„Toți copiii se nasc artiști, provocarea e să rămânem artiști pe măsură ce creștem.”

Pablo Picasso

Creativitatea este una dintre caracteristicile esențiale ale artiștilor și, deși nu toți ne dorim ca ai noștri copii să devină artiști, cei mai mulți dintre noi ne dorim să creștem un copil creativ, plin de idei originale, care să aibă o gândire outside the box, și care să profite de neobișnuitele oportunități ale viitorului.
Cu toate acestea, până la vârsta de 10 ani, cei mai mulți copii și-au pierdut aprox. 70% din capacitatea creativă, iar ca adulți folosim doar o fărâmă a acestei creativități.

Ce este creativitatea și de ce e importantă!

Creativitatea poate fi definită ca imaginație sau idei originale, în special în crearea unei opere de artă.
Însă ea este mult mai mult de-atât. Christine Carter, autoare internațională (Sweet Spot și Raising Happiness) și Phd la Universitatea Berkely din California afirmă: „creativitatea ne ajută să gestionăm schimbarea, să rezolvăm probleme, ne afectează inteligența emoțională și cea socială, ne ajută să înțelegem mai bine matematica și științele și este o componentă esențială a sănătății și fericirii.”

Creativitatea nu este o trăsătură care are de-a face doar cu artiștii sau cu marii inventatori.
Nu este ceva cu care te naști.
Nu există gena creativității, există doar un potențial de creativitate pe care îl are fiecare, într-o doză mai mică sau mai mare, și care poate fi cultivat și dezvoltat la orice vârstă.

Creativitatea alimentează abilitatea de rezolvare a problemelor, capacitatea de inovație și explorarea unor zone noi și neobișnuite. Este o piatră de temelie a ingeniozității care duce la succes în lumea artei, dar și în știință și tehnologie.

Este necesară și apreciată creativitatea în lumea de azi?

Știți care este cea mai importantă calitate a liderilor conform celui mai mare studiu realizat de IBM pe 1.500 de lideri (CEO și lideri din sectorul privat), efectuat în 60 de țări și 33 de sectoare de activitate?

Ați ghicit, creativitatea. 

Mai mult, Forumul Economic European a publicat un raport în 2016 în care se arăta avansarea creativității de pe locul 10 în 2015, pe locul 3, ca cea mai importantă abilitate la locul de muncă, până în 2020. În ceea ce privește abilitatea numărul unu necesară pentru a reuși la locul de muncă rezolvarea de probleme complexe, aceasta face parte, după opinia noastră, tot din spectrul creativității și a gândirii creative.

De unde începem să cultivăm creativitatea în copiii noștri?

Probabil deja te gândești la câte cursuri trebuie să îl înscrii pe copil, câți bani trebuie să cheltuiești pentru toate acestea și cât timp va dura până vei vedea rezultate palpabile.

De vreme ce creativitatea este una dintre cele mai importante calități ale liderilor și succesului în atâtea domenii, sigur va trebui să sacrifici multe pentru a o dezvolta în copiii tăi. Că probabil, în legătură cu tine deja ai luat o decizie. Ești sau nu creativ, cale de mijloc nu este!

Vestea bună este că poți dezvolta această abilitate chiar la tine acasă, prin obiceiuri zilnice, fără un efort supranatural, de timp ori bani, însă cu intenție și determinare. Și cu conștientizarea faptului că și tu, adultul, părintele, poți fi creativ.

Pentru a crește un copil creativ este nevoie să facem din aceasta o prioritate, să-i atașăm valoare! Ce-ar fi ca de azi să începem să privim lumea mai mult prin lentilele creativității?
Primul pas ar fi să încetăm să ne mai etichetăm, pe noi sau pe copii, drept „lipsiți de creativitate”. Nu există oameni lipsiți de creativitate, poate doar care nu și-au dezvoltat această abilitate ÎNCĂ. Cu această deschidere și mentalitate de creștere din partea voastră, copiii au toate șansele să-și dezvolte creativitatea.

Joacă creativă

6 obiceiuri zilnice prin care copilul tău să-și dezvolte creativitatea

Pe lângă mentalitatea voastră și privitul lumii prin lentilele creativității, v-am pegătit și o listă cu sfaturi practice și concrete pentru cultivarea creativității prin obiceiuri zilnice.

Să începem!

1. Încurajează curiozitatea naturală. Răspunde-le tuturor întrebărilor și mai pune-le și tu altele o mie.

Știu, sunt și eu mamă și știu cât de greu este să răspunzi tiradelor de întrebări venite de la copii. Darămite să le mai pui și tu întrebări, și despre ce să fie… Hai să luăm un exemplu practic pentru a înțelege și a putea aplica. Vă plimbați prin parc în drum spre casă de la grădiniță/școală. În loc să vă concentrați doar pe obiectiv – să ajungeți cât mai repede acasă – oferiți-vă șansa de a explora împrejurimile. Întrebați-l despre vreme, despre vegetație, despre culorile pe care le întâlnește, priviți împreună cerul și găsiți formele năstrușnice de nori.

Scopul acestor practici este să se uite la lumea din jur, să gândească și să își folosească imaginația din plin. 

2. Joaca liberă și jucării fără un scop precis.

Numeroase cercetări atestă că joaca liberă, nestructurată, oferă cele mai bogate oportunităţi de dezvoltare. Copiii învaţă să gândească, să ia propriile decizii şi să simtă consecinţele lor; să creeze reguli şi să le respecte precum şi să interacţioneze cu ceilalţi, să devină fiinţe sociale! Și mai învață încă ceva: să fie creativi. 

Copiii au nevoie de mult timp pe care să-l aloce jocului liber, nestructurat, imaginativ, unde ei pot fi orice personaj își pot închipui, pot să încalece pe un aspirator și să se creadă supereroi în spațiu, fie să se deghizeze în dinozauri, animale ori chiar în părinți serioși.

Cele două ingrediente cheie pentru a da frâu liber imaginației și a spori creativitatea sunt joaca liberă și jucăriile deschise, care pot fi folosite pentru orice joc. Dintre miile de jucării disponibile pe piață, alegeți-le pe cele deschise, care nu au un singur mod în care pot fi folosite, ci care lasă loc imaginației și chiar o încurajează.

Joacă creativă pictură cu picioarele3. Faceți o activitate creativă, în fiecare zi.

Pentru a transforma mediul de creștere al copiilor într-unul creativ, vă propunem să ne concentrăm pe 2 aspecte: crearea unui spațiu creativ și a unei atmosfere creative.

Transformați un colț al casei în colțul creativ unde să aveți tot felul de materiale, de la creioane, carioci și guașe, pensule, hârtii de toate felurile (hârtie colorată creponată, plușată, ondulată etc.) până la plastilină, nisip chinetic ori instrumente muzicale.

Și, ori de câte ori se plictisește, invită-l să îți pregătească o gustare din plastilină sau să îți deseneze cum a arătat ziua lui la grădiniță sau furia pe care tocmai a experimentat-o față de fratele lui.

Pe de altă parte, o atmosferă creativă se poate obține prin încurajarea copiilor să producă un volum mare de idei, fără a ne repezi să le judecăm sau să le analizăm.
De exemplu, la cină, roagă-i să vină cu cât mai multe idei despre cum să vă petreceți următoarea vacanță, sau căutați împreună soluții pentru o problemă pe care o aveți.

Și sărbătoriți creativitatea prin expunerea „operelor lor de artă” pe pereți, povestiți despre muzica voastră preferată, despre cărțile care v-au impresionat, despre pasiunile voastre pentru fotografie, design interior sau orice legat de viața artistică.

4. Încurajează greșelile și modelează imperfecțiunea

DA. Ai citit bine! Dacă ești perfecționist, vrei ca toate lucrurile să meargă conform planului, fără abatere; dacă insiști ca lucrurile să se facă doar într-un anumit mod, cel corect; dacă judeci și taxezi greșelile copilului de fiecare dată, află că ești pe drumul opus creativității.

Copiii care se tem să fie judecați sau să greșească își vor înfrâna orice porniri sau idei originale, creative sau diferite, pentru că știu că la voi în familie doar cele corecte, bune și care conduc spre perfecțiune sunt apreciate.

Ceea ce te îndemn să faci, dacă vrei să încurajezi creativitatea, este să renunți la perfecțiune, să te iei mai puțin în serios și să valorizezi mai mult greșelile ca pe momente de învățare, ca pe încercări care ne dezvoltă și să nu-ți fie teamă să-i povestești copilului despre greșelile tale, despre încercările nereușite și despre toate lucrurile bune pe care le-ai învățat în acest timp. Un strop de umor face minuni pentru relația voastră și pentru cultivarea unei atmosfere creative.

5. Limitați activitățile pasive precum privitul la TV.

Privitul la televizor, mai ales în exces, poate înăbuși creativitatea pentru că ni se oferă totul pe tavă, nu mai e prea mult loc pentru imaginație. La polul opus se află câteva modalități fantastice de îmbunătățire a creativității precum poveștile (literatura), audio-bookuri sau jocuri precum storytelling (spunerea de povești).

De asemenea, merită să menționăm și importanța plictisului în stârnirea creativității și a imaginației. Un copil care, la primul semn de plictis primește un gadget care să-l distreze sau o activitate pe care s-o finalizeze, nu va avea atât de multe oportunități de a inventa o poveste, un joc, de a improviza, pe scurt: de a-și dezvolta creativitatea.

Orășelul Stinghiuță

Orășelul Stinghiuță

 

Dacă ești în căutarea unui joc prin care să stimulezi și să dezvolți creativitatea copiilor tăi, ești la locul potrivit.

Îți prezentăm Orășelul Stinghiuță, un joc de construcție nou-nouț care care le oferă copiilor doar „materialul” cu care să construiască și posibilități nelimitate de a transforma imaginația în realitate. Nu există modalități corecte și greșite de a construi, de aceea, cu cărămizile Orășelului Stinghiuță, poți construi absolut orice.

Iată ce primești alegând această jucărie deschisă:

  • 120 de cărămizi de lemn și o bilă;
  • instrucțiuni de construcție a 5 edificii (Panteonul, Ateneul Român, Casa Presei libere, Castelul cu Apă și un Circuit cu bilă);
  • instrucțiunile sunt create special pentru a fi înțelese și de un copil care nu știe să citească încă, ele nu conțin cuvinte ci doar îndrumări grafice;
  • O ocazie perfectă de dezvoltare a următoarelor abilități: creativitatea, motricitatea, îndemânarea, răbdarea și reziliența.

Și, nu uita! Este un joc de echipă prin care vă puteți antrena împreună creativitatea, atât tu cât și copiii tăi.

Află mai multe despre Orășelul Stinghiuță și comandă-l de aici.

6. Implică-te, alături de ei, în proiecte creative.

experiente de familie Creativitate

Când a fost ultima oară când ai plecat într-o călătorie imaginară în Jurassic pentru a vedea dinozauri în mediul lor natural, alături de băiatul tău de 5 ani, viitor paleontolog?
Sau ai colorat împreună cu fiica ta de 4 ani, mare desenatoare și artistă, și ai făcut cerul mov și iarba roz? Sau poate ți-ai permis să depășești conturul?
Sau poate ai profitat de Ziua pe dos pentru a te îmbrăca cu hainele pe dos sau cu fața-n spate și a-i întâmpina pe oameni cu Bună seara în loc de Bună dimineața?

Toate aceste ocazii în care sunteți neserioși, atât tu cât și copilul, îi transmit copilului un mesaj foarte important: putem fi orice ne dorim în viață, limita fiind setată doar de imaginația noastră.

După cum spunea marele geniu, Albert Einstein: „Logica te va duce de la A la Z. Însă imaginaţia te va purta dincolo de limite.”

Concluzie

Credem că ți-am oferit destule argumente pentru a face din dezvoltarea creativității o prioritate, fie că discutăm de creativitatea copiilor tăi sau chiar de a ta.

Cu toții avem de câștigat din a fi mai creativi, copiii care sunt ghidați spre gândirea creativă au o încredere în sine și o motivație crescute, sunt flexibili și adaptabili, sunt mult mai deschiși către nou și, în cele din urmă, mai fericiți.

Și la fel putem fi și noi, adulții, dacă decidem să investim în creativitatea noastră. Vă spune cineva care a crezut până la 30 de ani că nu are nici un dram de creativitate și care a descoperit, alături de cei mici, resurse imense de creativitate și inventivitate.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes