Există 4 tehnici de comunicare fără să includă reproșuri. Tu știi să-ți exprimi nemulțumirea, fără a apela la reproșuri „distructive?” Putem spune despre o comunicare că este eficientă atunci când are rolul de a modifica în bine o situație, un anumit tip de comportament.
Ajută-ți copilul să înțeleagă dacă este într-adevăr nevoie de o schimbare sau, pur și simplu, dacă acela este modul în care îți exprimi tu nemulțumirea atunci când lucrurile nu merg bine. Îți propun să luăm spre analiză următorul scenariu – cum comunici nevoia de schimbare, fără a oferi un feedback agresiv?
Cunoști cele 6 cauze care blochează comunicarea între tine și copilul tău?
Știai că eficacitatea, performanțele școlare ale copilului depind de felul în care îi transmiți un anume feedback? Vei înțelege mai bine, după ce-ți voi vorbi despre reproșuri și puterea lor distructivă.
Poți comunica fără reproșuri
Dacă intenția ta este aceea de a-ți comunica nemulțumirea într-o manieră constructivă, renunță la reproșuri. Acestea sunt percepute drept atacuri de către persoana căreia ne adresăm și nu atrag după sine decât refuzul.
Cu alte cuvinte, comunicarea se blochează, între cele două persoane interpunându-se un zid aproape indestructibil.
Iată un exemplu de replici dure, care pot perturba relația armonioasă dintre tine și copilul tău, întrucât inhibă orice replică din partea acestuia din urmă: „Mereu greșești!” „De câte ori să-ți spun că…?”„Nu faci nimic bine!” Odată adresate, astfel de vorbe, vor face copilul să renunțe la orice fel de cooperare cu părintele. Mai grav este faptul că acesta ar putea simți într-adevăr că orice efort al său ar fi zadarnic, din moment ce, oricum, nu face nimic cum trebuie.
Un astfel de dialog nu poate fi unul constructiv, întrucât o adresare furioasă, ironică nu transmite vreo idee de schimbare a lucrurilor în bine.
Cum „funcționează”, mai exact, critica?
Orice discuție incisivă, care poate fi percepută asemeni unui reproș, îi transmite copilului mesajul conform căruia sentimentele îi sunt încălcate. În urma unei astfel de discuții, copilul nu înțelege decât faptul că părintele și-a pierdut încrederea în capacitatea sa de a schimba lucrurile. În acest caz, cum ar mai putea el să se considere capabil de a îndeplini anumite sarcini?
Reproșurile atrag după sine o reacție defensivă, cel care le primește nemaifiind preocupat decât să găsească diverse scuze pentru comportamentul său indezirabil. Acesta va încerca astfel să se salveze mereu, să se retragă din calea părintelui, care l-a făcut să se simtă atât de „mic” și neștiutor. Din dorința de a evita un reproș, copilul va bloca orice formă de comunicare cu părintele.
Gândește-te acum, când ai încercat ultima oară să stai de vorbă cu cel mic, după o discuție care s-a încheiat cu multe vorbe grele, aruncate într-un moment de furie, la adresa acestuia? Tuturor ni s-a întâmplat să rostim cuvinte pe care să le regretăm mai târziu. Însă, știi care este sentimentul care-l încearcă pe copil după o astfel de conversație? Unul de indignare. Acesta se simte nedreptățit, neascultat de persoana alături de care a fost antrenat în discuție.
Îți propun acum câteva tehnici care te vor ajuta să-ți comunici nemulțumirea, evitând reproșurile.
4 tehnici care te vor ajuta să comunici, evitând reproșurile „distructive”
1. Fă-ți cunoscute sentimentele la timp
Avem tendința să criticăm atunci când copilul a greșit deja. Ce rost mai are, în acel moment, o astfel de evaluare din partea ta? Dacă ai fi spus lucrurilor pe nume la timp, poate ai fi putut schimba ceva, poate nu s-ar fi ajuns până în acest punct. Iar tu nu ai mai fi acumulat atâta frustrare, pe care să o răsfrângi acum asupra copilului.
Acesta este o modalitate neconstructivă de a motiva copilul.
2. Insuflă încredere
Oferă copilului speranța că lucrurile pot fi făcute și mai bine. Propune-i de la început să-și revizuiască acțiunile, încurajează-l să realizeze un plan pe care să-l respecte.
„Ce-ar fi dacă?” „ Există și alte posibilități de a-ți îndeplini sarcinile?” Astfel de întrebări îl vor ajuta pe cel mic să privească lucrurile din mai multe perspective, îi vor lărgi orizonturile.
3. Scoate în evidență calitățile copilului
Chiar și atunci când vrei să-i transmiţi mesajul că a greșit la un moment dat, începe prin a-i lăuda acestuia calitățile. Copilul va înțelege astfel că eforturile sale îi sunt recunoscute și se va simți încurajat să coopereze cu tine.
Nemulțumirea ta nu va mai fi privită ca un afront. Tu vei reuși să te exprimi, fără a-ți numi copilul „incompetent”. Îi vei câștiga astfel încrederea, iar acesta se va deschide către o discuție constructivă cu tine.
4. Nu generaliza
Dacă al tău copil nu îndeplinește corect o anumită sarcină, nu-i spune că este incapabil de a realiza ceva așa cum trebuie. Alege să-i explici exact unde a greșit, fără a-l demoraliza. Merităm cu toții un feedback constructiv, pentru că, fiecare dintre noi își dorește să învețe cum să-și îndrepte greșelile.
Explicând celui mic ce anume a făcut bine și ce nu, vei reuși să transmiți un mesaj clar și să obții rezultate. Renunță la exprimări vagi, pentru că tot ceea ce-ți dorești este să-ți ajuți copilul să înțeleagă exact unde este nevoie de schimbare.
Ce ar mai trebui să știi
- Vorbește întotdeauna de la nivelul copilului, privește-l în ochi, evită exprimările impersonale
- Încurajează-l să facă o schimbare, pune-i cât mai multe întrebări, care să-l ajute să descopere de unul singur soluția
- Dă dovadă de empatie, întreabă-te cum te-ar face să te simți o anumită replică
- Reconectează-te cu copilul; după fiecare discuție profundă, exprimă-ți încrederea în capacitățile acestuia de a face lucrurile bine
Dacă te simți depășit de situație sau dacă îți dorești să afli câteva trucuri care să te ajute în meseria de părinte, cartea „Copilul tău este un geniu!” îți vine în ajutor. Află mai multe de aici.
Concluzia
Nemulțumirile pot fi exprimate constructiv, astfel încât relația părinte-copil să rămână una armonioasă, bazată pe sentimentul încrederii reciproce. Lasă-te condusă de sentimentele frumoase pe care i le porți copilului, privindu-l întotdeauna cu înțelegere. O astfel de atitudine te va ajuta să spargi orice zid din calea comunicării voastre.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 1.3K shares