Să fii mamă singură nu e o ruşine, ci mai degrabă o prejudecată despre ce e bine şi ce e rău.
Dar, dacă eşti o mamă singură, atunci cu siguranţă ştii ce spun. Iar articolul acesta este pentru tine, în mod special, însă nu numai.
Psihologii au descoperit că există o mulţime de aspecte pozitive în educaţia copiilor crescuţi de o mamă singură. Iar acestea sunt piste extraordinare pentru atingerea succesului de către copil
Beneficiile pe care le au copiii crescuţi de mame singure
Deși mamele singure muncesc mai mult şi au adesea nevoie de mai mult sprijin, copiii lor au beneficii extraordinare la vârsta adolescenţei şi la vârsta adultă, nicidecum nu pleacă la drum cu un handicap.
Iată care sunt plusurile cu care pleacă în viaţa un copil crescut de o mamă singură
1. Inteligenta emoţională dezvoltată
Da, deşi poate părea surprinzător, un copil crescut de o mamă singură este un copil cu o inteligenţă emoţională extraordinară.
Nu numai pentru că înţelege altfel empatia şi învaţă să îşi gestioneze emoţiile şi să îşi motiveze, totodată, mamă, dar şi pentru că are altă perspectivă asupra relaţiilor şi va şti să aprecieze efortul şi talentul celorlalţi, să trateze oamenii cu respect şi să judece mai puţin.
Pentru că o mamă singură este o mamă care oferă copilului tot ce e mai bun. Singură. Şi reuşeşte. Pentru că toată atenţia ei se concentrează asupra unui rol dublu: de mamă şi de tată. Şi rareori eşuează.
2. Are altă perspectivă asupra banilor
Psihologii susţin faptul că, fiind nevoită să înveţe să se organizeze cu un buget mai mic – de cele mai multe ori, mama singură îşi învaţă copilul, prin puterea exemplului, cât de important e să faci economii, să îţi gestionezi veniturile şi să aştepţi să lupţi pentru ceea ce îţi doreşti.
Şi cred că putem confirma şi noi acest lucru, nu?
Cu toţii am întâlnit copii care cer şi nu concep să nu primească, dar şi copii care ştiu exact care sunt posibilităţile financiare ale familiei şi învaţă să aştepte şi să se bucure mai mult atunci când obţin un lucru.
Ei bine, copiii crescuţi de o mamă singură înţeleg mult mai uşor şi mai rapid aceste lucruri, iar la maturitate deprind mai uşor independenţa financiară şi satisfacţia oferită de aceasta.
3. Este mai independent şi are o stima de sine mai crescută
Pentru că o mamă singură nu le poate face pe toate, copilul va avea, implicit, un rol important în casă. Iar faptul că va învăţa să ajute la curăţenie, să aşeze masa, să preia parte din sarcinile mamei şi să ia, adesea, decizii, îl va ajuta să devină independent mai repede, să se descurce în situaţii neprevăzute şi, cel mai important, să îşi crească stima de sine.
De ce? Pentru că se va bucura de mici realizări, va fi apreciat de cei din jur, va fi lăudat, iar feedback-ul pozitiv primit îl va ajuta să se simtă utili şi, deci, împlinit.
4. Are şanse mai mari să devină lider
Copilul crescut de o mamă singură ştie foarte bine ce înseamnă gestionarea timpului, a finanţelor, organizarea şi respectarea termenelor. Şi nu, nu priveşte lucrurile ca pe un obstacol, ci ca pe o permanentă provocare.
Prin puterea exemplului, acesta va învăţa ce înseamnă să îţi asumi grijă pentru ceilalţi, să le respecţi timpul, munca, să le apreciezi eforturile şi să lupţi permanent să fii mai bun.
Iar o mamă singură ştie să facă toate aceste lucruri şi va fi cel mai puternic exemplu de leadership pentru copilul ei.
Deşi suntem obişnuiţi să privim familia monoparentală ca pe un handicap, realitatea este că beneficiile de care dispun copiii crescuţi de o mamă singură sunt multiple.
Aceştia îşi formează obiceiuri sănătoase, credinţe pozitive puternice şi îşi dezvoltă, încă din primii ani de viaţă, spiritul competitiv şi de leadership.
5. Copilul crescut de o mamă singură se adaptează mai uşor
Pentru că trece prin schimbări majore încă din primii ani de viaţă, spun specialiştii, copilul crescut de o mamă singură înţelege şi accepta mai uşor schimbarea, se adaptează mai uşor, depăşeşte mai rapid obstacolele şi priveşte cu mai mare deschidere spre viitor.
Pentru că înţelege că forţă se afla în interiorul său şi că poate depăşi orice, poate trece peste provocări, iar acestea îl îndrumă către succes şi îl fac mai puternic, nicidecum mai slab sau cu mai puţine şanse de reuşită.
Practic, copilul crescut de o mamă singură este un viitor adolescent şi adult mai rezistent, mai independent şi mai capabil să se bazeze pe calităţile sale ,nu pe ceea ce îi pot oferi părinţii.
6. Copilul crescut de o mamă singură va aprecia altfel munca depusă de ceilalţi
Pentru că înţelege, prin puterea exemplului, câte eforturi sunt necesare pentru a obţine rezultate satisfăcătoare şi echilibrul.
Copilul crescut de o mamă singură va aprecia altfel munca depusă de ceilalţi, va fi el însuşi mai implicat în munca depusă în viitor şi va deprinde mai bune abilităţi de muncă în echipă, de susţinere a celorlalţi, de apreciere a muncii şi talentului depus într-o activitate.
Va înţelege că nimic nu i se cuvine până când nu îşi doreşte cu adevărat şi nu se implică direct în schimbarea lucrurilor.
Astfel se va autoeduca să nu aibă aşteptări nerealiste.
Concluzie
E incredibil să descoperim că o mulţime de copii crescuţi de mame singure sunt extraordinari şi nu pornesc cu stângul în viaţă. Prejudecăţile ne opresc adesea din a obţine ce ne dorim, iar credinţele false ne conturează realitatea.
Copilul crescut de o mamă singură este un copil exact aşa cum sunt cei crescuţi într-o familie completă.
Însă, iată, au nu câteva handicapuri, ci câteva plusuri: independentă, spirit de lider, empatie, inteligenta emoţională dezvoltată, rezistenţă mai crescută, adaptabilitate şi foarte multă iubire de oferit.
Aşa cum a învăţat acasă, când toată atenţia mamei s-a concentrat asupra lui, din dorinţa de a-i oferi o viaţă perfectă, dar care vine la pachet şi cu câteva lecţii timpurii.
Lectii care se dovedesc extrem de utile pentru viaţa de adult.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 6.6K shares
This Post Has 6 Comments
Nu e deloc așa. Sunt mai răsfățați, mai egoiști, mai dependenți, fricoși, traumatizați, nu se adaptează, nu sunt capabili să aibă relații de durată… etc. Nu încurajați creșterea copiilor în familii monoparentale, nu e sănătos deloc. Atunci când nu există alternativă este altceva! Vorbesc din experiență!
Referinte?
Nu stiu care sunt psihologii astia, dar stiu altii care sustin cu totul altceva. Beneficiile sunt minore in raport cu atitudinile şi comportamentele deficitare ale copiilor crescuti de mame. E un articol pentru mono-parinti frustrati, care cresc copii frustrati si care au nevoie sa le sufle cineva in vele din cand in cand. Mare dezamagire, va credeam un site mai serios.
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/living-single/201708/one-parent-can-do-just-good-job-two-women-say, https://www.modernmom.com/advantages-disadvantages-for-children-in-a-single-parent-family-123822.html, https://www.psychologytoday.com/us/blog/living-single/200901/children-single-mothers-how-do-they-really-fare, https://www.workingmother.com/single-moms-benefit-kids
Am o poveste lungă și foarte complicată….am un apartament cumpărat împreună cu fostul concubin…eu cu fetița locuiesc cu mama care și ea la rândul ei are probleme destul de grave…..nu am un loc de muncă…..va rog ajutați mă cu un sfat….cu orice…..va mulțumesc
Bună Andreea,
Știu că pentru a reuși să te desprinzi de ceea ce nu îți este benefic, este nevoie să ai curajul să pășești dincolo de starea de obișnuință în care tot stai. Pare a nu fi ușor sau la îndemână, dar nu este imposibil.
Ce poți face? Fă ceea ce intuiția ta îți tot spune să faci dar nu îndrăznești încă pentru că îți este teamă de ce și cum va fi. Va fi bine și vei fi bine, doar ai încredere în tine și ia o decizie pentru binele tău și al fetiței tale. Înțeleg că ești într-o situație mai complicată dar este timpul să ieși din ea. ȘI nimeni altcineva nu o poate face în locul tău. Ai curajul și ieși din ea.
Privește în tine, către cine ești tu, către ce îți face inima să tresalte de viață și bucurie. În interiorul tău se află o sursă inimaginabilă de putere, de motivație, de inspirație, de posibil, de viață.
Folosește-te de această sursă căci este parte din tine și mergi cu ea în exterior și crează-ți viața pe care tu ți-o dorești și nu viața pe care alții ți-au spus să o trăiești.
Andreea, doar tu poți reuși! Ai încredere în tine! Ești o ființă, un om, o femeie, o mamă extraordinară și minunată!
Zi plină de tine să ai!