O atitudine pozitivă este singura soluție atunci când comportamentul copilului tău este cu adevărat problematic. În acest articol vom aborda felul în care tu încurajezi anumite reacții și vom înțelege împreună cauza ce stă la baza unui anume tip de comportament.

Nu cumva, copilul tău încearcă, prin felul în care se poartă, să-ți transmită un mesaj, pe care nu știe încă să-l exprime în cuvinte?

Îți propun, pentru început, următoarea situație:

Copilul se joacă în camera sa de câteva minute bune, aproape fără să-și facă simțită prezența. În tot acest timp, tu ai reușit deja să-ți termini treaba, ba chiar să stai relaxată în fotoliu, citind liniștită câteva pagini din cartea ta preferată.

Întrebare:

De câte ori te-ai oprit din activitatea pe care o desfășurai, doar pentru a interacționa, pentru câteva clipe, cu copilul, în timp ce acesta își vedea liniștit de treabă, fără a deranja pe nimeni? Ai încercat, în acele momente, să-i spui măcar două cuvinte?

Dacă ai făcut-o, te felicit. În caz contrar, te asigur că-ți vei schimba perspectiva asupra lucrurilor, de îndată ce-ți voi prezenta importanța adoptării unei atitudini pozitive față de al tău copil.

De ce este atât de important să avem noi înșine, înainte de toate, concepții pozitive?
atitudine pozitivă pentru copii

Pentru că orice gând atrage un anumit tip de comportament, iar o concepție negativă atrage, implicit, o atitudine negativă.

Acum, gândește-te, ce reprezintă pentru tine copilul? „O culegere de probleme”, a căror rezolvare trebuie s-o cauți continuu? Dacă până acum aceasta a fost și viziunea ta, de-acum încolo vreau să ai în vedere următoarea descriere: copilul tău nu este altceva decât o ființă minunată, încercată de emoții complexe și contradictorii, pe care nici el nu le cunoaște încă foarte bine.

Copilul este sensibil la tot ceea ce primește din mediul în care se dezvoltă, atât fizic, cât și emoțional. El absoarbe, cu o foame de cunoaștere incredibilă, tot ceea ce i se oferă – atât lucrurile pozitive, benefice, cât și cele negative.

Având acest aspect în minte, îți propun să pui stop tuturor încercărilor tale disperate – dominate de emoții și gânduri negative – de a modela comportamentul copilului. De ce? Pentru că nu vei obține astfel rezultatul pe care ți-l dorești.

Gândurile tale îți vor influența atitudinea, comportamentul și vei primi, drept răspuns, același tip de comportament.

De unde vin totuși gândurile noastre, care este cauza unei atitudini anume?

Gândește-te la perioada în care tu aveai vârsta copilului tău. Rememorează experiențele tale din copilărie și ce anume ți-a fost insuflat din partea adulților care s-au ocupat de educația ta (părinți, bunici, profesori).

A fost încredere ceea ce ai primit, ai fost ajutată să-ți dezvolți stima de sine sau, dimpotrivă, comportamentul adulților ți-a construit o părere negativă despre tine, despre capacitățile tale intelectuale?

Atunci când devii, la rândul tău, părinte, comportamentul tău ar putea fi influențat de astfel de atitudini, de care ai fost înconjurată în copilărie.

Acum, îți propun să uiți orice experiență neplăcută și să abordezi o atitudine pozitivă. Iată cum poți face acest lucru:

4 tehnici care te vor ajuta să adopți o atitudine pozitivă față de copil

1 Lista calităților și defectelor

Realizează o listă a calităților și defectelor copilului tău. Apoi, încearcă să descoperi cauzele unui anume tip de comportament, pe care îl găsești predominant. Gândește-te dacă ai fi putut influența în vreun fel comportamentul problematic al copilului tău.

Poate până acum n-ai făcut altceva decât să scoți în evidență doar aspectele negative, iar el a ajuns să creadă că este într-adevăr un copil problematic și, drept urmare, să se poarte întocmai.

2. Reformulează-ți pozitiv atitudinea

Transformă concepțiile negative în concepții optimiste. Pune pe hârtie 10 calități ale copilului, 10 motive pentru care îi ești recunoscătoare. Apoi, notează 10 motive pentru care copilul tău se poate simți mândru de tine. Poate-ți va fi greu să găsești 10 aspecte pozitive de prima dată.

Exersează însă constant. Vei vedea că, în fiecare zi, vei adăuga un motiv în plus pe listă. Pentru că, în fiecare zi, te vei programa să observi aspectele pozitive. Vei învăța astfel să-ți exprimi recunoștința, iar al tău copil va fi primul care va beneficia de efectul schimbării.

3. Încurajează comportamentul pozitiv atitudine pozitivă pentru copii

Răsplătește cu îmbrățișări, săruturi, o vorbă bună, un simplu mulțumesc, orice acțiune pozitivă.

Pe de altă parte, nu acorda atenție copilului atunci când se comportă neadecvat. Îndreptându-ți atenția asupra lucrurilor pozitive pe care le face acesta, îl vei ajuta să înțeleagă care sunt acțiunile care îți pot capta cu adevărat atenția.

Jucați împreună un joc care va armoniza relația părinte-copil: EQ Game

4. Renunță la cicăleală

Cere copilului maxim de 2 ori un anumit lucru, coborându-te la nivelul lui atunci când îi vorbești. Privește-l în ochi, folosește un ton calm, blând, pentru început. Dacă această atitudine nu este suficient de convingătoare, vorbește-i pe un ton mai ferm, însă rămâi calmă.

Cicăleala nu face altceva decât să-ți scadă din credibilitate. Un copil cicălit te va ignora, căci nu va ști când lucrurile sunt cu adevărat serioase.

Concluzia

Copiii nu se vor comporta așa cum ne dorim noi, părinții. Îi putem face totuși să înțeleagă ce vrem cu adevărat de la ei, evidențiind trăsăturile adecvate de caracter. Este important să le oferim acestora ocazia de a greși, pentru că doar astfel vor „crește”, se vor dezvolta, vor învăța să se corecteze.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes