Crăciunul este sărbătoarea mea favorită din tot anul. Pentru mine, simbolul Crăciunului a fost însuși bradul și împodobirea lui. Și acum îmi aduc aminte cum aducea tata bradul în casă cu doar câteva zile înainte de Crăciun și îl punea în hol (aveam un hol mare și înalt de vreo 3 metri), apoi îl împodobeam cu globuri pictate cu căsuțe și cu scobituri interesante, cu beteală și bomboane…

Nu țin minte cadourile de Crăciun, mesele îmbelșugate sau vreun fel de mâncare sau prăjitură care să mă ducă automat cu gândul la Crăciun însă țin minte bradul, cu luminițele lui, cu artificiile pe care le aprindeam în jurul lui și momentul împodobirii.

Întotdeauna am avut brad natural în casă de Crăciun ca și copil. Erau brazi naturali tăiați. Bucuria nemaipomenită de care vă povesteam mai sus se sfârșea în fiecare an printr-o experiență tristă și dezolantă. Pe la Sf. Ion, despodobeam bradul și-l scoteam în curte… acolo, de cele mai mult, sfârșea prin a fi ars sau luat de mașina de gunoi.

Alegerea bradului de Crăciun este una cât se poate de personală. Ține de obișnuință, de tradiții… de buget (din păcate) și ar mai fi ceva. Ceva important. Mama natură. Planeta noastră. Cum afectează alegerile noastre planeta pe care trăim. Pe câți dintre noi îi interesează lucrul acesta destul încât să facă o alegere mai prietenoasă cu planeta?

Ce variante avem?

Brazii naturali, tăiați.

Majoritatea brazilor care se găsesc la vânzare începând cu sfârșitul lui noiembrie și până în ajunul Crăciunului provin din plantații speciale fie sunt tăiați din păduri prea dese sau de sub linii de înaltă tensiune.

Aici vorbim doar de tăierile legale și nu de brazii tăiați ilegal din diverse zone ale țării. Acestora le ia minim7/8 ani să ajungă la dimensiunea necesară pentru a fi tăiați și împodobiți de noi, de Crăciun.

Dacă vă plac brazii mari, bogați, de minim 1.80m, aflați că acestora le-au trebuit aprox. 12 ani pentru a ajunge la această dimensiune, apoi vor trăi pentru câteva săptămâni ca pom de Crăciun, în casele noastre și… sfârțitul poveștii.

Ca să nu mai vorbim de faptul că încep să se scuture după 7 zile de stat în casă, la căldură și tot timpul trebuie să strângi acele căzute.

Brazi în ghiveci de Crăciun brad abandonat

Plus că în fiecare ianuarie, oamenii scot brazii din casă – eventual lăsând în urma lor în scara blocurilor multă, multă mizerie – și îi aruncă la ghenă. Deși știu că în alte țări brazii se reciclează după sărbători, la noi cel mai adesea devin lemne de foc.

Brazii artificali

Brazi în ghiveci de Crăciun brad artificialLa prima vedere, par alegerea cea mai bună. Deși se găsesc la prețuri relativ ridicate (comparativ cu un brad în ghiveci), ei pot fi folosiți pentru mai mulți ani la rând, până se deteriorează sau se schimbă moda și vă doriți alt tip de brad de Crăciun.

Brazii artificiali sunt făcuţi din PVC, material plastic ce conţine substanţe toxice pentru oameni şi animale, mai ales dacă alegem unul foarte ieftin, de calitate îndoielnică. De asemenea, PVC-ul nu este biodegradabil și se deteriorează destul de ușor.

Ar mai fi un aspect de luat în considerare, faptul că sunt extrem de inflamabli și prezintă, deci, un risc ridicat de incendiu.

Poate crezi că un brad artificial, pentru că îl folosești mai mulți ani la rând, e mai economic sau este o alegere mai prietenoasă cu natura pentru că salvăm atâția brazi naturali de la tăiere.

Din păcate, majoritatea brazilor artificali sunt aduși din China și la cantitatea de poluare pentru producere se adaugă și consumul de energie pentru transportul lui. Conform specialiștilor în ecologie un brad artificial de 2 metri are o amprentă de carbon de 10 ori mai mare decât cea a unui brad natural, tăiat care este ars după sărbători.

De ce ai alege un brad în ghiveci

1. Este soluția cea mai prietenoasă cu natura

Din ce în ce mai mulți oameni, și mai ales părinții, au devenit conștienți de necesitatea , chiar urgența de a avea grijă de natură, de planeta noastră. Brazi în ghiveci de Crăciun pădure de brazi

Încercăm să facem alegeri bune pentru planeta noastă și pentru noi, ne învățăm copiii să nu arunce gunoaie pe jos, consumăm mai puține materiale dăunătoare mediului (cum e plasticul), reciclăm și refolosim în loc să aruncăm totul la gunoi. De ce să nu extindem această grijă pentru natură și prin alegerea unui brad în ghiveci care produce în continuare oxigen și absoarbe dioxid de carbon, și are șanse să ajungă un brad falnic și înalt, cu conuri și brăduți noi în jur?

Știați că? 

Într-un an, un copac obișnuit absoarbe peste 6 kg de CO2 și produce o cantitate de oxigen suficientă pentru o familie de 4 persoane?

2. Dacă stai la curte, cu brăduțul în ghiveci de la fiecare Crăciun, poți să crești o pădurice de brazi, chiar la tine în curte

Bradul de Crăciun este, cu siguranță, una din bucuriile copilăriei. Dacă ești norocos și locuiești la curte și vrei, totuși, să ai brad de Crăciun în casă, ai putea cumpăra un brad în ghiveci pe care să-l replantezi în curte, la venirea primăverii.
Închipuie-ți ce bucurie va fi când, vei avea un brad în curte pentru fiecare Crăciun al copilului.

Cei mai mulți dintre noi nu stau la curte, însă există  soluții de replantare a bradului în ghiveci și pentru noi. Putem să îl plantăm în curtea părinților, bunicilor sau chiar în curtea blocului, dacă există. Pe de altă parte, Romsilva (care a pus în vânzare 35.000 de brazi în ghiveci sau cu rădăcină protejată din totalul de 65.000 de brazi oferiți spre vânzare), a anunțat anul acesta (2018) că brazii pot fi readuși în pepiniere pentru a fi replantați.

3. Te bucuri de mirosul natural de brad în casă

Poate amintirea cea mai vie despre bradul ce Crăciun natural este cea a mirosului de brad, de natural care ne rămâne atât e familiar și ne trezește atâtea amintiri. În plus, poate avea efecte de relaxare și calmare… nu degeaba este folosit în aromaterapie. Cu un brad în ghiveci te vei putea bucura de mirosul de brad proaspăt fără pierderea beneficiilor pentru natură prin tăiere.

4. Construiți o tradiție de familie

Lucrurile pe care le facem mereu, ca familie, devin obișnuință. Iar cele care ne aduc împreună și ne produc bucurie an după an au marea șansă să se transforme în tradiții de familie. Cumpărarea unui brad în ghiveci și grija pentru natură pot deveni tradiții ale familiei voastre care să se transmită și la generațiile viitoare, la copiii și nepoții voștri.

Și nu e puțin lucru să poți contribui la formarea unor obiceiuri prietenoase cu natura pentru generațiile viitoare, nu crezi?

5. Bradului în ghiveci nu-i cad acele și nici nu are șanse să fie dărâmat de pisică!

O mare problemă a bradului natural tăiat este scuturarea acelor. După câteva zile de la instalare, vei observa ace de brad prin toată casa și, poate, vei strânge cu mătura zilnic acele pentru a arăta casa curată. Brazi în ghiveci de Crăciun pisica se joacă cu globurile

Dacă ai un animal de casă, un câine sau o pisică, una din marile probleme ale bradului de Crăciun, fie el artificial sau natural tăiat, este că animăluțelor le place să se joace cu globurile, să sară după vreo luminiță sau beteală și nu rare sunt cazurile în care bradul s-a răsturnat peste pisică!

Cu bradul în ghiveci ați scăpat de aceste probleme.

El fiind foarte greu din cauza pământului umed (trebuie udat zilnic) ați scăpat de problema răsturnării bradului, la fel și de strângerea acelor. Cu globurile sparte și trântite la pământ de copii și animale, vă descurcați cum puteți. Eu, de exemplu, mai reîntregesc stocul din când în când și confecționez împreună cu cei mici ornamente de brad din lemn, hârtie, fetru, conuri și alte materiale care nu se sparg.

Concluzie

Magia Crăciunului vine în multe forme, fie ca bunătatea față de ceilalți, generozitate pentru cei mai puțin norocoși decât noi sau prin grija față de natură și pentru viitorul nostru pe această planetă. Cumpărarea unui brad în ghiveci este cu siguranță o tradiție pe care merită s-o începeți sau s-o păstrați.

Să aveți Sărbători de Crăciun cu miros de cetină, împodobit de brad cu colinde și râsete de copii și multă, multă bucurie!

 

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes