Dacă ești părinte, cu siguranță îți dorești să creezi cel mai sigur și sănătos mediu pentru copiii tăi. Cu toate acestea, cele mai recente descoperiri trag un semnal important de alarmă, despre un inamic pe care l-am trecut cu vederea vreme îndelungată.
Acest inamic, în doze mari, afectează atât dezvoltarea creierului sau imunitatea, cât și glandele hormonale sau modul în care ADN-ul nostru este transcris.
Cei care sunt expuși în mod regulat la acest factor au de 3 ori mai multe șanse să aibă o boală de inimă sau să dezvolte cancer la plămâni oricând de-a lungul vieții și au o speranță de viață mai redusă cu 20 de ani!
În ciuda tuturor acestor riscuri, majoritatea doctorilor din ziua de astăzi nu sunt instruiți să descopere, și cu atât mai puțin să trateze această cauză!
Despre ce cauză tot vorbim, până la urmă? Despre traumele sau experiențele adverse din copilărie (ACE)…
Ce sunt experiențele adverse din copilărie (ACE)?
În ultima vreme, se tot vorbește despre traume și, de cele mai multe ori, în contexte nepotrivite. Pentru un copil, un test luat cu o notă mic sau un meci de fotbal pierdut nu reprezintă o traumă…
În schimb, există experiențe mult mai puternice, care intră literalmente pe sub pielea noastră, acolo unde „își fac de cap”, schimbând modul în care funcționează organismul nostru!
Abuzul, neglijarea, prezența unui părinte care suferă de o boală psihică (precum depresia) și nu numai, sunt doar câteva din traumele severe la care sunt expuși o mare parte din copii. Și la care am fost expuși chiar și (sau, mai ales) noi, părinții, bunicii sau străbunicii.
Aceste traume sunt cu atât mai periculoase cu cât sunt înregistrate în primii ani de viață, rămânând puternic implementate în subconștient!
Din păcate, însă, chiar dacă faci tot posibilul pentru a-i asigura celui mic o copilărie lipsită de experiențe dureroase, aceste traume și efectele lor pot fi transmise din generație în generație. Altfel spus, dacă părinții sau bunicii au traume nerezolvate (așa cum se întâmplă deseori), ei pot influența negativ primii ani de viață ai celor mici, în ciuda eforturilor tale!
Cum a fost descoperit impactul uriaș al ACE asupra sănătății?
Totul începe la o clinică dintr-unul din cele mai sărace cartiere din San Francisco, unde nenumărați copii erau diagnosticați în mod eronat cu ADHD. Un doctor descoperă că, de fapt, toți acești copii aveau în comun un singur lucru: traumele severe pe care le trăiseră cu ceva timp înainte de a se prezenta la spital (sau pe care încă le trăiau).
Astfel, Nadine Burke Harris, un medic și cercetător premiat, este cea care, alături de colegii săi, a început să sape mai adânc și să dorească să rezolve cauza acestor probleme, nu doar să ascundă efectele acestora.
Alături de echipa sa, Nadine a „dezgropat” nenumărate studii, până când a dat de unul care avea să-i schimbe atât practica medicală, cât și întreaga carieră.
Studiul „Experiențelor Adverse din Copilărie”, făcut cu mulți ani înainte, pe un eșantion de 17.500 de persoane, a demonstrat rolul pe care traumele din copilărie îl au, pe termen lung, asupra sănătățiii.
În plus, acest studiu a oferit o metodă de a calcula probabilitatea diverselor boli, printr-un test în urma căruia se poate descoperi scorul ACE al oricărei persoane.
Iar o persoană afectată de ACE este o persoană care în copilărie s-a confruntat cu una sau mai multe experiențe traumatizante: abuzul, neglijarea, prezența unui îngrijitor dependent de substanțe sau bolnav mintal, separarea sau divorțul părinților etc.
Astfel, s-a descoperit că ACE sunt extrem de comune și că 67% din populație a suferit cel puțin o ACE. În al doilea rând, s-a descoperit că există o legătură directă și răsunătoare între scorul ACE și problemele de sănătate prezente de-a lungul vieții.
Iată o parte din riscurile uriașe la care ne supune ACE:
- Un risc de 2x mai mare de a avea boli de inimă, boli autoimune sau cancer
- Un risc de 3.5x mai mare de a dezvolta o boală pulmonară
- O speranță de viață cu 20 de ani mai mică, în comparație cu cei care au 0 ACE
- Un risc de 2x mai mare de a fi supraponderal/obez
- Un risc de 32,6x mai mare de a fi diagnosticat cu tulburări de învățare și comportament
Ca să nu mai vorbim de faptul că, și dacă ne facem analizele anual și pare că organismul ne funcționează perfect, ACE ne predispune la probleme de sănătate sau comportament care apar „din senin”…
Efectele neurologice ale traumelor (ACE) asupra copiilor
Din păcate, pe lângă problemele de sănătate menționate mai sus, traumele din primii ani de viață pot afecta diverse zone ale creierului, împiedicând dezvoltarea normală a copiilor. Vorbim de:
- nucleus accumbens, centrul plăcerii și al recompensei din creier, implicat în dependența de substanțe;
- cortexul prefrontal, centrul responsabil pentru controlul impulsurilor și pentru învățare – de aceea copiii cu traume au probleme de comportament și note proaste;
- amigdala cerebrală, zona responsabilă cu senzația de frică, anxietate și panică, un centru important de reacție la emoții.
Astfel, s-a descoperit că un scor mare ACE este strâns legat de sistemul de reacție la stres al corpului!
Cum? Prin faptul că acesta se transformă dintr-un sistem de adaptare, care salvează vieți, într-unul dăunător, care ne afectează sănătatea pe termen lung. Acest răspuns extrem la stres, activat în mod repetat, este periculos mai ales pentru copii, fiindcă corpurile și creierele lor abia se dezvoltă.
Există vreo cale să ne vindecăm de efectele devastatoare ale ACE?
Acum că știm că ACE este cauza ascunsă și de multe ori trecută cu vederea a celor mai importante boli și probleme sociale cu care ne confruntăm, probabil că pare ușor de crezut că această descoperire va fi adoptată peste tot în lume.
Din păcate, realitatea stă cu totul altfel. ACE este încă la granița dintre a fi catalogată ca o problemă socială sau ca una mentală, nicidecum ca una medicală. Este inamicul mereu prezent, dar de care puțini știu…
Și de unde ar putea să afle, când nici medicii nu sunt instruiți asupra acestui dușman, care afectează atât întreg sistemul biologic uman, cât și societatea per ansamblu – indiferent de zona geografică, statutul social, profesional sau venituri…
Iată un exemplu care ilustrează cel mai bine practicile actuale în privința problemelor de sănătate:
în momentul în care un doctor vede că 100 de copii beau de la aceeași fântână și 98% din ei se strică la stomac, practica medicală este de a oferi aceeași rețetă cu pastile fiecărui copil afectat.
Însă mai există o cale: aceea de a descoperi ce zace, de fapt, în acea fântână contaminată. Altfel spus, să încercăm să vindecăm cauza bolii, nu doar efectele acesteia…
Din fericire, există o cale prin care această descoperire poate ajunge la cât mai mulți oameni, părinți și copii!
Aceasta se poate realiza prin intermediul cărții Binele suprem, scrisă de însăși dr. Nadine Burke Harris, medicul și cercetătorul premiat care a făcut toate aceste descoperiri și care a început să le integreze în practica sa medicală!
Pe lângă faptul că vei descoperi pe îndelete cum a fost făcută probabil cea mai importantă descoperire în domeniul sănătății de la antibiotice încoace, cu povești reale și studii de caz, vei afla și calea propusă pentru vindecare!
Așadar, chiar dacă avem un scor mare ACE, nu suntem condamnați la boli grave și la o viață scurtă și plină de lipsuri. Există căi prin care copiii, adolescenții și chiar și adulții afectați de traume se pot vindeca!
Iar cartea Binele suprem îți arată exact cum să faci asta și cum acest medic premiat a salvat viețile a numeroși copii la Center for Youth Wellness.
Această organizație a devenit un lider național în ce privește efortul de a promova medicina pediatrică și de a transforma modul în care societatea tratează copiii expuși la experiențele adverse din copilărie (ACE) și la stres toxic.
Comandă cartea Binele suprem dacă vrei să vindeci adevărata cauză a bolilor și problemelor din viața ta… și să nu le dai mai departe generațiilor viitoare!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares