Importanța activităților extrașcolare în viața adolescenților nu este doar un mit, pentru că acestea contribuie la dezvoltarea armonioasă (atât fizică, cât și mentală, în funcție de activitățile practicate) a adolescentului. De aceea, astăzi vă oferim 6 motive pentru care orice adolescent ar trebui să practice un sport, indiferent că va deveni pasiune sau va fi practicat doar din simplă curiozitate și din dorința de a încerca activități noi.

Cu toate că s-ar putea ca adolescentul tău să refuze să încerce și să nu-l încânte deloc ideea, încurajează-l, ba chiar alătură-te lui în diverse activități sportive pe care le puteți practica împreună, cum ar fi alergatul, badmintonul, tenisul, ieșitul cu bicicletele etc.

Așadar, iată 6 beneficii pe care un sport le poate aduce în viața adolescentului tău odată ce va fi practicat regulat:

1. Prin intermediul unui sport, adolescentul va învăța să-și gestioneze timpul mai bine.

Obligat de împrejurări, adolescentul își va crea o rutină, un program zilnic pe care le va respecta, astfel încât va învăța să își gestioneze timpul mai bine, folosindu-l într-un mod productiv, fiind obligat să mențină un echilibru între sport, școală și timpul liber, personal.

2. Va forma noi prietenii durabile, motiv pentru care și nevoia de socializare îi va fi îndeplinită. 

Prin intermediul unui sport de echipă, se formează noi prietenii care pot dura și care se pot desfășura și dincolo de terenul de fotbal, de volley etc.  Astfel, adolescentul, pe lângă că va face mișcare și va dezvolta un stil de viață sănătos, va comunica, va întâlni persoane noi, va schimba diferite idei cu ele, va învăța să interacționeze mai bine cu oamenii din jurul lui chiar și dacă este timid.

3. Va fi mai sănătos și mai puțin stresat.

Sportul contribuie la sănătatea fizică și psihică, întrucât prin intermediul exercițiilor fizice se eliberează cortizol, un hormon care reduce stresul, și endorfine, care ajută la starea generală de bine, reducând depresia, anxietatea.

De asemenea, adolescentul se va menține în formă, va reduce posibilitatea de a deveni obez – uneori, prin intermediul sportului, vor apărea transformări semnificative și în ceea ce privește stilul de viață al acestuia, întrucât va alege să mănânce mai sănătos, să evite consumul de fast-food și dulciuri, să se hidrateze corespunzător, să doarmă mai bine, să respecte un anumit program.

4. Va învăța să lucreze în echipă, va putea deprinde abilități de conducere și de gestionare a unui grup de persoane.

Pentru adolescent, un sport ar putea aduce reale beneficii și în ceea ce privește un viitor loc de muncă, întrucât, prin intermediul unor activități de echipă, va învăța să coopereze cu membrii acesteia (și chiar să-i coordoneze), să pună pe prim-plan interesul întregului grup în loc să se gândească doar la performanța proprie.

5. Un sport poate fi un real ajutor în ceea ce privește creșterea stimei de sine.

Dacă adolescentul e timid, dacă are probleme în ceea ce privește comunicarea cu celelalte persoane, cu încrederea și stima de sine, un sport (mai ales de echipă) poate contribui la rezolvarea acestor probleme, întrucât va fi nevoit să socializeze, să interacționeze, iar prin intermediul muncii și al efortului va obține recompense, premii care îl vor ajuta să devină mai încrezător în propriile capacități fizice și mentale.

6. Datorită sportului, adolescentul va înțelege că trebuie să muncească și să depună efort pentru a realiza ceea ce își dorește. 

Nevoit fiind să meargă la antrenamente, să depună efort, să-și sacrifice timp, adolescentul va putea să realizeze cât e de important să fii ambițios, să nu te dai bătut, să muncești și chiar să faci sacrificii atunci când îți dorești cu adevărat să reușești.

Așadar, dragi părinți, pentru aceste 6 motive (și nu numai), motivați-vă adolescenții să încerce să practice un sport. S-ar putea să nu li se potrivească, s-ar putea să renunțe la un tip de sport și să încerce altul, doar fiți alături de ei și încurajați-i măcar să încerce.

Adolescentul tău practică un sport? Care sunt motivele pentru care consideri că sportul este esențial în viața unui adolescent?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes