Pe măsură ce o fată crește, figurile masculine vor intra și ieși din viața ei, însă singurul om care va fi întotdeauna acolo este tatăl ei. Relația tată-fiică joacă un rol esenţial în dezvoltarea fetei sale, până la maturitate, incluzând lucruri importante de care e nevoie din partea tatălui.

Cadourile scumpe şi grijă pentru nevoile materiale nu sunt singurele priorităţi pe care ar trebui să le aibă un tată atunci când se gândeşte la fiica sa. Timpul petrecut împreună, discuţiile şi modelul pe care acesta i-l oferă sunt, de fapt, prioritare.

Iată cele mai importante lucruri de care are nevoie o fetiţă din partea tatălui său

1. Implicare

Nu e suficient ca la finalul zilei să o întrebi cum i-a fost ziua. Ştim că timpul este limitat, iar presiunile sunt tot mai mari, însă, dragă tati, fetiţa ta are nevoie de implicare.

tata si fiica fac lucruri împreunăImplică-te în hobby-urile sale, în activităţile sale extraşcolare, în programul său zilnic şi lucrurile care o bucură. Jucaţi-vă împreună, discutaţi mult.

Acordă atenţie pasiunilor fiicei tale şi arată-i că îţi pasă. Acest lucru o va ajuta să prindă încredere în sine, îi va prezenta o figură masculină pozitivă, aşa cum o va căuta, probabil, mai târziu – şi îi vei oferi un exemplu de relaţie sănătoasă, în care oamenilor le pasă unul de celălalt, îşi fac timp pentru pasiunile şi nevoile care contează cu adevărat. Tati! Și asta nu e tot pentru tine: sunt câteva lucruri pe care mami ar vrea să le știi!

2. Modelul viitorului soţ

Da, poate e devreme să te gândeşti la asta, însă în copilărie începe dezvoltarea sănătoasă a copilului, iar noi ştim deja asta, nu? Astfel, nu e deloc surprinzător faptul că tatăl este primul model al fetiţei în acest sens.

Prima relație de iubire pe care o observă o fiică este cea dintre mamă și tatăl ei. Dacă tatăl îi dezaprobă mama cu vorbe jignitoare, strigăte, cu abuz fizic sau emoțional, fetiţa ar putea ajunge să creadă că aşa arată o relaţie de cuplu şi o familie. De aceea, poate cel mai important lucru pe care un tată i l-ar putea oferi fiicei sale este un model pozitiv de relaţie cu mama acesteia: cuvinte blânde, comunicare fără ton ridicat, afecţiune, ajutor, conexiune, timp petrecut împreună.

fetita cu iepurasPoate tocmai acesta este motivul principal pentru care, atunci când relaţia dintre părinţi nu este una armonioasă, scuza de a rămâne împreună pentru copil nu este deloc una plauzibilă. Pentru că alegerea îi va face copilului mai mult rău decât bine.

Multe dintre fetele de astăzi nu au un model pozitiv de persoane de sex masculin în viața lor. Tatăl stabilește standardul pentru toți ceilalți bărbați din viața ei, iar un model pozitiv o va ajuta să aleagă un soț bun în viitor.

Ia-ți un moment de autoreflecţie. Există obiceiuri pe care trebuie să le schimbi? Îţi tratezi soţia aşa cum ai vrea ca un alt bărbat să îţi trateze fiica?

3. Susţinere

Pentru o fetiţă este extrem de important să aibă susţinerea tatălui ei, este esenţial ca acesta să creadă în ea. Nu, nu înseamnă să fie întotdeauna de acord cu ceea ce spune şi să nu existe discuţii în contradictoriu, însă… oricare ar fi alegerile sale în viaţă, să îi fie alături, să lupte alături de ea şi să creadă în reuşita ei.

De ce? Nu numai pentru că e firesc să conteze încrederea tatălui său în visurile pe care ea le are, dar şi fiindcă astfel învaţă că bărbatul trebuie să creadă în femeie şi să îi susţină pasiunile şi ambiţiile, nicidecum să i le reducă, să i le anihileze sau să i le critice şi să o determine să renunţe la ele.

O viitoare relaţie sănătoasă a fetiţei tale, dragă tati, are ca bază încrederea ta. Da, de tine depinde foarte mult dacă fetiţa ta îşi va urma visurile… sau dacă va renunţa la ele şi la sine pentru a fi alături de o persoană care nu i le acceptă.

❣️ Mai mult ca sigur ți-ar fi de folos și cartea Copilul tău este un geniu! Scrisă de colegul nostru Florin Alexandru împreună cu Profesorul Florian Colceag, această carte dezvoltă cinci calități esențiale copilului tău în doar 30 de minute zi de zi prin joacă. Apartenența socială, gândirea pozitivă, încredere în forțele proprii, inteligența emoțională, gândirea „Out of the Box” calitățile care îi pot fi dezvoltate fetiței tale. Dar mai există și alte calități pe care le poți dobândi tu, ca tătic! Mai multe detalii găsești aici.

4. Iubirea necondiţionată

tata si fiicaIubirea necondiţionată a tatălui pentru fiica sa înseamnă predarea lecţiei iubirii pentru viitoarea femeie. Dacă tu crezi că există iubirea sinceră, necondiţionată, apoi îi araţi acest lucru, atunci va crede şi ea. Şi va şti cum să aleagă corect şi sănătos pe viitor.

Tu îi predai prima lecţie a iubirii, aşa că ar trebui să îţi alegi cu grijă cuvintele, acţiunile şi emoţiile pe care vrei să i le oferi ca bagaj. Ea va pleca la drum cu acest bagaj şi va căuta adânc în el. Hai să-l facem să fie util, frumos şi uşor.

5. Confidentul ei

Un tată ar trebui să fie confidentul fiicei sale. Să îi ofere fiicei sale libertatea de a vorbi despre orice, în orice moment, libertatea de a se confesa – fără teama că o va judeca, certa sau îi va interzice să mai discute un subiect sau altul.

Când e confidentul fiicei sale, un tată îi oferă acesteia posibilitatea de a fi deschisă, de a învăţa ce înseamnă încrederea şi de a înţelege că, în viitor, alegerea ei trebuie să includă şi acest standard: bărbatul ar trebui să o poată asculta şi susţine, indiferent de ceea ce simte, astfel încât lucrurile să fie rezolvate cu calm, armonie şi într-o manieră civilizată. O relaţie bazată pe secrete este o relaţie în care oamenii încă nu au suficientă încredere unul în celălalt. Iar încrederea este baza unei relaţii fireşti şi sănătoase, indiferent de natura ei.

Ce ar trebui să mai ştii

Rolul tatălui în viaţa copilului este la fel de important precum al mamei. Tocmai de aceea, pentru acest motiv esențial, tatăl ar trebui să se implice, cel puţin la fel de mult, în educaţia şi creşterea fetiţei, să îşi găsească timpul necesar şi să fie 100% prezent, cel puţin spiritual, în viaţa acesteia.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse