Acneea este o problemă cu care se confruntă majoritatea adolescenților, e specifică vârstei și de cele mai multe ori nu e un motiv pentru care să ne îngrijorăm. Totuși, aceasta se poate agrava fără o îngrijire corespunzătoare a tenului și în același timp poate contribui la scăderea încrederii în sine a adolescentului, afectându-i părerea pe care o are despre sine și despre propriul corp. Și e destul de ușor ca, la vârsta adolescenței, să auzim fel de fel de replici precum: „Sunt urât(ă)!”, „Sunt gras(ă)!”, „Am prea multe coșuri”, cu atât mai mult cu cât începe să conteze destul de mult aspectul fizic.
De aceea, ca părinte, e recomandat să fii alături de adolescentul tău în tot acest proces al transformării, să vorbești deschis cu el despre schimbările din corp, despre acnee, despre felul în care acneea îi influențează viața, despre ce simte referitor la acnee, s-ar putea să auzi și să înțelegi lucruri pe care nici nu le bănuiai – de exemplu, că are colegi care râd de cei cu acnee, că se consideră urât(ă), că îl deranjează foarte mult acneea. E recomandat, de asemenea, să ai o atitudine sănătoasă și deschisă față de el în ceea ce privește acneea și să-l sprijini, pentru că nu de puține ori, în cazurile în care acneea era prezentă mai vizibil și pentru o perioadă mai lungă de timp, adolescenții au avut de-a face cu scăderea încrederii în sine, cu depresia, cu dorința de a nu mai ieși din casă și a socializa etc.
1. Ia acneea în serios – pentru adolescentul tău este ceva serios și nu va considera că e ceva trecător.
Nu-l vei ajuta dacă îi vei spune că e doar o perioadă și coșurile vor trece, mai ales dacă se confruntă frecvent cu ele. Ele nu sunt „doar coșuri” și nu „toți am trecut prin asta”. Dacă copilul tău își dorește să își exprime tristețea, frustratea în legătură cu coșurile, permite-i, ascultă-l, are nevoie să fie ascultat și înțeles. La urma urmei, aceasta e o problemă reală pentru el, nu doar ceva ce consideră că e trecător, mai ales dacă la școală apar diferite episoade de bullying din cauza acneeii și dacă îl afectează într-atât, încât își pierde încrederea în el și se vede prin prisma acesteia și nu prin ceea ce reprezintă el de fapt, nu printr-un ten pe care apar coșuri. Și e destul de greu pentru un adolescent să se vadă frumos și să se simtă încrezător atunci când are coșuri, mai ales pentru că nu are la îndemâna sa (și uneori nici adulții în toată firea nu au) acel mecanism prin care se poate accepta pe el însuși așa cum este, cu toate lucrurile care îi plac și îi displac, așa că va avea tendința să se izoleze, să socializeze mai puțin, să se ascunda în casă, unde i se va părea confortabil și unde nu va fi provocat să se expună.
2. Îndeamnă-l să țină cont de igienă, să își spele fața corespunzător.
Un ten acneic are nevoie de o îngrijire corespunzătoare. Cu toate că de multe ori adolescentul va prefera să nu se spele și să nu își îngrijească tenul, ajută-l să își creeze o rutină prin intermediul căreia să se asigure că are un ten curat – rutina poate include un gel de spălare potrivit tipului de ten pe care îl are (uscat, gras, mixt etc.) și e indicat să fie produse de calitate, dermatologice, recomandate de un dermatolog.
3. Dacă se agravează, mergeți la un dermatolog.
Dacă acneea persistă, dacă pare un tip de acnee grav, dacă se extinde dincolo de suprafața feței (pe umeri, gât etc.) și nu numai – un dermatolog e soluția. El poate recomanda un tratament adecvat, o rutină de spălare și de curățare a feței cu produse potrivite.
4. Ajută-l să devină mai puțin stresat, anxios.
Stresul, anxietatea sunt factori care contribuie la formarea și, respectiv, agravarea acneii. Un articol despre cum poate fi combătute stresul și anxietatea la vârsta adolescenței poate fi citit aici.
5. Asigură-te că se hrănește sănătos, corespunzător și că face mișcare.
O alimentație nesănătoasă, fast-food-ul, zahărul, dulcele în exces, mâncarea hiperprocesată, lipsa mișcării – toate acestea, și nu numai, se răsfrâng și asupra pielii, tenului adolescentului. Cum pot fi ajutați și încurajați adolescenții să aibă o alimentație sănătoasă? Citește aici mai multe informații legate de acest subiect, iar despre sportul, mișcarea în viața adolescenților, vei găsi cu siguranță aici niște informații utile.
Acneea e o problemă pentru marea majoritate a adolescenților și, oricât de obișnuită ar părea, oricâtă lume ar suferi de acnee, adolescenții au nevoie de sprijin și de ascultare și în legătură cu acest subiect, oricât de insignifiant ar părea. Nu e deloc insignifiant, având în vedere că urmările acneeii asupra psihicului adolescenților sunt destule.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares