Anxietatea apare destul de des la vârsta adolescenței, dar și mai încolo, pentru că ne întâlnim deseori în viața de zi cu zi cu situații stresante, tensionate, care ne pot enerva și demoraliza.

În cazul adolescenților, anxietatea este resimțită cel mai des în situații care au legătură cu aspectul fizic al acestora, cu presiunea pusă de părinți, cu nevoia de a fi acceptat în societate și în cercul de prieteni, cu felul în care se simt în propriul corp etc.

De asemenea, există și câteva simptome ale anxietății, printre care enumerăm:

  • problemele de concentrare;
  • iritabilitatea;
  • frici, temeri în legătură cu diverse obiceiuri, în legătură cu rutina vieții de zi cu zi;
  • sensibilitate la critică;
  • evitarea unor situații noi, necunoscute;
  • dureri de cap, de stomac;
  • lipsa socializării.
Anxietatea nerezolvată și neconștientizată poate provoca și diverse probleme grave, de exemplu depresia, abandonul școlar, consumul de substanțe, dependența de alcool, de fumat, gânduri suicidare etc. 

5 moduri prin care îți poți ajuta adolescentul să își combată starea de anxietate 1

De aceea, e important ca adolescenții să fie susținuți și ajutați atunci când se confruntă cu anxietatea, motiv pentru care în articolul de astăzi vă oferim 5 modalități prin care aceștia pot fi ajutați să o combată.

1. Adolescenții au nevoie să se relaxeze. Dar oare știu cum să o facă?

Majoritatea adolescenților aleg să se relaxeze petrecându-și timpul pe rețele de socializare, utilizând telefoanele mobile și laptopurile, considerând că acestea sunt metodele reale și eficiente de relaxare. Doar că adevărata relaxare nu presupune utilizarea telefonului mobil și nici uitatul întruna la televizor.

Telefonul, televizorul oferă o falsă stare de relaxare, care e temporară și nu anihilează anxietatea și stresul în totalitate. Spre deosebire de diversele device-uri, tehnicile reale de relaxare sunt acelea precum respiratul intens, conștient, pentru că acesta ajută într-adevăr corpul să intre într-o stare de relaxare care durează și care face bine trupului.

Așadar, oferă-i adolescentului tău un ajutor în ceea ce privește relaxarea, îndeamnă-l să mediteze asupra propriului corp, asupra propriilor gânduri, îndeamnă-l să învețe să respire conștient sau pur și simplu să petreacă câteva momente de unul singur, doar cu propriile gânduri, fără nicio distragere, în care să fie conștient de propria prezență în încăpere, să fie atent la ceea ce se află în jurul lui, la mirosuri, la texturi.

2. Asigură-te că adolescentul se hidratează, mănâncă corespunzător, doarme suficient și face mișcare.

Oferă-i adolescentului mese și gustări sănătoase, echilibrate, în care să nu lipsească fructele și legumele. Învață-l să consume suficientă apă și să își facă un obicei în această privință. De asemenea, încurajează-l să facă un sport, să alerge sau să se plimbe cât mai mult în aer liber și asigură-te că doarme suficiente ore pentru vârsta lui.

Doar vorba Minte sănătoasă în corp sănătos nu e întâmplătoare, nu?

3. Îndeamnă-ți adolescentul să se conecteze cu cei din jurul lui.

Ca familie, petreceți timp unii cu ceilalți și conectați-vă unul la celălalt, creați legături statornice între voi, apropiați-vă prin diferite activități, timp împreună, conversații oneste și deschise. Îndeamnă-ți adolescentul să creeze legături puternice și să se conecteze și cu alte persoane dragi lui, pentru că în momentul în care se va simți singur, supărat, neînțeles, îl va ajuta să aibă pe cineva căruia să îi împărtășească și îi va anihila sentimentul de singurătate, de „numai mie mi se întâmplă așa ceva!”.

4. Arată-i cât e de minunat uneori să te conectezi cu natura.

Ieșiți cu bicicletele, cu rolele, alergați, plimbați-vă – dovedește-i adolescentului tău câte resurse uimitoare are natura pentru sufletele noastre, arată-i cum poate să își extragă energia din sunetul vântului, din mirosul pădurii. Încurajează-l să petreacă timp în natură, să se încarce cu energie, să privească peisaje uimitoare, să asculte zgomotele din jur, să respire aer proaspăt.

5. Predă-i lecția lucrurilor mărunte, dar minunate și semnificative. 

Dovedește-i adolescentului tău că uneori ceea ce ne încarcă cu recunoștință și cu bucurie sunt lucrurile mărunte, care par insignifiante, dar care au o vădită forță în interiorul lor de a ne face fericiți. Așadar, pentru a evita să se mai îngrijoreze și să se întristeze, îndeamnă-l să privească și înspre lucrurile mărunte și bune din jurul lui, lucruri pozitive și frumoase, lucruri care se petrec zi de zi și pe care uneori uităm să le privim și să ne bucurăm de ele. Asigură-l că-și poate imagina și poate visa orice și poate fi recunoscător pentru orice lucru minunat din jurul lui – și recunoștința e un sentiment care nu ar trebui să lipsească nimănui, nici măcar adolescenților.

5 moduri prin care îți poți ajuta adolescentul să își combată starea de anxietate 2

Cu siguranță anxietatea nu e dorită de nimeni, așa că e important faptul că sunt numeroase metode pentru a o combate și a o evita încă de când e în fașă, metode care le vor fi de folos adolescenților atunci când străbat perioade mai înnegrite de gânduri, de presiuni. Și pe lângă aceste metode care ajută atunci când sunt practicate, e important ca adolescenții să aibă alături de ei părinți înțelegători și empatici, care să-i asculte, care să vorbească și să petreacă timp cu ei, care să le fie alături necondiționat.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse