Mâncarea făcută de mama e infinit mai bună chiar decât cea a unui bucătar de 5 stele! 

Acestea sunt cuvintele lui Cristi, un adult de 35 de ani, care-și amintește cu drag de mâncarea pe care i-o pregătea mama lui de când era mic și care-i trezește și astăzi trăiri plăcute. 

Nu mai contează așa mult faptul că mâncărurile mult iubite ale mamei au fost dintotdeauna gătite cu multă prăjeală, mult ulei și multă carne. 

Nu mai contează așa mult nici faptul că dintotdeauna Cristi a fost un copil supraponderal, un aspect care și astăzi îi marchează atât relațiile interpersonale, cât și încrederea în sine.

Poate că exemplul de mai sus ți se pare puțin cam trist sau exagerat, dar adevărul este că toți ne putem regăsi în povestea lui Cristi – într-o măsură mai mare sau mai mică.

Fundația unui stil de viață sănătos se construiește încă din copilărie

Dacă am avut norocul să creștem alături de părinți sau bunici care să ne inducă obiceiuri alimentare sănătoase, atunci poate că nu resimțim în mod negativ cei 7 ani de acasă, ci dimpotrivă. Indiferent de situație, un lucru e cert: exemplul primit din familie în primii ani de viață va rămâne înrădăcinat în subconștientul nostru, guvernându-ne mare parte a vieții de adult.

Iar aceste comportamente și preferințe le preluăm inclusiv în ce privește alimentația și modul în care ne raportăm la un stil de viață sănătos. 

  • Poate că ești în situația lui Cristi și ai vrea să faci o schimbare în alimentația ta… 
  • Poate că vrei să capeți o anumită siluetă până la vară… 
  • Poate că vrei să oferi un exemplu pozitiv copiilor tăi, chiar dacă tu nu ai avut parte de unul…
  • Poate că vrei să schimbi ceva în viața copilului tău, care are deja obiceiuri alimentare nesănătoase…
  • Sau poate că mesele în familie au devenit tot mai rare și fiecare mănâncă ce și când vrea și ai vrea să recreezi atmosfera caldă care să vă aducă pe toți laolaltă…

Știm că n-ai citi aceste rânduri dacă n-ai vrea să faci parte din comunitatea părinților înțelepți, care știu că lucrurile bune în viață pornesc de la educație și alegeri corecte! 

Iar educația nu este completă până când nu învățăm ce, cum și când să mâncăm și ce obiceiuri alimentare să formăm, astfel încât să funcționăm la potențial maxim – pe toate planurile vieții!

Deci ce poți face în sensul acesta?

10 sfaturi de aur pentru un stil de viață sănătos, pe care să le implementezi în familia ta

În multitudinea de informații legate de cum și ce trebuie să mănânci, este foarte ușor să devii confuză și să nu mai știi ce să alegi. De aceea, noi am adunat pentru tine și familia ta 10 sfaturi care vă vor ajuta să porniți cu dreptul pe drumul spre un stil de viață sănătos, pe care să-l transformați într-un obicei de lungă durată!

1. Respectați numărul de mese recomandate pe zi

Ca să evitați poftele nesănătoase sau tentațiile în drum spre casă, este indicat să aveți 5 mese/zi: 3 mese principale și 2 gustări. Ideea este să luați mesele la aproximativ aceeași oră, zilnic, iar intervalul dintre mese și gustări să nu depășească 3 ore. Dacă nu puteți lua masa acasă, atunci caserolele cu mâncare pentru la școală sau la serviciu sunt cea mai bună soluție.

Nu uita faptul că cei mici își caută permanent modele: mai întâi în părinți, apoi în ceilalți membri ai familiei, prieteni, personaje animate, celebrități etc. Cu toate că nu poți controla ce modele își aleg, poți controla exemplul pe care-l oferi, inclusiv în ce privește alimentația. Astfel, un studiu publicat în 2005 în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, în SUA, a arătat că acei copii ai căror părinți mănâncă constant fructe și legume adoptă cu ușurință același obicei, fără a mai face mofturi. Așadar, folosește exemplul propriu și învață-i de mici bazele unui stil de viață sănătos! 

2. Implică-i pe copii de mici în bucătărie

La ora actuală, din păcate, copiii devin victimele alimentelor de tip fast-food, mâncând în fața televizorului sau a tabletei. Ei se transformă în adulți care nu știu să-și gătească sau să se hrănească corespunzător. 

Așadar, este indicat ca preferința pentru alimente naturale să fie dezvoltată de la vârste mici, prin implicarea copiilor în activitățile gospodărești, astfel încât să poți crește adulți sănătoși, care să păstreze o alimentație echilibrată pe tot parcursul vieții. 

Explică-le de ce folosești anumit alimente, ce beneficii au acestea pentru sănătatea lor, arată-le cum să curețe și să taie legumele sau cum se gătesc anumite preparate simple.

3. Faceți din mesele în familie un obicei

Știm că programul încărcat pe care-l aveți vă împiedică să vă strângeți toți la masă în mod regulat. Însă, această abordare crește șansele să mâncați alimente nesănătoase sau semipreparate. Din păcate, alimentele nesănătoase consumate în mod repetat pot afecta sănătatea voastră și a copiilor. 

Mesele în familie vă dau șansa de a pregăti masa împreună, apelând la ingrediente pe care le cunoașteți, dar ajută și la îmbunătățirea relațiilor familiale existente.

4. Oferă-i copilului alimente benefice pentru creier

Fast-food-ul, snacksurile, sucurile acidulate sau dulciurile nu oferă creierului copilului nutrienții de care are nevoie pentru a face performanță. Include în dieta copilului tău alimente sănătoase, ce ajută creierul să funcționeze la capacitate maximă.

Zeci de studii au arătat că anumite alimente, precum: peștele, ouăle, cerealele integrale, fulgii de ovăz, fructele de pădure, leguminoasele, legumele, lactatele, nucile și semințele crude etc. pot ajuta la dezvoltarea creierului copilului, îmbunătățind funcția cognitivă, memoria și capacitatea de concentrare. În plus, alimentația sănătoasă îi va îmbunătăți starea de spirit și îl va ajuta să-și mențină greutatea optimă.

5. Planifică din timp meniul săptămânal și sesiunea de cumpărături

Nici nu știi cât de mult timp (și câți bani!) poți economisi dacă-ți planifici în avans meniul pentru săptămâna care urmează! Vei ști exact ce veți consuma la micul dejun, la prânz și cină și ce puteți lua la pachet la job sau la școală și poți evita exact produsele cu aditivi, prăjelile sau mâncarea grasă; astfel, veți mânca sănătos și nu veți mai face risipă de alimente.

În plus, lista de cumpărături făcută din timp te va ține departe de tentații și nu vei mai pierde timpul în magazin. Nu uita că la masa familiei tale trebuie să predomine alimentele naturale, specifice fiecărui sezon! 

6. Hidratați-vă corespunzător

Pe lângă recomandarea generală de a consuma 2 litri de apă zilnic, pentru a ajuta digestia, un alt sfat este să beți un pahar cu apă cu 30 de minute înainte de masă. După masă, așteptați o oră pentru a bea din nou apă, fiindcă altfel se vor dilua sucul gastric și enzimele digestive, iar de aici pot rezulta probleme cu digestia, arsuri și aciditate crescută.

7. Nu săriți peste micul dejun

Și nu orice mic dejun, ci unul sănătos, nutritiv și echilibrat, care să vă ajute să vă începeți ziua cu multă energie. Dacă n-ați făcut încă un obicei din a lua micul dejun, beți fiecare un pahar de apă când vă treziți, pentru a pune metabolismul în funcțiune. Apoi, este indicat să luați micul dejun în prima oră după ce v-ați trezit, pentru a începe ziua cu energie și bună dispoziție. 

Puteți apela oricând la câteva idei rapide și sănătoase de mic dejun: pâine prăjită cu guacamole, omletă, terci de ovăz cu nuci, iaurt cu fructe și semințe, în diverse combinații, salată din legume sau fructe etc.

8. Dați-i somnului timpul care i se cuvine

Respectați orele de odihnă, mai ales că acestea diferă în funcție de vârstă. Astfel, adulții au nevoie de 7-9 ore de somn, iar copiii au nevoie de minimum 9 ore de somn pe noapte. 

Știai că privarea de somn poate afecta metabolismul, astfel încât veți pune mai ușor kilograme în plus? Ca să nu mai vorbim de faptul că puteți deveni mai irascibili și veți avea dificultăți de concentrare. Pe termen lung, lipsa somnului poate afecta inclusiv sănătatea inimii și a sistemului imunitar!

9. Faceți mișcare împreună, în natură 

Poate că ideea de sport sau antrenamente sună obositor după o zi sau o săptămână lungă de muncă. Dar când o transformați într-un joc, la care să participe și cei dragi, parcă altfel vă vine cheful! Puteți oricând să ieșiți la o plimbare cu bicicleta sau cu rolele prin parc, la înot, iar dacă vă plac jocurile cu mingea, să jucați volei, fotbal sau baschet. 

Ideea este ca fiecare să descopere sportul preferat, pe care să-l practice constant. Iar dacă nu găsiți mereu timpul necesar pentru un sport, faceți-vă un obicei din plimbările de seară. 20-30 de minute la pas prin parc sau prin cartier vă vor apropia mai mult, iar mișcarea în sine vă va umple de energie și de bună dispoziție!

10. Citiți etichetele alimentare împreună cu cel mic

Mergeți cu cei mici la cumpărături și învățați-i cum să aleagă produsele. Citind etichetele alimentelor, veți putea elimina produsele nocive, iar copilul va prelua acest automatism ce-i va fi de folos mai târziu. Fiți atenți la: conținutul de sare, zahăr și grăsimi, la E-uri, la aportul de vitamine și minerale și la valorile energetice.

Acum că ai aflat cum poți pune bazele unui stil de viață sănătos în familia ta, poate că te gândești cum vei putea implementa toate sfaturile de mai sus în rutina familiei tale. Pare destul de dificil, nu-i așa?

În cazul în care acest proces pare copleșitor, îți propunem o soluție pentru a adopta mai ușor un stil de viață sănătos în familie.

Am observat de ceva vreme că tot mai mulți părinți se plâng de faptul că vor să înceapă să adopte un stil de viață sănătos în familiile lor, dar nu știu cum și de unde să înceapă. Fiindcă nicio școală nu te învață asta de mic, din păcate.

Așa că am căutat să găsim o soluție la această problemă și, după câteva luni de muncă, am lansat Family Habits, un program simplu și super practic, prin care să înveți să mănânci inteligent pentru a deveni nutriționistul familiei tale.

Cursul este realizat în colaborare cu Narcis Cernea, specialist în nutriție, antrenor de fitness, fondatorul mișcării SelfTransformer, multiplu recordman național și Master Trainer Formator la una din cele mai consacrate școli de fitness din țară!

Dacă vrei să afli mai multe despre cursul Family Habits, intră aici: https://familyhabits.ro/curs-familie/  

Concluzia

Nu uita că o viață sănătoasă în familie nu ține doar de relațiile dintre membri săi, ci și de relația trup-minte-suflet a fiecăruia! Implementarea unui stil de viață sănătos în familia ta este o oportunitate excelentă de a te reconecta cu cei dragi și va asigura, în timp, o dezvoltare armonioasă a copiilor tăi!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse