În articolul de ieri am văzut care sunt primele 10 expresii pe care ar fi bine să nu le adresăm copiilor noștri. Azi vom continua cu restul de 5 expresii, iar apoi cu expresii pe care le putem folosi în locul celor deja enumerate.

11. Vezi că te îngrași, uite ce burtă ai făcut!

Asa cum nu-i spui copilului că este urât sau prost să nu îi spui nici că este gras pentru că în felul acesta îi scade încrederea în propria persoană și poate deveni chiar depresiv.

12. „Grăbește-te!”

Cu siguranță orice părinte i-a spus asta copilului cel putin o dată, în situațiile în care a fost în întârziere; iar copilul ba nu își găsește jucăria preferată, și refuză să plece fără ea; ba vrea să se îmbrace singur pentru că „este mare” și își pune pantalonii pe dos.

În aceste situații, este foarte important tonul pe care îl folosim. Atunci când ne rugam copilul să se grăbească și cât de des folosim această expresie.

Când ne grabim, apare tendința de a ne învinovăți copiii pentru asta. Și acest sentiment de vină îi poate face să se simtă prost și nici nu îi motivează să se miște mai repede.

Pentru a evita astfel de situatii, încearcă să găsești soluții pentru a face lucrurile la timp. De exemplu, dacă ești în întârziere si i-ai spus deja de 2 ori copilului să închidă televizorul si să se încalte. În loc să îi repeti din nou această rugăminte, închide tu televizorul și cheamă-ți copilul să se încalțe.

13. „Pentru că așa vreau eu!”

Foarte mulți părinți au spus asta cel puțin o dată. In general, acest răspuns apare atunci când copilul cere sau vrea să facă ceva cu care părinții nu sunt de acord. Dar nu au motive clare pentru refuzul lor sau nu au timpul necesar să ofere explicății.

Răspunsul în sine este ilogic, tiranic si poate întări temerile si slăbiciunile copilului, determinând copilul să creadă că părerea lui nu contează.

14. „Nu așa se face! Lasă-mă pe mine!”

Ai un copil „mare” care vrea să te ajute, așa că îl lași să mestece în mâncare, să pună la loc prosoapele sau să împerecheze șosetele, dar atunci când nu face treaba „ca la carte” nu ți se mai pare o idee așa de bună.

In functie de cât de perfectionist esti, este dificil să te abții să nu îl corectezi de câteva ori; pentru ca în final să îl dai la o parte si să faci chiar tu treaba respectivă.

Acest lucru îl va împiedica pe copilul tău să învețe cum se face corect și îi vei taia elanul de a mai face și alte lucuri noi de teamă că nu le va face bine.

Cuvinte care dor - ce să nu îi spui niciodată unui copil? - partea a 2-a 1

15. Îți promit… și din nou nu te ții de promisiune!

Atunci când nu te ții de promisiuni îți pierzi credibilitatea în fața propriilor copii.

Atunci când promiți și nu te ții de cuvânt este cam acelasi lucru cu a mințti. Din punct de vedere emoțional, copiii ai căror părinti nu se țin de promisiuni pot dezvolta un complex al inferiorității „Nu sunt sufcient de bun și nu merit sa fiu iubit!”, altfel părintii mei nu m-ar minți.

Ce să îi spui copilului tău în schimb?

Te iubesc” – uită-te în ochii copilului tău și spune-i că îl iubesti, îmbratișati-vă. Pentru acestea vor însemna mai mult decât orice.

Cu toții facem greșeli” – spune-i că trebuie să învete din greșeli și nu dramatiza peste măsură lucrurile. Nu vrei să cresti un copil timorat și speriat.

Este alegerea ta” – încurajează-ți copilul să aleagă singur și să își asume responsabilitatea. Ii dezvolti astfel încrederea în sine, curajul, capacitatea de a lua singur decizii.

Povesteste-mi” – arată interes pentru sentimentele si gândurile copilului tău. Demonstrează-i că îti pasă de ceea ce face, dacă vrei să aibă încredere în tine.

Imi pare rău” – De ce să crezi că, dacă esti părinte, nu poți să-ți ceri scuze față de copilul tău? Te va respecta si aprecia dacă va vedea că și tu îti recunoști greșelile și îl tratezi ca pe egalul tău. Il vei determina să facă același lucru.

Multe din expresiile de evitat le-am auzit fie de la părinții noștri, fie de la alți adulți din jurul nostru întreaga viață. E dificil să le schimbi ”peste noapte”. Dar conștientizându-le, ne va fi mult ușor să le evităm și să folosim alte cuvinte în loc.

Așadar, drag părinte, îți doresc să găsești vorbe frumoase și care să crească încrederea în sine a copilului tău cât mai des cu putință!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse