Cu toții trăim vieți stresante și avem griji care nu se mai sfârșesc atunci când suntem părinți, dar este clar că unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem este să ne luăm timp și să le oferim copiilor noștri afecțiune și iubire.
Cercetările din ultimul deceniu scot în evidență legătura strânsă care apare între afecțiunea primită în copilărie și sănătate, precum și fericirea viitorului adult.
Știinta susține ideea că afecțiunea pe care le-o dăm copiilor are rezultate pozitive pe termen lung.
Beneficiile afecțiunii primite de la părinți pe termen lung:
- o mai mare stima de sine
- performantele academice îmbunătățite
- comunicare mai buna între părinti si copii
- mai putine probleme psihologice si de comportament au fost legate de acest tip de afectiune
Un copil lipsit de afecțiune devine un adult căruia îi lipsește stima de sine, care nu știe nici să ceară, dar nici să ofere iubire. Îi lipsește încrederea în propria persoană, este pesimist, frustrat, dezechilibrat în relațiile de natură personală și în cele sociale.
Pe de altă parte, copiii care nu au părinți afectuoși tind să se simtă mai înstrăinați, ostili, agresivi și antisociali.
Au fost realizate o serie de studii recente care evidențiază relația dintre afecțiunea parentală, fericirea și succesul copiilor.
Cercetătorii au descoperit că bebelușii cu mame foarte afectuoase și atente cresc fiind mai fericiți, mai rezilienți și mai puțin îngrijorați.
Adulții ale căror mame oferă afecțiune „extravagantă” sau „mângâieri frecvente” sunt mult mai puțin stresați și anxioși. De asemenea, aceștia sunt mai puțin susceptibili de a raporta ostilitate, tulburări ale interacțiunilor sociale și simptome psihosomatice.
Cercetatorii au concluzionat că hormonul oxitocina poate fi responsabil pentru acest efect.
Oxitocina
Este o substanță chimică din creier eliberată în perioadele în care o persoană simte dragoste și conexiune. S-a demonstrat că îi ajută pe părinți să aibă legături puternice cu copiii lor, adăugând un sentiment de încredere și sprijin între ei.
Această legătură, cel mai probabil, ajută creierul să producă și să utilizeze oxitocina, ajutând copilul să se simtă mai bine din punct de vedere emoțional.
Dragostea și afecțiunea necondiționată
Primită de la părinți poate face copiii mai fericiți din punct de vedere emoțional și mai puțin anxioși. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul lor se schimbă de fapt ca rezultat al afecțiunii.
Pe de altă parte, impactul negativ al abuzului asupra copiilor și lipsa de afecțiune afectează copiii, din punct de vedere mental și fizic.
Acest lucru poate duce la tot felul de probleme de sănătate de-a lungul vieții.
Afecțiunea părinților protejează copiii de stres
Ceea ce este cu adevărat fascinant este faptul că oamenii de știință cred că afecțiunea părintească îi poate proteja pe copii de stresului care apare în copilărie.
Copiii care primesc afecțiune de la părinții lor sunt mai fericiți ca adulți.
Alăptatul
Este una dintre interacțiunile speciale dintre mamă și copil, care ajută copiii să se calmeze, astfel încât să plângă mai puțin și să doarmă mai mult.
De asemenea, s-a demonstrat că stimulează dezvoltarea creierului.
Masajul
Este un alt mod prin care le putem oferi copiilor afecțiune. Totodată masajul reduce anxietatea la copii. Masajul este, de asemenea, o modalitate bună pentru părinți să se conecteze la copiii lor, atât din punct de vedere fizic cât și emoțional.
Studiile arată că acei copii care au beneficiat de masaj în copilărie, au avut parte de mai puțină anxietate în timpul stresului academic, al stadiilor de spitalizare și al altor evenimente stresante.
Cum poți aduce mai multă afecțiune în familia ta?
1. Din momentul în care ajungi acasă de la spital cu copilul tău, asigură-te că îi oferi afecțiunea de care are nevoie.
Ia-l în brațe, mângâie-l, pupă-l.
Poți petrece multe momente prețioase, mângâindu-ți copilul, astfel încât pielea ta să poată atinge pielea lui.
2. Joacă-te cu al tău copil
Faceți împreună activități distractive cum ar fi să dansați împreună sau să creați jocuri prostești cum ar fi să vă prefaceți că sunteți un uriaș care vine și îmbrățișează și sărută pe cine îi iese în cale.
Pentru a afla despre mai multe activități prin care te poți conecta cu copilul tău, îți recomandăm cartea ”Copilul tău este un geniu!” scrisă de Florin Alexandru, împreună cu prof. Florian Colceag (numit și ”creatorul de genii”):
3. Fă-ți un obicei din a-ți îmbrățișa copilul
În filmul cu Troli, trolii purtau ceasuri și aveau alarme setate ca la fiecare oră să se oprească din ce făceau pentru a se îmbrățișa.
Dacă asta este nevoie, poți să faci și tu acest lucru. Asigură-te că îți îmbrățișezi copilul măcar în momentele cheie ale zilei, cum ar fi înainte de a pleca la școală, atunci când ajunge acasă de la școală și înainte de culcare.
4. Fii afectuos cu copilul tău chiar și atunci când setezi limite
Pe măsură ce vorbești cu el despre ce a făcut greșit, pune-ți mâna pe umărul lui și îmbrățișează-l la sfârșitul conversației, pentru a-l asigura că încă îl mai iubești chiar dacă nu ești mulțumit de comportamentul lui.
Dacă al tău copil și-a lovit fratele sau sora îmbrățișează-l și explică-i cum îmbrățișarea se simte mai bine decât lovirea.
Afecțiunea, atenția și sprijinul copilului din punct de vedere emoțional îi asigură acestuia o dezvoltare echilibrată și armonioasă. Un copil iubit în copilărie va fi un adult echilibrat emoțional.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 768 shares