Dacă avem probleme cu bunicii – și cine nu are? – aceste strategii ar trebui să ne ajute să rămânem o mare familie fericită.

Părinții sau socrii îți răsfață prea mult copiii? Se așteaptă să-i vizitezi prea des? Sau, mai rău, nu vor niciodată să-și viziteze nepoții?

Dacă ați răspuns afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, nu sunteți singurul. Relația părinte-bunic este adesea încărcată de politici familiale, lupte pentru putere și dureri din trecut.

Dar dacă ne concentrăm asupra aspectelor pozitive și lucrăm la punctele slabe, această relație poate fi, de asemenea, una plină de dragoste și apreciere – și da, poate aduce o mulțime de beneficii pentru copiii noștri, pentru noi și pentru bunici.

Deși poate părea imposibil, copiii noștri ne pot ajuta la propria noastră evoluție, ceea ce de multe ori, presupune și vindecarea relației cu proprii noștri părinți.

Un vechi proverb african spune: E nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, iar din această comunitate, nu trebuie în niciun caz să excludem experiența și înțelepciunea bunicilor.

Bunicii locuiesc departe și este o problemă să ajungi acolo

Călătoria cu copiii nu este distractivă, ușoară sau ieftină. Dacă bunica și bunicul pot călători, gândiți-vă să le cumpărați bilete de avion/tren/autocar pentru a veni la voi. Sau întâlniți-vă la mijloc, dacă funcționează – alegeți un parc, oraș sau atracție care este la mai puțin de trei ore de mers cu mașina pentru amândoi. Teritoriul neutru poate face și o reuniune mai ușoară, dacă tu și părinții sau socrii aveți o relație tensionată. În plus, un loc de întâlnire special poate oferi copilului o asociere pozitivă cu privire la petrecerea timpului cu bunicii.

bunici

Între vizite, încercați videoconferințele. Puteți descărca aplicații precum Skype sau Whatsapp (ambele sunt gratuite) sau un alt serviciu de mesagerie cu funcții video sau puteți utiliza FaceTime. Apoi, programați o „vizită” săptămânală, pentru ca micuțul să-și poată arăta în direct noile abilități, spre deliciul audienței.

Bunicii vor să petreceți împreună fiecare sărbătoare

Bineînțeles că vor, asta este firesc. Dar dacă se așteaptă, asta este o poveste diferită. Gestionați așteptările hotărând la începutul anului ce sărbători veți putea petrece cu fiecare pereche de bunici, pe care îi veți vizita doar împreună și ce sărbători doriți să le păstrați doar pentru familia voastră (da, tu ai voie să faci asta). O parte esențială din a fi un adult este luarea deciziilor care funcționează cel mai bine pentru tine, în ciuda oricăror sentimente de vinovăție care ar putea rezulta.

Acestea fiind spuse, urmați întotdeauna Regula de Aur (adaptată pentru a trata cu bunicii): tratați-vă părinții așa cum ați dori să fiți tratați de proprii copii. Dacă renunțați la obligațiile familiale acum, copiii voștri vor face același lucru mai târziu.

O altă modalitate de a elimina această dilemă? Sărbătorește anumite sărbători de două sau chiar de trei ori: o dată cu socrii puțin mai devreme, o dată cu familia în ziua efectivă și următoarea zi, cu părinții. Toată lumea este fericită.

bunici

Nu-ți crești nepotul în aceeași religie pe care o au bunicii

Dacă acesta este cazul, cultivați o cultură a respectului. Dacă nu-ți crești copilul creștin, să zicem, dar părinții tăi prețuiesc masa de Crăciun împreună cu familia, răsfăță-i ducându-i pe copii la slujbă. Doar pentru faptul că sunt expuși unei alte religii nu înseamnă că ai tăi copii o vor adopta pentru ei înșiși. Sau poate o vor face, dar va fi dreptul lor să aleagă. Prin acest exercițiu, copii vor avea o viziune mai largă despre lume și vor învăța toleranța.

În același sens, deciziile voastre cu privire la credința familiei merită, de asemenea, respect. Oferiți-le bunicilor literatură utilă despre credința aleasă pentru ai ajuta să înțeleagă și spuneți-le cât de mult apreciați acceptarea lor. Adesea, părinții se simt respinși și înstrăinați atunci când un copil alege o altă cale spirituală. Anunțați-i că nu aceasta este intenția voastră, invitându-i la ceremoniile religioase sau tradițiile pe care le practicați acum.

Dacă tot nu sunt fericiți, va trebui să fiți de acord să nu fiți de acord. Nu uitați: copiii vor învăța majoritatea lecțiilor lor religioase / spirituale / etice de la voi, așa că încercați să nu fiți prea rigizi dacă părinții sau socrii aduc în discuție învățături  care nu sunt în concordanță cu ale voastre.

Bunicii vor să viziteze /stea cu copilul tot timpul

Aveți voie să setați limite. Pentru a face acest lucru într-un mod care să nu deranjeze, asigurați-i pe bunici cât de mult iubiți voi și copiii voștri să petreceți timp cu ei și cât de mult apreciați ajutorul lor. Apoi, spuneți-le că motivele pentru care vă doriți timp petrecut ca familie, nu au nimic de-a face cu ei: simți că al tău copil  are nevoie de interacțiune unul la unul cu tatăl său, de exemplu, sau simți că nu veți putea să vă simțiți niciodată confortabil să vă îngrijiți singuri copilul dacă nu aveți ocazia.

Bunicii nu vor niciodată să stea cu copiii

Deși este incredibil de minunat să ai bunicii cărora le place să petreacă timp îngrijindu-și nepoții, acesta nu este un lucru obligatoriu, despre care să îți formezi așteptări. Poate că se simt inconfortabil singuri cu un copil – dacă acesta este cazul, planificați mai multe ieșiri împreună înainte de a-i lăsa singuri cu acesta.bunici Poate că nu vor să depășească limitele și, prin urmare, nu s-au oferit încă să o facă – dacă acesta este cazul, spune-le cât de mult îi place micuțului tău să petreacă timp cu ei și că această relație este una importantă pentru ambele tabere. Sau, sugerați-le să meargă la o plimbare prin cartierul lor pentru a-și prezenta nepotul, sau la restaurantul preferat sau la piscina din cartier, la piață. Ei vor avea ocazia să se laude, părinții se vor bucura de o pauză, copii se vor simți minunat.

Aici poți citi un articol interesant despre cum să-i ajutăm pe bunici să comunice eficient cu copiii.

Bunicilor le place mâncarea  fastfood și dulciurile

Dacă bunicii petrec mult timp alături de nepoți și au obiceiuri alimentare nu foarte sănătoase, atunci, fără dar și poate, fii stricți cu privire la alimentele cu care hrănesc copilul. Pregătiți mâncarea din timp, astfel încât să existe opțiuni acasă și anunțați-i că anumite gustări și mese – de la gogoși la cartofi prăjiți și burgeri – sunt permise doar din când în când, ca un răsfăț special.

Dar dacă copilul tău își vede bunicii doar din când în când, întreabă-te cât de multe daune vor face cu adevărat câteva gogoși. Dă-le lor ocazia să-i răsfețe oferindu-le mici surprize culinare, mai ales dacă sunt pregătite de ei. Obiceiurile tale alimentare sunt cele care le vor influența cel mai mult pe cele ale copiilor tăi.

Bunicii îi răsfață pe copii cu prea multe cadouri.

Poate fi atât de greu de acceptat atunci când bunicii se află în modul de ultra răsfăț. De ce nu au întrebat înainte de a-i cumpăra jucăria cu care ai fi vrut să-ți surprinzi micuțul? Cum o să reușești să-i duci la culcare după toată acea vată de pe băț?bunici

În calitate de părinți, ne-ar plăcea să credem că putem să controlăm pe deplin comportamentul și mediul copiilor noștri. Dar (slavă Domnului) nu putem face asta. Amintiți-vă că majoritatea bunicilor nu reușesc să-și demonstreze dragostea prin îngrijirea de zi cu zi – sărutul de noapte bună, poveștile de seară și alinturile de dimineață – așa cum o puteți face voi. Mai ales dacă un bunic trăiește departe, răsfățul este un gest de afecțiune, iar jucăriile și plușurile pe care ei le aduc copilul, vor deveni în realitate memento-uri zilnice ale acelei iubiri („Iată ursuletul de pluș pe care ți l-a dat bunica”).

Stabiliți câteva limite, dacă doriți – fără arme de jucărie, sau nimic mai mare decât un mini-frigider! Nu mai mult de o cutie de bomboane – dar încearcă să apreciezi câtă bucurie aduce răsfățul, atât bunicilor, cât și nepoților. Va deveni copilul tău un ticălos răsfățat pentru că bunica  i-a luat prea multe jucării sau bunicul i-a adus o ciocolată? Probabil nu. Va simți că are bunici care îl adoră? Categoric.

Se spune că pentru a vedea dacă mai ai probleme de rezolvat, în ceea ce privește dezvoltarea ta personală și sănătatea emoțională, trebuie să poți să-ți petreci timpul cu părinții și familia extinsă și să nu ai nicio problemă cu asta. Desigur, o relație implică 2 parteneri cel puțin, dar asigură-te că tu îți faci partea ta de vindecare. 

Vino în programul online Design Comportamentalși asigură-te că îți oferi ție și familiei tale beneficiile unui comportament propice antingerii potențialului uman, bazat pe relații armonioase.

Programul „Design comportamental” ajută orice părinte să nu transmită mai departe copilului tipare și obișnuițe neconstructive, pe care le-a preluat la rândul său de la generațiile trecute.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse