Să fii părinte este cea mai provocatoare meserie din lume, dar si cea care aduce cele mai mari satisfacții.
Cuvântul este puterea prin care noi creem sau distrugem. Cuvântul nostru poate crea cel mai frumos vis şi realitate, dar poate şi să distrugă tot ce există în jurul nostru.
Un lucru trebuie să nu uităm însă: cuvintele contează! Nu există nicio urmă de îndoială că ceea ce le spunem copiilor noștri va avea cu siguranță un impact major asupra fericirii lor.
Personalitatea; modul în care am fost crescuți; felul în care ne exprimăm emoțiile; capacitatea de a empatiza și, desigur, cât de confortabil ne simțim cu noi înșine contribuie toate la formarea noastră ca părinți.
O creștere bună a copilului se face prin evitarea comportamentelor ce îi pot dăuna. Este bine cunoscut faptul că răul este mai puternic decât binele. Altfel spus, comportamentele și evenimentele negative au un impact mult mai puternic asupra psihicului uman.
Cuvintele rănesc, poate mai mult decât o palmă.
Studii recente au demonstrat că rețeaua neuronală responsabilă pentru durerea fizică și cea psihică e una și aceeași, și că stresul indus de violența verbală poate produce schimbări în dezvoltarea creierului.
Ce să nu îi spui niciodată copilului tău?
1.Taci din gură, vorbești numai prostii!
Prin aceste cuvinte îi reprimi copilului tău orice drept la opinie, îi insufli ideea că este incapabil sa gândească corect, un copil ar trebui încurajat de către părinti să-și exprime părerile și să fie mereu acceptat ca partener egal în discuții.
2. Tu de ce nu poti fi ca ceilalți copii?
Când îți compari copilul cu un altul prin prisma unor neajunsuri pe care le constați la el nu vei face decat să-i subminezi încrederea și să-l faci să se simtă prost. Așa pot apărea frustrările și nesiguranța care să-l facă să-și piardă stima de sine.
3. Lasă că n-ai nimic!
Sigur, o mica zgârietură pentru noi nu înseamnă nimic, însă pentru un copil care mai are si pragul durerii la limita de jos poate însemna sfârșitul lumii, nu mai vorbesc de o picătură de sange, care la fel poate avea un impact enorm asupra unui copil sensibil.
4. Fricosule! Nu ai nici un motiv să-ți fie frică!
5. Asta este o prostie
Nimic nu este o prostie. Toată lumea mai face greseli, inclusiv tu. Poate că tu vrei să critici comportamentul sau actiunile unui copil; dar sfârșești prin a-i critica personalitatea, căci el nu va ști să facă diferența.
Copiii învață cine sunt din felul în care îi vedem noi ca părinti. Cu cât este mai mic copilul, cu atât mai incapabil să facă diferența între comentariile tale, când să o ia personal și când nu. Mai degrabă spune-i: „Asta nu e un comportament potrivita pentru situatia aceasta…”.
6. Ce e cu tine? Ce ai?
Aceasta este tipul de întrebare care rulează la nesfârsit în mintea cuiva. Crează un set întreg de vinovații și paranoia. Copilul poate crește întrebându-se mereu „ce e în neregulă cu mine?”
7. “Când eu eram de vârsta ta…”
Poate că îți vine să râzi, dar știi și tu cât de usor e să compari generația ta cu generația copilului tău.
Desi aparent nu e nimic în neregulă cu această frază, rareori ea este un instrument eficient de comunicare cu un copil.
Practic devalorizezi singura lume în care copilul tău trăiește. Adică cea prezentă, forțându-l să adere la standardele și valorile tale învechite. Când ele oricum nu se mai potrivesc prezentului.
Așadar, indirect îi comunici copilului că tu erai o persoana mai bună pe vremea când erai copil ca el, astfel creând și mai multă distanță între voi.
8. Ce a fost în capul tău?
Niciodată nu trebuie să învinovățești copilul pentru ceea ce îi vine spontan, cum ar fi ce gândește sau ce simte.
Dacă faci așa ceva înseamnă că strivești personalitatea profundă a copilului tău, pentru că foarte rar cineva în mod deliberat alege să gândească sau să simtă intr-un anumit fel.
Poti evalua un comportament al copilului dar el are dreptul la propriile gânduri si sentimente, oricât de mult te deranjează acest lucru.
9. De ce nu poti să fii și tu ca sora ta/fratele tău?
Acest tip de vorbă nu obține decât rivalitatea dintre frati. Ii subminează copilului abilitatea de a se vedea pe sine drept o persoană cu aceeasi valoare umană ca sora sau fratele său.
Rezultatul: în loc să îi lasi propria individualitate să strălucească în direcția sa unică, copilul va ajunge să-și va protejeze instinctiv respectul de sine, infrânându-si dezvoltarea personalâ.
10. Încetează, nu mai plânge!
Atunci când îi interzici unui copil să mai plangă îi înăbuși orice tentativă de exprimare emoțională a durerii, a tristeții, a supărării, și odată ajuns la maturitate se va transforma într-un adult frustrat care resimte toate limitările puse în copilărie.
Pentru a vă dezvolta inteligența emoțională, atât ție, cât și copilului tău și a-l ajuta să identifice mai ușor ce emoții îl încearcă, vă propunem Jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale. Jucându-l, îți va fi și ție mai ușor să îi accepți toate emoțiile și îi va fi și lui/ei mai ușor să exprime ce simte și astfel să se liniștească, știind că toate emoțiile sunt acceptate.
Acestea sunt primele 10 fraze pe care nu e indicat să le spui copilului tău. În următorul articol, vei găsi restul de 5 fraze și ce să spui în locul lor.
Până atunci, îți doresc, drag părinte, să conștientizezi dacă folosești aceste expresii și să le elimini treptat din vocabularul tău!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 323 shares