Dezvoltarea creierului bebeluşului tău începe încă din prima clipă de viaţă. La naştere, creierul său conţine 100 de miliarde de neuroni, iar conexiunile sale neuronale sunt de două ori mai multe decât cele ale noastre, ale adulţilor.
Practic, copilul poate începe să stocheze informaţii…încă de la primul contact cu viaţa. Poţi fi tentată să consideri că e prea mic şi nu înţelege, însă lucrurile nu stau deloc aşa.
Din contră. De tine depinde foarte mult dezvoltarea creierului său. De fiecare dată când îi vorbeşti, îl mângâi, îi oferi experienţe noi, îi citeşti şi îi pui muzică, îi oferi şansa la o mai bună conectare cerebrală şi emoţională cu tine, dar şi oportunitatea de a-şi dezvolta limbajul şi raţionamentul.
Exact! Încă din prima zi de viaţă.
Tocmai de aceea e important să contribui constant la dezvoltarea creierului copilului tău. Cu paşi mici, dar siguri, îi vei susţine geniul înnăscut. Până la finalul acestui articol, te asigur că vei şti exact ce ai de făcut.
10 metode prin care ajuţi la dezvoltarea creierului bebeluşului tău
Oricum petreci majoritatea timpului cu cel mic, mai ales în primele sale luni de viaţă. De ce să nu te dedici dezvoltării creierului său, în timp ce tu te relaxezi şi vă bucuraţi de timpul petrecut împreună? Iată câteva metode simple, distractive, relaxante şi creative – prin care poţi să ajuţi la dezvoltarea creierului copilului tău.
1. Alege cărţi muzicale
Când staţi împreună, citeşte-i. Alege cărţi cât mai mari şi mai colorate, cu personaje vesele. Ţine-l aproape de tine şi asigură-te că observă, măcar în trecere, paginile cărţii. Citeşte-i folosind tonuri vesele, schimbă-ţi vocea, cântă-i. Îţi sugerez să optezi pentru cărţile muzicale.
Din primele luni până la 2 ani, cărţile muzicale sunt excelente. Îi atrag pe cei mici, le stârnesc curiozitatea şi le lucrează imaginaţia.
2. Mângâie-l
Mângâie-l constant. Şi când e treaz, dar şi când doarme, bebeluşul percepe, la nivel cerebral, orice atingere. Poate nu reacţionează, poate crezi că e prea mic şi nu ştie, însă mângâierile pe burtică îi ajută să îşi dezvolte sănătos creierul.
În plus, studiile au arătat că bebelușii care nu sunt atinşi… au creierul mai mic decât ar fi normal pentru vârsta lor. Uite câte lucruri nu ştim, dar care pot face schimbări majore în viaţa noastră şi a copiilor noştri.
3. Oferă-i jucării creative
În primele luni de viaţă, jucăriile pentru dentiţie sunt ideale. Nu doar pentru că ajută la ameliorarea durerilor gingivale cauzate de apariţia primilor dinţi, dar şi pentru că îl ajuta să îşi exerseze abilităţile motrice, îi stârnesc imaginaţia şi curiozitatea.
Copilul descoperă culorile, începe să facă asocieri şi descoperă sistemul „Dacă…atunci”. Dacă rod jucăria, atunci nu mă mai dor dinţii, dacă apăs jucăria, jucăria cântă. Şi tot aşa. Lucruri atât de simple, dar care fac o mare diferenţă în dezvoltarea şi viaţa copilului.
4. Nu-l lua în braţe atunci când eşti nervoasă
Vrei să îţi ţii copilul cât mai mult în braţe, mai ales când e foarte mic. Ştiu. Dar emoţiile tale negative sunt primele care ajung la el, chiar înaintea cuvintelor şi bunelor intenţii.
Îmbrăţişează-l, leagănă-l şi mângâie-l atunci când eşti liniştită, pozitivă şi foarte calmă. Aşa creezi circuite cerebrale pozitive în zona limbică a creierului, adică în zona creierului care este responsabilă cu emoţiile.
Rezultatul? Emoţiile pe care le tu le ai…se transmit direct copilului, iar el le va experimenta ca fiind ale lui.
5. Fă-i masaj
Studiile susţin faptul că masajul ajută bebeluşii să crească mai repede şi mai sănătoşi. Cinci minute de masaj pe zi, în momentele în care sunteţi amândoi liniştiţi, alintă-l pe cel mic cu un masaj.
Îl ajuţi să îşi reducă stresul, îi transmiţi sentimentul de siguranţă emoţională şi încredere, iar copilul va creşte fericit şi calm. Poţi cumpăra şi un ulei pentru masaj, special pentru bebeluşi.
6. Dezvoltarea cognitivă
Dacă ai un copil care a împlinit deja 2 ani, atunci poţi contribui la dezvoltarea sa cerebrală prin exerciţii simple. Atunci când tu faci curăţenie în casă, cel mic ar putea să îşi organizeze locul de joacă.
Ajută-l să îşi sorteze jucăriile, fie pe categorii, fie pe culori, fie de la mic la mare. Vei da startul unui proces extrem de important pentru cel mic: dezvoltarea sa cognitivă. Pe viitor, va face asta din proprie iniţiativă, totul e să ai grijă cum îi prezinţi această responsabilitate.
7. Hrăneşte-l inteligent
Atunci când îl hrăneşti pe cel mic, spune-i cu voce tare fiecare aliment pe care i-l oferi. Acum mâncăm o roşie, un ardei, cartofi, un măr – şi aşa mai departe.
Oricât de mic ar fi, copilul tău va începe să asocieze culori, gusturi şi forme, dar şi să descopere fructele şi legumele. Dacă încă îl hrăneşti doar cu lapte, nu ezita să îi spui permanent că bea lapte.
Da, poate părea absurd, poate copilul nu va reacţiona, dar toate aceste informaţii se vor înregistra şi vor ajuta la dezvoltarea creierului său.
8. Vorbeşte-i tot timpul
Vorbeşte-i copilului tău cât mai mult. Poate îţi va răspunde, poate nu, pentru că este încă prea mic pentru a face asta, dar el te va auzi, va începe să te înţeleagă, va acumula informaţii, iar vocea ta îl va ajuta să se calmeze.
Dezvoltarea creierului copilului este în foarte strânsă legătură cu comunicarea dintre voi.
Povestea Inei
Ina, acum în vârstă de 5 ani, a fost neglijată de mamă, plasată în faţa televizorului şi lăsată să adoarmă cu suzeta în gură. Nu a beneficiat de mângâieri, alint, joacă, îmbrăţişări sau cuvinte din partea mamei, iar creierul ei nu s-a dezvoltat normal.
Deşi s-a născut perfect sănătoasă, la vârsta de 3 ani a fost diagnosticată cu o formă aparte de autism, specifică doar copiilor neglijaţi. Lupta a fost grea, Ina nu făcea progrese, iar singurele şi puţinele sale cuvinte erau în limba engleză, majoritatea replici din desene animate.
Ina nu ştia limba română.
Vorbeşte-i permanent copilului. Vorbeşte-i ca unui adult, spune-i tot ce faci, conversează cu el, petreceţi timp de calitate. Ajută conştient la dezvoltarea creierului copilului tău.
9. Optează pentru disciplina pozitivă
Dacă ai un copil deja mărişor, care poate începe să respecte anumite reguli, asigură-te că aveţi o comunicare pozitivă. Explică-i de ce ai nevoie ca el să facă un lucru, explică-i şi consecinţele alegerilor pe care le-ar putea face.
Nu îi impune, nu e de mare ajutor să fii strictă, şi nu instaura ruşinea sau teama. Copilul care face sau nu face anumite lucruri din teamă sau din ruşine este un copil care se va închide în sine, va deveni timid, se va ascunde.
10. Reacţionează cu blândeţe la orice piedică
Da, e firesc să mai cedezi nervos, să fii cuprinsă de oboseală sau să îţi pierzi răbdarea. Însă e bine să ştii că orice reacţie reprezintă, pentru copilul tău, o emoţie. El nu înregistrează reacţiile, ci emoţiile din spatele acestora.
Acţionează şi reacţionează cu blândeţe la lucrurile minunate pe care le face cel mic, dar şi la cele pe care vrei să le corectezi la el. În felul acesta, copilul va învăţa ce e bunătatea, va deveni empatic, înţelegător, un om mai bun. Creierul lui se va dezvolta în strânsă legătură cu emoţiile sale.
Nu, nu creierul ne controlează, ci noi putem modela creierul. De aceea e bine să începem încă din copilărie acest proces.
Concluzie
Lucruri mici, nu? N-am zice că sunt chiar atât de importante, esenţiale chiar, însă…iată că sunt. Copilul e un mic bureţel. Absoarbe totul şi se comportă conform cu informaţiile cognitive şi senzoriale acumulate.
Eşti direct responsabilă de dezvoltarea creierului copilului tău şi de cine va deveni el mai târziu.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 338 shares