Bunicii sunt importanți în viața fiecărui copil. Ei reprezintă o sursă de echilibru. Se presupune că au ajuns la vârsta înțelepciunii și că au scăpat de toate grijile pe care le au tinerii părinți, cele legate de cariera, plata facturilor sau sensul vieții.
Copiii se așteaptă ca bunicii să fie mai toleranți, mai flexibili și mai iertători decât proprii părinți.
Copiii investesc cu multă afecțiune figura bunicilor și le rezervă un loc aparte. Fie că ei sunt o prezență cotidiană sau doar pe perioada vacanțelor, ei populează universul interior al copiilor prin amintirile și trăirile pe care le parcurg împreună.
Iată câteva idei pentru a-i ajuta pe bunici să comunice mai eficient cu copiii:
1.Găsește lucruri pe care le au comun
Este posibil ca reținerea pe care o are copilul tău în dezvoltarea unei relații mai puternice cu bunicii lui este pentru că nu știe cum să se raporteze la ei.
Dacă fiul tău îi place fotbalul, de exemplu, sugerează-i să-l întrebe pe bunicul său dacă a jucat vreodată sau dacă a mers la meciuri în tinerețe.
Dacă fiicei tale îi plac poveștile romantice, sugerează-i să o întrebe pe bunica ei cum l-a întâlnit pe bunicul ei.
2. Alocați timp o dată pe săptămână pentru întâlnirea cu bunicii
Planurile și prioritățile noastre sunt atât de presante în mod constant încât nu ajungem niciodată să avem timpul liber pe care noi l-am dori.
Așadar este important să lăsăm deoparte măcar o zi pe săptămână aceste planuri pentru ca ai noștri copii să se bucure împreună cu bunicii de aceste momente.
Puteți găsi împreună cu bunicii o zi care să fie potrivită atât pentru voi cât și pentru ei.
Vă propunem jocul EQ Game, care e distractiv pentru întreaga familie și vă ajută pe toți să descoperiți emoțiile cu care ne confruntăm zi de zi.
3. Invită-i pe bunici în oraș
Bunicii se bucură atunci când petrec timp cu copiii și nepoții lor. Așadar, onorează dorința lor de a face parte din viața ta, invitându-i la prânz, la școală atunci când ai tăi copii au serbări sau la meciul de fotbal al fiului tău.
Dacă nu pot conduce, oferă-te să îi iei tu.
4. Îndrumă-ți copiii prin propriul exemplu
Cea mai importantă încurajare pe care o vor primi copiii tăi pentru a investi timp în relația lor cu bunicii lor este dacă vă văd și pe voi făcând acest lucru.
Dacă vrei să-l vezi pe fiul tău sunându-și mai mult bunicii, fă un efort și sună-i și tu în mod regulat.
Poartă-te în așa fel cu părinții tăi, cum ți-ai dori să se poarte copiii tăi cu tine în viitor.
5. Stabiliți niște reguli sau explicați-le bunicilor micile tabieturi pe care le au copiii
Acest lucru îi va ajuta atât pe copii cât și pe bunici să relaționeze mai eficient. Nu uita să îi explici copilului tău că în fiecare casă există anumite reguli, încurajează-l să afle care sunt regulile din casa bunicilor.
6. Evitați să vă certați cu bunicii în fața copiilor
Copilul tău va avea de suferit dacă este martor la o scenă de genul acesta. E posibil să își piardă încrederea în sine datorită acestei situații conflictuale sau îl va șantaja pe adultul care se dovedește mai slab în anumite situații, copiind acest exemplu.
7. Acordă-le o fărâmă de încredere
E posibil ca în copilăria ta părinții să fi făcut greșeli – cum vei face și tu la rândul tău. Dar e posibil să fi învățat ceva din ele și să nu le repete și cu nepoții.
8. Spune-le de fiecare dată bunicilor cât de mult le prețuiești ajutorul
Și încurajează-i să aibă și ei la rândul lor propriile momente de liniște și relaxare. Astfel încât copilul să nu îi obosească și să devină o povară.
9. Nu iți vorbi de rău părinții sau socrii în fața copiilor
10. Lasă-i atât pe copii, cât și pe bunici să-și construiască propria relație
Cu cât mai variate sunt opiniile adulților, cu atât mai dezorientat este copilul care nu știe pe cine să mai asculte. Așadar lasă-i pe ei să găsească împreună soluții.
Bunicii trebuie să-și completeze experiența vieții trecând prin această fază și conștientizând-o. Iar copiii trebuie să aibă posibilitatea să învețe ce înseamnă o familie unită. Să afle despre tradițiile și istoria familiei lor.
Bunicii sunt un element important din copilăria celor mici. Și o bună parte din experiențele din copilărie sunt strâns legate de relația cu bunicul și bunica. Fie ca sunt bunici de la țară, fie că sunt bunici care trăiesc la oraș, copiii se atașează rapid de aceste două figuri; care adesea sunt mai îngăduitoare decât mama și tata și mai dispuse să se joace.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 142 shares