Nu e ușor să fii mamă. Să fii și acasă și la job, eventual în același timp, să te împarți la modul ideal între carieră și familie-și să nu dai gres… e o sarcină dificilă. Dar tu știi deja cum stau lucrurile, tocmai de asta cauți cele mai bune soluții.
Și să știi că ele chiar există. Câtă vreme nu căutăm perfecțiunea, rămânem realiste și înțelegem că suntem oameni, nu super eroine, lucrurile capătă deja alt sens. Și parcă echilibrul începe să se instaureze.
Ești proaspătă mămică și vrei să știi cum ai putea să te împarți echilibrat între muncă și familie? Uite ce îți propun
Iată 6 sfaturi care te vor ajuta să-ți găsești echilibrul.
1. Renunță la sentimentul de vină
Da, înainte de toate, dacă vrei să găsești echilibrul, trebuie să renunți la sentimentul de vină. Vina că nu faci suficient, că nu câștigi suficient, că nu stai suficient cu copilul. Dacă îți petreci timpul cu astfel de gânduri și sentimente…nu faci decât să te dezechilibrezi și mai mult.
Renunță la sentimentul de vină și axează-te pe lucrurile pozitive.
Faptul că mergi la muncă te ajută să faci câteva economii și, la perioade scurte de timp, să mergi împreună cu familia în vacanțe frumoase și să petreceți timp de calitate.
Dacă discuți deschis cu copilul, deși poate va fi mai greu, sigur va înțelege bunele intenții din spatele muncii tale. Și,evident, îți poți lua câteva zile în care să muncești de acasă, te poți îndrepta către un part-time sau poți să petreci seara cu familia – fără să te gândești ce să faci mai întâi.
Treburile casnice pot aștepta. Poți spăla, călca și găti și în weekend.
Dacă serile tot sunt scurte, planifică timpul cu familia, mâncați în oraș, comandați acasă, vedeți împreună un film, jucați-vă. Copilul nu caută perfecțiune, caută atenție și iubire. Și să știi că nu le măsoară neapărat în ore, cât în calitatea acestora și în amintiri.
2. Găsește cea mai bună companie pentru copilul tău
E ok dacă nu poți sta acasă, dacă îți dorești să te întorci la activitățile tale și să te bucuri de ceea ce faci. Mult mai în regulă decât să stai acasă și să te gândești că n-ai vrea să fii acolo.
O spun și psihologii: nu te strădui prea mult să faci lucrurile ca la carte, fă-le cum simți.
Dacă nevoia ta de a reveni la activitățile profesionale este atât de mare, găsește o bonă pentru copil.
Mie îmi place să îi spun companie plăcută, un prieten de nădejde, nu bonă.
Îți sugerez să cauți o persoană cu suflet tânăr, deschisă, dornică să petreacă timp cu copiii, care să-i iubească și care să știe exact cum să adopte limbajul lor.
Chiar dacă nu are foarte multă experiență în îngrijirea lor, va învăța rapid lucrurile de bază. Însă e esențial că timpul pe care ei îl petrec împreună să fie unul de care copilul să se bucure. Să se simtă ca în compania unui prieten care îl vizitează zilnic.
3. Încercați să luați întotdeauna micul dejun și cina împreună
Dacă vă vedeți la masa de dimineață și la cină, ai câștigat deja două momente extrem de importante ale zilei-pe care le petreci cu familia.
Mâncați împreună, începeți ziua cu un tonus pozitiv și poate faceți chiar planuri pentru seară. Dacă cel mic merge deja la grădiniță, atunci e și mai ușor.
Timpul trece și mai repede, dar și mai eficient, iar grijile tale se reduc.
4. Responsabilizează-l pe cel mic
Când te gândești că vii acasă și trebuie să gătești, să faci curat și să strângi toate jucăriile împrăștiate… parcă te cuprinde panica. Stop!
Uite ce-ți propun. Realizați un panou de familie, treceți numele vastre acolo și împărțiți sarcinile. Mama are sarcinile ei, tatăl la fel, dar și cel mic. Poate ai observat că unele mame se străduiesc să facă totul singure. Și li se pare firesc.
Nu, nu e firesc.
Firesc e să fii ajutată. Dacă în casă există zece sarcini de îndepinit zilnic, ar trebui să se împartă la doi sau, dacă cel mic a împlinit deja doi ani, atunci le puteți împarți la trei. Responsabilizează copilul și învață-l să își strângă jucăriile singur. E ok să fii obosită !
Poți transforma totul într-un joc distractiv, fără să simtă că îi impui, fără să devină o sarcină obositoare sau stresantă pentru copil. Să își strângă jucăriile e firesc. Încearcă să îl motivezi cu buline colorate, lipite pe panou, de fiecare data când își îndeplinește sarcinile. Îți garantez că va prelua inițiativa.
5. Discută cu angajatorul
Dacă discuți cu angajatorul tău și îi spui că îți dorești să te întorci la job, dar ai nevoie și de puțin mai mult timp liber, sigur veți găsi o variantă.
Poate să lucrezi de acasă două zile pe săptămână, poate să gsiti o variantă pentru un program mai scurt. Comunicarea face minuni, nu o subestima. Poți să rămâi activă profesional, dar să te bucuri și de creșterea micuțului, încă din prima lui lună de viață.
Da, echilibrul între viața profesională și viața de familie există. Trebuie doar să lăsăm grijile deoparte, să ne punem ordine în gânduri și să luăm decizii realiste, firești.
6. Organizați-vă
Dacă vrei ca serile să fie mai pline și mai lungi, iar timpul cu partenerul și copilul mai calitativ, organizați-va puțin.
Stabiliți, de exemplu, că luni seară vă jucați împreună, lăsați deoparte alte treburi -nimeni nu vine să vă verifice casa, și bucurați-va de voi. Uite aici un joc super pentru familie.
Marțea poate fi o seară perfectă pentru o plimbare în familie, miercurea pentru a vedea un film, în timp ce bebe va poate ține companie, joi puteți găti împreună, iar în weekend totul se simplifică.
Nu face totul odată, împărțiți sarcinile, organizați puțin timpul și, oricât de greu ar părea, cu puțin exercițiu va funcționa. Trebuie doar să începi de undeva- și se va face lumină. Curaj!
Doar pentru că ai un copil foarte mic…nu e un motiv suficient de puternic să nu mai ieși în oraș. Știi cum se spune, nu îți schimba viața după copil, lasă-l pe el să se adapteze la viața ta.
Ieșiți, îl poți alăpta și în afara locuinței, luați cina în oraș, plimbați-vă, discutați, nu neglijați viața personală aruncând vina pe copil. Organizarea chiar e secretul unei vieți personale și profesionale reușite.
Concluzie: Copilul nu e deloc dificil, nici viața cu el
Amintește-ți că ai în față cea mai deschisă și ușor de modelat ființă: copilul. Așa cum îl înveți, așa va fi. Copilul nu e deloc dificil, nici viața cu el. Apar schimbări, dar nu au putere negativa decât în măsură în care le-o oferi tu.
Poate ai și auzit de cazul medicului neurolog, mamă a șase copii, care e prezentă și acasă, și în viețile pacienților, și în viața personală. Totul ține de organizare și de renunțarea la sentimentul de vinovăție. Rămâi pe poziție, fii pozitivă și lucrurile vor decurge nesperat de bine.
Privește spre viitor cu încredere, nu cu teamă! Ești o mamă extraordinară!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 27 shares