Deși, uneori, plictiseala copilului tău poate să nu-ți fie tocmai confortabilă, ea face parte din normalitate; într-o zi sau alta, orice copil cunoaște plictiseala. Însă a lăsa un copil să se plictisească nu este un abuz, ba dimpotrivă.

În schimb, modul în care tu ca adult te raportezi la această plictiseală sau incapacitatea copilului de a o accepta poate constitui o problemă. Când un copil spune că este plictisit, noi, părinții, avem adesea tendința de a încerca cu orice preț să-l ținem ocupat găsindu-i o mulțime de activități interesante.

Dar iată că plictiseala are multe virtuți și poate constitui o modalitate de a stimula creierul să funcționeze mai bine, după cum explică Heloïse Junier în cartea sa „Manualul de supraviețuire a părinților”.

Iată 4 beneficii ale plictiselii copilului:

  1. Promovează creativitatea

 Plictiseala este un salt în imaginație. Atunci când nu are nimic de făcut, copilul tău poate să apeleze la imaginație și creativitate pentru a găsi un joc nou, pentru a inventa povești, pentru a așterne în desene o lume interioară unică etc. Visarea și creativitatea oferă copilului tău o evadare din viața de zi cu zi.

  1. Permite dezvoltarea independenței copilului tău

Un copil capabil să facă alegeri câștigă încredere în sine. Este mai bine pregătit pentru a lua decizii și, de asemenea, simte că și părinții lui îl împuternicesc cu încrederea lor. Simplul fapt de a putea găsi o activitate de făcut îl face să-și dea seama că este capabil să ia inițiative. Și această formă de independență este una generatoare de multe satisfacții.

  1. Stimulează descoperirea pasiunilor reale

 Când nu are nimic de făcut, copilul tău este determinat să facă un exercițiu interesant: să găsească ceva ce l-ar putea bucura, să descopere ce vrea să facă și ce-i oferă plăcere. Este un exercițiu de redescoperire a emoțiilor, a dorințelor. În loc să fie condus și să-i urmeze pe ceilalți, el primește în fapt șansa de a fi propriul său stăpân. De aceea, nu trebuie perceput ca fiind negativ modul în care copilul tău își petrece timpul liber; încearcă să reziști tentației de a-i spune mereu ce să facă.

  1. Îl determină să învețe să aprecieze singurătatea clipei

 A ști să fii bine cu tine este o artă care se pierde într-o lume în care suntem în permanență în contact cu ceilalți, mai cu seamă datorită tehnologiei. Un copil trebuie să învețe să se joace singur fără a se simți neglijat. Adesea obișnuit să fie înconjurat și distrat, un copil care se găsește singur poate considera acest moment „plictisitor” sau chiar înfricoșător. Arată-i copilului tău că nu este neapărat rău să fii singur și să ai timp pentru tine. Fii chiar tu un exemplu: oferindu-ți momente de respiro chiar și atunci când este în preajmă. În loc să vadă „vidul” ca pe un dușman, învăță-l să-și cultive singur bucuria.  

Concluzie

Trăim într-o societate în care suntem mereu preocupați; mulți dintre noi nu ne permitem să „pierdem timpul” și este o idee pe care o insuflăm adesea copiilor noștri. De teamă că se vor plictisi, îi ducem la o multitudine de activități și încercăm să-i ținem cât mai ocupați, inclusiv cu telefoane/tablete care, aparent, îi determină să stea o clipa locului.

În realitate însă, a se plictisi sau a nu face nimic este o oportunitate de a face imaginația să funcționeze. Astfel de momente îi vor permite copilului tău să-și îmbogățească capacitatea de observare, să vadă lucruri pe care ceilalți poate nu le văd și, pe măsură ce crește, va fi mai atent, va învăța să facă lucrurile cu simț de răspundere. În fond, oricine are nevoie de timp pentru a se odihni și pentru a respira.

 Mai multe informații despre dezvoltarea copilului tău poți găsi și în acest articol.

 Tu cum privești plictiseala copilului tău? Împărtășește cu noi!

  

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse