Dacă tocmai ai devenit mămică, însemnă că cel mai important eveniment din viaţa ta a avut loc. Însă acum, după naștere, bucuria începe să fie înlocuită de o mie de griji. Stai liniștită, e ceva normal.
În continuare vei afla câteva aspecte esenţiale despre nou născuţi, care te vor liniști.
Poate nu ai vrut să auzi sfaturile altora, nu a avut cine să te pună în temă sau, pur şi simplu, nu te-ai gândit la toate. E firesc. Nu ai de ce să te învinovăţeşti.
Însă te asigur că, oricât de multe nelămuriri ai avea, la finalul acestui articol te vei simți mai bine.
De ce-și fac griji mămicile? Cele mai frecvente griji ale proaspetelor mămici
De la teama că nu eşti o mamă destul de bună, că nu vei şti exact cum să îI creşti, ce să îi oferi, unde să îl limitezi şi cum să comunici cu el până la grija că nu îl hrăneşti corespunzător, că nu îţi zâmbeşte, că nu te iubeşte sau că nu ai idee cum să îi faci corect baie, toate grijile vin sub o singură explicaţie: vrei să faci totul bine – ca semn al iubirii pentru cel mic.
Însă cu puţin ajutor, câteva informaţii preţioase, sfaturi eficiente şi un strop de relaxare, lucrurile vor merge ca pe roate.
Următoarele 10 lucruri te vor ajuta să-ți restabilești liniștea în sufletul tău de proaspătă mămică.
10 lucruri pe care trebuie să le ştii despre nou născuţi
1. Până când cade cordonul ombilical este ideal ca băiţa să fie cât mai uscată
Cordonul ombilical cade mai repede dacă locul este menţinut uscat. Aşadar, nu te grăbi să îi faci băiţe dese celui mic, iar dacă îi faci, atunci curăţă-l uşor cu un bureţel moale şi evită burtica.
Dacă totuşi vrei să îi faci o băiţă completă, şterge bine zona ombilicală şi păstreaz-o uscată. Cordonul ombilical cade atunci când se usucă foarte bine. Apoi eşti liberă să treci la băiţa cu spumă. Uite ce îţi recomand pentru primele băiţe.
2. Nu te teme dacă atingi moalele capului celui mic
Da, moalele capului le dă fiori mamelor. Probabil că şi tu te temi să nu îl răneşti, să nu îl apeşi prea mult, să nu cumva să îl mângâi pe păr şi să atingi zona sensibilă a căpşorului. Totuşi, nu trebuie să te îngrijorezi atât de mult.
Chiar dacă vei simţi pulsaţii mai puternice în zonă, e firesc. Acolo este zona cea mai sensibilă, punctul moale este exact deasupra vaselor de sânge care acoperă creierul. Însă, cu puţină grijă, îl poţi mângâia fără probleme. Lui sigur îi va plăcea!
Şi iată încă un lucru pe care sigur nu îl ştiai despre bebeluşul tău: capul nou-născutului reprezintă aproximativ 25% din lungimea totală a corpului, iar craniul său este alcătuit din mai multe oase care se vor uni înainte de naştere – lucru care permite capului (destul de mare) al bebelușului să încapă pe un canal atât de îngust, în momentul naşterii naturale.
3. Greutatea bebeluşului este cel mai bun indicator care îţi spune dacă este hrănit suficient
Nu trebuie să intri în panică pentru că s-ar putea să îi dai să mănânce prea mult sau prea puţin. Deşi îl hrăneşti la fiecare două-trei ore, în prima săptămână de viaţă, copilul va pierde până la 8% din greutatea cu care se naşte, iar acest lucru este firesc.
Recuperarea va avea loc în a doua săptămână de viaţă. Dacă alăptezi, alegere ideală, e mult mai greu să ştii dacă l-ai hrănit suficient. Însă copilul îţi va oferi semnale clare: fie va respinge mâncarea, imediat ce s-a săturat, fie va mai cere.
Dacă vei comunica încă de la început cu el, lucrurile vor fi mai simple. În plus, atunci când ai dubii în această privinţă, răspunsul se află la medicul pediatru. Acesta îţi poate spune exact cum, când şi cât să îl hrăneşti pe viitor pe cel mic.
4. De ce bebeluşul nu se mai opreşte din plâns
Când cel mic plânge şi habar nu ai ce să mai faci, nu te panica!
Principalele motive pentru care plânge un bebeluş sunt:
- Nevoia de a fi hrănit
- Disconfortul cauzat de scutecul murdar
- Nevoia de a fi luat în braţe
- Colicile
Cea din urmă este mai mult o dorinţă – pe care bebe ştie foarte bine cum să şi-o îndeplinească. Aşadar, dacă i-ai dat să mănânce şi i-ai schimbat scutecul, dar plânsul continuă, e momentul să îi faci pe plac. Ia-l în braţe!
Încă plânge? Vrea să se asigure că nu-l vei lăsa rapid singur. Arată-i afecţiune şi plânsul se va transforma într-un zâmbet larg.
5. Nou-născutul poate recunoaşte vocea mamei dintr-o singură silabă
Poate nu ştiai, dar nou născutul poate recunoaște vocea mamei sale dintr-o singură silabă. Încă de la naştere, deşi urechea internă îi este plină cu lichid amniotic şi auzul afectat, bebeluşul poate auzi şi recunoaște vocea mamei.
Practic, singurul sunet pe care bebeluşii îl pot auzi la naştere este vocea mamei lor. Minunat, nu? Dar asta nu e tot, până la finalul articolul vei descoperi alte câteva lucruri cu adevărat uimitoare.
6. Creierul bebeluşului lor conține aproximativ 100 de miliarde de neuroni
Când te grăbeşti să crezi că este mic şi nu ştie nimic, bebeluşul tău tocmai te avertizează că este cel mai fin observator pe care l-ai cunoscut. Cele 100 de miliarde de neuroni de care beneficiază în momentul naşterii, îl ajută să observe şi să înregistreze absolut totul.
De aceea este atât de important să îi vorbeşti şi să îl înveţi permanent ceva. Chiar dacă nu reacţionează imediat, el asimilează totul.
7. Unui nou născut îi ia câteva săptămâni să îşi distingă vizual mama de alte persoane
Însă vocea mamei este inconfundabilă, deci vorbeşte-i cât mai des micuţului, cântă şi asigură-l că eşti pe aproape, mai ales atunci când în jur sunt mai multe persoane străine.
8. Secretul pentru care bebeluşii bagă în guriţa tot ce prind
Simţul tactil este o mare provocare pentru bebeluşi. Pentru a explora şi descoperi ceea ce este în jurul lor, copiii îşi folosesc, înainte de toate, gura. Pentru că acolo există cei mai sensibili receptori de atingere. Iată de ce îl vezi mereu că bagă în gură tot ce găseşte.
Nu te teme, e parte din dezvoltarea sa cognitivă! Asigură-te doar că nu e nimic toxic.
9. Bebeluşul nu zâmbeşte până la vârsta de o lună
Dacă îi zâmbeşti, îl alinţi şi nu înţelegi de ce nu îţi răspunde la fel, e bine să ştii că bebeluşul nu poate zâmbi până la o lună.
După vârsta de o lună, gesturile amuzante, gâdilatul uşor şi zâmbetele tale îl pot face şi pe el să zâmbească. Nu aştepta să facă el primul pas, ai grijă să îi oferi mereu motive care să îi smulgă primul zâmbet. Şi nu uita să-l imortalizezi!
10. E în regulă să nu îl iubeşti din primul moment
Nu, nu e nimic în neregulă dacă nu reuşeşti să ai o legătură extraordinară cu bebeluşul – în primele săptămâni de viaţă. Probabil te aştepţi să îl adori, să îl ţii permanent în braţe, însă… după naştere descoperi că sentimentele aşteptate nu sunt atât de puternice.
E în regulă! Fiecare mamă reacţionează diferit, iar legătura dintre tine şi cel mic are nevoie de timp.
Poţi începe să îţi faci griji doar dacă trece tot mai mult timp, nu reuşeşti să simţi nimic pentru bebe şi se instaurează gândurile şi sentimentele negative. Discută cu medicul tău sau cu un psiholog, e posibil să suferi de depresie postnatală.
Concluzie
Bebeluşul e plin de surprize, la fel şi toată legătura care se creează între voi. Fii atentă la semnalele lui, ascultă-l atentă, nu grăbi lucrurile, poartă-te firesc şi toate lucrurile vor fi bune. Nu în ultimul rând, şi cel mai important, iubeşte-l! Iubirea este cel mai puternic limbaj nonverbal!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 157 shares