Taţii nu se dau în vânt după cărţile de psihologie, dezvoltare personală sau parenting. Când află vestea că urmează să apară un nou membru al familiei, taţii se bucură, dar lasă tot greul pe mame. Ele ştiu mai bine ce să citească, ce să facă, ce e de aranjat şi cum să se descurce.

Există şi categoria taţilor care sunt extrem de implicaţi, dar noi ne adresăm celorlalţi acum. Celor care au cam pierdut legătura cu soţiile lor, acum mame, iar acestea nu mai ştiu cum să le vorbească.

Dragă tati, acest articol este pentru tine. Şi sper să îţi găseşti răbdarea să îl citeşti până la capăt.

Tati, asta e pentru tine. Lucruri pe care mami ar vrea ca tu să le ştii

Soţia ta, devenită acum şi mama…este, înainte de toate, femeie. Chiar dacă aproape tot timpul îl investeşte în atenţia acordată celui mic, nevoile ei au rămas aceleaşi, la fel şi dragostea pentru tine. Poate comportamentul tău nu este, adesea, corect faţă de ea, poate crezi că meriţi mai mult şi ea nu îţi oferă..sau, cine ştie, poate chiar tu eşti cel care a încetat să o mai vadă ca pe soţie şi femeie.

Însă nu uita: mama este, înainte de toate, soţie şi… mai ales femeie. Şi are aceleaşi dorinţe şi nevoi ca şi o femeie care încă nu are copii.

Uite principalele lucruri pe care ea ar vrea să le ştii

1. E obosită, chiar dacă stă acasă toată ziua

Tati, asta e pentru tine. Lucruri pe care mami ar vrea ca tu să le ştii

Pentru că nu sta degeaba. Iar jobul ei e de zece ori mai solicitant decât orice ai avea tu de făcut la job. Iar atunci când vii acasă…i-ar plăcea foarte mult să o ajuţi, să preiei tu sarcinile şi să îi oferi câteva ore de relaxare. Pentru o baie, un film, câteva ore de somn.

Dar, dacă nu ştiai, atunci când vii acasă, ea începe un al doilea job. Şi acest lucru nu este deloc în regulă.

Sta trează şi ziua…şi noaptea, iar activităţile ei sunt infinite şi epuizante. S-ar bucura foarte mult dacă ai pregăti şi tu cină şi aţi mânca împreună, timp în care să povestiţi despre cum v-a fost ziua.

2. Are nevoie să se simtă frumoasă

Da, ce dacă a devenit mamă? Asta înseamnă că e mai puţin femeie? Nu. Soţia ta are nevoie de complimente, timp împreună şi momente romantice. Are nevoie să o faci să se simtă frumoasă. Şi asta înseamnă să aibă şi puţin timp în care să se aranjeze, ca să te poată surprinde.

Tu ştii mai bine decât oricine că foarte mulţi bărbaţi nu îşi mai găsesc soţiile atrăgătoare, după naştere. Însă, înainte să judeci felul în care arăta, ar trebui să fii tu primul care o încurajează să revină în formă, să fie mulţumită cu ea şi, evident, primul care să o ajute să se simtă frumoasă. Gesturile mici şi dese sunt cheia marilor succese în viaţa de familia: o floare, un film, o cină romantică, un compliment.

3. Are nevoie de ajutor

Ea e mama, ea să facă. Ştii câţi bărbaţi gândesc aşa..în secolul XXI? Câţi aşteaptă masă, curăţenia, să nu audă copilul plângând, câţi nu întind o mână de autor soţiilor? O mulţime. Soţia ta sigur ar vrea ca tu să fii altfel. Şi are nevoie de ajutor.

Tati, asta e pentru tine. Lucruri pe care mami ar vrea ca tu să le ştii

Când spui că eşti obosit şi ai nevoie de 5 minute în care să stai liniştit, gândeşte-te că ea nu are, poate, acele 5 minute. Şi, dacă ai renunţa la cele 5 minute în favoarea ei şi i-ar prelua treburile, ea ar avea timp de o baie sau timp să se bucure de o cafea.

Mamele au nevoie de ajutor în orice situaţie. Nu aştepta să ţi-l ceară, multe femei încă nu împart sarcinile cu bărbaţii. Nu îndrăznesc să le ceară ajutorul său se simt vinovate. Oferă-te tu să o ajuţi.Propune-i tu să ieşi cu copilul în parc, iar ea să doarmă o oră. Într-o familie reuşită, oamenii împart sarcinile, nu vin doar cu aşteptări.

4. Să te pui puţin în locul ei

Când te simţi neglijat şi îi reproşezi că e mereu obosită şi niciodată nu e momentul potrivit pentru voi, aminteşte-ţi că stă trează aproape 24 din 24. Şi nu se opreşte din treburi. Iar când copilul a reuşit să adoarmă…nu se mai poate gândi nici ea… decât la somn.

femeie de succes

Faceţi schimb de roluri. Să îşi continue ea cariera, iar tu să stai, măcar o lună, acasă. Să faci tot ce face ea, iar seara să te ocupi şi de cerinţele ei, atunci când se întoarce acasă. Pe lângă faptul că ai sta cu telefonul la ureche toată ziua, cerându-i ajutorul…ai înţelege şi câte eforturi face.

Femeile au nevoie să le înţelegi. Cerinţele şi aşteptările nu pot veni la pachet cu reproşuri. Te-ai pus în locul ei?
Sigur ai înţelege-o mai bine. Şi nu te-ai mai grăbi să crezi că nu te iubeşte, doar pentru că timpul vostru împreună s-a limitat puţin.
Pe de altă parte, educația copilului este grija ambilor părinți. Profită de timpul petrecut împreună cu cel mic pentru a vă juca împreună în mod constructiv, ținând cont de particularitățile vârstei. O recomandare sunt jucăriile deschise care permit lărgirea orizontului creativ al copilului. Orășelul Stinghiuță îți va fi de mare ajutor în acest sens și vei observa și interesul celui mic. Nu doar mama încurajează joaca. Pentru mai multe detalii despre acest joc magic, click aiciTati, mi-l cumperi?

Orășelul Stinghiuță

Ce ar mai trebui să ştii

Femeia de lângă reflectă exact comportamentul tău faţă de ea. Dacă este aranjată, relaxată, zâmbitoare şi împlinită, atunci şi tu eşti un soţ extraordinar. Dacă nu, poate ar trebui să o înţelegi mai bine – înainte să îi reproşezi ceva.
Complimentele şi menţinerea pasiunii vii sunt lucruri care menţin pe linia de plutire un cuplu, mai ales atunci când a apărut şi un copil. Chiar dacă nu îţi spune, dorinţa ei e că lucrurile între voi să nu se schimbe. Acum, că ştii toate aceste lucruri, cu siguranţă vei face câteva schimbări esenţiale şi îţi vei surprinde soţia.

Ți-a plăcut acest articol? Vrei mai multe informații? Vezi acum și alte 4 lucruri pe care mama ar vrea să le știi.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes