În tumultul vieții de zi cu zi, în graba care ne acaparează pe toți și ne condiționează să ne terminăm treburile la timp, să nu amânăm, să reușim să ducem la bun sfârșit absolut tot ce ne-am propus, uităm uneori să ne întoarcem și înspre alte lucruri care nu par atât de urgente, care pot fi amânate, dar care, în aceeași măsură, sunt esențiale. Iar printre lucrurile esențiale, se numără și a lua masa împreună cu familia, măcar o dată-n zi, măcar o dată la câteva zile, nu doar rar, nu doar din când în când. Fiindcă a lua masa împreună nu presupune doar a-ți îndeplini o nevoie fiziologică, ci și una psihologică, o nevoie pe care o ai atât tu, ca părinte, cât și copilul tău, o nevoie de apropiere, de timp împreună. O nevoie care, în timp, o să devină duioasă amintire pentru toți membrii familiei, mai ales atunci când va fi distanță între voi și singurele mese împreună se vor desfășura din când în când și poate doar la sărbători.

Și, dincolo de amintiri, a lua masa împreună are anumite beneficii care apar în timp și nu imediat. Care sunt toate beneficiile acestui obicei care, deși pare neînsemnat, are o valoare mult mai mare decât am crede? Am ales 5, deși cu siguranță sunt mult mai multe, și acestea vor fi detaliate în rândurile care urmează.

1. Masa împreună, în familie, crește siguranța emoțională a copilului și îi determină pe părinți să cunoască stările și trăirile pe care le străbate acesta. 

Când mâncați împreună, e momentul potrivit pentru discuții. Cu siguranță nu se vor auzi doar clinchetul farfuriilor și enunțri precum „Ce bună este mâncarea!”, „Mai vreau încă o porție” sau „Termină, te rog, tot din farfurie!”. La masă se vor auzi și povești. Și glume. Și amintiri. Și tot atunci, copilul va povesti despre cum a fost la școală sau ce s-a mai întâmplat nou. Va pune întrebări. Și, probabil, cel mai probabil, ca părinți, atunci veți ști dacă la școală există episoade de bullying (și, respectiv, dacă copilul este hărțuit sau face parte din cealaltă categorie, fiind el însuși hărțuitor). 

masă împreună

Fiind momentul potrivit pentru discuții, pentru că în rest părinții sunt ocupați cu munca și cu îndatoririle vieții cotidiene, copiii cu școala și cu activitățile extrașcolare, masa împreună este pretextul ascultării și momentul în care părinții pot deveni observatori ai comportamentului copilului, astfel încât pot fi semnalate sentimente și stări precum furia, tristețea, anxietatea, depresia, pot fi descoperite anumite schimbări de atitudine și anumite provocări pe care le întâmpină copilul. 

2. Mesele în familie contribuie la scăderea riscului de obiceiuri nesănătoase.

De obicei, adolescenții care iau masa împreună cu părinții lor sunt mai puțini predispuși să consume droguri, alcool și tutun. Aceste obiceiuri nesănătoase și periculoase sunt de multe ori discutate la mesele din familie, iar adolescentul, prin intermediul părinților, poate deveni conștient de toxicitatea acest obiceiuri și de urmările pe care le au asupra corpului și a minții.

3. A lua masa împreună e un obicei care ține familia aproape și care întărește legătura dintre membri. 

masa împreună în familie

Iubirea, respectul, nevoia de a fi împreună, de a împărtăși momente și de a crea amintiri – acestea sunt lucrurile care țin familia aproape. Iar masa unul cu celălalt e unul dintre momentele împărtășite, e acel obicei care întărește legătura dintre membri unei familii, care apropie. E momentul în care pot fi păstrate și dezvoltate tradiții, e momentul când poate fi învățată recunoștința („Mulțumesc pentru cină, mama!”, „Mulțumesc că, deși puteai să iei cina în camera ta, ai ales să mâncăm împreună!”), în care pot fi făcute gesturi simple, în care se poate verbaliza iubirea, grija față de cei dragi. 

4. Copiii care mănâncă împreună cu părinții au rezultate mai bune la școală. 

Un studiu de la Universitatea Illinois a dovedit că acei copii care mănâncă împreună cu familiie lor tind să aibă rezultate mai bune la școală și să se descurce mai bine cu lucrurile pe care le au de îndeplinit. Mai mult decât atât, majoritatea copiilor care iau masa cu familia consideră că părinții lor au încredere în ei, fapt care duce la note mai bune la școală și la mai multă încredere în sine. 

5. Riscul de obezitate scade atunci când familia ia masa împreună. 

Mesele împreună pot fi un moment oportun în care copiii învață despre alimentația sănătoasă, despre reguli alimentare, despre importanța acestora. De asemenea, prin intermediul meselor împreună copiii își formează obiceiuri alimentare pe care le vor păstra toată viața, așa că este important să consumați mâncare sănătoasă, nutritivă.

masa împreună în familie

Așadar, a lua masa împreună e mai mult decât mâncarea propriu-zisă. E nevoia de conectare a fiecărei familii. E timpul petrecut împreună. E legătura care se stabilește între toți membrii. E momentul în care învățați să vă ascultați unii pe alții și să vă adresați întrebări. E clipa în care uneori copiii învață ce înseamnă siguranța și recunoștința. Mâncați cât se poare de des împreună! 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse