„Succesul nu vine din ceea ce faci ocazional, vine din ceea ce faci în mod consecvent.” ~Anonim
Ca părinte ești asemenea unui antrenor, îți antrenezi copiii pentru viață. Cu cât îți faci treaba mai bine, cu atât copilul se va descurca mai bine în viață.
Pentru copilul tău, tu esti primul model, pe care el îl urmează. Sistemul de valori, felul de a se comporta în societate, părerile, ideile, toate se construiesc cărămida cu cărămida, de la vârste foarte mici.
Cu toții dorim ca ai noștri copiii să-și folosească potențialul cu care au fost înzestrați la cote maxime – să se integreze și să fie acceptați de societate, să ne trateze pe noi și pe ceilalți cu respect și iubire.
Cu toții ne dorim succesul ca părinți, dar nu ni s-a dat un manual atunci când am ajuns în acest rol (și chiar dacă ar fi existat unul, fiecare copil ar fi avut nevoie de propriul manual ).
Așadar facem tot ce putem noi mai bine, și încercăm în fiecare zi să devenim cea mai bună variantă a noastră ca părinți, ca parteneri de cuplu, ca anagajați, etc.
Mulți dintre noi solicităm ajutor de la prieteni, familie și experți atunci când vine vorba de educarea copiilor. Indiferent ce îți dorești pentru copilul tău, nu uita că există o carte, un sfat, un seminar, un workshop, un trainer, un psihoterapeut pentru fiecare aspect pe care ți-l dorești. Important este să fii consecvent atunci când ai descoperit ce trebuie să faci pentru ca acele lucruri să se și materializeze.
Citește mai multe despre cum putem fi cât mai conectați cu copiii noștri și ce activități putem face zilnic împreună pentru a avea o relație minunată cu ei în cartea ”Copilul tău este un geniu!” scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag (”antrenorul de genii”):
Este bine să cauți ajutor; să înveți lucruri, idei și strategii noi de implementat. Adesea funcționează. Cel puțin pentru o vreme.
Dar adevărul este că a cunoaște multe tehnici de disciplinare sau strategii de îmbunătățire a comportamentului nu este cheia succesului părinților. Nu este cheia succesului părinților atâta timp cât nu sunt consecvenți în a le aplica.
Copiii noștri nu arată cu adevărat un comportament mai bun, dacă noi nu modelam acel comportament. Modelul de „a face așa cum spun și nu așa cum fac eu” pur și simplu nu funcționează.
Copiii învață mai bine prin exemplu
Gândește-te cum reacționăm de multe ori atunci când ai noștri copii strigă. De multe ori ne trezim strigând: „Nu mai strigați!” Are vreun sens?
De multe ori vrem să ne învățăm copiii despre virtuți, cum ar fi răbdarea, respectul sau dragostea, dar spunem un lucru și facem altul. În aceste situații copilul devine confuz.
Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne simți de succes ca părinți este să recunoaștem munca pe care trebuie să o facem și să o facem.
Dacă vrem ca ai noștri copii să fie respectuoși, trebuie să arătăm respect.
Dacă vrem să-și controleze temperamentul, trebuie să facem același lucru.
Dacă vrem să-și vadă slăbiciunile și să aibă dorința de a și le îmbunătăți, trebuie să le arătăm calea.
Dacă ne angajăm să ne perfecționăm, să practicăm virtuțile și valorile din viața noastră de zi cu zi, să recunoaștem și să ne îmbunătățim punctele slabe și să ne axăm pe punctele forte, atunci copiii noștri vor dori să facă același lucru.
Ei vor învăța nu numai din cuvintele noastre. Ei vor fi motivați și inspirați de exemplul nostru.
Sunt un părinte de succes?
Iată câteva întrebări pe care ți le poți pune:
- Îmi doresc să fiu cea mai bună variantă a mea?
- Sunt dispus să mă analizez ca părinte, să-mi recunosc slăbiciunile, să-mi îmbrățișez punctele forte și să mă străduiesc să fac un pic mai bine?
- Am încredere în mine că pot reuși?
- Ce îmi lipsește să încep de azi să fiu cea mai bună variantă a mea?
Ia-ți azi angajamentul de a fi cea mai bună variantă a ta în calitate de părinte. Fii consecvent în aplicarea informațiilor pe care le ști deja. Copiii tăi te vor urma.
Dacă facem acest lucru, nu numai că vom fi părinți de succes. În final, ne vom simți mai încrezători în noi că putem fi de succes pe toate planurile.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 93 shares