„Fie că tu crezi că poţi sau nu,  ai dreptate”, Henry Ford

Părerea pe care o ai despre tine îţi influenţează puternic viaţa, după cum reiese din cercetarea de peste două decenii care a stat la baza cărţii scrise de profesoara în psihologie de la Universitatea Standford, Carol Dweck, numită „Mindset, o nouă psihologie a succesului”.

Este foarte probabil să fi auzit de mentalitatea flexibilă (growth minset, în original), concept lansat în urmă cu aprox. 10 ani de către Dr. Dweck, idee ce a făcut înconjurul lumii, a influenţat mii de organizaţii, companii dar şi echipe sportive de top din toată lumea, a fost aplicat cu succes la nivelul familial şi al relaţiilor dar, mai ales, a avut efecte incredibile la nivelul educaţiei.

Mentalitatea noastră, fie ea fixă sau flexibilă, ne limitează potenţialul sau ne ajută să obţinem succesul şi poate chiar face diferenţa între mediocritate şi excelenţă. Ne influenţează modul în care privim lumea dar şi pe noi, stima de sine, creativitatea, abilitatea de a face faţă provocărilor vieţii şi rezilienţa.

Cum îţi influenţează viaţa mentalitatea flexibilă? Dar cea fixă? 1

Haideţi să facem un mic test împreună. Răspundeţi cât puteţi de sincer întrebărilor de mai jos – preluate din cartea Prof. Carol Dweck – menite să evaluaze tipul dvs. de mentalitate!

Referitoare la inteligenţă:

  1. Inteligenţa ta este un dat şi n-o poţi modifica prea mult.
  2. Eşti capabil să înveţi lucruri noi dar asta oricum nu te face mai inteligent.
  3. Oricât de inteligent ai fi, poţi oricând să îmbunătăţeşti acest aspect.
  4. Poţi oricând să-ţi creşti semnificativ nivelul de inteligenţă.

Referitoare la personalitate şi caracter

  1. Ai un fel al tău de a fi şi nu prea poţi să schimbi acest lucru.
  2. Şi dac-ai acţiona diferit, aspectele importante care te definesc sunt cam greu de modificat.
  3. Oricum ai fi, poţi oricând să te schimbi substanţial.
  4. Poţi schimba oricând aspecte fundamentale ce ţin de felul tău de-a fi.

Cred că deja v-aţi dat seama că primele 2 afirmaţii de la ambele seturi de întrebări ţin de mentalitatea fixă şi ultimele 2 ţin de mentalitatea flexibilă.

Cu toţii avem un mix de credinţe aparţinând mentalităţii fixe şi flexibile iar acest mix se schimbă şi evoluează cu experienţa. O mentalitate flexibilă pură nu există şi trebuie să fim conştienţi de acest lucru pentru a evolua în cotinuare.

Dacă luăm ca exemplu o trăsătură a personalităţii precum cât de cooperanţi, demni de încredere sau sociabili suntem, mentalitatea rigidă induce grija faţă de modul în care suntem percepuţi, judecaţi iar cea flexibilă induce preocuparea faţă de îmbunătăţire, de progres, de perfecţionare.

Ce implică de fapt să ai o mentalitate flexibilă versus o mentalitate fixă?

Acum mai bine de 30 de ani, prof. Carol Dweck şi colegii ei de la Stanford University au început să studieze atitudinile copiilor în faţa eşecului. După studierea comportamentelor a mii de elevi şi studenţi, Dr. Dweck a venit cu conceptul de mentalitate flexibilă (de creştere, evolutivă), concept bazat pe cercetare şi susţinut de cele mai recente descoperiri în domeniul neuroplasticităţii.

Persoanele care au convingerea că talentele lor pot fi dezvoltate – prin muncă, strategii potrivite şi feedback din partea celorlalţi – au o mentalitate flexibilă. Calităţi precum inteligenţa sau talentul sunt văzute ca puncte de plecare dar succesul vine ca urmare a efortului, a învăţării şi perseverenţei.

Cum îţi influenţează viaţa mentalitatea flexibilă? Dar cea fixă? 2

Convingerea că abilităţile tale sunt bătute în cuie şi orice talente, inteligenţă şi abilităţi ai avea sunt înnăscute sau predefinite este caracteristică mentalităţii fixe. „Dacă inteligenţa, personalitatea şi moralitatea ta sunt predefinite, atunci nu-ţi rămâne decât să dovedeşti că le ai din plin”, spune Dr. Carol Dweck. Iar aceste judecăţi sunt lentilele prin care vezi lumea, nu doar pe tine, inteligenţa, caracterul sau relaţiile tale ci şi modul în care îi vezi, evaluezi şi judeci pe ceilalţi.

Paradoxul mentalităţii: evitarea eşecului este piedica cea mai mare în obţinerea succesului

Dacă succesul te face să fii cineva, cine eşti fără succes?

Una dintre cele mai interesante descoperiri ale Dr. Dweck este legată de abordarea provocărilor. În cazul mentalităţii fixe situaţiile dificile care pot duce la eşec sunt de evitat, deoarece succesul depinde de protejarea şi promovarea setului de calităţi personale fixe şi ascunderea defectelor. Dacă eşuezi, tinzi să raţionalizezi situaţia  mai degrabă decât să înveţi din ea şi să-ţi dezvolţi capacităţile. Cei cu mentalitate flexibilă se concentrează pe învăţare şi dezvoltare şi caută, în mod intenţionat şi activ, acele provocări care aduc dezvoltare dar şi care implică nereuşita.

Mentalitatea flexibilă îi ajută pe oameni să îndrăgească ceea ce fac, chiar şi atunci când au probeme sau eşuează. Iar ca rezultat al muncii asidue şi al entuziasmului lor ajung în vârf. Multe persoane cu mentalitate flexibilă nici măcar nu-şi propun să ajungă la performanţe. În mod ironic, vârful este locul unde îşi doresc să fie cei cu mentalitate rigidă, şi nu sunt. Pentru aceştia din urmă, totul are legătură cu rezultatul. Dacă eşuezi sau nu eşti foarte bun, totul a fost degeaba. Mentalitatea flexibilă îi face pe oameni să aprecieze ceea ce fac, indiferent de rezultat.

Vestea bună este că-ţi poţi schimba mentalitatea

Cum îţi influenţează viaţa mentalitatea flexibilă? Dar cea fixă? 3

Dar schimbarea mentalităţii nu constă în a face modificări ici-colo. Este vorba despre a vedea lucrurile într-un mod nou. Când oamenii adoptă mentalitatea flexibilă, ei trec de la un tipar gen „judecă şi vei fi judecat” la unul de tipul „învaţă şi ajută-i şi pe alţii să înveţe”, scrie Dr. Carol Dweck.  

Ideea dezvoltării unei mentalităţi flexibile este prezentă şi în cartea „Copilul tău este un geniu”, de care se bucură deja peste 25.000 de familii din România şi străinătate.

Perseverenţa, antrenarea creierului şi a mentalităţii de creştere sunt ingredientele esenţiale ale cărţii scrise de colegul nostru Florin Alexandru şi de dl. Profesor Flroian Colceag – supranumit şi antrenorul de genii, carte ce constă într-un set de activităţi practice, simple şi distractive menite să dezvolte acest potenţial imens din copiii noştri.

Cum îţi influenţează viaţa mentalitatea flexibilă? Dar cea fixă? 4

Iată câteva subiecte tratate în carte şi care pot face diferenţa în dezvoltarea potenţialului de geniu al copilului tău:

  • Încrederea în sine – cum să o identifici şi să o dezvolţi;
  • Gândirea out of the boxacel mod de gândire flexibil prin care copilul vede un lucru sau o situaţie din mai multe perspective şi reuşeşte să se distanţeze de prejudecăţi;
  • Gândirea pozitivă – cum să cultivăm conştientizarea şi adoptarea acelor viziuni şi comportamente care să-i facă pe copii să se bucure de viaţă, să facă din fericire o alegere;
  • Inteligenţa emoţională – cu jocuri şi activităţi practice pentru perceperea şi folosirea emoţiilor dar mai ales pentru gestionarea lor, despre care Prof. Florian Colceag spunea că „este baza inteligenţei. Fără ea nu se poate face nimic”.

Pentru a afla mai multe despre cum să crești un copil genial şi pentru activităţi şi jocuri prin care să-i dezvolţi o mentalitate flexibilă, te invit să descoperi cartea: „Copilul tău este un geniu!”.

 

This Post Has One Comment

  1. Corina

    Foarte educativ !
    Felicitări!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes