Bunele maniere nu sunt învechite și nici nu vor „expira” nicicând, pentru că în orice context e important să știi să te comporți civilizat, manierat. În general, copiii și adolescenții nu învață de la sine ce sunt bunele maniere, nu le preiau în mod automat, ci prin intermediul părinților, care au un rol destul de decisiv în ceea ce privește manierele acestora, puterea exemplului funcționând în aproape orice situație și, de asemenea, ei fiind cei care le pot modela manierele.
Totodată, bunele maniere sunt de folos atât în societate, în relațiile pe care adolescentul le va avea cu prietenii, cu profesorii, cu rudele, cu oamenii pe care îi vor întâlni, cât și într-un cadru retrâns, în familie, pentru că s-a dovedit că bunele maniere ajută și în ceea ce privește conflictele și comportamentele agresive.
Conform lui William Horman, Manierele îl fac pe om.
Astfel, am adunat o listă cu 10 bune maniere despre care credem că ar trebui să fie nelipsite în viața unui adolescent, dar, desigur, lista poate fi extinsă și bunele maniere sunt cu siguranță mult mai multe.
1. Spune „Te rog” și „Mulțumesc”.
A rosti cuvinte magice precum „Te rog” sau „Mulțumesc” e mai mult decât o bună manieră – e o dovadă de respect, de apreciere față de persoana care îți oferă un ajutor/un serviciu, de recunoștință.
2. Rostește „Iartă-mă” , „Scuze” ori de câte ori e nevoie s-o faci.
Se întâmplă ca multor persoane să le fie greu să își ceară scuze, să rostească sintagme precum „Te rog să mă ierți”, „Scuză-mă”. Dar a-ți cere scuze nu e nicidecum o dovadă de slăbiciune; nu ești un om slab dacă admiți că-ți pare rău, ci, de cele mai multe ori, e o dovadă de vulnerabilitate, respect și chiar iubire față de persoana dragă căreia îi greșești.
De asemenea, sunt situații în care nu îi faci cuiva rău, nu îi greșești cuiva, dar comiți mici erori din neatenție – și acele erori pot fi îndreptate tot printr-un „Scuze”.
3. Când vorbești cu cineva, lasă-l să termine ceea ce are de spus fără să-l întrerupi. Privește-l în ochi. Folosește un ton potrivit, adecvat conversației.
Există câteva reguli atunci când porți o conversație. Iar o discuție serioasă și civilizată între doi oameni se naște atunci când cei care conversează se privesc în ochi, nu se întrerup unul pe celălalt și folosesc un ton potrivit.
4. Respectă spațiul personal al oamenilor.
5. Bate la ușă înainte să intri într-o încăpere, într-o clădire în care e necesar să faci asta.
6. Evită să-ți folosești telefonul atunci când conversezi cu cineva.
E o minimă dovadă de respect să nu-ți utilizezi telefonul atunci când ești în toiul unei conversații. De asemenea, e indicat să ai telefonul închis/pe silențios în timpul orelor de la școală, în timpul spectacolelor etc.
7. Salută oamenii mai în vârstă primul și adresează-te politicos, folosind pronumele de politețe.
8. Folosește un limbaj adecvat în funcție de persoana căreia i te adresezi. În toate conversațiile pe care le ai, nu uita să fii respectuos.
9. Oferă-ți locul în mijloacele de transport comun persoanelor mai în vârstă, femeilor însărcinate.
10. Deschide ușa oamenilor. Poftește-i să intre înaintea ta.
11. Practică bunele maniere acasă.
Mulțumește-i mamei pentru masă. Oferă-te să îi aduci tatălui tău un pahar cu apă. Spune „Te rog” și „Mulțumesc” frecvent, chiar dacă te afli acasă.
12. În general, cere permisiunea înainte să faci ceva, mai ales atunci când ai dubii și nu știi dacă procedez corect. Te va scuti de multe păreri de rău.
Bunele maniere pot fi exersate, modelate, învățate oricând. Important e să fie puse în practică și, de asemenea, să fie conștientizată importanța practicării lor, atât în cadre familiare, obișnuite, în viața de zi cu zi, cât și în alte contexte.