Ai citit numeroase materiale interesante, care te-au ajutat să-ți pregătești mai bine copilul pentru viață. Regulile de bune maniere clasice, le cunoști, cu siguranță foarte bine. Pe lângă acestea însă copilul are nevoie de deprinderi sociale potrivite.

În acest articol îți voi vorbi despre manierele pe care să i le inoculezi copilului, pentru a se bucura de o viață socială împlinită și avantajele acestora – copiii care fac dovadă că le au, se vor descurca, cu siguranță, mult mai bine în viață. Mai multe porți li se vor deschide, mai mulți oameni se vor arăta interesați de a avea un asemenea adult în preajmă.

Iată câteva situații în care atitudinea copilului nu este tocmai una adecvată și câteva tehnici eficiente care te vor ajuta să schimbi lucrurile.

 6 tehnici esențiale prin care să-ți ajuți copilul să comunice eficient

1. Le vorbim sau nu străinilor?

De-a lungul timpului, probabil și tu, ca mulți alți părinți ai tot învățat copilul să nu vorbească persoanelor necunoscute. Un sfat cât se poate de bun, care poate însă influența așa cum nu ți-ai fi așteptat dezvoltarea copilului tău.

Ești un părinte ocupat? Iată și câteva tehnici care îți vin în ajutor!

Înainte de a oferi orice sfat, asigură-te că cel mic înțelege foarte bine contextul. Nu ți-ai fi imaginat niciodată, că un „Nu vorbi niciodată cu persoanele necunoscute”, ți-ar putea transforma copilul într-un adult inapt din punct de vedere social, întrucât cel mic ar putea crede că nu este nevoit nici să mai salute persoanele necunoscute cu care intră în contact, nici să mai respecte regulile lui „te rog” sau „mulțumesc”.

Așadar, este important să ajuți copilul să înțeleagă diferența dintre a nu vorbi cu străinii și a fi politicos.

2. Limbaj neadecvat  Tehnici comunicare copii

Știm cu toții – lucrul interzis atrage cel mai tare. Astfel, copiii învață foarte repede diverse remarci ofensatoare de la locul de joacă, de la TV sau, uneori, chiar de la părinți. Cuvintele inadecvate îi ajută să obțină atenție, o reacție din partea celorlalți, indiferent că vorbim despre amuzamentul  altor copii sau despre șocul din partea adulților.

Ce poți face însă pentru rezolvarea acestei tendințe, astfel încât acele cuvinte nepotrivite să nu devină o atracție și mai mare, demonstrându-i copilului că obține și mai multă atenție atunci când le folosește?

În primul rând, ai grijă la propriul limbaj. Apoi, dacă limbajul copilului tău ți se pare nepotrivit, controlează-ți reacțiile, nu râde și nici nu te supăra, cu atât mai mult, nu fi rigid.

Limbajul agresiv este și el o formă de exprimare a emoțiilor, mai ales în perioada copilăriei și la preadolescenți, care nu cunosc încă o altă modalitate de exprimare.

Iată câteva tehnici eficiente pentru a-ți convinge copilul să-și revizuiască limbajul neadecvat:

  • discută cu copilul, pentru a înțelege cauza acestor manifestări
  • explică-i consecințele limbajului indezirabil  – cuvintele nepotrivite îl pot afecta atât pe el, cât și pe cei din jur
  • empatizează, încurajează copilul să vorbească despre emoțiile sale
  • comunică, întreabă-ți copilul: Ce anume te-a făcut să reacționezi astfel? Ce ai simțit în acele momente? Ce ai simțit diferit, după ce te-ai exprimat astfel? Care a fost reacția celorlalți la limbajul utilizat de tine? îl vor ajuta să-și înțeleagă mai bine emoțiile

Nu uita, ești un exemplu în calitate de părinte. Astfel că, înainte de a reacționa violent, înainte de a te enerva, gândește-te care este cu adevărat mesajul din spatele vorbelor urâte. Discută deschis cu cel mic, iar cu ajutorul tău, acesta va depăși și această fază a dezvoltării sale.

3. Obiceiul de a-i întrerupe pe ceilalți Tehnici comunicare copii

Adulții se supără atunci când al lor copil le întrerupe conversația ori când acesta le răspunde obraznic. Dar și aceasta este tot o manifestare de solicitare a atenției. Este posibil ca cel mic să se simtă ignorat ori, pur și simplu, plictisit.

Totuși, cum îi transmiți copilului mesajul că este nepoliticos să întrerupă o persoană aflată în mijlocul conversației?

  • atunci când porți o conversație, iar copilul intervine pe neașteptate, încearcă să nu abandonezi discuția; te poți opri, în schimb, pentru câteva momente, pentru a-i explica acestuia că, înainte de a întrerupe un dialog, este respectuos să-și anunțe intervenția
  • nu ignora copilul, în timp ce încearcă să-ți spună ceva – asigură-l de toată atenția ta după ce-ți vei termina ideea

Dacă te simți depășit de situație sau dacă îți dorești să afli câteva trucuri care să te ajute în meseria de părinte, cartea „Copilul tău este un geniu!” îți vine în ajutor. Află mai multe de aici.

4. Etichetarea

Uneori avem tendința de a folosi etichete în caracterizarea unei persoane: „Ești un leneș” „Vorbești ca o fată”.

Pe lângă faptul că fiecare persoană ar trebuie să asculte o altă persoană și să demonstreze că înțelege mesajul acesteia, copilul trebuie să înțeleagă că-și poate transmite propriile opinii, fără a fi agresiv, fără a face uz de „etichete” atunci când comunică. În acest fel demonstrează respect nu doar interlocutorului, ci și sieși.

Este important să înțelegem noi, adulții, mai întâi, faptul că fiecare persoană trebuie să ofere și să primească ceva dintr-o conversație. Ținând cont de acest lucru, vom reuși să transmitem copilului același mesaj.

Explică-i acestuia faptul că etichetele nu fac altceva decât să blocheze comunicarea, să impună bariere între persoane.

6. Logica impusă  Tehnici comunicare copii

Fac referire aici la „diagnosticare”, mai exact la faptul că, pornind de la anumite prejudecăți, oamenii au tendința de a ignora emoțiile celuilalt și de a-și impune propria judecată.

O frază precum „Faci asta, doar pentru că știi că ai greșit” – nu înseamnă decât evaluarea, propunerea propriei convingeri, încercarea de impunere a punctului de vedere celui aflat cu noi în conversație.

Explică-i copilului că o astfel de exprimare face aproape imposibilă comunicarea, persoana aflată de cealaltă parte a baricadei simțindu-se neînțeleasă, nedreptățită și poziționându-se astfel în defensivă.

Concluzia

Abilitățile de comunicare, deprinderile sociale reprezintă o dovadă a respectului, mai întâi față de propria persoană, apoi față de ceilalți.

Este important să vorbim copiilor despre toate aceste aspecte negative – etichetarea celorlalți, dezinteresul pentru preocupările celuilalt, oferirea soluțiilor, fără a ține cont de emoțiile celuilalt – pentru a-i ajuta să înțeleagă cum pot comunica eficient, cum pot evita ca aceste bariere să apară și la nivel mental, transformându-se în prejudecăți.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse