nu se pot apropia de aceştia, deci copiii care se manifestă liber doar în afara familiei. Nu vrem asta, nu? Nu este un secret că obrăznicia are limitele ei, iar în limite este chiar sănătoasă. Trebuie doar gestionată.
Concluzie
Fă o listă cu răspunsurile la următoarele întrebări:
Ce te deranjează cel mai mult la copilul tău?
Care este comportamentul lui – pe care îţi este foarte dificil să îl tolerezi?
Ce anume crezi că îl determină să se comporte aşa?
Cum arată comunicarea voastră?
Cât accepţi adevărul şi cât îţi forţezi, involuntar, copilul să te mintă?
Care este relaţia voastră reală?
Răspunsurile te vor ajuta să înţelegi nevoile copilului, secretele din spatele unui comportament neadecvat, cum poţi îmbunătăţi relaţia cu el şi cum poţi, implicit, îmbunătăţi comportamentul nedorit al celui mic.
Foloseşte-te cu încredere de jocul care te va învăţa să-i înţelegi emoţiile şi care îi va dezvolta copilului inteligenţa emoţională într-un aşa mod încât el să îşi poată gestiona impulsivitatea, emoţiile negative, tendinţa de revoltă etc. EQ Game este un real ajutor în acest sens.