„Modul în care vorbim cu copiii noștri devine vocea lor interioară”. – Peggy O’Mara
Cu toții avem o voce interioară. Menirea acestei voci interioare este să ne protejeze. Doar că uneori o face în mod greșit.
Dacă ne uităm ce este dincolo de critică vom găsi frică. Teama că nu suntem destul de buni și, prin urmare, nu suntem demni, nu vom fi iubiți. Acest lucru înseamnă în cele din urmă că nu vom supraviețui. Pare o nebunie, nu-i așa?
Atunci când primim un apel de la școala copilului nostru, creierul intră instant pe modul luptă sau fugi, și așa începem să ne îngrijorăm că a făcut ceva grești, că vom fi judecați, că nu va reuși, etc și toate acestea înainte să auzim adevărata poveste. Din aceste stări copilul pare să semene cu un inamic.
Și asta nu e tot. Copilul tău are aceleași temeri. Ele apar sub formă de sfidare, agresiune sau exagerare. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, frica, de obicei, evoluează spre autocritică, rigiditate, control, în timp ce încercăm cu disperare să facem totul perfect. Doar ca să fim suficient de buni pentru a supraviețui.
Frica ne ajută în multe situații, să rămânem în viață. Dar totodată ne împiedica să fim fericiți și să ajungem la fericire.
Atunci când reacționăm din teamă, îngrijorare sau anxietate, cu ai noștri copii, ne pierdem empatia și compasiunea. Copilul devine un obiect de control, în loc de o persoană care are nevoie să fie înțeleasă.
Nu putem lua decizii bune atunci când ne este frică.
Nu ar fi minunat ca vocea noastră interioară să ne încurajeze?
Este posibil să transformăm criticul interior.
Cum?
Prin simpla observare a tendinței noastre de a vorbi negativ cu noi înșine în zilele când simțim că totul se năruie în jurul nostru. E de ajuns să conștientizezi o problemă ca ea să fie pe jumătate rezolvată.
Așadar atunci când simți furie sau frică legată de copilul tău, spune-ți că e doar o percepție, dă-i drumul să plece în Univers, si alege să vezi situația într-o percepție nouă, așa cum ți-ai dori să fie cu adevărat.
Vrei să-ți transformi criticul interior?
Iată cum:
1. Oprește-te din gândit, lasă-ți gândul să plece și respiră adânc
Atunc când observi un gând negativ, oprește-l. Eliberează-l. Respiră adânc. Pauza acesta îți oferă șansa de a-ți schimba starea și de a face o nouă alegere.
2. Renunță la anxietate
Gândurile negative provin din teamă. Atunci când auzi acea voce negativă, agresivă în capul tău, găsește o mantră care te liniștește: „Știu exact ce am de făcut. Totul este așa cum trebuie să fie. În realitatea mea copiii mei dorm devreme fără ceartă.” Asta va ușura frica ce te cuprinde. Și calmul tău se va molipsi și la cei din jurul tău.
3. Vorbește cu tine așa cum ai vorbi cu cineva pe care-l iubești
Nu ai lăsat pe cineva să vorbească cu copilul tău așa, nu?
Nu uita că și tu la rândul tău meriți compasiune, indiferent de ce faci. Antrenează-te pentru a „corecta” aceste gânduri negative cu ceva mai încurajator.
- Mă iubesc și mă accept așa cum sunt
- Eu fac dintotdeauna tot ce-mi doresc
- Sunt mai mult decât suficient
- Sunt destul de bun pentru acest moment, fac tot ce pot pentru a deveni cea mai bună variantă a mea
- Eu sunt dintotdeauna calm/ă și liniștit/ă
- Eu știu dintotdeauna ce îmi doresc
- Eu sunt dintotdeauna răbdător/oare
Acești trei pași vor începe să transforme criticul tău interior în „Încurajatorul tău interior”. Gândește-te că în fiecare zi ai posibilitatea să schimbi ceva în viața ta dacă ești consecvent și ști ce vrei cu adevărat.
De la critică la compasiune
Dacă ești hotărât să faci schimbarea în decurs de o lună vei trecere de la critică la compasiune. Vei descoperi totodată că ești un părinte mai încurajator cu al tău copil, ceea ce înseamnă că el sau ea își va dezvolta și o voce interioară mai susținătoare, care o va ajuta pe viitor.
Modul în care comunicăm cu ai noștri copii ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile.
Citește mai mult despre cum poți avea o relație grozavă cu al tău copil în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:
Tonul pe care îl folosești cu al tău copil va deveni vocea sa interioară – pe viață.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 203 shares
This Post Has 2 Comments
Căți copii aveți?
Buna ziua, am un baietel!