În ziua de astăzi, muți oameni practică măcar un sport și se bucură de beneficiile pe care experiențele sportive le aduce. Chiar și așa, încă există oameni care, din comoditate, nu fac mișcare, invocând diverse scuze. Și încă o categorie de persoane, care consideră că a face sport e un lucru superficial, de care nu merită să te atingi vreodată.

Fiecare om are dreptul de a alege ce i se potrivește și ce dorește. Însă, de multe ori, opiniile personale tind să acopere adevărul obiectiv, dovedit prin studii.  Rețelele de socializare sunt un canal în plus care permite împrăștierea rapidă a acestor opinii, exprimate pe un ton vehement sau de avertizare și care au uneori puterea de a dezinforma la scară largă.

Să lămurim astăzi valoarea de adevăr a unui lucru care a circulat din generație în generație și care este atât de important pentru tine, ca viitoare mămică.

Adevăr sau mit? Este necesar ca viitoarea mămică să nu practice vreun sport, pentru a nu pune sarcina în pericol?

Adevăr sau mit? Este sportul benefic în perioada sarcinii sau dăunează? 9

Da, există cazuri în care doctorul tău îți poate spune acest lucru, în urma analizelor pe care ți le face (cazuri de boli de inimă, plămâni, placentă joasă, astm, anemie, risc de avort etc.)  Iar recomandarea lui este esențială. Dar în cazul în care îți dă undă verde la mișcare, ești foarte norocoasă.

Îți voi spune îndată de ce ești atât de norocoasă să poți fi o mămică activă și ce variante de activități sportive ai la dispoziție.

 

Iată cele mai importante beneficii pe care activitățile fizice prenatale le aduce unei viitoare mămici

  • Adevăr sau mit? Este sportul benefic în perioada sarcinii sau dăunează? 10Îți aduc o stare de bine și te ajută să îți cunoști noua condiție corporală
  • Îți corectează postura și reduc durerile de spate
  • Mențin sub control greutatea ta și a copilașului tău
  • Ajută la prevenirea constipației, hemoroizilor, varicelor, retenției de lichide
  • Îți cresc rezistența fizică, mobilitatea și tonusul muscular
  • Te destresează, te ajută să te relaxezi și să fii încrezătoare
  • Îți vor ușura și scurta travaliul
  • Te pregătesc pentru faza de expulzie a bebelușului, pe care o vor ușura
  • Te pregătesc pentru o recuperare mai rapidă și mai bună după naștere
  • Îmbunătățesc circulația sangvină și țin sub control tensiunea arterială
  • Te ajută să respiri corect, astfel încât tu și copilașul tău să primiți mai mult oxigen
  • Te ajută să ai un somn mai profund
  • Țin sub control apariția celulitei și a vergeturilor

5 activități sportive ideale pentru o viitoare mămică

Fiecare corp e unic și fiecare sarcină diferită de toate celelalte. Cu toate acestea, specialiștii au stabilit că următoarele activități sportive pot aduce tuturor viitoarelor mămici active beneficiile despre care ți-am vorbit anterior, fără să dăuneze sarcinii:

1.Power walk

Fie că te duci la sală și mergi pe bandă, fie că urci scări, fie că ieși  în natură, mersul în ritm alert este accesibil tuturor și presupune ca un picior să fie mereu pe sol. Ceea ce e foarte important e că, în timpul mersului alert, impactul cu solul este unul foarte scăzut (spre deosebire de alergări și sărituri).

2. Cycling pe bicicletă statică

Bicicleta statică îți susține greutatea și îți micșorează riscul de a cădea. Pentru a putea practica cycling-ul pe bicicletă statică, ai nevoie de un abonament la o sală de fitness. Apoi, poți alege să faci cycling singură, pe o bicicletă din zona de cardio a sălii sau să participi la o clasă de cycling, condusă de un instructor. Acesta trebuie să știe că ești însărcinată, pentru a-și putea adapta rutina posibilităților tale fizice sau pentru ați oferi, dacă e cazul, variante adecvate unei femei gravide.

3. Înot

Fie că faci ture de bazin, fie că participi la clasele de grup denumite aqua gym, din cadrul unor săli de sport, înotul este de multe ori opțiunea graviduțelor. Asta datorită faptului că, în apă, își simt corpul extrem de ușor, mușchii sunt lucrați fără ca ele să simtă vreo durere, articulațiile nu le sunt afectatate și, în general, nu există riscuri de accidentare.

4. Aerobic prenatal pentru grupuri

Adevăr sau mit? Este sportul benefic în perioada sarcinii sau dăunează? 11

Grupurile au un număr redus de participante, pentru ca graviduțele să fie bine monitorizate de către instructorul specializat care ține clasa de aerobic. De obicei, criteriul principal în alcătuirea grupurilor este trimestrul de sarcină, fiindcă pentru fiecare trimestru sunt recomandate alte exerciții.

Antrenamentele constau într-o combinație de exerciții posturale (cu benzi elastice, fitball, baston etc), de respirație, de pilates, de yoga, cardio și de tonifiere.

5. Antrenament prenatal individual

Adevăr sau mit? Este sportul benefic în perioada sarcinii sau dăunează? 12

Această variantă presupune ședințe periodice 1 la 1 cu un instructor personal specializat în antrenament prenatal, care îți personalizează antrenamentele în funcție de parametrii tăi corporali. În acest caz, vei fi cel mai bine monitorizată.

De multe ori, instructorii sau studiourile fitness în cadrul cărora aceștia își desfășoară activitatea, colaborează și cu nutriționiști, maseuri, medici, psihologi, pentru a veni în întâmpinarea unei game cât mai largi din nevoile unei viitoare mămici.

Și, bineînțeles…

Există, de asemenea, varianta gimnasticii pentru acasă. Pentru că în acest caz, nu vei fi monitorizată de către un specialist, e important să îți asculți corpul și să știi când să te oprești. Antrenamentele pe care ți le procuri online trebuie să fie adresate graviduțelor în trimestrul de sarcină în care te afli. Intensitatea la care vei lucra poate fi doar mică sau medie. Ține, de asemenea, cont că  încăperea în care lucrezi trebuie să fie bine aerisită, iar vestimentația ta una lejeră. Oprește-te din antrenament dacă:

  • Simți că te supraîncălzești sau suprasoliciți
  • Simți că te dor prea tare articulațiile
  • Respirația devine atât de grea încât n-ai mai putea vorbi în timp ce faci exercițiile
  • Simți dureri în piept sau palpitații
  • Simți dureri atipice
  • Simți că amețești sau că îți este greață
  • Pierzi lichid la nivel vaginal (sânge inclusiv)
  • Ai contracții uterine
  • Ai crampe musculare

Important de evitat sunt:

  • Sporturile de impact și care prezintă risc mare de accidentare (kickboxing, patinaj, snowboarding, călărit, ski, cățărări etc.)
  • Clasele de exerciții pliometrice și, în general, exercițiile cu impact, cum ar fi săriturile pe sol sau în bazin
  • Exercițiile pentru abdomen, din poziția culcat pe spate
  • Exercițiile de fitness cu greutăți mari

Mersul în ritm alert, înotul, cyclingul pe bicicletă statică și gimnastica prenatală pot fi practicate până în luna a opta, însă recomandarea medicului tău și ascultarea propriului corp sunt cele mai importante.  De asemenea, când va veni momentul, include sportul în viața copilului tău și nu uita că tu ești pentru el cel mai bun model de urmat .

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes