Anumite cercetări au arătat că recunoștința și starea pe care o simți atunci când ești recunoscător sunt direct conectate cu satisfacția vieții. Și fiindcă ne dorim copii și, respectiv, viitori adulți fericiți, pozitivi, care să funcționeze cu succes în societate, este important ca aceștia să plece de-acasă cu lecția recunoștinței învațată și bine întipărită înăuntrul lor, valabilă în orice împrejurare a vieții.

Dar cum îi ajutăm pe adolescenții noștri să practice recunoștința? Cum le putem înlătura sentimentul că oamenii din jurul lor le sunt datori cu lucrurile pe care le primesc și ei merită să-și însușească tot ceea ce li se oferă, fără să conștientizeze eforturile sau bunăvoința din spatele acelor lucruri, gesturi sau fapte?

De asemenea, potrivit cercetătorului Robert Emmons, „Oamenii recunoscători au un sentiment mai înalt al valorii de sine”. Astfel, recunoștința nu este utilă adolescenților doar pentru a trăi o existență în care nu lipsește aprecierea față de tot ceea ce în jur, ci și pentru a-și dezvolta un simț sănătos al valorii personale.

În acest articol vă vom prezenta 7 „secrete” prin intermediul cărora adolescenții pot învăța să practice recunoștința, astfel încât să renunțe la sentimentul că oamenii, în special persoanele din familie și prietenii, le sunt datori să le îndeplinească dorințele și să înțeleagă că, de fapt, nimeni nu le este dator cu absolut nimic.
1. Ca părinte, arată-i copilului tău recunoștință. 

Ce altceva funcționează mai bine în educația copilului și a adolescentului tău în afară de puterea exemplului, care e decisivă de cele mai multe ori? Ca părinți, suntem modele din care adolescenții se înfruptă zi de zi, privindu-ne, gustându-ne faptele, vorbele, analizându-le, preluându-le. De aceea, e important ca ei să vadă mai întâi recunoștința la noi mai ales în ceea ce privește relația cu ei.

Așadar, indiferent că își pun hainele la spălat, că iau o notă bună la școală sau aleg să se implice într-o activitate casnică, oferindu-vă ajutor, arătați-vă recunoscători față de ei. Spuneți-le „Mulțumesc!” ori de câte ori aveți ocazia. Probabil că veți găsi zilnic un motiv pentru care să le mulțumiți adolescenților, așa că nu vă sfiiți să o faceți, vor ține cont de asta la un moment dat și vor conștientiza că a spune „Mulțumesc”, „Te rog” sunt cuvinte magice și pline de sens.

2. Oferă-i adolescentului tău povești în care se regăsește recunoștința. Discută cu acesta despre recunoștință. 

Fie că luați cina împreună și discutați, fie că stabiliți câteva momente dintr-o zi în care să petreceți timp împreună și să vorbiți, e un moment potrivit în care să introduceți recunoștința în discuțiile voastre. Iar recunoștința poate fi introdusă sub forma unor scurte istorisiri, de exemplu le puteți povesti adolescenților despre membrii din familie, despre greutățile întâmpinate de ei în anumite perioade ale vieții (comunismul, războaiele, viața la țară a străbunicilor/bunicilor în lipsuri, muncile câmpului, foametea etc.).

Totodată, puteți să vă formați un obicei pe care să îl repetați în fiecare zi/la câteva zile/săptămânal, în funcție de disponibilitatea fiecăruia dintre voi și, astfel, să vorbiți despre lucrurile și oamenii pentru care sunteți recunoscători din acea zi/săptămână. De exemplu, vă grăbeați și cineva v-a oferit prioritate la coada de la bancă sau vi s-a oferit un loc în autobuz – sunt motive pentru care să fiți recunoscător(oare) și îi puteți vorbi adolescentului despre astfel de lucruri, încurajându-l ca, la rândul său, să împărtășească și el lucrurile pentru care este recunoscător din acea zi/săptămână.

3. Învață-l pe adolescentul tău bunele maniere. 

Bunele maniere nu sunt niciodată prea vechi sau ieșite din uz; sunt mereu la modă. Așadar, în momentul în care adolescentul tău știe care sunt bunele maniere și de ce sunt acestea importante, le poate pune în practică și în același timp se poate folosi și de recunoștință.

Astfel, adolescentul poate fi învățat că își poate folosi bunele maniere și sentimentul recunoștinței în diverse contexte, mulțumind pentru „serviciile” care i se oferă:

  • Atunci când merge la magazin și i se oferă produsul pe care îl cere;
  • Atunci când este la restaurant și primește comanda pe care a dorit-o;
  • Atunci când cere explicații în plus unui profesor și acesta i le oferă;
  • Atunci când colegul/colega de bancă îi oferă un pix;
  • Atunci când mama gătește etc.
4. Petrece timp de calitate împreună cu adolescentul tău.

Atunci când petreceți timp împreună, alegeți ca acesta să fie de calitate. Deconectați-vă de la telefon și de la tot ceea ce făceați înainte și bucurați-vă de momentele împreună. Concentrați-vă asupra discuțiilor pe care le aveați cu adolescentul și încercați să nu-l judecați, ci să-l asculțați, să înțelegeți cu adevărat ceea ce vrea să spună.

De asemenea, mulțumește-i adolescentului pentru timpul petrecut împreună și reamintește-i mereu că ești recunoscător pentru acele momente. În plus, dacă nu știți ce alte activități să mai faceți împreună, venim în ajutorul vostru cu câteva idei pe care le puteți găsi aici.

5. Încurajează-ți adolescentul să ia parte la activități de voluntariat.

Caută împreună cu adolescentul asociații de voluntariat potrivite adolescentului tău (la un adăpost de animale, la un centru de ajutor al copiilor cu dizabilități etc.). Voluntariatul îl va ajuta cu siguranță să devină recunoscător pentru lucrurile pe care le are, mai ales atunci când va fi pus față în față cu situații triste ale unor oameni/animale cu probleme de sănătate, cu lipsuri materiale și nu numai. În plus, se va simți foarte bine să ajute, îmbunătățindu-și încrederea în sine și în propriile forțe.

6. Monitorizează-i și limitează-i timpul petrecut pe social media. 

Social media poate fi uneori destul de toxic în ceea ce privește sentimentul de recunoștință, pentru că naște sentimentul de insuficiență pentru mulți adolescenți, aceștia devenind invidioși față de lucrurile pe care le au alții și de care nu beneficiază ei. De asemenea, îi determină să-și dorească să aibă ceea ce văd pe social media – fie că vorbim de viețile sau de hainele unor persoane. De aceea, un timp limitat pe social media poate fi de ajutor în ceea ce privește recunoștința față de lucrurile pe care ei deja le au în viețile lor.

7. Recomandă-i adolescentului tău să scrie bilețele/scrisori de mulțumire. 

Recunoștința poate fi dovedită și în scris, nu numai verbal. Scrieți-vă bilețele de mulțumire și lipiți-le prin casă. Oferiți-vă scrisori de mulțumire în preajma zilelor de naștere și în preajma sărbătorilor – pot fi cadouri minunate și amintiri de neuitat.

Și, nu în ultimul rând, fii recunoscător ca părinte adolescentului tău, dar și oamenilor și lucrurilor din jurul tău. Vei reuși să fii astfel un exemplu pentru adolescentul tău și la un moment dat va ști să practice aceeași recunoștință pe care a învățat-o acasă.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes