Îţi mai aminteşti ce îţi doreai să devii atunci când vei creşte? Care era meseria de vis, ce îţi doreai să faci când vei fi mare, ce îţi aducea bucurie şi te provoca să visezi cu ochii deschişi?
Studiile arată ca toţi copiii se nasc creativi, însă marea lor majoritate renunţă la aceasta pe măsură ce trece timpul şi apar regulile. Totuşi, creativitatea rămâne un dar înnăscut, iar copiii se îndreaptă instinctiv către meserii care presupun creativitate şi le permit libertatea de exprimare.
Topul joburilor la care visează copiii
1. Dansator
Când sunt mici, foarte mulţi copii visează să devină dansatori.
Chiar dacă prima reacţie a părinţilor este să îi demoralizeze şi să le spună că aceasta nu e o meserie, un mare procent îşi păstrează ambiţia şi, la vârsta adultă, se focalizează pe realizarea acestui scop.
Mulţi copii vor trece prin etapa aceasta şi vor experimenta şi descoperi flexibilitatea corpului, însă alţii vor face adevărate cariere de succes.
Pentru că niciodată nu poţi să ştii ce comori se ascund în interiorul copilului tău, dă-i voie să încerce.
2. Profesor
Copiii care se simt la şcoală ca peştele în apă, spun studiile, visează să devină profesori. Mulţi dintre ei îşi petrec timpul liber jucându-se de-a şcoala, citind poveşti jucăriilor sau dezvoltându-şi, intuitiv, inteligenţa emoţională.
O parte dintre aceştia vor deveni, la vârsta adultă, profesori. Deşi joaca şi alegerile din anii preşcolari nu înseamnă garanţia a ceea ce vor deveni mai târziu, în multe cazuri acestea rămân ambiţii care se transformă în cariere de succes.
Nu trata cu superficialitate ambiţiile copilului tău, oricât de mic ar fi. Geniile au ştiut ce îşi doresc, încă dinainte să se nască, iar ochii aţintiţi în viitor i-au ajutat să îşi atingă scopul. Crede în copilul tău!
Îţi sugerez să jucaţi împreună, în timpul vostru de familie, EQ Game, jocul de inteligenţă emoţională care te ajută să îţi cunoşti copilul şi să îl ajuţi să devină ceea ce îşi doreşte. Aruncă un ochi aici!
3. Actor
Fie din dorinţa de a fi văzut de cât mai multă lume, fie pentru că are multe lucruri de transmis şi schimbat în lume, copilul trece prin faza în care îşi doreşte să devină actor.
Inspirat de vocea interioară autentică sau de un personaj de televiziune, visul lui prinde contur, iar ambiţia e motorul principal care îl va motiva să îşi atingă obiectivul.
Dacă ai un copil care se arată interesat de teatru, fă-ţi timp să-l duci la cât mai multe spectacole şi nu ignora nici ideea de a-l înscrie la un curs. Chiar dacă îşi va schimba opţiunea, teatrul face parte din procesul său de autocunoaştere, dezvoltare şi culturalizare prin joacă.
4. Om de ştiinţă
Ai observat plăcerea cu care copilul tău combină substanţele care îi cad în mână, bucuria cu care s-ar juca mai degrabă cu mâinile în priză…decât cu jucăriile din cutie? Toate acestea sunt o modalitate de a descoperi lumea şi de a face ceva extraordinar.
E în natura copilului să facă lucruri extraordinare, iar semnalele transmise de el sunt directe, doar pentru noi sunt mai greu de descifrat.
Statisticile realizate arată că oamenii de ştiinţă se nasc din joaca liberă a copiilor curioşi.
Eu încurajez părinţii care observă înclinaţii ale copilului către ştiinţă, experiment şi inovaţie, să facă tot posibilul să le achiziţioneze kituri speciale pentru laborator, astfel încât să le încurajeze pasiunea, să vadă dacă totul rămâne o pasiune serioasă sau e doar o etapă de cunoaştere trecătoare.
Data viitoare când crezi că nu are şanse să devină om de ştiinţă…tocmai copilul tău, aminteşte-ţi că ai un copil care poate fi chiar orice, însă educaţia şi credinţele limitative îl determină să renunţe la visul lui.
5. Pompier
În special băieţeii, dar nu numai, visează să devină pompieri. Chiar dacă nu toţi pot găsi explicaţia concretă pentru care îşi doresc asta, motivaţia lor interioară este ajutorul oferit celorlalţi. Postura de salvator este frecvent întâlnită în rândul copiilor, aceştia fiind extrem de împliniţi atunci când reuşesc să fie utili.
Uite o lecţie bună pe care o poţi învăţa de la copilul tău. Să te gândeşti să oferi bine şi celorlalţi. Asta înainte de a te gândi doar la rezultatul financiar şi la aşteptările societăţii.
6. Scriitor
Dacă ai un copil care citeşte şi scrie mult, cu plăcere, să ştii că ar putea deveni scriitor. O spun studiile.
Încurajează-l şi susţine-i pasiunea pentru cuvinte şi emoţii.
Dacă îşi va păstra ambiţia şi bucuria din copilărie, ceea ce se întâmplă în foarte multe cazuri, atunci va putea deveni unul dintre oamenii care îi inspira pe ceilalţi prin munca lui.
Iar realizările lui te vor face şi pe tine un părinte realizat. Însă nu uita, să fie ale lui, nu realizările tale prin el.
Lasă-l să zboare în direcţia în care îl conduce intuiţia.
7. Pilot
Nu, copilul meu nu poate fi pilot. Nu pot să stau cu frica în suflet permanent. Asta spun mamele copiilor care visează să devină piloţi.
Şi-am să-ţi spun o foarte scurtă poveste. Cunosc o astfel de familie, în care băiatul şi-a dorit dintotdeauna să fie pilot, însă mai întâi părinţii, iar apoi presiunile sociale de tot felul l-au împiedicat să îşi urmeze drumul.
După o serie de alte încercări, a sosit momentul în care visul lui a devenit realitate. Pentru că a lăsat totul baltă şi a făcut ceea ce a ştiut dintotdeauna că va face.
Concluzia? Nu îţi poţi împiedica decât temporar copilul, de la a face ceea ce îşi doreşte.
8. Medic veterinar
Copiii iubesc animalele, chiar dacă mulţi părinţi au grijă să nu fie aşa.
Iar jobul de medic veterinar se numără printre cele mai dorite şi iubite joburi de vis ale copiilor.
Izvorât din dorinţa de a fi util, a ajuta şi a contribui la realizarea unei lumi mai bune, jobul de medic veterinar îl învaţă pe copil, încă din primii ani de viaţă, ce înseamnă empatia.
Astfel, viitorul lui poate fi încununat cu realizări din iubire.
9. Astronaut
Te-ai gândit vreodată că ai putea avea un copil care va deveni astronaut? E momentul să o faci. Pentru că jobul de astronaut este pe lista carierelor la care visează copiii. Şi, cum nimic nu e imposibil câtă vreme ai oamenii potriviţi în jur şi crezi în tine, chiar ai putea să te mândreşti cu un copil astronaut.
Susţine-i pasiunea, înscrie-l la cursuri care să îl ajute să cunoască mai mult din interiorul acestui univers şi deschide-i oportunităţi care să îl apropie mai mult de visul lui: cursuri sau facultăţi de medicină, inginerie, fizică sau biochimie.
10. Muzician
Cântă la oalele din bucătărie, bate cu beţişoare în mobila din sufragerie sau strigă cât îl ţine glasul, încât îl aud toţi vecinii? Muzicianul din el iese la suprafaţă, iar tu îl poţi încuraja oferindu-i posibilitatea de a demonstra câte poate face în această direcţie.
Încrederea în ce poate realiza copilul tău e primul pas în a-l ajuta să realizeze.
Concluzie
Copilul tău este un geniu. Se naşte genial, creativ, are alegeri bazate pe libertatea de exprimare şi pe credinţa că lumea poate fi un loc mai bun pentru toţi. De tine depinde dacă va pleca la drum cu aceste credinţe sau dacă îi vei sădi neîncrederea şi eşecul în minte.
Creativitatea e înnăscută. Iar cele mai bune alegeri sunt acelea făcute intuitiv, nu acelea cântărite şi întoarse pe toate părţile. Ştiu că nu asta suntem învăţaţi, dar asta e realitatea pe care o trăim, de fapt.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 192 shares